Order of the British Empire

The Most Excellent Order of the British Empire atau Darjah Yang Paling Cemerlang Empayar British adalah anugerah kesatriaan Great Britain ataupun England yang diasas oleh Raja George V pada 4 Jun 1917 . Anugerah kesatriaan ini terdiri dari lima kelas di dalam division awam dan ketenteraan ; yang mana pangkat teratas seperti tersenarai di bawah adalah darjah tertinggi menurut turutan:

  • Knight or Dame Grand Cross (GBE)-Kesatria Utama
  • Knight or Dame Commander (KBE or DBE)-Panglima
  • Commander (CBE)-Johan
  • Officer (OBE)-Pegawai
  • Member (MBE)-Ahli

Dua gelaran teratas adalah gelaran tertinggi dan pemengangnya termasuk di dalam kategori “knighthood” atau di dalam bahasa melayu sebagai “kesatriaan” yang memberi gelaran “Sir” untuk lelaki dan “Dame” untuk wanita.

Terdapat satu lagi jenis anugerah iaitu “British Empire Medal” yang mana penerimanya bukan dari anggota pemerintah (bukan rakyat England). Anugerah tersebut sudah tidak lagi diguna pakai atau diberi di England pada masa kini, tetapi masih digunakan oleh beberapa negara-negara komanwel sahaja seperti Bahamas dan Cook Islands.

Moto Order of the British Empire adalah "For God and the Empire",yang bermaksud "Demi Tuhan dan Empayar".

Mbe medal front and reverse
Anugerah pingat OBE lelaki (kanan)
Agatha Christie

Dame Agatha Christie DBE (15 September 1890 – 12 January 1976), adalah seorang penulis novel jenayah, cerpen dan drama Inggeris. Belaiu juga menulis novel romantik di bawah nama Mary Westmacott, tetapi paling terkenal dengan 80 buku novel detektif dan kejayaan drama teater West Endnya. Karyanya yang khususnya memaparkan watak detektif Hercule Poirot dan Miss Jane Marple telah memberinya gelaran 'Ratu Jenayah' dan membuatnya salah seorang pengarang yang terpenting dan inovatif dalam perkembangan genre ini.

Christie telah dirujuk oleh Guinness World Records sebagai pengarang buku jualan terbaik sepanjang zaman dan pengarang jualan terbaik dari apa-apa jenis, bersama dengan William Shakespeare. Hanya kitab Bible dikenali telah menjual lebih daripada jualan kutipannya sebanyak lebih kurang empat bilion salinan naskhah novel. Beliau juga dianggap menurut UNESCO sebagai penulis yang paling banyak diterjemahkan karya-karyanya selepas karya-karya korporat kolektif milik Walt Disney Productions. Buku-buku Christie telah diterjemahkan ke dalam lebih kurang 56 bahasa.

Drama pentasnya The Mousetrap memegang rekod sebagai jalanan permulaan terpanjang di dunia: ia dibuka di Ambassadors Theatre di London pada 25 November 1952 dan pada 2010 masih dipentaskan selepas lebih daripada 23,000 persembahan. Pada 1955, Christie telah menjadi penerima pertama penghormatan tertinggi Mystery Writers of America, Grand Master Award, dan pada tahun yang sama, Witness for the Prosecution telah diberikan Anugerah Edgar oleh MWA, untuk "Pementasan Terbaik". Kebanyakan buku dan cerpennya telah difilemkan, sebahagiannya banyak kali (Murder on the Orient Express, Death on the Nile dan 4.50 From Paddington misalnya), dan banyak telah dipadankan untuk televisyen, radio, permainan video dan komik.

Pada 1968, suatu subsidiari konglomerat agri-industri Booker-McConnell bernama Booker Books telah membeli 51 peratus saham dalam Agatha Christie Ltd. iaitu sebuah syarikat swasta yang diasaskan Christie untuk tujuan cukai. Booker kemudian menambah sahamnya ke 64 peratus. Pada 1998, Booker menjual sahamnya kepada Chorion, sebuah syarikat yang portfolionya juga termasuk menjaga estet sastera Enid Blyton dan Dennis Wheatley.Pada 2004, satu cerita 5,000 perkataan berjudul "The Incident of the Dog's Ball" telah dijumpai dalam loteng anak perempuan Christie. Ia telah diterbitkan di Britain pada September 2009. Pada 10 November 2009, Reuters mengumumkan bahawa cerita itu akan diterbitkan oleh The Strand Magazine.

