Seramik

Perkataan seramik diambil daripada perkataan bahasa Inggeris ceramic yang berasal daripada bahasa Yunani, dan secara harfiahnya merujuk kepada semua bentuk tanah liat. Bagaimanapun, penggunaan istilah moden meluaskan penggunaannya untuk merangkumi bahan bukan logam bukan organik. Sehingga tahun 1950-an, bahan yang paling penting ialah tanah liat tradisional, yang dijadikan barangan tembikar, batu bata, jubin, dan seumpamanya, bersama-sama dengan simen dan kaca. Kraf tradisional dijelaskan dalam rencana tembikar.

Secara sejarah, barangan seramik adalah keras, poros, dan mudah pecah. Kajian mengenai seramik sebahagian besarnya bertujuan untuk mengurangkan masalah tersebut, dan meningkatkan keratin seramik.

Contoh bahan seramik

  • Silikon nitrida (Si3N4), yang digunakan sebagai serbuk pengkakis.
  • Boron karbida (B4C), yang digunakan dalam perisai helikopter dan kereta kebal.
  • Silikon karbida (SiC), yang digunakan sebagai susceptor dalam ketuhar gelombang mikro, bahan pengakis biasa digunakan, dan sebagai bahan pembalikan.
  • Magnesium diborida (MgB2), yang merupakan superkonduktor luar biasa.
  • Zink oksida (ZnO), yang merupakan semikonduktor, dan digunakan dalam penghasilan varistor.
  • Ferrit (Fe3O4), yang merupakan ferimagnetisme dan digunakan sebagai teras transformer elektrik dan ingatan teras magnetik.
  • Steatit digunakan sebagai penebat elektrik.
  • Batu bata (kebanyakannya ialah aluminum silikat), digunakan dalam pembinaan.
  • Uranium oksida (UO2), digunakan dalam reaktor nuklear.
  • Yttrium barium kuprum oksida (YBa2Cu3O7-x), superkonduktor bersuhu tinggi.

Ciri-ciri seramik

Ciri-ciri Mekanikal

Bahan seramik biasanya bahan berion atau berkaca. Kedua-dua bahan ini hampir selalunya pecah sebelum sebarang kecacatan plastik berlaku, yang menyebabkan bahan ini kurang kukuh. Tambahan lagi, disebabkan bahan ini cenderung berciri poros, liang dan kecacatan mikroskopik bertindak sebagai penumpu tekanan, mengurangkan kekuatan, dan tensile strength. Kedua-dua ini memberikan kecenderungan kepada bahan seramik gagal keseluruhannya dan berkecai, berbanding dengan kegagalan perlahan-lahan bahan logam yang membengkok sebelum patah.

Bahan ini menunjukkan kecacatan plastik (boleh membengkok dan bukannya patah). Bagaimanapun, akibat struktur kaku bahan membentuk kristal, terdapat hanya sedikit sistem gelinciran untuk pengkehelan berlaku, oleh itu ia berlaku secara perlahan-lahan. Dengan bahan tidak berkristal bahan berkaca, pengaliran kelikatan merupakan sumber kecacatan plastik, dan juga amat perlahan. oleh itu, ia diabaikan dalam kebanyakan aplikasi bahan seramik

Bahan seramik amat kukuh dalam tekanan, dan mampu beroperasi pada suhu tinggi. Kekerasannya menjadikan ia sesuai sebagai bahan pengkakis, dan mata pemotong dalam perkakasan.

Ciri-ciri pembalikan

Sesetengah bahan seramik mampu menahan suhu amat tinggi tanpa kehilangan ketahanannya. Bahan ini dikenali sebagai bahan refraktori. Ia biasanya mempunyai pengalir haba yang rendah, dan oleh itu digunakan sebagai penebat haba. Sebagai contoh, bahagian perut pesawat ulang alik angkasa diperbuat daripada jubin seramik yang melindungi pesawat angkasa daripada suhu tinggi yang dihadapi ketika kemasukan semula ke atmospera bumi.

Keperluan paling penting untuk bahan refraktori ialah ia tidak akan lembik atau cair, dan ia kekal tidak aktif pada suhu yang diingini. Keperluan akhir berdasarkan pada kedua-dua pereputan diri dan tindak balas dengan bahan campuran lain yang mungkin hadir, setiap satunya boleh membahayakan.

