Subotica

Subotica merupakan sebuah tempat yang terletak di Serbia.

Subotica
Serbia-CIA WFB Map 2006
Negara Serbia
Zon waktuUTC+1 (CET)
 • Musim panas (DST)UTC+2 (CEST)

Lihat juga

Rujukan

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

Banatska Subotica

Banatska Subotica merupakan sebuah tempat yang terletak di Serbia.

Geografi Serbia

Serbia terletak di Eropah di semenanjung Balkan dan Dataran Pannonian, tepat di persimpangan antara Eropah Tengah, Selatan, dan Timur. Terdapat lima batang sungai di negara ini, iaitu:

Sungai Danube yang sepanjang 2,850 kilometer mengalir merentasi bahagian utara satu pertiga kawasan negara ini. Sebahagian sungai ini sepanjang 588 kilometer membentuk sempadan antara Croatia dan sebahagian Romania.

Sungai Sava yang membentuk sempadan selatan provinsi Vojvodina mengalir masuk ke Sungai Danube di Belgrade tengah, dan melangkau bukit-bukit Fruška Gora di barat.

Sungai Tisza yang terletak enam puluh kilometer di timur laut Belgrade mengalir masuk ke Sungai Danube dan menamatkan pengalirannya sepanjang 1,350 kilometer dari Ukraine.

Sungai Tamis (60 km/350 km) yang sebahagiannya boleh dilayari mengalir masuk ke Sungai Danube berhampiran dengan Pancevo.

Sungai Begej (254 km) mengalir masuk ke Sungai Tisza berhampiran dengan bandar Titel.Kesemua lima sungai ini boleh dilayari, dan menghubungkan negara ini dengan:

Eropah Utara dan Barat melalui laluan Terusan Rhine-Main-Danube – Laut Utara;

Eropah Timur melalui laluan-laluan Tizsa – Tamis – Begej dan Danube – Laut Hitam; dan

Eropah Selatan melalui Sungai Sava.Sempadan timur negara ini ditetapkan oleh Banjaran Karpatos yang terbentang seluruh EropahTengah. Banjaran Karpatos bertemu dengan Banjaran Gunung Balkan, dan mengikut laluan Sungai Velika Morava, sebatang sungai yang 500 kilometer panjangnya dengan sebahagiannya boleh dilayari.

Puncak Gunung Midzor ialah puncak tertinggi di Serbia Timur pada 2,156 meter tingginya. Di tenggara, Banjaran Gunung Balkan bertemu dengan Banjaran Gunung Rhodope, dan menghubungkan Serbia dengan Greece. Banjaran Gunung Sar di Kosovo membentuk sempadan dengan Albania, dengan Gunung Djeravicanya (2,656 m) merupakan salah satu gunung yang tertinggi di wilayah ini. Rantaian Gunung Alp Dinarik di Serbia yang mengikut arah pengaliran Sungai Drina (350 kilometer panjangnya, dan hanya boleh dilayari oleh kapal-kapal kecil) menghadap puncak-puncak Dinarik di sebelah pantai bertentangan di Bosnia dan Herzegovina.

Nemanja Vidić

Nemanja Vidić (Bahasa Serbia: Немања Видић) (lahir Oktober 21, 1981 di Titovo Užice, Serbia, SFR Yugoslavia) merupakan seorang pertahanan tengah bola sepak Serbia yang kini bermain untuk Manchester United di Liga Perdana Inggeris, dan juga merupakan pemain dalam skuad kebangsaan Serbia.

Bakat Vidić mula dikesan di Red Star Belgrade pada awal tahun 2000, sebelum beliau berpindah ke Spartak Moscow pada musim panas 2004. Beliau merupakan salah seorang daripada "Famous Four" di barisan pertahanan skuad kebangsaan Serbia dan Montenegro yang hanya ditembusi satu gol dalam pusingan kelayakan Piala Dunia 2006. Penghijrahan beliau ke Manchester United pada Januari 2006 telah membentuk gandingan pertahanan mantap bersama-sama Rio Ferdinand dan menaikkan lagi reputasi beliau.

Dianggap antara pertahanan tengah yang terbaik di Eropah, Vidić berjaya meraih beberapa kejuaraan sepanjang kariernya di United antaranya kejuaraan liga sebanyak tiga kali berturut-turut, Liga Juara-Juara Eropah, Piala Kelab Dunia FIFA, dan dua Piala Liga. Beliau juga dinamakan dalam "PFA Team of The Year" selama 3 musim berturut-turut daripada 2007-2009. Pada musim 2008-09, Vidić membantu United dalam mencatatkan rekod tanpa dibolosi selama 14 perlawanan berturut-turut dan telah dipilih sebagai "Barclays Player of the Season".

Nenad Maslovar

Nenad Maslovar adalah pemain bola sepak ‎‎‎Montenegro‎‎‎.

