Theodosius I


Maharaja Flavius Theodosius (11 Januari, 347 – 17 Januari, 395), juga dipanggil dengan Theodosius I dan Theodosius Yang Agung (Greek: Θεοδόσιος Α΄ dan Θεοδόσιος ο Μέγας), merupakan seorang maharaja Rom bermula pada tahun 379 sehingga tahun 395. Dengan menyatukan bahagian empayar timur dan barat, Maharaja Theodosius merupakan maharaja terakhir bagi kedua-dua empayar Timur dan Barat. Setelah kemangkatan baginda, dua bahagian ini terpisah selama-lamanya. Baginda juga dikenali kerana menjadikan Kristian Nicene sebagai agama negara rasmi Empayar Rom.[1]

Theodosius I
Maharaja bagi Empayar Rom
PemerintahanOgos 378 – 15 Mei, 392 (maharaja di Timur, bersama Gratian dan Valentinian II di Barat);
15 Mei, 392 – 17 Januari, 395 (seluruh empayar)
Didahului olehValens di Timur; Valentinian II di Barat
Diikuti olehArcadius in the Timur;
Honorius di Barat
PemakamanConstantinople, kini Istanbul
Pasangan1) Aelia Flaccilla (?-385)
2) Galla (?-394)
AnakandaArcadius
Honorius
Pulcheria (?-385)
Galla Placidia
Nama penuh
Flavius Theodosius (sejak keputeraan sehingga kemahkotaan);
Flavius Theodosius Augustus (sebagai maharaja)
DinastiTheodosian
AyahandaTheodosius Si Tua
BondaThermantia

Rujukan

  • Brown, Peter, The Rise of Western Christendom, 2003, p. 73–74
  • Williams, Stephen and Gerard Friell, Theodosius: The Empire at Bay, Yale University Press, 1994.

Nota

  1. ^ Cf. decree, infra.

Pautan luar

Gelaran pemerintah
Didahului oleh
Valens
Maharaja Rom
379–395
Berkhidmat bersama: Gratian, Valentinian II, Arcadius dan Honorius
Diikuti oleh:
Arcadius dan Honorius
23 Januari

23 Januari merupakan hari ke-23 dalam kalendar Gregory. Tinggal 342 hari (atau 343 hari bagi tahun lompat) sebelum memasuki tahun selepasnya.

347

Rencana ini adalah berkenaan dengan tahun 347. Bagi kegunaan lain, sila lihat 347 (nombor).

347 merupakan tahun biasa yang bermula pada hari Khamis dalam kalendar Gregory.

386

Rencana ini adalah berkenaan dengan tahun 386. Bagi kegunaan lain, sila lihat 386 (nombor).

386 merupakan tahun biasa yang bermula pada hari Khamis dalam kalendar Gregory.

390

Rencana ini adalah berkenaan dengan tahun 390. Bagi kegunaan lain, sila lihat 390 (nombor).

390 merupakan tahun biasa yang bermula pada hari Selasa dalam kalendar Gregory.

391

Rencana ini adalah berkenaan dengan tahun 391. Bagi kegunaan lain, sila lihat 391 (nombor).

391 merupakan tahun biasa yang bermula pada hari Rabu dalam kalendar Gregory.

6 September

6 September merupakan hari ke-249 (hari ke-250 dalam tahun lompat) dalam kalendar Gregory. Tinggal 116 hari sebelum memasuki tahun selepasnya.

Hari ini juga merupakan:

Hari Kemerdekaan di Swaziland (1968)

Hari Pertahanan di Pakistan

Hari Kesatuan di Bulgaria

Hari Pengingatan Lahir Mati di Amerika Syarikat dan Kanada.

Abad ke-4

Abad ke-4 merujuk kepada abad yang berlangsung dari 301 hingga 400 dalam kalendar Gregory.

