Tanakh

Tanakh (bahasa Ibrani: תנ״ך‎) adalah kitab suci yang digunakan dalam agama Yahudi. Nama Tanakh adalah akronim yang dibentuk dari huruf awal Ibrani untuk tiga kitab suci Yahudi iaitu Taurat (Lima Kitab Nabi Musa), Nevi'im dan Ketuvim, lalu menjadi TaNaKh. Kitab-kitab dalam Tanakh boleh dikenal dalam pelbagai bentuk dalam Kitab Bible agama Kristian dan dalam beberapa variasi lain di mana ia dipanggil "Perjanjian Lama".

Menurut Talmud, kebanyakan dari isi Tanakh dikumpul oleh para agamawan Yahudisme dari Sanhedrin Agung pada tahun 450 SM. Sarjana moden pula berpendapat proses pengumpulan dan penulisan Tanakh menjadi lengkap antara tahun 200 SM sehingga 200 M.

Entire Tanakh scroll set

Rujukan

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

Abad pertama

Abad Pertama merujuk kepada tempoh dari 1 hingga 100 dalam takwim Gregorius. Bagi takwim astronomi, abad ini ialah antara tahun 0 hingga tahun 99. Abad ini dianggap sebagai sebahagian Zaman Klasik atau Zaman Sejarah.

Agama Yahudi

Teras kepercayaan penganut Agama Yahudi/Judais ialah wujudnya Tuhan yang Maha Esa (YHWH), pencipta dunia yang menyelamatkan Bani Israel dari penindasan di Mesir, menurunkan undang-undang YHWH (Torah) kepada mereka dan memilih mereka sebagai cahaya kepada manusia sejagat. Agama Yahudi merupakan agama monoteisme yang berpegang kepada kepercayaan bahawa Tuhan adalah satu dan tunggal, dan merupakan salah satu agama dari keluarga agama samawi.

Penganut Yahudi percaya YHWH telah membuat perjanjian dengan Nabi Ibrahim bahawa beliau dan cucu-cicitnya akan diberi berkat sekiranya mereka kekal beriman kepada YHWH. Perjanjian ini kemudiannya diulangi oleh nabi-nabi Ishak dan Yaakub. Oleh sebab nabi-nabi Ishak dan Yaakub ialah dari bangsa Yahudi, mereka percaya merekalah bangsa pilihan (Chosen One). Penganut Yahudi dipilih untuk melaksanakan tugas-tugas dan tanggungjawab-tanggungjawab khas, seperti mewujudkan masyarakat yang adil dan saksama dan berkhidmat kepada Tuhan. Sebagai balasan mereka akan menerima kecintaan serta perlindungan YHWH. YHWH kemudiannya menganugerahkan mereka sepuluh perintah yang sekarang dikenali sebagai Sepuluh Perintahmelalui ketua mereka Nabi Musa, yang mereka anggap sebagai seorang Putera.

Sinagog merupakan pusat masyarakat serta keagamaan yang utama dalam agama Yahudi, manakala Rabbi ialah mereka yang pakar dalam hal-hal keagamaan.

Agama Yahudi Karaite

Yahudisme Karaite atau Karaisme (קָרָאִים [Qaraʾim, Qārāʾîm] (Pembaca [Kitab Suci])) ialah sebuah gerakan Yahudi yang diwarnai oleh pergantungan satu-satunya terhadap Tanakh sebagai kitab suci, dan penolakan Undang-Undang Lisan (Mishnah dan Talmud) sebagai halakha (Pengikatan Undang-undang yakni amalan keagamaan yang dikehendaki). Perkataan "Karaite" datang daripada perkataan Hebrew קָרָאִים yang bererti "Para Pembaca Kitab Suci". Nama ini dipilih oleh penganut Yahudimse mazhab Karaite untuk membezakan diri mereka daripada penganut Yahudisme Rabbi. Mereka berasal dari Baghdad, Iraq.