Nikola Žigić

Nikola Žigić (Templat:Lang-sr-cyr, IPA: [nǐkola ʒǐːɡit͡ɕ]; lahir 25 September 1980) ialah pemain bola sepak Serbia yang bermain sebagai penyerang.

Pertempuran Szőlős

Pertempuran Szőlős atau Pertempuran Seleš (Bahasa Hungary: Szőlősi csata, Bahasa Serbia: Селешка битка (Seleška bitka)) berlaku pada 1 Mei, 1527 di antara pemberontak etnik Serbia dengan para bangsawan Hungary. Komander pasukan tentera Serbia adalah Maharaja Jovan Nenad, sementara tentera Hungary diketuai oleh Péter Perényi dari Transylvania. Tentera Hungary kekalahan teruk sementara Perényi berjaya melarikan diri.

Senarai bekas ibu negara

Terdapat banyak bandar raya yang pernah menjadi ibu negara di serata dunia yang kehilangan statusnya kerana negara tersebut tidak lagi wujud, ibu negara sudah dipindahkan, atau ibu negara tersebut sudah dinamakan semula. Berikut merupakan senarai bekas ibu negara tersebut, disusun mengikut negara dan tarikh.

Serbia

Serbia, secara rasminya Republik Serbia (Serbia: Република Србија Republika Srbija), adalah negara dikelilingi daratan di Eropah tengah dan tenggara yang meliputi kawasan pertengahan Semenanjung Balkan dan kawasan Dataran Pannonian. Ibu negaranya Belgrade. Serbia menyempadani:

Hungary di utara;

Romania dan Bulgaria di timur;

Republik Macedonia dan Albania, serta Kosovo di selatan; dan

Montenegro, Croatia, dan Bosnia dan Herzegovina di barat.Selama hampir seabad, Serbia adalah sebahagian daripada pelbagai negeri Slavik Selatan, termasuk Pemerintahan Beraja Serbia, Croatia dan Slovene dari 1918 hingga 1941 (dinamai semula sebagai Pemerintahan Beraja Yugoslavia pada 1929), Persekutuan Sosialis Republik Yugoslavia dari 1945 hingga 1992, Persekutuan Republik Yugoslavia dari 1992 hingga 2003, dan Kesatuan Negeri Serbia dan Montenegro dari 2003 hingga 2006. Selepas Montenegro mengundi untuk meninggalkan Kesatuan Negeri, Serbia mengisytiharkan kemerdekaannya secara rasmi pada 5 Jun 2006, sebagai negeri pengganti kepada Kesatuan Negeri Serbia dan Montenegro. Pada 15 Jun 2006, Serbia mengiktiraf kemerdekaan Montenegro.

Sergej Milinković-Savić

Sergej Milinković-Savić (Templat:Lang-sr-Cyrl, disebut [serɡêj milǐːŋkoʋitɕ sǎːʋitɕ, sěrɡej-]; lahir 27 Februari 1995), merupakan seorang pemain bola sepak Serbia yang bermain di posisi pemain tengah untuk kelab Itali, Lazio dan pasukan kebangsaan Serbia.

Skuad Kejohanan Remaja B-17 UEFA 2017

Berikut adalah senarai skuad untuk setiap pasukan kebangsaan bersaing di Kejohanan Remaja B-17 UEFA 2017 di Croatia. Setiap pasukan negara perlu menghantar skuad 18 pemain yang lahir pada atau selepas 1 Januari 2000.

Skuad Kejohanan Remaja B-21 UEFA 2019

Berikut adalah senarai skuad untuk kesemua 12 pasukan kebangsaan yang bertanding dalam Kejohanan Remaja B-21 UEFA 2019. Setiap pasukan kebangsaan perlu mengemukakan skuad terakhir 23 pemain, 3 daripadanya terpaksa menjadi penjaga gol.

Pemain dalam huruf tebal telah dikapskan pada peringkat antarabangsa sebelum permulaan kejohanan.

Umur, kaps, gol dan kelab pada 16 Jun 2019.

Subotica, Koceljeva

Subotica, Koceljeva merupakan sebuah tempat yang terletak di Serbia.

Subotica (Aleksandrovac)

Subotica (Aleksandrovac) merupakan sebuah tempat yang terletak di Serbia.

Subotica (Svilajnac)

Subotica (Svilajnac) merupakan sebuah tempat yang terletak di Serbia.

Vojvodina

Wilayah Autonomi Vojvodina (bahasa Serbia: Аутономна Покрајина Војводина atau Autonomna Pokrajina Vojvodina) merupakan salah satu wilayah autonomi Serbia. Terletak di bahagian utara negeri ini, di dataran Pannonia. Ibukota dan kota terbesarnya ada di Novi Sad dan kota terbesar ke-2 adalah Subotica.

Secara etnik, budaya, dan secara linguistik Vojvodina terdiri atas 26 kelompok etnik berbeza dan 6 bahasa rasmi.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.