Semenanjung Iberia

Semenanjung Iberia atau lebih dikenali sebagai Iberia sahaja merupakan sebuah semenanjung yang terletak di barat daya Eropah dan ia merangkumi kawasan negara berdaulat pada hari ini iaitu Sepanyol, Portugal, Andorra dan Wilayah Luar Negeri British Gibraltar. Semenanjung ini adalah salah satu daripada tiga semenanjung Eropah selatan (dua yang lain ialah Semenanjung Itali dan Semenanjung Balkan). Di selatan dan timur, ia bersempadan dengan Laut Mediterranean, dan di utara dan barat dengan Lautan Atlantik. Pergunungan Pyrene membentuk pinggir semenanjung ini, menjadikan ia bersambung dengan bahagian Eropah yang lain.Di selatan, ia mendekati pantai utara Afrika. Semenanjung ini adalah semenanjung kedua terbesar di Eropah dengan keluasan 582 860 km². Nama "Iberia" juga telah digunakan sejak zaman Yunani dan Rom Purba untuk sebuah wilayah lain di sudut bertentangan dengan Eropah, Iberia Caucasian, dalam negara Georgia sekarang.

España y Portugal
Gambar satelit Semenanjung Iberia

Geografi

Pembahagian kawasan

Pembahagian siasah Semenanjung Iberia yang diisih mengikut keluasan

Negara/
kawasan
Jumlah penduduk[1] km2 batu persegi % batu persegi Perkongsian
Sepanyol Sepanyol 43,500,000 505,519 195,182 85% menduduki kebanyakkan kawasan semenanjung
Portugal Portugal 10,000,000 89,261 34,464 15% menduduki kebanyakkan kawasan barat semenanjung
Perancis Perancis 12,035 540 210 <1% Cerdagne Perancis adalah sisi selatan banjaran Pyrene di antara Sepanyol dan Perancis, maka ia teknikalnya berada dalam semenanjung Iberia[2]
Andorra Andorra 84,082 468 181 <1% terletak di sebelah utara semenanjung di selatan pergunungan Pyrene di antara Sepanyol dan Perancis
Gibraltar Gibraltar 29,431 7 3 <1% sebuah wilayah luar negeri British di penghujung paling selatan semenanjung

Bandar-bandar utama

Senarai bandar raya di semenanjung Iberia mengikut jumlah penduduk
Bandar raya/bandar Kawasan dan negara Jumlah penduduk (2011–12) Bandar raya/bandar Kawasan dan negara Jumlah penduduk (2011–12)
1 Madrid Madrid, Sepanyol 3,233,527   11 Córdoba Andalusia, Sepanyol 328,841
2 Barcelona Catalonia, Sepanyol 1,620,943   12 Valladolid Castile dan León, Sepanyol 311,501
3 Valencia Valencia, Sepanyol 797,028   13 Vigo Galicia, Sepanyol 297,733
4 Seville Andalusia, Sepanyol 702,355   14 Vila Nova de Gaia Norte, Portugal 288,749
5 Zaragoza Aragon, Spain 679,624   15 Gijón Asturias, Sepanyol 277,554
6 Málaga Andalusia, Sepanyol 567,433   16 L'Hospitalet Catalonia, Sepanyol 257,057
7 Lisbon Lisboa, Portugal 547,631   17 A Coruña Galicia, Spain 246,146
8 Murcia Murcia, Sepanyol 441,354   18 Vitoria-Gasteiz Negara Basque, Sepanyol 242,223
9 Bilbao Negara Basque, Sepanyol 351,629   19 Porto Norte, Portugal 237,559
10 Alicante Valencia, Sepanyol 334,678   20 Granada Andalusia, Spain 239,017

Rujukan

  1. ^ Populasi hanya termasuk di kawasan tanah besar Sepanyol (tidak termasuk Kepulauan Balearic, Kepulauan Canary, Ceuta dan Melilla), tanah besar Portugal (tidak termasuk Madeira dan Azores), Andorra dan Wilayah Luar Negeri British Gibraltar.
  2. ^ Contohnya, sungai Segre, yang mengalir ke barat dan kemudiannya ke selatan, bertemu di sungai Ebro yang sumbernya dari sebelah Perancis.