Apabila mentafsirkan Tanakh, kelompok Karaite akan berusaha untuk berpegang teguh pada makna lahiriah (p'shat) teks tersebut. Ini bertentangan dengan agama Yahudi Rabbi (Yahudisme Rabbi) yang menggunapakai kaedah-kaedah p'shat, remez ( implikasi atau petunjuk), drash ("tafsiran mendalam," yang berasaskan pada pemecahan perkataan-perkataan berasingan, sebagai contoh, pemecahan "be'ra'shit" kepada "beit" "ra'shit" yang bermaksud dua permulaan bagi) dan sod ("rahsia," makna teks yang lebih mendalam, lalu menghampiri Kabbalah). Pada zaman moden, agama Yahudi Karaite telah membentuk pertubuhan Yahudi bebasnya yang tersendiri, dan tidak tergolong dalam mana-mana pertubuhan Rabbi.

Pada satu masa, kelompok Karaite merupakan satu pecahan yang penting dalam populasi Yahudi.

Assyria

Assyria (Syriak: ܐܬܘܖ̈) atau Asyur dalam masa sejarah terawal dirujuk kepada kawasan pada sungai Tigris atas, dinamakan untuk ibu kotanya, bandar purba Assur. Kemudian, sebagai bangsa dan Empayar, ia juga datang untuk memasukkan secara kasarnya bahagian separuh utara Mesopotamia (bahagian separuh selatan menjadi Babylonia). Ibu kotanya adalah Nineveh.

Raja-raja Assyria mengawal kerajaan besar pada tiga berlainan masa dalam sejarah. Ini adalah dipanggil Kuno, Pertengahan, dan kerajaan Neo-Assyria, atau tempoh. Yang paling berkuasa dan bangsa paling-dikenali dari tempoh ini adalah kerajaan Neo-Assyria, 911-612 SM.

Tanahair Assyria terletak pada kawasan pergunungan, melangkaui sepanjang Tigris sejauh banjaran gunung Gordiaean tinggi atau banjaran gunung Carchudian dari Armenia, kadangkala dipanggil "Pergunungan Ashur".

Orang Assyria telah mencipta penggalian untuk melemahkan dinding kota, pelantak pukulan untuk meruntuhkan dinding dan pagar, konsep dari kor jurutera, yang menjambatankan sungai dengan pontun atau membekalkan askar dengan kulit pengembang untuk berenang.

Babylon

Babylon adalah negara-kota bagi tamadun Mesopotamia , dan tinggalannya kini ditemui di Al Hillah, Wilayah Babil, Iraq, lebih kurang 85 kilometer selatan Baghdad.

Pada hari ini, hanya terdapat longgokan dan timbunan tanah serta kesan runtuhan bangunan dan batu-bata di tanah subur Mesopotamia di antara Sungai Tigris dan Sungai Furat di Iraq. Sumber sejarah memberitahu kita Babylon pada asalnya sebuah kota kecil yang mula bertapak pada permulaan milenium ketiga SM (bibit mulanya dinasti-dinasti). Kota ini mula menyinar dan menjadi penting dengan kebangkitan Dinasti pertama Babylon. Ia adalah sebuah kota suci rakyat Babylon dan lebing kurang tahun 2300 SM menjadi pusat bagi Empayar Baru Babylon dari tahun 612 SM. Taman Tergantung Babylon merupakan satu dari Tujuh Keajaiban Dunia.

Perkataan Babylon adalah berasal dari bahasa Akkadia "Babilu" yang bermaksud "pintu masuk Dewa". Dalam al-Quran dan Kitab Bible, nama ini disebut sebagai Babil atau Babel. Dalam Kitab Kejadian 11:9, ia bermakna "kekeliruan" (tentang bahasa) dari kata kerja "balbal" iaitu untuk "mengelirukan".

Bahasa-bahasa Yahudi

Bahasa Ibrani merupakan bahasa liturgikal dari Yahudi (diistilahkan lashon ha-kodesh, "lidah suci"), bahasa iaitu kitab suci Ibrani (Tanakh) telah digubah, dan pertuturan harian dari orang Yahudi untuk berabad. Menjelang abad kelima SME, Arami, lidah berkait-rapat, menyertai Ibrani sebagai bahasa tuturan di Judea. Menjelang abad ketiga SME, Yahudi dari diaspora menutur Greek. Ibrani Moden kini salah satu dari dua bahasa rasmi dari negeri Israel bersama dengan Arab.

