Wiktionary

Wiktionary ialah sebuah projek wiki kelolaan Yayasan Wikimedia untuk kandungan perkamusan bebas.

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

Pautan luar

Alam semesta (nyahkekaburan)

Alam semesta (Bahasa Inggeris: Universe) ialah semua yang wujud secara fizikal.

Alam Semesta atau Universe boleh juga merujuk kepada:

Set semesta, set yang mengandungi semua objek, termasuk dirinyaDalam media visual:

The Universe (siri TV), siri televisyen dokumentar 2007

Bahasa Itali

Bahasa Itali ( italiano atau lingua italiana) adalah bahasa Romawi yang dituturkan oleh hampir 63 juta orang, terutamanya di negara Itali dan Switzerland yang mejadikan bahasa ini sebagai bahasa rasmi. Piawaian bahasa Itali dipengaruhi kuat oleh dialek Tuscan dan berada di antara bahasa Italo-Dalmatian dari Mezzogiorno (selatan Itali) dan bahasa Gallo-Itali dari bahagian utara Itali.

Seperti banyak bahasa yang ditulis menggunakan abjad Latin, bahasa Itali mempunyai konsonan berganda. Bagaimanapun, berbanding dengan konsanan berganda bahasa Perancis , di dalam bahasa Itali, konsonan berganda itu adalah untuk sebutan panjang. Seperti dalam kebanyakan bahasa Romawi yang lain kecuali bahasa Perancis, corak sebutan pic adalah berbeza.

Diantara bahasa-bahasa Romawi, bahasa Itali umumnya dianggap sebagai bahasa yang paling mirip dengan bahasa Latin dari segi kosa kata, melalui bahasa Romania yang memelihara sistem deklensi dari bahasa Latin purba sementara bahasa Sardinia adalah paling konservatif dari segi fonologi.

Bahasa Poland

Bahasa Poland (język polski, polszczyzna) merupakan bahasa rasmi Poland. Bahasa ini merupakan Bahasa Slavik Barat yang paling ramai dituturkan.

Bahasa Ukraine

Bahasa Ukraine (украї́нська мо́ва, ukrayins'ka mova, [ukrɑ'jinʲsʲkɑ ˈmɔʋɑ]) merupakan sebuah bahasa Slavik Timur dan merupakan bahasa rasmi Ukraine. Bahasa ini menggunakan abjad Cyril. Bahasa ini berkongsi kosa kata dengan bahasa-bahasa jiran Slavik, terutamanya dengan Bahasa Belarus, Bahasa Poland, Bahasa Rusia, dan Bahasa Slovak.

Bahasa ini berasal daripada Bahasa Slavik Timur Lama negara zaman pertengahan Kievan Rus'. Pada peringkat awal bahasa ini digelar sebagai Bahasa Ruthenia. "Bahasa Ukraine merupakan keturunan langsung bahasa lisan yang digunakan di Kievan Rus" (abad ke-10–13).

Bandar

Bandar ialah tempat atau pusat yang ramai penduduknya dan terdapat banyak urusan dan perniagaan dijalankan.

Bandar mempunyai status penting yang membezakannya daripada pekan.

Bandar raya

Bandar raya (Tulisan Jawi: بندر راي) atau bandaraya berasal dari dua perkataan iaitu bandar dan raya - besar. Oleh itu bandar raya membawa maksud "bandar yang besar lagi penting yang biasanya ada penduduk seramai 100,000 penduduk atau lebih." Bagaimanapun jumlah penduduk ini berbeza mengikut negara.