Anugerah kebesaran awam

Anugerah kebesaran awam dikurniakan kepada orang awam untuk jasa bakti yang cemerlang atau untuk kemuliaan dalam apa jua lapangan. Anggota tentera juga layak untuk perkhidmatan yang bersifat bukan ketenteraan. Terdapat pelbagai bentuk anugerah kebesaran awam, termasuk yang berikut.

Darjah Kesatriaan, biasanya dalam beberapa kelas, bagi sumbangan cemerlang untuk kerajaan, masyarakat, pertubuhan atau kemanusiaan. Satu contoh yang tidak bersifat ketenteraan adalah darjah Order of St Michael and St George British. Darjah lain mungkin mengandungi bahagian ketenteraan dan awam, seperti Order of the British Empire.

Darjah persekutuan adalah bukan darjah kesatriaan, tetapi untuk khidmat pada kerajaan, masyarakat, pertubuhan atau kemanusiaan. Contohnya ialah Order of Canada, atau Darjah-darjah tertentu Persekutuan Rusia.

Anugerah dan pingat bagi perkhidmatan untuk kerajaan atau untuk kebaktian dalam apa jua lapangan. Contoh-contohnya adalah Congressional Gold Medal, Presidential Medal of Freedom, dan President's Award for Distinguished Federal Civilian Service Amerika.

Anugerah dan pingat untuk keberanian orang awam (termasuk anggota penguatkuasa undang-undang dan bomba). Contoh-contohnya adalah George Cross British, dan Lifesaving Medal Amerika.

Anugerah dan pingat untuk jasa cemerlang dalam penguatkuasaan undang-undang, bomba dan perkhidmatan lain.

Anugerah dan pingat untuk perkhidmatan lama dalam kerajaan, penguatkuasaan undang-undang, bomba dan perkhidmatan lain.

Anugerah dan pingat yang bersifat antarabangsa, seperti United Nations Public Service Awards, Hadiah Nobel, dan pingat Olimpik.Pada setiap hari, hanya lencana kecil berbentuk bulat roset, biasanya dipakai.

Chin Peng

Chin Peng (Cina: 陳平, lahir 21 Oktober 1924 di Sitiawan, Perak sebagai Ong Boon Hwa (王文華), meninggal 16 September 2013 di Bangkok) merupakan seorang ketua Parti Komunis Malaya. Beliau telah dianugerahi Order of the British Empire (OBE) dan dua pingat kerana membantu British melawan pendudukan Jepun di Malaya dalam Perang Dunia Kedua.

Beliau merupakan seorang Cina berketurunan Kantonis yang mendakwa dilahirkan di sebuah kedai kecil dua tingkat menjual basikal, di No. 36, Jalan Kampung Koh, Sitiawan yang terletaknya 50 kilometer dari barat daya bandar Ipoh, Perak. Bagaimanapun, dalam perbicaraan memohon dibenarkan masuk Malaysia, dia gagal mengemukakan sijil kelahirannya. Dia merupakan anak kedua daripada enam beradik yang hidup dalam kemiskinan. Ayahnya datang dari negara China dan kecewa akibat kemelesetan ekonomi 1930.

Buku memoirnya bertajuk "Chin Peng: Sejarah dari sebelahku" ("Chin Peng: My Side of history") diterbitkan di Singapura.

Chiwetel Ejiofor

Chiwetelu Umeadi "Chiwetel" Ejiofor, CBE ( CHEW-i-tel EJ-i-oh-for; lahir 10 Julai 1977) ialah seorang pelakon, pengarah dan penulis British. Selepas mendaftar di Teater Belia Negara pada tahun 1995, dan mendapat biasiswa ke London Academy of Music and Dramatic Art, ketika berumur 19 tahun dan tiga bulan dalam kursus, Ejiofor telah dipilih oleh Steven Spielberg untuk melakonkan peranan sokongan dalam Amistad sebagai James Covey. Pada tahun

2005, beliau melakonkan watak Victor Sweet dalam Four Brothers.