Berhala Zeus di Olympia

Berhala Zeus di Olympia diukir oleh pengukir klasik terkenal iaitu Phidias (Kurun ke-5 Sebelum Masihi) kira-kira 435 SM, di Yunani, merupakan salah sebuah dari Tujuh Keajaiban Dunia. Dewa Zeus merupakan dewa bagi Yunani dan Mesir purba. Ia dibina di bandar kuno Olympia, sekitar 150 km barat Athens, di Greece. Binaan kuil asal yang menempatkan patung raksaksa ini dibina sekitar 450 BC, direka oleh arkitek Libon. Patung itu sendiri dicipta oleh pengukir patung Athean, Pheidias. Dibina dari bahagian gading, patung gergasi ini setinggi 45 kaki tinggi, memegang kemenangan pada tangan kanannya, dan cokmar pada tangan kirinya. Kuil ini diperintah tutup oleh maharaja Rom Theodosius I pada 391 AD, yang menyatakan bahawa pertandingan Olympik (yang diwakili patung Dewa ini) merupakan upacara Pagan. Pada tahun 394, selepas 800 tahun di Olympia, ia diambil ke Constantinople (kini Istanbul), ibu kota Empayar Byzantine. Ahli sejarahwan percaya yang ia mungkin musnah akibat kebakaran pada 462 AD.

Berhala yang berkeadaan duduk itu mengisi keseluruh kelebaran ruang kuil yang dibina untuk melindunginya. Menurut sumber kontemporari, ia adalah 12 meter (~40 kaki) tinggi. "Ia seolah-olah Zeus hendak bangun," ahli geografi Strabo yang mencatitnya pada awal abad pertama Sebelum Masihi, "ia boleh menanggalkan bumbung kuil." Zeus diukir dari gading (secara teknikalnya, ia direndam dalam cecair yang akan menjadikannya lebih mudah dibentuk, maka ia mungkin diukir dan dibentuk) lalu disadur dengan kepingan emas dan "didudukkan" di atas singgahsana dari kayu cedar yang dihiasi gading, emas, kayu hitam dan manikam. Di tangan kanan Zeus terdapat patung kecil Nike, dewi kemenangan, dan di tangan kirinya, sebatang cogan alam berkilat dengan hujungnya berbentuk helang. Pengunjung seperti jeneral Rom Aemilius Paulus, yang berjaya menakluk Macedon, telah terharu kerana kagum akan hasil Phidias itu.

Mungkin, penemuan terhebat tentang keajaiban ini adalah pada 1958 dengan penemuan bengkel untuk membina berhala itu. Ini membolehkan para arkeologi mencipta semula teknik untuk membuat karya itu.

"Di tangan kanannya, sebuah bentuk 'Kemenangan' yang dibuat daripada gading dan emas. Di tangan kirinya, cogan alamnya yang digenggam dengan keseluruhannya logam, dan seekor helang bertenggek di atasnya. Sandal dewa dibuat daripada emas, begitu jugalah dengan jubahnya." — Pausianas si orang Yunani (abad ke-2 Selepas Masihi).

Empayar Rom

Empayar Rom (Tulisan Jawi: ايمڤاير روم) merupakan fasa tamadun Rom kuno yang disifatkan oleh sebuah kerajaan yang autokratik. Republik Rom yang awal telah dibinasakan dan dilemahkan oleh pertikaian antara Gaius Marius dan Sulla, diikuti oleh perang saudara Gaius Julius Caesar terhadap Pompey. Semasa semua perebutan kuasa ini, beratus-ratus senator telah bertempur, dihukum mati, dibunuh atau membunuh diri. Senat Rom dipenuhi semula dengan kawan-kawan yang setia kepada Pemerintahan Bertiga Pertama dan kemudian, oleh penyokong-penyokong Pemerintahan Bertiga Kedua. Pada akhirnya, Octavian (kemudian dikenali sebagai "Augustus") menewaskan pesaingnya, Mark Antony, dan menamatkan subversi yang beransur-ansur ini melalui penyusunan semula Republik Rom menjadi "Empayar Rom".

"Empayar Rom" boleh juga digunakan sebagai terjemahan untuk ungkapan, Imperium Romanum, yang mungkin merupakan ungkapan bahasa Latin yang terkenal yang mana perkataan imperium telah digunakan untuk bermaksud "wilayah"; "Empayar Rom" merujuk kepada bahagian dunia di bawah pemerintahan Rom. Pengembangan wilayah Rom ini yang menyeberangi sempadan negara kota Rom yang asal telah bermula sejak lama lagi sebelum negara itu menjadi sebuah empayar. Pada kemuncaknya selepas penaklukan Dacia oleh Trajan, Empayar Rom menguasai permukaan tanah sebanyak lebih kurang 5,900,000 kilometer persegi (2,300,000 batu persegi) dan oleh itu, menjadi empayar terbesar semasa Zaman Purba Klasik.