Sesebuah bandar raya adalah berbeza daripada kawasan metropolitan kerana sebuah bandar raya merujuk kepada satu kawasan berautonomi penuh yang telah diwartakan oleh kerajaan manakala sebuah kawasan metropolitan pula merujuk kepada kawasan perbandaran yang merebak sehingga menggabungkan bandar-bandar lain di dalamnya. Contohnya, kawasan metropolitan Lembah Klang meliputi beberapa buah bandar dan bandar raya seperti Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Shah Alam, Klang, Subang Jaya, Ampang, Kajang dan Putrajaya, manakala kawasan yang diwartakan sebagai Bandar Raya Kuala Lumpur hanya terhad kepada kawasan yang dirangkumi sempadan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Contoh bandaraya di Malaysia (diwartakan secara rasmi) seperti bandar raya Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Ipoh, dan Kuching.

Happy

Happy boleh merujuk kepada:

Happy (Kusumi Koharu) - single oleh Kusumi Koharu

Happy (album 2009) - album oleh Amy Mastura

Happy (Fairy Tail) - Watak berupa kucing biru dalam siri Fairy Tail

Mercu tanda

Pada awalnya, tanda tempat secara harfiah bererti ciri-ciri geografi digunakan oleh penjelajah dan lain-lain untuk mencari jalan mereka kembali atau melalui suatu daerah.

Dalam penggunaan moden, sebuah tanda tempat merangkumi segala sesuatu yang mudah dikenali, seperti gedung, tugu, atau struktur.

Variannya ialah tanda laut atau tanda hari. Struktur biasanya sengaja dibina untuk membantu pelaut melalui pantai berbentuk. Contohnya adalah menara di Walton-on-the-Naze di England.

Petrol

Petrol atau gasolin ialah campuran cecair bahan api yang diperolehi daripada petroleum yang terdiri terutamanya daripada hidrokarbon alifatik dan ditambah dengan hidrokarbon aromatik seperti toluena, benzena atau iso-oktana untuk meningkatkan penarafan oktana, digunakan secara meluas sebagai bahan api bagi enjin pembakaran dalaman. Formula lazim bagi petrol ialah C8H18.

Poligon

Poligon (secara literal "banyak sudut", sila lihat Wiktionary untuk takrif lengkap) merupakan satu ditutup menyatah jalan terdiri daripada sebilangan yang terhingga berurutan tembereng garisan. Garis lurus segmen-segmen yang membentuk poligon telah dipanggil nya tepi atau segi-segi dan titik-titik di mana tepi memenuhi adalah polygon's bucu-bucu. Andai satu poligon adalah mudah, kemudiannya tepinya (dan bucu-bucu) terdiri daripada sempadan satu rantau bersudut, dan tempoh poligon kadangkala juga menjelaskan pedalaman rantau bersudut (kawasan terbuka bahawa jalan ini memagari) atau kesatuan kedua-dua rantau dan sempadannya.

Saumaah

Saumaah (Jawi dan Arab: صومعة, ṣauma'ah, "tempat bertapa", daripada bahasa Arab Selatan Lama, yang berasal daripada Ge'ez ጾማዕት, ṣomaʿt; Ibrani: בית כנסת, beit knesset, "rumah perhimpunan"; Yiddish: שול, shul.) atau dalam bahasa Inggerisnya dipanggil "Synagogue" merupakan pusat keagamaan dan tempat ibadat orang Yahudi. Lazimnya diketuai oleh seorang Rabai. Pada zaman Bani Israel dahulu ia dikenali sebagai Haikal. Pelbagai upacara keagamaan Yahudi dijalankan di dalam saumaah dan lazimnya ia dikira tempat paling suci di kalangan masyarakat Yahudi.

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

Senarai aplikasi mudah alih Wikipedia

Beberapa organisasi dalam pergerakan Wikimedia termasuk Yayasan Wikimedia menerbitkan aplikasi mudah alih rasmi untuk menggunakan Wikipedia pada sistem pengendalian peranti mudah alih. Semua boleh didapati secara percuma melalui kedai aplikasi sesuai (cth Google Play, App Store, Windows Store). Mereka juga boleh dimuat turun secara bebas dari mana-mana kedai pihak ketiga, dari laman web keluaran Yayasan Wikimedia, yang juga menyimpan versi lama dan beta.Pemaju bebas juga telah mengeluarkan banyak aplikasi tidak rasmi untuk membaca artikel Wikipedia. Sesetengah apl memuatkan kandungan dari laman Wikipedia dan memprosesnya; aplikasi lain menggunakan API MediaWiki. Sesetengah hanya memaparkan kandungan Wikipedia, biasanya tidak memasukkan beberapa ciri seperti kategori dan halaman perbincangan. Sesetengah membenarkan penyuntingan.