Keporosan menjadi lebih berkait dengan refraktori. Apabila keporosan dikurangkan, kekuatan, keupayaan daya ampu, dan rintangan persekitaran menurun apabila bahan menjadi semakin padat. Bagaimanapun, apabila kepadatan meningkatkan ketahanan kepada kejutan haba thermal (keretakan akibat pertukaran suhu mengejut) dan ciri-ciri penebatah dikurangkan. Banyak bahan digunakan dalam bentuk amat poros, dan ia bukannya satu perkara luar biasa untuk mendapati dua bahan digunakan: lapisan poros, dengan ciri-ciri penebat yang baik, dengan salutan nipis bahan lebih padat untuk membekalkan ketahanan.

Memeranjatkan bahawa bahan ini boleh digunakan pada suhu yang ia berada dalam keadaan separuh cair. Sebagai contoh, batu bata silika yang digunakan untuk melapis ketuhar menghasilkan besi digunakan pada suhu sehingga 1650°C (3000°F), di mana sebahagian batu bata akan cair. Mereka bentuk untuk situasi sebegitu tidak menghairankan jika ia memerlukan pengawalan yang agak terperinci mengenai semua sudut pembinaan dan kegunaan.

Penebat dan tingkah laku dielektrik

Kebanyakan bahan seramik tidak mempunyai pembawa cas boleh gerak, dan oleh kerana itu tidak mengalirkan elektrik. Apabila digabungkan dengan ketahanannya, keadaan ini mendorong kepada penggunaannya dalam penghasilan kuasa dan transmisi.

Talian kuasa sering disokong daripada pilon oleh cakera porcelain, yang cukup berpenebat untuk menangani panahan kilat, dan mempunyai kekuatan mekanikal untuk memegang kabel.

Sub-kategori ciri-ciri penebatnya ialah dieletrik. Dieletrik yang bagus akan mengekalkan medan elektrik melaluinya, tanpa menyebabkan kehilangan kuasa. Ciri ini adalah penting untuk penghasilan kapasitor. Dieletrik seramik digunakan dalam dua kawasan. Yang pertama ialah frekuensi tinggi kehilangan rendah dieletrik, diaplikasikan seperti ketuhar gelombang mikro dan pemancar radio. Yang lain ialah bahan dengan pemalar dieletrik tinggi (feroeletrik). Walaupun dieletrik seramik kurang elok berbanding pilihan lain untuk kebanyakan tujuan, ia memenuhi kedua-dua bahagian dengan baiknya.

Feroelektrik, piezoelektrik dan piroelektrik

Bahan feroelektrik ialah sesuatu yang boleh menghasilkan kepolaran secara spontan tanpa medan elektrik. Bahan ini menunjukkan medan elektrik kekal, dan ini merupakan sumber pemalar dielektrik yang amat tinggi.

Bahan piezoelektrik ialah bahan yang mana medan elektrik boleh ditukar atau dihasilkan dengan mengenakan tekanan kepada bahan tersebut. Ia digunakan dalam pelbagai kegunaan, khususnya sebagai transduker – menukar pergerakan kepada signal elektrik, atau sebaliknya. Ia digunakan dalam peranti seperti mikrophone, penjana ultrasound, dan pengukur tekanan.

Bahan piroelektrik menghasilkan medan elektrik apabila dipanaskan. Sesetengah pyroelektrik seramik amat sensitif sehinggakan ia dapat mengesan perubahan suhu disebabkan seseorang memasuki bilik (sekitar 40 mikro-Kelvin). Malangnya, peranti sedemikian tidak tepat, jadi ia sering digunakan secara berkembar – satu tertutup, satu terbuka – dan hanya perbezaan antara keduanya digunakan.

Semikonduktor

Terdapat beberapa jenis seramik yang merupakan semikonduktor. Kebanyakan daripadanya ialah oksida besi peralihan yang semikonduktor II-VI, seperti zink oksida.

Walaupun terdapat perbincangan untuk menghasilkan LED biru daripada zink oksida, pakar seramik lebih berminat akan ciri-ciri elektrik yang menunjukkan kesan sempadan bintik.