Ejiofor dikenali dengan peranannya sebagai Okwe dalam Dirty Pretty Things (2002), the Operative dalam Serenity (2005), Lola dalam Kinky Boots (2005), Luke dalam Children of Men (2006) dan Dr. Adrian Helmsley dalam 2012 (2009). Beliau melakonkan watak Solomon Northup dalam 12 Years a Slave (2013), dimana beliau menerima pencalonan Anugerah Akademi dan Golden Globe, bersama Anugerah BAFTA bagi kategori Pelakon Lelaki Terbaik. Beliau dicalonkan Anugerah Primetime Emmy 2014 bagi kategori Pelakon Lelaki Cemerlang dalam Minisiri atau Filem untuk lakonannya dalam Dancing on the Edge.Ejiofor telah menerima pelbagai anugerah dan pencalonan termasuk Anugerah Bintang Meningkat Naik Orange BAFTA pada tahun 2006, lima pencalonan Anugerah Golden Globe dan Anugerah Laurence Olivier bagi kategori Pelakon Lelaki Terbaik untuk lakonannya dalam Othello pada tahun 2008. Pada tahun 2008, beliau dianugerahkan Pegawai OBE oleh Ratu Elizabeth II. Beliau dinaikkan kepada Komander Order of the British Empire pada tahun 2015.

David Beckham

David Robert Joseph Beckham OBE, (lahir 2 Mei 1975) merupakan bekas pemain bola sepak profesional Inggeris. Dia pernah bermain untuk Manchester United, Preston North End, Real Madrid, Milan, Los Angeles Galaxy, Paris Saint-Germain, dan Pasukan kebangsaan England dimana dia memegang rekod penampilan terbanyak untuk posisi selain daripada penjaga gol. Dia merupakan pemain Inggeris pertama untuk memenangi kejuaraan liga di empat negara, England, Sepanyol, Amerika Syarikat dan Perancis. Dia mengumumkan persaraannya di akhir musim 2012–13 dan, pada 18 Mei 2013, dia bermain perlawanan terakhirnya sepanjang 20 tahun karier.Karier profesional Beckham bermula di Manchester United, dimana dia membuat penampilan sulung untuk pasukan utama pada tahun 1992 ketika berumur 17 tahun. Bersama United, Beckham memenangi kejuaraan Liga Perdana Inggeris enam kali, Piala FA Inggeris dua kali, dan Liga Juara-Juara Eropah pada tahun 1999. Dia kemudiannya bermain selama empat musim untuk Real Madrid, memenangi kejuaraan La Liga ketika musim terakhirnya bersama kelab itu. Pada bulan Julai 2007, Beckham menandatangani kontrak lima tahun bersama kelab Major League Soccer, LA Galaxy. Semasa menjadi pemain Galaxy, dia bermain secara pinjaman di Itali dua kali bersama Milan pada tahun 2009 dan 2010. Beckham merupakan pemain bola sepak Britain pertama untuk bermain dalam 100 perlawanan Liga Juara-Juara.Di peringkat antarabangsa, Beckham membuat penampilan sulung untuk England pada 1 September 1996, ketika berumur 21 tahun. Dia merupakan kapten untuk England selama enam tahun dimana dia bermain 58 kali sepanjang tempoh itu. Secara keseluruhan, dia membuat 115 penampilan, beraksi dalam tiga kejohanan Piala Dunia FIFA (1998, 2002 dan 2006) dan dua kejohanan Piala Eropah UEFA (2000 dan 2004).

Terkenal dengan hantaran bola dan sepakan percuma melentur, dia telah dua kali mendapat tempat kedua untuk Pemain Terbaik Dunia FIFA, dan pada tahun 2004 dia dinamakan dalam FIFA 100 sebagai salah seorang pemain terhebat di dunia yang masih hidup. Secara konsisten disenaraikan sebagai salah seorang ahli sukan dengan pendapatan tertinggi, pada tahun 2013, Beckham disenaraikan sebagai pemain dengan pendapatan paling tinggi di dunia, dengan pendapatan lebih $50 juta dalam tempoh 12 bulan.Dia berkahwin dengan Victoria Beckham sejak tahun 1999, dan mereka mempunyai empat orang anak. Anak sulung Beckham, Brooklyn bermain untuk Arsenal Bawah-16. Pada bulan Februari 2014, MLS mengumumkan Beckham dan sekumpulan pelabur akan memiliki sebuah pasukan di Miami, yang akan mula bermain pada tahun 2016 atau 2017.