Lihat juga

Al-Murabitun

Al-Murabitun (Barbar: Imṛabḍen, Arab: Al-Murābiṭūn المرابطون) ialah sebuah dinasti atau kerajaan Islam bangsa Barbar dari Sahara yang berkembang ke wilayah yang luas di bahagian utara dan barat Afrika sehingga Semenanjung Iberia atau al-Andalus pada kurun ke-11.Di bawah kuasa dinasti ini, empayar Moor berkembang ke Maghribi, Sahara Barat, Mauritania, Gibraltar, Tlemcen dan sebahagian besar kawasan yang sekarang dikenali sebagai Senegal dan Mali di selatan dan Sepanyol dan Portugal di utara.

Anjing pemburu Andalusia

Anjing pemburu Andalusia atau podenco Andalusia (Bahasa Sepanyol: podenco andaluz; [Andalusian hound, Andalusian podenco] ) ialah satu baka anjing berasal dari Sepanyol, terutamanya dari Andalusia. Anjing ini adalah serupa dengan baka Iberia lain seperti anjing pemburu Ibiza, anjing pemburu Portugis, anjing pemburu Canaria dan maneto. Di Semenanjung Iberia ada lukisan gua yang melambangkan anjing yang mempunyai rupa sama dengan baka ini. Pada kenyataan, anjing itu kelihatan telah dibiakbakan dengan sangat serupa dengan yang kebanyakannya di lembangan Mediterranean sejak zaman purba, termasuk anjing pemburu Etna dan anjing pemburu firaun. Tetapi ada juga tradisi bahawa anjing pemburu atau podenco diperkenalkan ke Sepanyol oleh orang Phoenecia melalui jajahan mereka.

Beberapa kajian genetik pada tahun baru-baru ini telah menyimpulkan bahawa berlawanan dengan kepercayaan meluas bahawa hound ini ialaha sejenis anjing primitif yang diimport kira-kira pada 3,000 tahun lalu dari kawasan Timur Tengah, anjing ini sebenarnya mempunyai hubungan genetik dekat dengan anjing pemburu Eropah lain dan bukan lagi "primitif" daripada kebanyakannya.

Anjing pemburu bau Cantabria

Anjing pemburu bau Cantabria (Bahasa Sepanyol: sabueso cántabro; Bahasa Inggeris: Cantabrian scenthound) ialah satu baka anjing pemburu bau dengan asal usulnya di Cantabria, utara jauh Semenanjung Iberia. Baka ini telah digunakan di wilayah pergunungan ini sejak beratus-ratus tahun lalu terhadap semua jenis buruan: babi hutan, kelinci, beruang perang, serigala, rusa merah, rusa roe dan chamois. Ia merupakan baka pekerja eksklusif, ditugasi dalam pemburuan dengan senjata api.

Laporan pertama kewujudannya adalah dari awal abad kesembilan belas di pergunungan Cantabria.Sentiasa triwarna, baka ini terutamanya menunjukkan warna hitam dengan tompok putih dan berangan. Anjing pemburu bau ini menjadi ketara kerana deria baunya yang tajam dan kebolehsosialannya dengan anjing lain. Oleh sebab ini, ia ditugasi sebagai pembantu dalam kawanan pemburuan buruan, khususnya untuk kelinci dan babi hutan.Selepas bertahun-tahun kemerosotan dengan silangan, ia dipulihkan oleh Persatuan Anjing Pemburu Cantabria Sepanyol yang diasaskan pada 2005.

Anjing pemburu bau Sepanyol

Anjing pemburu bau Sepanyol (Bahasa Sepanyol: sabueso español; Bahasa Inggeris: Spanish scenthound) atau anjing pemburu Sepanyol (Bahasa Inggeris: Spanish hound) ialah satu baka anjing pemburu bau dengan asal usul di utara jauh Semenanjung Iberia, termasuk dalam Kumpulan VI pengelasan FCI. Baka ini telah lama digunakan di kawasan pergunungan ini sejak beratus-ratus tahun lalu dengan pelbagai buruan: babi hutan, kelinci, beruang perang, serigala, rusa merah, rubah, rusa roe dan chamois. Ia merupakan baka pekerja eksklusif, ditugasi dalam pemburuan dengan senjata api.