Tarikh yang tepat ketika Republik Rom menjadi Empayar Rom telah dipertikaikan, dengan tarikh-tarikh pelantikan Julius Caesar sebagai sebagai diktator seumur hidup (44 SM), perang Actium (2 September 31 SM), dan tarikh ketika Senat Rom menganugerahkan Octavian dengan gelaran Augustus (6 Januari 27 SM) kesemua ini dikemukakan sebagai calon. Lebih mengelirukan lagi, Octavian mengisytiharkan diri sebagai penyelamat Republik Rom dan menyembunyikan kuasanya dengan teliti di bawah bentuk-bentuk republik. Pada kelihatannya, Republik Rom masih hidup: konsul-konsul masih dipilih, tribunal marhaen masih mencipta undang-undang, dan senator-senator masih memperdebatkan di dalam Kuria Rom. Bagaimanapun, Octavian ialah orang yang menguasai kesemua ini serta membuat semua keputusan terakhir, dan jika perlu, legion-legion Romawi akan digunakan untuk menyokong beliau.

Secara tradisi, keakhiran Empayar Rom ditetapkan pada 4 September 476 ketika Empayar Rom Barat jatuh kepada penyerang-penyerang Germanik. Bagaimanapun, pandangan ini mengabaikan dan gagal untuk mengakui Empayar Rom Timur (dikenali secara meluas sebagai Empayar Byzantine) yang melindungi undang-undang dan budaya Rom. Didasarkan pada tradisi-tradisi undang-undang dan kebudayaan Rom, Empayar Rom amat dipengaruhi oleh budaya dan bahasa Yunani, dan telah mengembangkan sifat tersendiri yang dapat dikekalkan, malahan berkembang maju, selama seribu tahun lagi. Pada akhirnya, Empayar Rom ditakluk oleh Empayar Turki Uthmaniyyah pada 29 Mei 1453.

Dari masa Augustus sehingga Kejatuhan Empayar Barat, Rom mendominasi Eurasia Barat, dan terdiri daripada melebihi separuh bilangan penduduknya. Pengaruh-pengaruh budaya, undang-undang, bahasa, agama, kerajaan, tentera, dan seni bina Rom terhadap tamadun Barat masih dapat dikesan pada hari ini.

Empayar Rom Barat

Empayar Rom Barat merujuk kepada separuh bahagian barat Empayar Rom, bermula sejak pembahagiannya oleh Diocletian pada tahun 285; separuh bahagian lagi adalah Empayar Rom Timur, yang pada hari ini dikenali sebagai Empayar Byzantine.

Rom tidak lagi menjadi ibu negara sejak daripada pembahagiannya. Pada tahun 286, Mediolanum (pada zaman ini ialah Milan) dipilih sebagai ibu negara Empayar Rom Barat. Ibu negara empayar ini sekali lagi ditukar pada tahun 402, kali ini ia diubah ke Ravenna.

Empayar Rom Barat wujud turun naik dalam beberapa tempoh di antara kurun ke-3 dan kurun ke-5, selepas pemerintahan Tetrarchy oleh Diocletian dan penyatuan dengan Constantine Si Agung dan Julian Si Murtad (324-363). Theodosius I (379-395) merupakan Maharaja Rom terakhir yang memerintah ke atas Empayar Rom bersatu. Selepas kematian beliau pada tahun 395, Empayar Rom terpisah selama-lamanya. Secara tidak rasmi, Empayar Rom Barat runtuh apabila Romulus Augustus dipaksa turun dari takhta selepas ditekan Odoacer pada 4 September 476, dan kematian Julius Nepos pada tahun 480.