Ed Sheeran

Edward Christopher Sheeran, ("Order of the British Empire") (dilahirkan pada 17 Februari 1991) adalah penyanyi, penulis gitar dan penyanyi rekod Inggeris. Beliau dilahirkan di Halifax, West Yorkshire, dan dibesarkan di Framlingham, Suffolk. Beliau menghadiri Akademi Muzik Kontemporari di Guildford, Surrey, sebagai seorang siswazah ketika berusia 18 tahun pada tahun 2009. Pada awal tahun 2011, Sheeran secara bebas menghasilkan lagu yang dilanjutkan, No. 5 Projek Kerjasama (No. 5 Collaborations Project.) Selepas menandatangani kontrak dengan Asylum Records, album pertamanya, + (disebut sebagai "plus" (tambah)), diterbitkan pada 9 September 2011 dan sejak itu telah disahkan tujuh kali platinum di UK. Album itu mengandungi single "The A Team", yang memberikannya Anugerah Ivor Novello untuk Lagu Terbaik Muzik dan Lirik. Pada tahun 2012, Sheeran memenangi Anugerah Brit untuk Artis Solo Lelaki Terbaik British dan Akta Terobosan Inggeris.

Edmund Hillary

Sir Edmund Percival Hillary, KG, ONZ, KBE (20 Julai 1919 - 11 Januari 2008) adalah pengembara dan pendaki gunung (mountaineer) kelahiran New Zealand yang paling terkenal, di mana beliau merupakan orang pertama yang berjaya mendaki Gunung Everest. Dia sampai ke puncak 8.850 meter (29,035 kaki) pada 29 Mei 1953 dengan pemandu Sherpanya, Tenzing Norgay.

Dilahirkan di Tuakau, Waikato dia mula mendaki semasa remaja, pendakian paling menonjol pada 1939. Beliau menghadiri Auckland Grammar School. Semasa Perang Dunia II dia merupakan navigator Tentera Udara Diraja New Zealand. Beliau adalah sebahagian ahli ekspedisi New Zealand ke Everest yang gagal pada 1951 sebelum menyertai cubaan British yang berjaya pada 1953. Beliau mendaki 10 puncak lain di Himalaya semasa lawatan lanjut pada 1956, 1960-61 dan 1963-65. Beliau juga pernah menjelajah ke Kutub Selatan sebagai ahli ekspedisi British Commonwealth Trans-Antarctic Expedition pada 4 Januari 1958.

Beliau telah dianugerahkan darjat Knight Commander of the Order of the British Empire (KBE) pada 16 Julai, 1953 dan telah menjadi ahli kepada Order of New Zealand pada 1987. Dia juga telah dikurniakan Knight of the Order of the Garter (KG) pada 23 April 1995.

Sir Edmund kemungkinan adalah rakyat New Zealand yang pertama dipaparkan dalam wang kertas ketika dia masih hidup.

Dia telah banyak memperuntukan masa hidupnya untuk membantu orang Sherpa di Nepal melalui Himalayan Trust yang telah diasaskannya dan telah memberi banyak masa dan wang. Melalui usahanya, dia telah berjaya membina banyak sekolah dan hospital di kawasan ulu di Himalaya. Malah dia menyatakan bahawa ini adalah kejayaannya yang paling penting. Dia juga adalah Presiden Kehormat bagi American Himalayan Foundation, sebuah badan bukan kerajaan dari AS yang membantu memperbaiki ekologi dan keadaan hidup di Himalaya.

Sebagai memperingati ulangtahun ke-50 pendakian Everest yang pertama, kerajaan Nepal telah menganugerahkan kerakyatan kehormat untuk Sir Edmund pada sebuah majlis peringatan di ibu negara Nepal, Kathmandu. Sir Edmund ialah warganegara rakyat asing pertama yang menerima kurniaan sebegitu dari masyarakat Nepal.

Edward Gent

Sir Gerard Edward James Gent (28 Oktober 1895 - 4 Julai 1948) telah dilantik sebagai Gabenor pertama Malayan Union pada tahun 1946.