Ibrani telah dihidupkan semula sebagai bahasa tuturan oleh Eliezer ben Yehuda, yang tiba di Palestine pada 1881. Ia tidak digunakan sebagai lidah ibunda sejak zaman Tannaic.

Selama lebih enambelas abad Ibrani telah digunakan hampir eksklusifnya sebagai bahasa liturgikal, dan sebagai bahasa dalam kebanyakan buku telah ditulis pada agama Yahudi, dengan sdikitnya hanya menutur Ibrani pada Shabbat. Selama berabad, Yahudi sedunia telah menutur bahasa tempatan atau dominan dari rantau yang mereka migrat kepadanya, selalu membentuk dialek atau dirumpun keluar sebagai bahasa bebas. Yiddish merupakan bahasa Judeo-Jerman yang dikembangkan oleh Yahudi Ashkenazi yang bermigrat ke Eropah Tengah, dan Ladino merupakan bahasa Judeo-Sepanyol yang dikembangkan oleh Yahudi Sephardi yang bermigrat ke Semenanjung Iberia. Berpunca dari banyak faktor, termasuk impak dari Holokus pada Keyahudian Eropah, pemergian beramai-ramai Yahudi dari tanah Arab, dan emigrasi meluas dari komuniti Yahudi lain sekitar dunia, bahasa-bahasa Yahudi purba dan tersendiri dari beberapa komuniti, termasuk Gruzinik, Judeo-Arab, Judeo-Berber, Krimchak, Judeo-Malayalam dan banyak yang lain, telah sebahagian besarnya tidak lagi digunakan.

Tiga bahasa yang paling lazim dituturkan dikalangan Yahudi kini ialah Inggeris, Ibrani Moden, dan Rusia. Sesetengah bahasa Romance, seperti Perancis dan Sepanyol, juga meluas digunakan.

Galilee

Galilee (Bahasa Ibrani: הגליל‎ ha-Galil, lit: wilayah, Latin: Galileia, Bahasa Arab: الجليل‎ al-Jaleel), adalah sebuah kawasan luas yang terletak di utara Israel . Ia bertindih dengan kebanyakan kawasan pentadbiran Daerah Utara. Secara tradisinya, ia dibahagikan kepada Galilee Hulu (Bahasa Ibrani: גליל עליון‎ Galil Elyon), Galilee Hilir (Bahasa Ibrani: גליל תחתון‎ Galil Takhton), dan Galilee Barat (Bahasa Ibrani: גליל מערבי‎ Galil Maaravi), merangkumi dari Dan di utara, di kaki Gunung Hermon, sepanjang Gunung Lebanon sehingga ke rabung Gunung Carmel dan Gunung Gilboa di selatan, dan dari Lurah Gelinciran Jordan ke timur merentasi dataran Lembah Jezreel dan Acre ke pantai Laut Mediterranean dan Dataran Pantai di barat.

Jibrail

Malaikat Jibril (atau Jibrail - ﺟﺒﺮﺍﺀﻳﻞ/ﺟﺒﺮﻳﻞ juga Gabriel) adalah malaikat yang dipercayai oleh orang-orang Islam dan agama samawi lain yang bertugas bagi menyampaikan wahyu kepada para nabi dan rasul. Mengikut Al-Quran, Malaikat Jibril juga merupakan ketua kepada keseluruhan para Malaikat. Di dalam teks Tanakh, Taurat dan Injil, ada juga yang menerangkan bahawa Malaikat Jibril merupakan ketua kepada kesekalian para Malaikat.

Allah SWT selesai menciptakan Jibril dengan bentuk yang cantik, dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124,000 sayap).

Kitab Bible Ibrani

Alkitab Ibrani (Latin Biblia Hebraica) ialah istilah yang memaksudkan catatan-catatan Alkitab Yahudi (Bahasa Ibrani: תנ"ך‎ Tanakh) yang dikarang dalam bahasa Ibrani dan Aramia (Kitab Daniel, sesebahagian Kitab Ezra dan beberapa rangkap lain).