Peranti yang paling digunakan secara meluas ialah varistor. Peranti ini menunjukkan ciri-ciri luar biasa rintangan negetif. Apabila voltage melalui peranti ini mencapai tahap sempadan tertentu, terdapat kegagalan struktur elektrik dalam sekitar sempadan bintik, yang menyebabkan rintangan elektriknya menurun daripada beberapa mega-ohm turun kepada beberapa ratus sahaja. Kebaikannya ialah ia dapat mengyingkirkan banyak tenaga, dan reset secara sendiri - selepas voltage melintasi peranti itu turun di bawah batas, rintangannya kembali naik.

Ini menjadikan ia sesuai untuk aplikasi pelindung peningkatan. Kerana terdapat kawalan melebihi had voltan dan ketahanan kuasa, ia digunakan dalam pelbagai aplakasi. Demonstrasi terbaik mengenai kebolehannya adalah di substesen elektrik, di mana ia digunakan untuk melindungi infrastruktur daripada panahan kilat. Ia mempunyai tindakbalas pantas, penyelenggaraan mudah, dan tidak mudah rosak akibat penggunaan, menjadikan ia sebagai peranti terbaik untuk aplikasi ini.

Seramik semikonduktor juga digunakan sebagai pengesan gas. Apabila pelbagai gas melalui seramik polikristal, rintangan elektriknya bertukar. Peranti yang murah dapat dihasilkan apabila ia diselaraskan kepada campuran gas yang berkenaan.

Superkonduktiviti

Dalam sesetengah keadaan, seperti tahap suhu amat rendah, sesetengah seramik menunjukkan superkonduktiviti. Sebab sebenarnya tidaklah diketahui, tetapi terdapat dua keluarga utama seramik superkonduktiviti.

Tembaga oksida rumit diwakili oleh tembaga oksida Yttrium barium, sering diringkaskan kepada YBCO, atau 123 (menurut nisbah logam dalam formula stoichiometriknya [[YBa2Cu3O7-x]]). Ia amat terkenal kerana ia mudah dihasilkan, penghasilannya tidak membabitkan logam merbahaya, dan ia mempunyai suhu tahap superkonduktiviti pada 90K (yang lebih tinggi daripada suhu nitrogen cecair (77K). x dalam formula ini merujuk bahawa stoichiometrik sepenuhnya YBCO bukannya superkonduktor, jadi ia mesti dalam keadaan kurang oksigen sedikit, dengan x biasanya sekitar 0.3.

Keluarga utama lain bagi seramik superkonduktiviti ialah magnesium diborida. Pada masa ini ia terletak dalam keluarga tersendiri. Ciri-cirinya tidaklah mengagumkan sangat, tetapi secara kimia amat berlainan dengan superkonduktor yang lain dari segi ia bukannya tembaga oksida rumit ataupun logam. Disebabkan perbezaan ini, diharapkan kajian mengenai bahan ini kan memberikan kesedaran asas kepada phenomena superkonduktiviti.

Memproses bahan seramik

Seramik bukan berkristal, asal kaca, cenderung terbentuk daripada cecair. Kaca dibentuk ketika cair sepenuhnya, melalui acuan, atau ketika dalam bentuk lembik, melalui cara meniup ke dalam acuan.

Bahan seramik berkristal tidak sesuai untuk bentuk pemprosesan yang luas. Kaedah untuk mengendalikan mereka biasanya terbahagi kepada dua - sama ada menjadikan seramik dalam bentuk yang dikehendaki, melalui tindak balas in situ, atau dengan membentuk serbuk dalam bentuk diingini, dan kemudian sintering untuk membentuk pepejal. Beberapa kaedah pula menggunakan pendekatan gabungan antara kedua kaedah

In situ

Kegunaan utama kaedah ini adalah penghasilan simen dan konkrit. Di sini, serbuk kering dicampur dengan air, dan memulakan tindak balas penghidratan, yang menghasilkan kristal saling berpaut panjang sekeliling aggregates. Lama-kelamaan, tindak balas ini akan menghasilkan seramik pejal.