Meskipun ditakluk buat tempoh sementara oleh pesaingnya, Empayar Rom Timur, Empayar Rom Barat tidak mampu bangkit kembali. Setelah kejatuhan Empayar Rom Barat, satu era baru bermula di dalam sejarah Eropah Barat: iaitu Zaman Pertengahan dan khususnya Zaman Kegelapan. Di bawah pronsip translatio imperii, idea dan gelaran Empayar Rom Barat diberi nafas baru dan dikekalkan oleh Empayar Suci Rom semasa Zaman Pertengahan, sehingga kejatuhannya pada tahun 1806.

Gereja Roman Katolik

Gereja Roman Katolik, juga dikenali secara ringkasnya sebagai Gereja Katolik, ialah mazhab gereja Kristian terbesar dengan lebih daripada 1.29 bilion penganut di seluruh dunia. Sebagai salah satu institusi agama tertua di dunia, ia telah memainkan peranan penting dalam sejarah dan perkembangan tamadun Barat. Dipimpin oleh Uskup Rom, yang dikenal sebagai Paus, doktrin gereja diringkaskan dalam Pengakuan Iman Nicea. Pusat pentadbirannya, Tahkta Suci, berada di Kota Vatikan, yang dikelilingi di Rom, Itali.

Gereja Katolik mengajar bahawa ia adalah gereja Satu, Suci, Katolik dan Apostolik yang diasaskan oleh Yesus dalam Suruhanjaya Agungnya, bahawa para uskupnya ialah pengganti para pengikut Kristus, dan Paus ialah pengganti kepada Santo Peter yang keutamaan diberikan oleh Yesus Kristus. Ia menegaskan bahawa ia mengamalkan iman Kristian yang asal, menempuh kesempurnaan, diturunkan oleh tradisi suci. Gereja Latin, Gereja Katolik Timur, dan institut seperti perintah mendicant dan perintah monastik yang tertutup mencerminkan pelbagai penekanan teologi dan rohani di Gereja.Daripada tujuh sakramennya, Eukaris ialah yang utama, yang disambut secara liturgi dalam Misa. Gereja mengajarkan bahawa melalui penyucian oleh seorang paderi, roti kudus dan wain menjadi tubuh dan darah Kristus. Mary si Perawan dihormati di Gereja Katolik sebagai Ibu Tuhan dan Ratu Syurga, dihormati dalam dogma dan ibadat. Pengajarannya termasuk pengudusan melalui iman dan penginjilan Injil dan ajaran sosial Katolik, yang menekankan sokongan kepada yang sakit, golongan miskin, dan orang yang menderita melalui kerja-kerja belas kasihan korporat dan kerohanian. Gereja Katolik adalah penyedia pendidikan dan penjagaan kesihatan bukan kerajaan terbesar di dunia.Gereja Katolik telah mempengaruhi falsafah, budaya, sains, dan seni Barat. Gereja Katolik berkongsi perhubungan dengan Gereja Ortodoks Timur sehingga Perpecahan Timur-Barat pada tahun 1054, membantah terutamanya kewibawaan Paus, serta dengan gereja-gereja Ortodoks Oriental Timur sebelum perpecahan Chalcedonian dalam 451 mengenai perbezaan dalam Kristologi.

Katolik dianut di seluruh dunia melalui misi, diaspora, dan penukaran. Sejak abad ke-20, majoriti berada di hemisfera selatan disebabkan oleh sekularisasi di Eropah, dan penindasan yang meningkat di Timur Tengah.

Dari abad ke-20, Gereja Katolik telah dikritik kerana doktrin mengenai seksualiti, penolakannya untuk mentahbis wanita dan menangani kes-kes penderaan seksual.

Hispania

Hispania (Bahasa Sepanyol: España) (Bahasa Inggeris: Spain) adalah nama Rom untuk Semenanjung Iberia.Di bawah pemerintahan Rom, Hispania dibahagikan kepada dua wilayah: Hispania Citerior dan Hispania Ulterior. Semasa Principate, Hispania Ulterior dibahagikan kepada dua wilayah baru, Baetica dan Lusitania, sementara Hispania Citerior dinamakan semula sebagai Tarraconensis. Akibatnya, bahagian barat Tarraconensis terpisah, pertama sebagai Hispania Nova, kemudian dinamakan semula sebagai Callaecia (atau Gallaecia, kini adalah Galicia). Bermula pada Tetrarchy Diocletian (AD 284) dan selepasnya, bahagian selatan dari sisa Tarraconensis sekali lagi terbahagi sebagai Carthaginensis, dan kemudian juga kepada Kepulauan Balearic dan kesemuanya menyebabkan wilayah-wilayah ini membentuk satu keuskupan awam di bawah vicarius untuk Hispaniae (iaitu wilayah-wilayah Celtic).