Isi kandungan kitab ini yang sangat sepadan dengan Tanakh Yahudi dan Perjanjian Lama Protestan, tidak merangkumi isi-isi deuterokanonika dalam Perjanjian Lama Katolik Rom atau isi-isi Anagignoskomena dalam Perjanjian Lama Ortodoks Timur. Istilah ini tidak membayangkan penamaan, penomboran atau susunan kitab yang berbeza-beza mengikut kanun Alkitab.

Istilah ini digunakan sebagai cubaan menimbulkan ketentuan mengenai isi kandungannya, sambil mengelakkan apa-apa kilasan terhadap mana-mana tradisi pentafsiran atau aliran teologi yang tertentu. Istilah "Alkitab Ibrani" banyak digunakan dalam penulisan akademik dan perbincangan antara agama dalam konteks yang cukup berkecuali yang bertujuan memuaskan semua tradisi keagamaan, tetapi jarang digunakan dalam wacana dalaman agama yang memakai kitab berkenaan.

Kitab Daniel

Kitab Daniel, ditulis dalam Ibrani dan Aramia, adalah kitab dalam kedua-dua Injil Ibrani (Tanakh) dan Perjanjian Lama Kristian. Buku ini disetkan semasa Pengurungan Babylonia, iaitu tempoh apabila Yahudi telah dipindahkan dan diusir ke Babylon. Buku ini berputar sekitar tokoh Nabi Daniel, seorang bani Israel yang menjadi penasihat kepada Nebuchadnezzar, pemerintah Babylon dari 605 SM - 562 SM.

Kitab Nahum

Kitab Nahum di dalam Perjanjian Lama dan Tanakh ditulis oleh nabi Nahum untuk memperingati jatuhnya kota Niniwe, ibu negara bangsa Assyria, musuh ketat bani Israel. Peristiwa itu terjadi menjelang akhir abad ketujuh Sebelum Masihi dan dianggap sebagai hukuman Tuhan atas bangsa yang kejam dan angkuh itu.

Midrash

Midrash(Bahasa Ibrani: מדרש‎; jamak midrashim, secara harfiah untuk menyiasat atau mempelajari adalah suatu kaedah tafsir bagi Tanakh dan Talmud.

Nevi'im

Templat:Books of Nevi'im

Nevi'im [נביאים] (juga ditulis Nebiim) atau Nabi-nabi adalah bahagian kedua dari tiga bahagian besar dalam Kitab Tanakh Yahudi (Alkitab Ibrani).

Perjanjian Lama

Agama Yahudi menggunakan istilah Tanakh untuk merujuk kepada peraturan-peraturan agamanya, yang kemudian diambil sebagai Perjanjian Lama dalam agama Kristian. Dalam akademik, istilah Bible Ibrani (Hebrew Bible) selalunya digunakan untuk merujuk kepada Tanakh atau Perjanjian Lama.

Perjanjian Lama (bahasa Inggeris: Old Testament atau OT) dalam agama Kristian adalah kitab suci yang pertama dalam dua bahagian kitab suci agama Kristian (satu lagi adalah Perjanjian Baru). Perjanjian Lama berkait dengan kitab suci agama Yahudi Tanakh dengan beberapa variasi dan tambahan. Dalam agama Kristian Ortodoks, teks yang sama dikenali sebagai Septuagint yang diterjemahkan dari bahasa Greek.

Perjanjian Lama dianggap kitab suci untuk kedua-dua penganut Yahudi dan Kristian. Mereka percaya Tuhan memberi inspirasi untuk manusia menulisnya. Kitab ini mengandungi buku yang berbeza dan ianya mengenai Tuhan, dan orang Israel.