Masalah utama dengan kaedah ini ialah kebanyakan tindak balas terlalu pantas untuk pengaulan yang baik, yang menghalang pembinaan besar-besaran. Bagaimanapun, sistem berskala kecil boleh dilakukan dengan teknik deposit, di mana pelbagai bahan diletakkan di atas bahan asas, dan bertindakbalas dan membentuk seramik atas bahan asas. Teknik yang dipinjam daripada industri semikonduktor, seperti chemical vapour deposition, dan amat berguna untuk lapisan.

Kaedah ini cenderung untuk menghasilkan seramik yang pejal tetapi agak lambat.

Kaedah berasaskan pembakaran sintering

Prinsip kaedah berasaskan pembakaran adalah mudah. Apabila objek yang dibentuk secara kasar (dikenali sebagai "bentuk hijau"), ia dibakar di dalam relau, di mana proses penyepaduan pembauran menyebabkan bentuk hijau mengecut, dan menutup liang padanya, menghasilkan bahan yang lebih kukuh dan padu. Pembakaran ini dilakukan pada suhu rendah dari tahap cair seramik. Keporosan akan hampir sentiasa tinggal, tetapi kelebihan kaedah ini ialah badan hijau boleh dibentuk dalam sebarang bentuk yang diingini, dan masih boleh dibakar. Hal ini menjadikan kaedah ini kaedah paling mudah.

Terdapat beribu cara penghalusan dalam proses ini. Sebahagian yang biasa termasuk menekan badan hijau untuk memberikan penyepaduan densification permulaan awal dan mengurangkan masa pembakaran yang diperlukan. Kadangkala pelekat organik ditambah bagi mengekalkan bentuk badan hijau, yang akan hilang terbakar ketika pembakaran. Kadang kala pelicin organik ditambah ketika pemampatan untuk meningkatkan lagi penyepaduan. Bukanlah sesuatu yang luarbiasa bagi menggabungkan kesemua tersebut, dan menambah pengikat dan pelicin kepada serbuk dan dimampatkan sebelum dibakar.

Adunan juga boleh digunakan bagi menggantikan serbuk, sebelum dibentuk dengan acuan kepada bentuk yang diingini, dikeringkan dan dibakar. Malah, barangan tembikar tradisional dihasilkan melalui kaedah ini, menggunakan adunan yang dibentuk dengan menggunakan tangan.

Jika campuran pelbagai bahan digunakan bersama sebagai seramik, kadang kala suhu pembakaran melebihi tahap cair salah satu bahan campuran * pembakaran fasa cair. Ini menghasilkan tempoh pembakaran yang lebih pendek berbanding pembakaran bentuk pejal.

Beberapa aplikasi seramik

Beberapa abad dahulu, penyelidikan di syarikat Toyota telah menghasilkan enjin seramik yang mampu bergerak pada suhu sehingga 6000°F (3300°C). Enjin seramik tidak memerlukan sistem penyejukan dan dengan itu membenarkan penyingkiran sistem penyejukan, pengurang berat yang utama, dan penjimatan minyak yang lebih baik. Keberkesanan bahan api enjik juga meningkat pada suhu lebih tinggi. Dalam enjin logam biasa, kebanyakan tenaga yang dibebaskan daripada bahan api mesti dibebaskan sebagai haba buangan agar bahagian logam dalam enjin tidak cair.

Walaupun dengan kelebihan ini, enjin sebegitu tidak dihasilkan kerana penghasilan bahagian enjin seramik amat sukar. Kecacatan pada seramik akan mengakibatkan keretakan enjin. Enjin sebegitu hanya dapat dihasilkan dalam makmal penyelidikan, tetapi kesukaran untuk penghasilan secara besar-besaran menghalang enjin seramik daripada menjadi barangan pengilangan yang terjamin mutu pengeluarannya.

Antimoni

Antimoni adalah sejenis unsur kimia dengan simbol Sb dan nombor atom 51. Unsur metaloid berwarna perak ini digunakan untuk membuat cat, seramik, aloi dan semikon­duktor.

Ayer Hitam, Johor

Ayer Hitam merupakan sebuah bandar persinggahan yang terletak di Daerah Batu Pahat, Johor, Malaysia.

Barium titanat

Barium titanat adalah sebatian bukan organik dengan formula kimia BaTiO3. Keadaan kimia dan mekanikal bahan ini adalah sangat stabil, mempamerkan sifat ferroelektrik pada dan di atas suhu bilik, mudah disediakan dan digunakan dalam bentuk sampel seramik polikristal.