Frederick Banting

Sir Frederick Grant Banting KBE MC FRS FRSC (14 November 1891 - 21 Februari 1941) adalah seorang saintis, pakar perubatan, pelukis perubatan Kanada, dan pencari Nobel yang terkenal sebagai pencari insulin dan potensi terapeutiknya.Pada tahun 1923 Banting dan John Macleod menerima Hadiah Nobel dalam Perubatan. Banting berkongsi penghormatan dan penghargaan wang dengan rakannya, Dr. Charles Best. Setakat November 2018, Banting, yang menerima Hadiah Nobel pada usia 32 tahun, kekal sebagai pemenang Nobel paling muda di bidang Fisiologi/Perubatan. Pada tahun 1923 Kerajaan Kanada memberi Banting satu anuiti seumur hidup untuk meneruskan kerjanya. Pada tahun 1934 dia diserang oleh Raja George V.

Giffard Le Quesne Martel

Lieutenan-Jeneral]] Sir Giffard Le Quesne Martel, Order of the Bath (KCB), Order of the British Empire (KBE), Distinguished Service Order (DSO), Military Cross (MC), Institution of Mechanical Engineers (M I Mech E) (10 Oktober 1889 – 3 September 1958) merupakan seorang Tentera British yang berkhidmat dalam kedua-dua Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua. Dia merupakan anak Brigadier Jeneral Charles Philip Martel, Order of the Bath (C.B.), Ketua Superintendent bagi Kilang Peluru. Dia berkahwin dengan Maud Mackenzie pada 29 Julai 1922 dan mereka memiliki dua orang anak, Major Peter Martel, MC, lahir 1938 dan Gillian, lahir 1941. Biasanya dikenali sebagai "Q Martel" atau sekadar "Q", dia merupakan perintis kejuruteraan tentera British dan pakar strategi kereta kebal.

Giffard Le Quesne Martel memasuki Akademi Tentera DiRaja, Woolwich pada tahun 1908 dan dikomisen sebagai Lieutenan Kedua dalam Jurutera DiRaja pada 23 Julai 1909. An enthusiastic amateur boxer, Martel merupakan orang penting dalam penubuhan Persatuan Tinju Tentera Laut DiRaja dan Tentera pada tahun 1911.

Hugh Clifford

Sir Hugh Charles Clifford, GCMG, GBE (5 Mac 1866–18 Disember 1941) merupakan seorang pentadbir penjajah British.

Templat:British Governor of Ceylon

Jane Goodall

Dame Dr. Jane Morris Goodall, DBE (; lahir Valerie Jane Morris-Goodall pada 3 April 1934) merupakan seorang etologi, antropologi, dan primatologi. Dianggap sebagai pakar paling utama di dunia mengenai cimpanzi, Goodall paling dikenali melalui penyelidikan beliau selama 55 tahun ke atas cimpanzi liar di Taman Negara Gombe Stream, Tanzania. Beliau merupakan pengasas the Jane Goodall Institute dan program Roots & Shoots, dan beliau telah melibatkan diri beliau dengan sangat meluas berkaitan isu pemuliharaan dan kebajikan haiwan.

John Cale

John Davies Cale, (Order of the British Empire-OBE) (lahir 9 March 1942) merupakan pemuzik, pengubah lagu-penyanyi dan pengeluar rekod dan ahli pengasas rock experimen kumpulan The Velvet Underground.

Sungguhpun lebih dikenali bagi karyanya dalam muzik rock, Cale telah berkarya dalam pelbagai genre termasuk muzik drone dan muzik klasik. Sejak keluar dari Velvet Underground pada tahun 1968 dia telah membebaskan sekitar 30 album. Dari karya solonya, Cale kemungkinan paling dikenali bagi albumnya Paris 1919, dan versi cover Leonard Cohen, "Hallelujah", termasuk album trilogi Island Records pertengahan 1970-an: Fear , Slow Dazzle, dan Helen of Troy.

Cale telah menerbitkan atau bekerjasama dengan Lou Reed, Nico, La Monte Young, John Cage, Terry Riley, Hector Zazou, kumpulan Cranes, Nick Drake, Mike Heron, Kevin Ayers, Brian Eno, Patti Smith, The Stooges, The Modern Lovers, Art Bergmann, Manic Street Preachers dan frontman James Dean Bradfield, Marc Almond, Element of Crime, Squeeze, Happy Mondays, LCD Soundsystem, The Replacements, dan Siouxsie and the Banshees.