Sefarad

Sefarad merupakan sebuah nama tempat dalam Alkitab bagi suatu tempat yang tidak diketahui. Inskripsi Parsi merujukkannya kepada dua tempat yang dikenali sebagai "Saparda", satu di Media dan satu lagi di Asia Minor (mungkin Sardes). Tempat ini hanya disebut sekali dalam kitab Bible, dalam Buku Obaja. Selepas Peshitta (abad ke-2), tempat ini dikaitkan dengan Semenanjung Iberia. Keturunan Yahudi Iberia masih dipanggil "Sephardim", dan "Sepharad" merupakan perkataan Ibrani moden bagi Sepanyol.

Ketua rahib Chaud menerangkan kaitan melalui "Hesperia", salah satu nama Greek Kuno untuk Iberia. Vulgate St. Jerome pula menterjemahkan bi-Sepharad sebagai "di Bosporus".

Zarephath (Sarepta di Lubnan) kemudiannya dikaitkan dengan Perancis.

Sungai Nil

Sungai Nil (Bahasa Inggeris: Nile; Bahasa Arab: نهر النيل‎,; Bahasa Mesir Kuno iteru; bahasa Kubti piaro atau phiaro) ialah sebatang sungai utama yang mengalir ke utara di Afrika. Sungai Nil umumnya dianggap sebagai sungai yang terpanjang di dunia. Sungai Nil mempunyai dua cawangan yang utama, iaitu Sungai Nil Biru dan Sungai Nil Putih. Sungai Nil Biru ialah punca untuk kebanyakan air dan tanah subur Sungai Nil, tetapi Sungai Nil Putih ialah cawang yang lebih panjang antara kedua-dua cawang ini. Sungai Nil Putih berpuncakan kawasan tasik-tasik besar di Afrika Tengah, dengan titik punca terpencilnya di Rwanda Selatan ( 2°16′55.92″S, 29°19′52.32″T,) dan mengalir ke utara merentasi Tanzania, Tasik Victoria, Uganda, dan bahagian selatan Sudan, manakala Sungai Nil Biru berpunca di Tasik Tana, Habsyah, dan mengalir masuk ke Sudan dari tenggara. Kedua-dua cawang ini bertemu berhampiran dengan Khartoum, ibu negara Sudan.

Bahagian utara Sungai Nil mengalir hampir pada keseluruhannya merentasi gurun, dari Sudan masuk ke Mesir, sebuah negara yang tamadunnya bergantung kepada sungai ini sejak dari zaman purba lagi. Kebanyakan penduduk Mesir dan kesemua kotanya, kecuali kota-kota yang terletak berhampiran dengan pantai, terletak di sepanjang lembah Nil di utara Aswan; hampir semua tapak kebudayaan dan sejarah Mesir Kuno terletak di sepanjang tebing sungai ini.

Sungai Nil tamat di sebuah delta yang mengalir masuk ke Laut Mediterranean.

Taurat

Kitab Taurat (b. Arab: توراة, tawrāṯ) ialah salah satu daripada empat buah kitab Islam. Kitab ini mengandungi wahyu Allah Taala kepada Nabi Musa a.s. Ia dihantarkan secara khusus untuk Bani Israel. Kitab Taurat merupakan kesinambungan kitab Nabi Allah yang terdahulu dan diikuti dengan penurunan kitab Zabur, kemudian diikuti dengan penurunan kitab Injil dan kitab suci yang terakhir iaitu Al-Quran kepada Nabi Muhammad s.a.w, sebagai penggenap kepada semua kitab-kitab suci yang sebelumnya. Dengan turunnya Al-Quran, secara tidak langsung semua ajaran kitab-kitab yang terdahulu termansuh dengan sendirinya.

Al-Quran menyatakan bahawa Injil dan Taurat telah ditahrif (diubahsuai iaitu ditokok tambah dan dikurangi) oleh penganut-penganutnya yang menyeleweng selepas Nabi Musa wafat dan Nabi Isa diangkat ke langit.