Katolik

Kata Katolik berasal dari kata sifat bahasa Yunani, καθολικός (katholikos), bermaksud "universal". Dalam konteks eklesiologi Kristian, kata Katolik memiliki sejarah yang kaya sekaligus beberapa makna. Bagi sebagian pihak, istilah "Gereja Katolik" bermakna Gereja yang berada dalam persekutuan penuh dengan Uskup Rom, terdiri atas Ritus Latin dan 22 Gereja Katolik Timur; makna inilah yang difahami di kebanyakan negara. Bagi umat Protestan, "Gereja Katolik" atau yang sering diterjemahkan menjadi "Gereja Am" bermakna segenap orang yang percaya kepada Yesus Kristus di seluruh dunia dan sepanjang masa, tanpa memandang "denominasi". Umat Gereja Ortodoks Timur, Gereja Anglikan, Gereja Lutheran dan beberapa Gereja Metodis percaya bahwa Gereja-Gereja mereka adalah katolik, iaitu kesinambungan dari Gereja universal mula-mula yang didirikan oleh para rasul. Baik Gereja Katolik Roma maupun Gereja Ortodoks percaya bahwa Gerejanya masing-masing adalah satu-satunya Gereja yang asli dan universal. Dalam "Kekristianan Katolik" (Termasuk Komuni Anglikan), para uskup dipandang sebagai pejabat tertinggi dalam agama Kristian, sebagai gembala-gembala keesaan dalam persekutuan dengan segenap Gereja dan dalam persekutuan satu sama lain. Katolik dianggap sebagai salah satu dari Empat Ciri Gereja. Ketiga ciri lainnya adalah Satu, Kudus, dan Apostolik, sesuai Kredo Nicea tahun 381: "Aku percaya akan Gereja yang satu, kudus, katolik, dan apostolik."

Maharaja Rom

Maharaja Rom ialah pemerintah Empayar Rom semasa tempoh kemaharajaan yang bermula sekitar tahun 27 SM. Orang Rom tidak mempunyai istilah tunggal bagi jawatan tersebut: gelaran dalam bahasa Latin seperti imperator, augustus, ceasar dan princep, semuanya merujuk kepada jawatan yang sama. Secara amali, Maharaja ialah pemerintah agung Rome dan komander agung Legion Romawi (ketumbukan tentera Rom). Bagaimanapun, secara teorinya, Empayar Rom kekal sebagai sebuah republik (res publica), dan status maharaja hanyalah primus inter pares (yang pertama antara yang setaraf). Fiksyen yang disahkan secara perundangan ini menjadi semakin kehilangan makna apabila para maharaja mengukuhkan kuasa mereka. Bagaimanapun, ia terpelihara sekurang-kurangnya pada tahap majlis-majlis keraian sehingga ke saat-saat akhir Empayar Rom - tahun 476 di Empayar Rom Barat dan 1453 di Empayar Rom Timur (Empayar Byzantine).

Olympia, Greece

Olympia ialah pusat kerajaan Greek purba yang terletakm di Elis yang lebih dikenalim sebagai tapak permulaan Sukan Olimpik. Sukan Pythian telah diadakan di Delphi. Kedua-dua sukan ini diadakan setiap Olympiad ( setiap empat tahun sekali). . Sukan Olimpik dikatakan bermula padam 776 sebelum masehi. Pada tahun 394 Maharaja Theodosius I telah menawan Olympia kerana mereka masih berugama Paganisme.

Pertempuran Frigidus

Pertempuran Frigidus, juga dikenali sebagai Pertempuran Sungai Frigid, berlaku pada 5 sehingga 6 September 394, di antara tentera Maharaja Timur Theodosius I and the army of pemerintah Rom Barat Eugenius.