Castile-La Mancha

Castile-La Mancha (bahasa Sepanyol: Castilla-La Mancha) ialah sebuah komuniti berautonomi di Sepanyol. Ia bersempadan dengan Castile dan León, Madrid, Aragon, Valencia, Murcia, Andalusia, dan Extremadura. Komuniti ini merupakan antara komuniti-komuniti berautonomi Sepanyol yang paling tidak padat. Ibu kotanya Toledo. Wilayah anda Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara dan Toledo.

Castile-La Mancha pada suatu ketika tergabung dengan provinsi Madrid sebagai Castile Baru ("Castilla la Nueva"). Bagaimanapun, dengan penciptaan sistem kawasan separa autonomi (las autonomías) Sepanyol yang moden, ia dipisahkan, akibat jurang ketaksamaan ekonomi yang besar antara ibu negara dengan provinsi-provinsi Castile Baru yang lain.

Adalah di provinsi ini bahawa Don Quixote, novel Sepanyol yang termasyhur yang ditulis oleh Cervantes, berlaku. Walaupun La Mancha ialah penara yang dirosakkan oleh angin kencang (manxa membawa pengertian tanah yang kering kontang dalam bahasa Arab; justera itu, takrif La Mancha langsung tidak berkait dengan perkataan Sepanyol, mancha, iaitu kesan kotor, yang diterbitkan daripada perkataan Latin, macula), ia masih merupakan lambang kebudayaan Sepanyol, dengan bunga matahari, kincir angin, keju Manchego, dan sudah tentunya, Don Quijote.

La Mancha memiliki sejarah yang kacau-bilau. Mulai dari sejauh penguasaan Muslim terhadap semenanjung Iberia, La Mancha merupakan pusat kepada banyak pertempuran antara askar-askar Kristian dan Muslim. Tambahan pula, kawasan ini melihat banyak perjuangan pada abad ke-14 dan ke-15, dengan penyatuan Castile dan Aragon pada tahun 1492 di bawah Ratu Isabel dan Raja Ferdinand.

Ceuta

Ceuta (Sebutan Sepanyol: [ˈθeuta]; Bahasa Arab: سبتة‎, Sibtah) adalah sebuah kota eksklaf autonomi di Sepanyol seluas 18.5-kilometer-persegi (7.1 bt2). Ia terletak di pantai utara di benua Afrika, berkongsi sempadan dengan Maghribi. Ia dipisahkan dengan Semenanjung Iberia oleh Selat Gibraltar. Ceuta juga bersempadan dengan Laut Mediterranean dan Lautan Atlantik. Ceuta, selain daripada Melilla sebuah lagi ekslaf milik Sepanyol, merupakan sebuah wilayah dihuni oleh bangsa Sepanyol di tanah besar Afrika. Ceuta merupakan sebahagian wilayah di bawah pentadbiran Cádiz sehingga 14 Mac 1995 apabila status autonominya diluluskan.

Ceuta, seperti Melilla merupakan sebuah pelabuhan bebas sebelum Sepanyol menganggotai Kesatuan Eropah.[petikan diperlukan] Setakat tahun 2011, jumlah penduduknya adalah seramai 82,376. dan terdiri daripada Kristian, Muslim (bertutur bahasa Arab dan Berber). Terdapat juga sejumlah kecil penduduk minoriti Yahudi dan India yang beragama Hindu. Bahasa Sepanyol merupakan bahasa rasmi. Majoriti penduduknya adalah orang Sepanyol yang menentang idea untuk bergabung dan diperintah oleh Maghribi.Pemandangan Ceuta didominasi oleh Bukit-bukau Monte Hacho, di mana terdapatnya suatu bukit yang dikuasai oleh pasukan Sepanyol. Monte Hacho merupakan salah satu calon legenda Greek Tiang Hercules Selatan, calon lainnya adalah Jebel Musa. Pada zaman moden ini, Ceuta terkenal dengan alam kosmopolitannya yang dipengaruhi dengan binaan unik Eropah — semuanya dapat mendokong sektor pelancongan.