Di dalam surah al-Ma'idah, ayat 13 - 14, Allah Taala berfirman yang bermaksud:

(dipetik dari Tafsir Pimpinan Ar-Rahman Kepada Pengertian Al-Qur'an terbitan Bahagian Hal Ehwal; Islam, Jabatan Perdana Menteri, Malaysia)

13. "Maka dengan sebab mereka mencabuli perjanjian setia mereka, Kami laknatkan mereka, dan kami jadikan hati mereka keras membatu (tidak mahu menerima kebenaran). Mereka sentiasa mengubah Kalimah-kalimah (yang ada di dalam kitab Taurat dengan memutarnya) dari tempat-tempatnya (dan maksudnya) yang sebenar, dan mereka melupakan (meninggalkan) sebahagian dari apa yang diperingatkan mereka dengannya. Dan engkau (wahai Muhammad) sentiasa dapat melihat perbuatan kianat yang mereka lakukan, kecuali sedikit dari mereka (yang tidak berlaku khianat). Oleh itu, maaflah mereka (jika mereka sedia bertaubat) dan janganlah dihiraukan, kerana sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang berusaha supaya baik amalannya."

14."Dan di antara orang-orang yang berkata: Bahawa kami ini orang-orang Nasrani, Kami (tuhan) juga telah mengambil perjanjian setia mereka, maka mereka juga melupakan (meninggalkan) sebahagian dari apa yang diperingatkan mereka dengannya, lalu Kami tanamkan perasaan permusuhan dan kebencian di antara mereka, sampai ke hari Kiamat; dan Allah akan memberitahu mereka dengan apa yang telah mereka kerjakan."[al-Quran 5:13-14 (Basmeih)]

Taurat (Tanakh)

Taurat (Bahasa Ibrani: תּוֹרָה‎, 'Panduan', Pengajaran') ialah nama Yahudi bagi lima buku pertama Tanakh (Kitab Bible Yahudi). Dalam kitab bahasa Ibrani buku-buku tersebut dinamakan mengikut frasa pertama (incipit) teks (nama padanan Kitab Bible Kristian dalam lingkungan): Bereshit ('Genesis'), Shemot ('Exodus'), Vayikra ('Leviticus')), Bamidbar ('Numbers') dan Devarim ('Deuteronomy').

Dalam penulisan Rabai, perkataan 'Taurat' merujuk kepada kedua-dua buku yang lima ini, Torah Shebichtav (תורה שבכתב, 'Taurat yang tertulis') dan Taurat Lisan (Torah Shebe'al Peh (תורה שבעל פה, 'Taurat yang dituturkan'). Taurat Lisan terdiri daripada tafsiran tradisional (pengisahan) serta penambahan (banding pendapat Islam berhubung Taurat) yang disampaikan dari satu generasi ke generasi yang lain, dan sekarang dibukukan dalam kitab-kitab Mishnah (משנה), Talmud (תַּלְמוּד) dan Midrash (מדרש‎) .Ayat-ayat Taurat ditulis pada skrol kulit oleh seorang Sofer dalam Bahasa Ibrani. Sebahagian Taurat mesti dibaca di khalayak ramai sekurang-kurangnya sekali setiap tiga hari, dalam lagu yang dibenarkan hukum Judaisme ('halakhah'), dan di hadapan satu himpunan penganut. Pembacaan ini menjadi asas kehidupan bermasyarakat Yahudi.

Mengikut tradisi Yahudi, kesemua hukum-hakam atau undang-undang Yahudi yang terkandung dalam Taurat, sama ada yang bertulis atau lisan, diberi kepada Moses; sebahagian di Gunung Sinai dan sebahagian di Tabernacle (sebuah khemah atau tempat persinggahan). Mengikut tradisi Yahudi juga, kesemua pengajaran Taurat ditulis oleh Moses dan penulisan itulah menjadi leluhur Taurat yang terdapat pada masa kini. Mengikut sebuah Midrash, Taurat dicipta sebelum penciptaan dunia dan digunakan sebagai pelan induk bagi penciptaan seluruh Alam.

Wasiat Baru

Perjanjian Baru (bahasa Greek: Καινὴ Διαθήκη, Kainē Diathēkē) adalah kitab kedua dalam kitab suci agama Kristian. Bahagian pertama dikenali sebagai Perjanjian Lama atau Tanakh oleh orang Yahudi.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.