Tumis

Tumis (Tulisan Jawi: توميس) atau sauté (UK: , A.S.: ; daripada Perancis sauté [sote], bermaksud "melompat, melantun" merujuk kepada lantunan semasa memasak) adalah kaedah memasak yang menggunakan jumlah minyak atau lemak yang agak sedikit di dalam kuali cetek di atas haba yang agak tinggi. Terdapat pelbagai kaedah tumis, dan kuali tumis adalah sejenis kuali tertentu yang direka untuk menumis

Wikipedia

Wikipedia (tulisan Jawi:ويكيڤيديا) ialah sebuah ensiklopedia yang boleh diubah suai dan dibina secara kerjasama dengan menggunakan perisian wiki. Wikipedia dikendalikan oleh Yayasan Wikimedia yang tidak mengambil apa-apa keuntungan daripada khidmat yang diberikan. Sebagai tambahan kepada matlamat ensiklopedia iaitu untuk memberikan pengetahuan, Wikipedia juga memasukkan maklumat yang lebih kerap dikaitkan dengan almanak dan jurnal, dan juga perkara semasa. Kandungan Wikipedia dibina sepenuhnya oleh para penggunanya. Tidak ada seorang pun yang dapat memiliki maklumat yang terdapat dalamnya dan tidak ada rencana yang akan ditamatkan. Satu lesen yang dikenali GFDL telah dicipta untuk memastikan setiap orang mengakui bahawa setiap orang mempunyai hak untuk memperbaiki setiap rencana.

Wikipedia berkandungan terbuka, bermaksud ia boleh digunakan secara bebas, boleh disunting secara bebas, dan bebas untuk disalin dan disebarkan. Ringkasnya, Wikipedia ialah kerja keras yang unik yang tidak wujud dalam ensiklopedia tradisional. Ia mempunyai sistem baik pulih sendiri dalam perjalanannya melalui cabaran-cabaran ini.Wikipedia bermula sebagai projek Bahasa Inggeris pada 15 Januari 2001, dan kemudiannya mendapat bahasa lainnya yang pertama, Perancis, pada 23 Mac 2001. Wikipedia bahasa Melayu pula bermula pada 28 Januari 2003. Terdapat banyak usaha yang telah terlibat untuk membuatkannya berbilang bahasa, dan pada masa ini ia telah mengandungi lebih 18 juta rencana dan lebih 4 juta ialah rencana dalam bahasa Inggeris.

Yayasan Wikimedia

Wikimedia Foundation Inc. (Yayasan Wikimedia) ialah pertubuhan induk untuk Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks (termasuknya Wikijunior dan Wikiversity), Wikisource, In Memoriam 9/11, Wikimedia Commons, Wikispecies, dan Wikinews. Ia merupakan perbadanan bukan untung yang diasaskan di St. Petersburg, Florida, Amerika Syarikat, dan ditubuhkan di bawah undang-undang Florida. Kewujudannya diumumkan secara rasmi oleh Ketua Pegawai Eksekutif Wikia dan pengasas Wikipedia, Jimmy Wales, pada 20 Jun 2003. Kelulusannya sebagai yayasan pendidikan di bawah kategori "Dewasa, Pendidikan Lanjutan" oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri Amerika Syarikat melalui surat April 2005 bermakna kesemua sumbangan kewangan kepada Wikimedia Foundation boleh dipotong daripada cukai pendapatan persekutuan Amerika Syarikat.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.