Hispania

Hispania (Bahasa Sepanyol: España) (Bahasa Inggeris: Spain) adalah nama Rom untuk Semenanjung Iberia.Di bawah pemerintahan Rom, Hispania dibahagikan kepada dua wilayah: Hispania Citerior dan Hispania Ulterior. Semasa Principate, Hispania Ulterior dibahagikan kepada dua wilayah baru, Baetica dan Lusitania, sementara Hispania Citerior dinamakan semula sebagai Tarraconensis. Akibatnya, bahagian barat Tarraconensis terpisah, pertama sebagai Hispania Nova, kemudian dinamakan semula sebagai Callaecia (atau Gallaecia, kini adalah Galicia). Bermula pada Tetrarchy Diocletian (AD 284) dan selepasnya, bahagian selatan dari sisa Tarraconensis sekali lagi terbahagi sebagai Carthaginensis, dan kemudian juga kepada Kepulauan Balearic dan kesemuanya menyebabkan wilayah-wilayah ini membentuk satu keuskupan awam di bawah vicarius untuk Hispaniae (iaitu wilayah-wilayah Celtic).

Islam di Sepanyol

Islam telah muncul lama dalam sejarah Sepanyol. Ia adalah agama paling berpengaruh dari 711 M hingga ke 1492 M di bawah pemerintahan Orang Moor Al-Andalus. Kini, seperti pada Disember 2005, kira-kira 3% penduduk Sepanyol menganut Islam [1].

.

Kepulauan Balear

Kepulauan Belearic (bahasa Catalan: Illes Balears, bahasa Sepanyol: Islas Baleares) merupakan sekumpulan pulau di barat Laut Mediterranean, dekat pantai timur Semenanjung Iberia.

Lepus granatensis

Kelinci Granada (Lepus granatensis) ialah spesies kelinci yang ditemui di semenanjung Iberia dan pulau Majorca.

Madrid

Madrid merupakan ibu negara dan kota terbesar negara Sepanyol. Madrid berasal daripada perkataan bahasa Arab iaitu المجريط yang membawa maksud air yang memancar. Madrid juga mempunyai jumlah penduduk yang ketiga paling banyak di Kesatuan Eropah, selepas London dan Paris. Pengaruh politik, ekonomi serta budayanya membina reuptasinya sebagai salah satu daripada bandar-bandar utama di dunia. Penduduk Madrid dipanggil madrileño (jamak: madrileños).

Madrid terletak di tebing Sungai Manzanares di tengah-tengah Sepanyol, di antara komuniti berautonomi Castilla y León dan Castilla-La Mancha. Oleh sebab hasil ekonomi, taraf kehidupan dan saiz pasarannya, Madrid boleh dianggap sebagai pusat kewangan yang penting di Semenanjung Iberia. Kebanyakan syarikat Sepanyol yang besar serta tiga daripada 100 syarikat yang terbesar di dunia beribu pejabat di Madrid. Sebagai ibu kota Sepanyol, Madrid merupakan lokasi bangunan-bangunan kerajaan dan tempat kediaman rasmi kerabat diraja negara tersebut. Datuk bandar Madrid kini ialah Alberto Ruiz-Gallardon.

Bangunan-bangunan di Madrid yang terkenal termasuklah Istana Diraja Madrid, Bangunan Panggung Diraja, Taman Buen Retiro, Perpustakaan Kebangsaan, muzium arkeologi ternama, dan tiga muzium seni, iaitu Muzium Prado, Muzium Kebangsaan Pusat Seni Ratu Sofia (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía) serta Muzium Thyssen-Bornemisza.

Jumlah penduduk dalam sempadan bandar ialah 3.5 juta, manakala jumlah penduduk termasuk kawasan urban ialah 5.5 juta. Jumlah penduduk metropolitan Madrid dianggar sebanyak 5.84 juta.