Kekalahan Eugenius dan komander beliau, magister militum yang berbangsa Franks, Arbogast, menjadikan keseluruhan empayar kembali ke tangan seorang maharaja tunggal untuk kali terakhir di dalam sejarah Rom. Paling penting, pertempuran ini merupakan percubaan terakhir bagi menghalang pengkristianan empayar; hasil pertempuran ini menentukan nasib Kristian di empayar barat.

Senarai Maharaja Bizantin

Ini merupakan daftar Maharaja Byzantine.

Nota: Ia amat sukar bagi menentukan dengan tepat bila Empayar Rom berakhir dan Empayar Byzantine bermula; Empayar Rom sebenarnya berpecah kepada bahagian timur dan barat untuk maksud pentadbiran oleh Diocletian pada 284. Calon bagi maharaja Byzantine pertama termasuk Konstantine I Empayar Rom (maharaja Kristian pertama, yang memindahkan ibunegara ke Konstantinople), Valens (Pertempuran Adrianople (378) merupakan salah satu cara tradisi memulakan tempoh medieval), Arcadius (sebagai Theodosius I sering dianggap maharaja terakhir Empayar Rom tunggal), dan Zeno I (kerana maharaja barat terakhir Romulus Augustus telah digulingkan ketika pemerintahannya). Yang lain menetapkan tarikh permulaan Empayar selewat Heraklius (yang menggantikan gelaran imperial Rom tradisi "Augustus" dengan "Basileus", perkataan Greek untuk "Maharaja", dan memberhentikan penggunaan bahasa Latin dengan menggunakan Greek sebagai bahasa rasmi). Anastasius I pada 498 menilai semula matawang, dengan menggunakan sistem nombor Greek. Dan juga, masyarakat Byzantine sendiri kekal menganggap empayar mereka sebagai Rom lebih dari satu millennium (seribu tahun).

Valens

Flavius Julius Valens (Latin: FLAVIUS IVLIVS VALENS AVGVSTVS; 328 – 9 Ogos 378) adalah seorang maharaja Rom (364–378), selepas beliau diberikan bahagian timur oleh abang beliau Valentinian I. Valens, kadang kala dikenali sebagai Orang Rom Sebenar Teakhir, apabila dikalahkan dan terbunuh dalam Pertempuran Adrianople, yang menandakan permulaan kejatuhan Empayar Rom Barat.

Visigoth

Visigoth dan Ostrogoth adalah 2 cabang dari suku kaum Goth yang tinggal di Eropah di akhir kekuasaan Empayar Rom. Raja Visigoth yang paling terkenal adalah Alaric I, yang berjaya menakluki Rom pada tahun 410 Masihi. Setelah kejatuhan Empayar Rom, Visigoth memegang peranan penting di Eropah Barat selama dua setengah abad.

Suku kaum Goth bermukim di Dacia sehingga tahun 376, ketika salah satu pemimpin mereka, Fritigern, memohon kepada maharaja Rom Valens agar mereka dapat tinggal di pinggiran selatan sungai Donau. Di sini mereka berlindung dari ancaman suku kaum Hun. Namun daerah ini dilanda kelaparan dan Rom tidak mahu memberi makanan. Mereka kemudian memberontak selama 6 tahun, dan dalam Pertempuran Adrianople melawan tentera Rom dan membunuh Maharaja Valens.

Maharaja yang baru, Theodosius I, telah mengambil langkah berdamai dengan para pemberontak. Perdamaian ini telah bertahan sehingga Theodosius meninggal dunia pada tahun 395. Tahun itu juga, raja Visigoth Alaric I telah menaiki takhta pemerintahan, sementara Theodosius digantikan oleh anak-anaknya Arcadius di timur dan Honorius di barat. Alaric telah melaksanakan peperangan dan menakluki Rom pada 24 Ogos 410, dan ibukota Rom dipindahkan ke Ravenna.

Senarai Maharaja Rom Barat dan Rom Timur
Rom kuno
771SM - 27 SM
Republik Rom
509 SM - 27 SM
Empayar Rom
27 SM – 235
Krisis
235–284
Dominate
284–395
Empayar Barat
395–480
Timur/
Empayar Byzantine

395–1204
Empayar Nicaea
1204–1261
Timur/
Empayar Byzantine

1261–1453

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.