Projek Delta

Projek Delta adalah salah satu siri projek pembinaan di barat daya Belanda untuk melindungi kawasan besar tanah di sekitar Rhine-Meuse-Scheldt. Kerja-kerja terdiri daripada tetembak, empangan, sluis adalah untuk memendekkan pantai Belanda, sekali gus mengurangkan jumlah banjir yang melanda bandar-bandar besar seperti Eindhoven dan The Hague.

Deltawerken na
Peta Projek Delta.

Sejarah

Kebanyakan tanah Belanda lebih rendah daripada paras laut dan sering dilanda banjir besar. Orang Belanda pada zaman dahulu amat sensitif terhadap bencana banjir sehingga semua kanak-kanak perlu belajar berenang agar dapat menyelamatkan diri apabila berlakunya banjir. Sejak itu, mereka berusaha melakukan pelbagai cara untuk mengekang kejadian banjir dengan membuat benteng di laut serta sunga seawal abad ke-9 hinggalah pengenalan sistem daik (benteng atau tembok daripada tanah) ketika abad ke-12 dan abad ke-13.

Antara Januari dan Februari 1953, bahagian barat Belanda dibadai taufan dahsyat menyebabkan kemusnahan besar sehingga 1,800 orang terkorban. Susulan itu, pihak kerajaan giat melakukan pelbagai pelan tindakan untuk mengelak kejadian sama menggunakan teknologi kejuruteraan canggih bagi mengukuhkan kawasan pinggir pantai dan tebing sungai. Projek Delta diperkenalkan dengan pembinaan empangan, sluis (pintu laluan air), daik, tetambak dan penghadang ribut di sepanjang wilayah barat daya secara besar-besaran. Projek ini siap pada Ogos 2010 manakala usaha menambahbaik dijalankan sebagai menghadapi fenomena pemanasan global ini.

Rujukan

  • Kembara Khazanah Belanda m/s 158
Kawalan banjir di Belanda

Belanda telah berjuang menentang banjir sejak petempatan awal di sini. Lebih daripada 60% negara ini terletak di bawah aras laut. Tidak terhitung banyaknya mangsa-mangsa yang kehilangan rumah dan nyawa mereka akibat banjir daripada laut atau sungai-sungai yang yang gagal diatasi oleh sistem pertahanan banjir.

Kepentingan perlindungan tersebut telah menyebabkan Belanda menubuhkan sebuah Kementerian khas yang bertanggungjawab dalam perlindungan terhadap banjir. Lebih dari itu, diwujudkan agensi-agensi tempatan yang berfungsi sebagai satu lapisan tambahan kerajaan bagi meningkatkan taraf perlindungan dari banjir dan bagi pengurusan air. Ini telah menghasilkan tahap perlindungan banjir yang amat tinggi. Perlindungan dari banjir tetap kekal sebagai agenda penting akibat ancaman banjir terhadap ekonomi Belanda.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.