Berilium oksida

Berilium oksida (BeO), juga dikenali sebagai berilia, ialah satu sebatian tidak organik dengan formula BeO. Pepejal tanpa warna ini ialah penebat elektrik ketara dengan keberaliran terma lebih tinggi daripada mana-mana bukan logam lain kecuali intan, dan sebenarnya melebih yang bagi kebanyakan logam. Sebagai pepejal amorf, berilium oksida adalah putih. Taka lebur tingginya membawa kepada kegunaannya sebagai refraktori. Sebatian ini terjadi di alam semula jadi sebagai galian bromelit. Dahulu dan dalam sains bahan, berilium oksida dipanggil glusina atau glusinium oksida. Pembentukan BeO daripada berilium dan oksigen melepaskan tenaga per jisim bahan tindak balas tertinggi untuk sebarang tindak balas, dekat dengan 24MJ/kg.

Bom

Bom merupakan alat yang menghasilkan ledakan yang mengeluarkan tenaga secara besar dan cepat. Ledakan ini biasanya terhasil akibat tindak balas kimia eksotermik bahan letupan. Perkataan bom berasal dari bahasa Greek βόμβος (bombos), satu istilah yang meniru bunyi ledakan 'bom' dalam bahasa tersebut.

Ledakan yang dihasilkan menyebabkan kehancuran dan kerosakan terhadap benda mati dan benda hidup di sekitarnya, yang diakibatkan oleh pergerakan tekanan udara dan pergerakan serpihan-serpihan yang terdapat di dalam bom, mahupun serpihan benda-benda di sekitarnya. Selain itu, bom juga dapat membunuh manusia dengan hanya bunyi yang dihasilkannya. Bom telah dipakai selama berabad-abad dalam peperangan konvensional mahupun bukan-konvensional.

Bom adalah senjata; istilah "bom" jarang digunakan untuk menyebut bahan peledak yang digunakan untuk keperluan masyarakat, misalnya dalam pembangunan. Alat peledak dalam ketenteraan juga banyak yang tidak disebut "bom". Pemakaian kata "bom" dalam ketenteraan biasanya digunakan untuk menyebut senjata peledak yang dijatuhkan tanpa pemandu dari pesawat udara. Senjata peledak tentera lainnya misalnya grenad, ranjau, peluru berpandu, peluru, dan peledak kedalaman tidak disebut "bom".

Cawan

Cawan ialah sejenis bekas yang boleh memegang cecair supaya dapat diminum. Kadang-kadang cawan mempunyai pemegang di sebelah sisi, terutamanya untuk minuman panas. Terdapat banyak jenis cawan mengikut fungsinya:

Cawan teh/kopi

Kole

Gelas

Gelas wainCawan lazimnya diperbuat daripada gelas atau seramik, namun ada juga:

Cawan kertas

Cawan plastik

Georg Bednorz

Johannes Georg Bednorz (lahir 16 Mei 1950) ialah seorang ahli fizik Jerman yang, bersama-sama dengan K. Alex Müller, mendapati superkonduktiviti suhu tinggi dalam seramik, yang mana mereka berkongsi Hadiah Nobel dalam Fizik 1987.

K. Alex Müller

Karl Alexander Müller (lahir 20 April 1927) ialah ahli fizik Switzerland dan pemenang Hadiah Nobel. Beliau menerima Hadiah Nobel dalam Fizik pada tahun 1987 dengan Georg Bednorz kerana kerja mereka dalam superkonduktiviti dalam bahan seramik.

Kubang Semang

Kubang Semang merupakan sebuah pekan di pinggir bandar Bukit Mertajam, Pulau Pinang,Malaysia. 'Kubang' ialah lopak atau kolam takungan di sawah padi di mana kerbau mandi berkubang.

'Semang' ialah nama suku Orang Asli yang tinggal di Malaysia. Menurut catatan sejarah, suku Semang pernah tinggal di Juru dan Kubang Semang dan kali terakhir ditemui pada 1920-an.Antara buktinya terdapat di Guar Kepah, sebuah gua di Seberang Perai pada 1860. Pada 1936,kerja eskavasi oleh Van Stein Callenfels telah menemui tulang manusia, alatan daripada batu , pecahan seramik dan tinggalan makanan yang berusia 3000-4000 tahun dahulu. Plaza Tol Lebuh raya Utara Selatan dan Lebuhraya Butterworth-Kulim juga terletak di sini.