Cale telah diterima kedalam Dewan Kemashyuran Rock dan Roll sebagai ahli Velvet Underground pada tahun 1996, dan dilantik sebagai Pegawai Anugerah Empayar British pada tahun 2010.

Kesateria

Kesateria (daripada Bahasa Sanskrit: क्षत्र, kśatra, kewenangan - Bahasa Inggeris: knight) merujuk kepada seorang "askar lelaki" atau sebarang ahli di dalam kelas pahlawan semasa Zaman Pertengahan di Eropah. Kesateria adalah orang suruhan raja, yang mana akan menganugerahkan tanah sekiranya kesateria berjuang untuk mereka. Kesateria percaya kehormatan adalah sangat penting, dan memiliki satu kod kehormatan yang dikenali sebagai chivalry. Mereka selalunya memiliki kuda perang.

Pada hari ini, gelaran kesateria diberikan oleh Ratu. Bentuk gelaran sebegini dikenali sebagai Order of the British Empire (Darjah Empayar British) dan dipanggil dengan nama 'Sir' diikuti dengan nama pertama mereka.

Kebanyakan bangsawan pada hari ini merupakan keturunan daripada kesateria. Sebagai contoh: Wijerd Jelckama merupakan keturunan daripada seorang kesateria yang mati semasa Pengepungan Antioch (1199).

Puteri Alice, Duchess Gloucester

Puteri Alice, Duchess Gloucester, (Alice Christabel; Templat:Nee; 25 December 1901 – 29 October 2004) merupakan suri kepada Putera Henry, Duke Gloucester, putera ketiga kepada Raja George V dan Permaisuri Mary. Baginda merupakan bonda kepada Putera William dari Gloucester dan Putera Richard, Duke Gloucester.

Diputerakan sebagai puteri kepada Duke ke-7 Buccleuch, pemilik tanah terbesar Scotland, baginda melalui perkahwinan menjadi seorang puteri United Kingdom, dan adinda ipar kepada Raja Edward VIII dan Raja George VI. Baginda kemudian melalui perkahwinan bonda saudara kepada Ratu Elizabeth II.

Kakanda baginda Walter dan William dan putera saudara baginda John kesemuanya MP Parti Konservatif. Sepupu baginda, Marian Montagu Douglas Scott, merupakan nenda sebelah ayahanda kepada Sarah, Duchess York, bekas suri kepada cucunda saudara Alice, Putera Andrew, Duke York.

Puteri Alice banyak mengembara, sebelum dan selepas perkahwinan baginda.

Puteri Helena dari United Kingdom

Puteri Helena dari United Kingdom VA CI GCVO GBE RRC (Helena Augusta Victoria; 25 Mei 1846 – 9 Jun 1923) merupakan puteri ketiga dan anakanda kelima kepada baginda berdua Ratu Victoria dengan Putera Albert.

Puteri Helena telah dididik oleh guru-guru peribadi yang telah diperkenan dipilih oleh paduka ayahandanya dengan kawan rapat dan penasihat baginda putera, Baron Stockmar. Zaman kanak-kanaknya diluangkan bersama dengan paduka ayahanda dan bondanya, berangkat antara berbagai-bagai tempat persemayaman diraja di Britain. Suasana mesra kerabat diraja itu berakhir pada 14 Disember 1861, apabila paduka ayahandanya mangkat dan paduka bondanya memasuki tempoh perkabungan yang penuh perasaan. Pada awal tahun 1860-an, Puteri Helena mula main cinta dengan pustakawan Jerman Putera Albert, Carl Ruland. Walaupun sifat hubungan itu sebahagian besarnya tidak diketahui, surat-surat romantik Puteri Helena kepada Ruland terselamat. Setelah baginda Ratu mengetahuinya pada tahun 1863, baginda berkenan memecat Ruland, yang kembali ke tempat asalnya Jerman. Tiga tahun kemudian, pada 5 Julai 1866, Puteri Helena berkahwin dengan putera Jerman Putera Christian dari Schleswig-Holstein. Pasangan ini tinggal di Britain, dalam jarak kunjungan dengan baginda Ratu, yang suka ada puteri-puterinya berdekatan, dan Puteri Helena bersama dengan adinda bongsunya, Puteri Beatrice, menjadi setiausaha tidak rasmi baginda Ratu. Walau bagaimanapun, selepas kemangkatan Ratu Victoria pada 22 Januari 1901, Puteri Helena agak kurang bertemu dengan adik-beradiknya yang masih hidup.