Pertempuran Las Navas de Tolosa

Pertempuran Las Navas de Tolosa (Sepanyol: Batalla de Las Navas de Tolosa / Arab: معركة العقاب); berlaku pada tanggal 16 Julai 1212 adalah pertempuran yang dianggap sebagai titik permulaan sejarah Semenanjung Iberia di Zaman Pertengahan. Pasukan Alfonso VII dari Castile bergabung dengan para sekutu Kristiannya, Sancho VII dari Navarra dan Pedro II dari Aragon melawan pasukan Muslim Berber yang dipimpin Muhammad An-Nasir dari dinasti Al-Muwahhidun, yang berkuasa di Maghribi dan selatan Semenanjung Iberia.

Pertempuran ini telah mempercepatkan kejatuhan dinasti Muwahidun baik di Iberia mahupun Afrika, melemahkan kekuasaan umat Islam, dan memberikan momentum bagi Reconquista iaitu golongan Kristian di Iberia.

Portugal

Portugal, dengan nama rasminya Republik Portugal (Portugis: República Portuguesa) ialah sebuah negara yang kebanyakannya berada di Semenanjung Iberia di Eropah. Portugal adalah negara berdaulat paling barat di Eropah, bersempadan dengan Sepanyol di utara dan timur dan Lautan Atlantik di selatan dan barat. Kawasan pemerintahannya juga termasuk kepulauan Atlantik, Azores dan Madeira, kedua-dua kawasan autonomi dengan kerajaan tempatan masing-masing.

Portugal adalah negara paling tua di Semenanjung Iberia, dan antara negara tertua di Eropah dan di dunia, dengan kawasan pemerintahannya diserang, dilawankan untuk dan diperintah sejak masa prasejarah. Kaum pra-Celt, orang Iberia, orang Celt, orang Carthage dan orang Rom diikuti oleh serangan daripada kaum Visigoth dan puak-puak Jermanik Suebi. Selepas penaklukan Islam di Semenanjung Iberia, kebanyakan kawasan Portugal adalah sebahagian daripada Al-Andalus untuk beberapa abad. Portugal sebagai negara ditubuhkan ketika Reconquista Kristian awal. Ditubuhkan pada tahun 868, Daerah Portugal menjadi terkenal selepas Pertempuran São Mamede pada tahun 1128. Kerajaan Beraja Portugal diisytiharkan kemudian mengikuti Pertempuran Ourique pada tahun 1139, dan kemerdekaan daripada Kerajaan León dikenali dengan Perjanjian Zamora pada tahun 1143.Pada abad ke-15 dan ke-16, Portugal menubuhkan empayar global pertama, menjadi antara kuasa ekonomi, politik, dan angkatan tentera utama di dunia. Ketika tempoh ini, sekarang dipanggil sebagai Zaman Penjelajahan, pengembara Portugis merintis pengembaraan maritim, tertutamanya di bawah naungan diraja Putera Henry si Pelayar dan Raja João II, dengan pelayaran penting seperti Bartolomeu Dias melayar di luar Tanjung Harapan, Afrika Selatan (1448), penemuan laluan ke India Vasco da Gama (1497-1498) dan penemuan Brazil Eropah (1500). Ketika masa ini, Portugal memonopoli perdagangan rempah, membahagi dunia kepada hemisfera dominasi dengan Castille, dan empayar tersebut berkembang dengan kempen angkatan tentera di Asia. Tetapi, peristiwa seperti gempa bumi Lisbon 1755, penaklukan negara ketika Perang Napoleon, kemerdekaan Brazil (1822), dan perindustrian lambat berbanding dengan kuasa-kuasa Eropah lain, memadamkan kebanggaan Portugal sebelum ini.Selepas revolusi 1910 membuang monarki, Republik Pertama Portugis yang demokratik tetapi tidak stabil ditubuhkan, kemudian digantikan oleh rejim autoritarian Estado Novo. Demokrasi dikembalikan selepas Revolusi Bunga Teluki pada tahun 1974, mengakhirkan Perang Penjajahan Portugal. Tidak lama kemudian, kemerdekaan diberikan kepada hampir semua kawasan penajajahan Portugal di luar negara. Penyerahan kedaulatan Makau kepada China pada tahun 1999 menandakan pengakhiran apa yang boleh dipanggil sebagai empayar penjajah plaing tua.