Kyocera

Kyocera Corporation (京セラ株式会社, Kyōsera Kabushiki-gaisha, disebut [kʲoːseɾa]) ialah pembuat seramik multinasional Jepun dan pengeluar elektronik yang beribu pejabat di Kyoto, Jepun. Ia diasaskan sebagai Kyoto Ceramic Company, Limited (京都セラミック株式会社, Kyōto Seramikku Kabushiki-gaisha) pada tahun 1959 oleh Kazuo Inamori dan dinamakan semula pada tahun 1982. Syarikat itu telah mempelbagaikan teknologi pengasasnya dalam bahan seramik melalui pembangunan dalaman serta penggabungan strategik dan pengambilalihan. Ia mengeluarkan seramik perindustrian, sistem penjanaan kuasa solar, peralatan telekomunikasi, peralatan pengimejan dokumen pejabat, komponen elektronik, pakej semikonduktor, alat pemotong, dan komponen untuk sistem implan perubatan dan gigi.

Mangkuk pijar

Mangkuk pijar ialah sebuah bekas logam atau seramik yang digunakan untuk menampung bahan yang dipanaskan pada suhu yang amat tinggi. Mangkuk-mangkuk pijar pada masa dahulu diperbuat daripada tanah liat, sebuah mangkuk pijar boleh diperbuat daripada sebarang bahan yang tahan haba yang amat tinggi dalam pemanasan bahan kandungannya. Bahan-bahan yang digunakan dalam pembuatan mangkuk pijar termasuklah logam adi seperti platinum, alumina (aluminium oksida) dan seramik.

Pasir Puteh, Kelantan

Pasir Puteh merupakan salah satu daripada 10 jajahan pentadbiran negeri Kelantan, Malaysia. Bandar terbesar dalam jajahan ini juga mempunyai nama "Pasir Puteh".Jajahan Pasir Puteh merupakan salah satu daripada enam zon yang dikelolakan oleh Pihak Berkuasa Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) yang bertujuan untuk memberi peluang pekerjaan kepada penduduk setempat. Jenis-jenis perusahaan kraftangan yang diusahakan oleh mereka adalah seperti kraftangan daripada perak, buluh daun tal, besi, seramik, tembaga, daun nipah, kayu, dan mengkuang.

Jajahan Pasir Puteh mempunyai hospital sendiri, iaitu Hospital Tengku Anis yang terletak di Jalan Kota Bharu. Selain itu, jajahan ini mempunyai ibu pejabat polis sendiri, bersama-sama dengan sekurang-kurang empat balai dan dua pondok polis.

Jajahan Pasir Puteh mempunyai 8 daerah dan 73 buah mukim Penghulu. Daerah-daerah itu ialah Padang Pak Amat, Bukit Abal, Bukit Awang, Bukit Jawa, Kampung Gong Datuk, Jeram, Limbongan dan Semerak. Keluasan keseluruhan jajahan ini ialah 167.2 batu persegi (433.8 kilometer persegi).

Menjelang 2017, Pasir Puteh bakal mencapai status perbandaran penuh dan dinamakan Majlis Perbandaran Pasir Puteh.

Pulau Payar

Pulau Payar merupakan salah satu daripada pulau-pulau yang terdapat di Kedah, Malaysia di kawasan perairan Selat Melaka.

Sains gunaan

Sains gunaan merupakan penggunaan ilmu daripada satu atau lebih bidang sains semula jadi untuk mengatasi masalah praktikal. Bidang-bidang kejuruteraan merupakan sains gunaan. Sains gunaan penting untuk perkembangan teknologi. Penggunaannya dalam medan industri biasanya dipanggil penyelidikan dan pembangunan (R&D).

Sayong

Sayong merupakan sebuah pekan di daerah Kuala Kangsar, negeri Perak. Pekan Sayong merupakan kawasan majoriti penduduk Melayu. Pekan Sayong terletak bersebelahan dengan Sungai Perak dan jambatan sebelum sampai ke bandar Kuala Kangsar.