Puteri Helena merupakan ahli yang paling aktif dalam kerabat diraja, menjalankan banyak rancangan urusan diraja pada masa apabila kerabat diraja tidak dijangka kerap muncul di tempat awam. Baginda juga penaung amal yang aktif, dan salah satu ahli pengasas Palang Merah British. Baginda merupakan presiden pengasas Sekolah Jahitan Diraja, serta presiden Pertubuhan Jururawat Infirmari Rumah Kerja dengan Pertubuhan Jururawat British Diraja. Sebagai presiden kepada pertubuhan yang kedua itu, baginda merupakan penyokong kuat pendaftaran jururawat menentang nasihat Florence Nightingale. Baginda menjadi ahli yang pertama dalam kerabatnya untuk merai ulang tahun perkahwinannya yang ke-50 pada tahun 1916, namun suaminya mangkat setahun kemudian. Puteri Helena hidup lebih lama daripada suaminya selama enam tahun, dan mangkat pada usia 77 tahun di Rumah Schomberg pada 9 Jun 1923.

Puteri Marina dari Greece dan Denmark

Puteri Marina dari Greece dan Denmark, (Bahasa Yunani: Πριγκίπισσα Μαρίνα της Ελλάδας και Δανίας; 13 Disember [G.L.: 30 November] 1906 – 27 Ogos 1968) merupakan seorang puteri dari kerabat diraja Greece, yang mengahwini Putera George, Duke Kent, paduka putera keempat Raja George V dari United Kingdom pada tahun 1934. Paduka baginda berdua dikurniakan tiga buah anakanda: Putera Edward, Duke Kent, Puteri Alexandra dan Putera Michael dari Kent.

Puteri berkenaan telah menjadi balu pada tahun 1942, apabila suami baginda terbunuh dalam satu nahas kapal terbang ketika khidmat aktif. In later life, baginda mengadakan banyak istiadat urusan diraja, termasuk sambutan kemerdekaan untuk Ghana dan Botswana.

Roset (pingat)

Roset adalah, peranti bulat kecil yang dianugerahkan bersama pingat. Roset sama ada dipakai pada pingat ini bagi menunjukkan kedudukan yang lebih tinggi, atau untuk situasi di mana memakai pingat itu dianggap tidak perlu. Roset dikeluarkan di negara-negara seperti Belgium, Perancis, Itali dan Jepun. Roset juga kadang-kadang dipanggil Bowknots, kerana bentuknya. Selain itu, roset besar kadang kala disematkan ke reben yang menggantung pingat, biasanya lencana Officer (dan kadangkala Grand Officer) Darjah Kesatriaan tertentu.

Sesetengah roset lapel kecil yang dipakai mengikut cara yang sama seperti pin lapel. Pangkat Knight bagi Order of the British Empire sekarang memakai roset lapel mengandungi salib darjah di tengah, sedangkan sebelum ini adalah semata-mata lapel pin logam. Walaupun pin logam lapel dipasang pada sutera roset dianggap satu pingat, ini tidak selalunya benar sebuah lambang logam kekurangan pelapik reben.

William Slim, Viscount Slim Pertama

Fil Marsyal William Joseph "Bill" Slim, Viscount Slim Pertama (6 Ogos 1891 – 14 Disember 1970) ialah seorang panglima tentera British dan juga Gabenor Jeneral Australia ke-13.

Slim bertempur dalam kedua-dua Perang Dunia Pertama dan Kedua dan mengalami kecederaan ekoran pertempuran sebanyak tiga kali. Semasa Perang Dunia II, beliau mengetuai Tentera Darat Ke-14 (Inggeris: 14th Army), ketumbukan yang mendapat jolokan "the forgotten army" ("tentera yang dilupakan") dalam Kempen Burma. Dari tahun 1953 sehingga 1959, beliau menjawat jawatan Gabenor Jeneral Australia. Beliau dianggap sebagai wira perang tulen oleh ramai rakyat Australia yang bersama-sama dengan pasukan Anzac bertempur di Gallipoli.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.