Portugal telah meninggalkan pengaruh seni bina dan budaya yang mendalam di seluruh dunia, sebuah warisan dengan 250 juta penutur Portugis, dan pelbagai bahasa campuran berasaskan Portugis. Portugal adalah sebuah negara maju dengan ekonomi yang canggih dan taraf hidup tinggi, yang bertempat pada tangga ke-41 di Indeks Pembangunan Manusia. Tambahan, Portugal bertempat di tangga-tangga yang tinggi di kebebasan moral (kedua), keamanan (ketiga), demokrasi (ke-8), kebebasan akhbar(ke-12), kestabilan (ke-15), kemajuan sosial (ke-18), kemakmuran (ke-24), dan hak LGBT (ke-7 di Eropah). Sebuah ahli UN dan EU, Portugal juga sebuah ahli pengasas NATO, zon euro, OECD dan Komuniti Negara Berbahasa Portugis.

Portugis

Masyarakat Portugis adalah kumpulan etnik atau masyarakat asal bagi negara Portugal yang terletak di Semenanjung Iberia. Bahasa Portugis ialah bahasa asli mereka manakala agama utama mereka pula ialah Katolik.

Bangsa Portugis ialah daripada populasi selatan Eropah. Asal etnik mereka pula ialah gabungan pra-Rom Celt dan puak-puak Iberia (dipanggil Celtiberian, seperti Lusitanian, Calaicians atau Gallaeci dan Cynetes atau Conii, puak-puak kecil, Bracari, Celtici, Coelerni, Equaesi, Grovii, Interamici, Leuni, Luanqui, Limici, Narbasi, Nemetati, Paesuri, Quaquerni, Seurbi, Tamagani, Tapoli, Turduli, Turduli Veteres, Turdulorum Oppida, Turodi dan Zoelae).

Pengaruh-pengaruh penting yang lain adalah orang Rom (Bahasa Portugis berasal daripada Bahasa Latin, ini juga boleh dianggap orang Rom sebagai pengaruh terbesar mereka), puak Visigoths dan puak Suevi (Quadi dan Marcomanni) , kesemua mereka mendiami di wilayah-wilayah Portugis.

Pengaruh-pengaruh kecil pula adalah daripada orang-orang Yunani dan puak Phoenicia-Carthaginian, pauak Vandals (Silingi dan Hasdingi) dan puak Alans dan orang Moor (orang Arab Berber dan Arab asli).

Reconquista

Reconquista (Penaklukan semula) adalah tempoh selama 770 tahun antara masa penaklukan Islam pada awal tahun 710-an sehingga kejatuhan Granada semasa Pertempuran Covadonga, negeri Islam terakhir di semenanjung Iberia kepada kerajaan Kristian pada tahun 1492. Reconquista serta merta tamat sebelum penemuan semula Dunia Baru Amerika oleh Eropah yang memulakan era empayar penjajahan Portugal dan Sepanyol.

Para sejarahwan berpendapat Reconquista bermula dengan Pertempuran Covadonga (718 atau 722), yang mana satu pasukan kecil tentera Kristian yang dipimpin oleh seorang bangsawan bernama Pelagius, berjaya mengalahkan tentera khilafah Umayyah di pergunungan utara Iberia dan menubuhkan negeri Kristian Asturias.

Sejarah Yahudi di bawah pemerintahan Muslim

Di luar, Israel dan Judea, orang Yahudi telah tinggal di Timur Tengah sejak 597 SM.