Sayong atau sayung berasal dari sisa-sisa papan yang telah dipotong tetapi dalam bentuk menyeronng atau rencong. Papan sayung bermakna papan lebihan yang tidak tepat ukurannya.

Sayong terkenal dengan perusahaan kecil membuat labu daripada tanah liat atau pelbagai seramik lain. Penduduk Sayung dipercayai berasal dari Hilir Perak yang dibawa oleh sultan-sultan Perak terdahulu ke Kuala Kangsar. Tukang-tukang yang mahir dalam senibina rumah, senibina perabot dan seni seramik telah dibawa bersama-sama oleh sultan-sultan yang bersemayam di Hilir Perak ke hulu Perak iaitu di daerah Kuala Kangsar. Istana sultan-sultan Perak turut dipindahkan ke Kuala Kangsar terutama selepas peristiwa pembunuhan JWW Birch 1875 di Pasir Salak.

Rumah-rumah penduduk di sini dalam bentuk rumah litmas iaitu rumah papan bertiang tinggi, ada ruang anjung, anjung tengah dan ruang dapur serta beranda. Perubahan masa menuntut penduduknya membina rumah daripada batu-bata dan tidak lagi bertiang.

Ekonomi pertanian terutama padi, getah dan kelapa sawit ditanam di sini. Terdapat ladang kelapa sawit seperti Sayang Plantation Sayong dan Ladang Gleanealy Sayong. Kebun-kebun getah yang terbiar telah diambil alih dan dimajukan oleh kerajaan Malaysia melalui agensi FELCRA. Penduduk menubuhkan Koperasi Peserta Rancangan Felcra Gugusan Kledang Sayong.

Seramik Cina

Barang seramik Cina menunjukkan satu perkembangan yang berterusan sejak tempoh pra-dinasti, dan merupakan salah satu bentuk yang paling penting seni Cina. China kaya dengan bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat seramik. Jenis pertama seramik telah dibuat semasa zaman Palaeolitik. Seramik Cina terdiri daripada bahan-bahan pembinaan seperti batu-bata dan jubin, ke tangan dibina tembikar kapal dilepaskan dalam unggun api atau tanur, kepada yang canggih porselin Cina barang dibuat bagi istana maharaja. China mempunyai monopoli ke atas porselin pengeluaran sehingga baru-baru ini, dan porselin juga sering dipanggil "china" dalam bahasa Inggeris.

Silikon

Silikon (Latin: silicium) merupakan unsur kimia dalam jadual berkala yang mempunyai simbol Si dan nombor atom 14. Silikon adalah sejenis metaloid tetravalen yang kurang reaktif berbanding dengan analog kimianya, karbon. Ia merupakan unsur kedua paling berlimpah di dalam kerak Bumi, mencapai hampir 25.7% mengikut berat. Ia wujud di dalam tanah liat, feldspar, granit, kuartza dan pasir, kebanyakannya dalam bentuk silikon dioksida (juga dikenali sebagai silika) dan dalam bentuk silikat, (beraneka jenis sebatian yang mengandungi silikon, oksigen dan satu atau pelbagai jenis logam lain). Silikon adalah merupakan juzuk utama di dalam kebanyakan peranti semikonduktor, dan sekiranya dalam bentuk silika dan silikat, dalam kaca, simen, seramik. Ia juga merupakan juzuk dalam silikone, nama yang diberikan kepada pelbagai jenis bahan plastik yang sering dikelirukan sebagai silikon. Silikon digunakan secara meluas dalam semikonduktor kerana ia mempunyai arus bocoran balikan yang lebih rendah daripada semikonduktor germanium, dan juga kerana oksida aslinya mudah dihasilkan di dalam relau dan membentuk antara muka semikonduktor/dielektrik yang lebih baik berbanding dengan hampir semua jenis gabungan bahan.

Tembikar

Tembikar adalah sejenis barangan yang diperbuat daripada tanah liat yang telah diproses, dibentuk dan kemudiannya dibakar bagi mengekalkan rupa bentuk tembikar tersebut. Tembikar yang telah dibakar di dalam tanur memiliki kekuatan yang lebih dan kalis air.

Salah satu tembikar yang terkenal di Malaysia ialah labu-labu yakni alat untuk menyimpan dan menyejukan air minuman.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.