Semenanjung Iberia, di bawah pemerintahan Muslim, Yahudi berupaya membuat kecanggihan unggul dalam matematik, astronomi, falsafah, kimia, dan filologi, Era ini kadangkala dirujuk sebagai Zaman Keemasan budaya Yahudi di Semenanjung Iberia.Semasa Islam awal, Leon Poliakov menulis, Yahudi menikmati keistimewaan hebat, dan komuniti mereka menjadi makmur. Terdapat tiada penggubalan atau batasan sosial yang menghalang mereka dari melakukan aktiviti komersial. Ramai Yahudi bermigrat kepada kawasan yang baru ditakluk oleh Muslim dan mendirikan komuniti di sana. Wizurai dari Baghdad mengamanahkan ibukotanya dengan pengurus bank Yahudi. Yahudi telah ditanggunjawabkan dari sesetengah bahagian maritim dan perdagangan hamba. Siraf, plabuhan prinsip dari pengkhalifah pada abad ke-10 EL, mempunyai gabenor Yahudi.Sepanjang sejarah, terdapat banyak umpama dari pogrom terhadap Yahudi. Contoh termasuklah Pembunuhan beramai-ramai Granada 1066, dimana meranapkan seluruh kawasan Yahudi di kota Andalusia dari Grenada pada 1066. Di Afrika Utara, terdapat kes keganasan terhadap Yahudi pada Zaman Pertengahan, dan di tanah Arab lain termasuk Mesir, Syria, dan Yaman.Almohad, yang telah mengambilalih kebanyakan dari Iberia Islam pada 1172, jauh mengatasi Almoravides dalam pandangan fundamentalis, dan mereka melayan dhimmis secara keras. Yahudi dan Kristian telah diusir dari Maghribi dan Sepanyol Islam. Berhadapan dengan pilihan samada kematian atau pemelukan, sesetengah Yahudi, seperti keluarga Maimonides, lari ke selatan dan timur kepada tanah Muslim yang lebih toleran, manakala yang lain menuju utara untuk menetap di kerajaan Kristian yang semakin bertambah.

Serigala Iberia

Serigala Iberia (Canis lupus signatus) ialah satu subspesies serigala yang mendiami hutan dan datara Portugal utara dan Sepanyol barat laut.

Spaniel

Spaniel (Jawi: سڤانيئل) ialah sejenis gundog. Perkataan "spaniel" dianggap berasal dari Sepanyol kerana perkataan spaniel mungkin diperoleh daripada "Hispania" (Semenanjung Iberia) atau mungkin daripada frasa Perancis "chiens de l'Espagnol" (anjing-anjing orang Sepanyol). Spaniel dibiakbakaan terutamanya untuk menggarah buruan dari semak padat. Menjelang hujung abad ke-17 spaniel dikhususkan kepada baka air dan darat. Spaniel air Inggeris yang pupus digunakan untuk mengutip unggas air yang ditembak jatuh dengan panah. Spaniel darat merupakan spaniel seter—yang merangkak dan menuding buruannya, membolehkan pemburu menjerat buruan dengan jaring, dan springer spaniel—yang tiba-tiba mengejutkan burung kuang dan partridge untuk pemburuan dengan falkon, dan arnab untuk pemburuan dengan greyhound. Pada abad ke-17, peranan spaniel berubah dengan mendadak sebaik orang Inggeris mula memburu dengan senapang batu untuk penembakan sayap. Charles Goodall dan Julia Gasow (1984) menulis spaniel "berubah daripada penghalau buruan tidak terlatih dan liar kepada gundog licik dan cemerlang."

Zarzuela

Zarzuela, sebutan, θarˈθwela dalam bahasa Sepanyol [IPA:sarˈswela], ialah opera Sepanyol yang mencampurkan adegan percakapan dan nyanyian; dan juga berunsurkan lagu –lagu popular dan tarian. Nama zarzuela diambil dari tempat pemburuan Diraja Palacio de la Zarzuela berhampiran bandaraya Madrid, di mana persembahan ini pertamakali dibuat.

Terdapat dua jenis zarzuela iaitu zarzuela era barok (c.1630–1750), jenis yang asal , dan zarzuela era romantis (c.1850–1950), yang boleh dipecahkan kepada 2 lagi bahagian iaitu género grande dan género chico.

Zarzuela berkembang dalam banyak koloni-koloni Sepanyol dan juga Amerika Latin terutamanya negara Cuba. Di Filipina ia dikenali sebagai zarzuelta. Dalam linguistik Semenanjung Iberia dan juga bahasa Basque, ia dipanggil zartzuela dan dalam bahasa Catalonia sebagai sarsuela.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.