Neologisme

Neologisme merujuk kepada fenomena penciptaan kata baru yang berlaku dalam sesuatu bahasa. Selain itu, ia juga boleh merujuk kepada fenomena penerbitan maksud baru untuk sesuatu perkataan. Neologisme adalah disebabkan oleh beberapa sebab iaitu:

  • Kemunculan Idea Baru.
  • Perubahan Konteks Budaya
  • Sifat Bahasa yang Dinamiks

Reaksi Masyarakat Terhadap Neologisme

Neologisme sebenarnya adalah suatu pekara yang biasa yang berlaku di dalam masyarakat. Namun begitu, kata-kata yang baru dicipta oleh seseorang itu harus melalui ujian ahli lingustik dan juga masyarakat itu sendiri untuk menjadi sebuah perkataan yang mantap dan diterima umum. Bagi ahli lingustik, neologisme adalah tidak digalakkan sekiranya terdapat perkataan lama yang mampu menyampaikan maksud yang sama untuk perkataan baru itu. Dengan kata lain, neologisme hanya digalakkan sekiranya ia adalah perlu, iaitu semasa tiada kata lama yang dapat menyampaikan sesuatu ideal yang baru. Ahli masyarakat secara umumnya akan mempunyai reaksi yang berbeza-beza terhadap neologisme, ada yang suka dan ada yang bantah. Mereka yang suka kepada neologisme mungkin kerana "ia rasa sedap". Sekiranya sesuatu perkataan yang baru yang berjaya melalui ujian-ujian ini, maka ia akan diterima masuk ke dalam kamus dan dengan itu ia akan menjadi perkataan yang mantap

Neologisme Dari Segi Psikologi

Dari segi psikologi, neologisme merupakan salah satu satu tanda penyakit jiwa. Pesakit berkenaan mungkin menerbitkan maksud yang baru untuk sesuatu perkataan yang hanya difahami oleh dirinya sendiri.

Senarai Rujukan

  • Gorys Keraf.Diksi dan Gaya Bahasa.1984.Jakarta: Penerbit PT Gramedia.
  • Kamus Dewan.2005.Edisi Keempat.Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. hlm 1076.
  • (Inggeris)Neologism[1]
Abenomics

Abenomics (アベノミクス, 安倍ノミクス, Abenomikusu) merujuk kepada dasar ekonomi yang disokong oleh Shinzō Abe sejak pilihan raya umum 2012, yang memilih Abe untuk penggal kedua sebagai Perdana Menteri Jepun. Abenomics berdasarkan pada "tiga anak panah" pelonggaran monetari, rangsangan fiskal dan pembaharuan struktur. The Economist mencirikan program ini sebagai "campuran reflasi, perbelanjaan kerajaan dan strategi pertumbuhan yang direka untuk menggoncangkan ekonomi daripada animasi yang digantung yang telah mencengkeramnya selama lebih dari dua dekad".Istilah "Abenomics" ialah portmanteau Abe dan economics (ekonomi), dan mengikuti neologisme politik sebelumnya untuk dasar ekonomi yang dikaitkan dengan pemimpin tertentu, seperti Reaganomics, Clintonomics, Rogernomics dan Najibnomics.

Bahasa Ibrani

Ibrani (עִבְרִית atau עברית, ‘Ivrit) adalah bahasa Semitik dari keluarga bahasa Afro-Asia yang dituturkan oleh lebih dari tujuh juta orang di Israel dan masyarakat Yahudi seluruh dunia. Di Israel, ia adalah bahasa de facto dari negeri dan orangnya, baik juga menjadi salah satu dari dua bahasa rasmi (bersama dengan Arab), dan dituturkan oleh majoriti banyak dari populasinya.

Teras Tanakh (Injil Ibrani) ditulis dalam Ibrani Klasikal, dan kebanyakan dari bentuk kininya spesifiknya dalam dialek Ibrani Injil yakni ilmiawan percaya berkembang sekitar abad ke-6 SME, dekat usiran Babylonia. Untuk sebab ini, Ibrani dirujukkan oleh Yahudi sebagai Lĕshôn Ha-Kôdesh (לשון הקודש), "Bahasa Suci," sejak masa purba.

Kebanyakan linguis setuju yakni selepas abad ke-6 SME apabila Empayar Neo-Babylonia musnahkan Baitulmuqaddis dan mengusirkan populasinya ke Babylon dan Empayar Parsi membenarkan mereka pulang, dialek Ibrani Biblikal lazim pada Injil hadir digantikkan dalam kegunaan harian oleh dialek baru Ibrani dan versi tempatan dari Aramia. Selepas abad ke-2 EL apabila Empayar Rom mengusir populasi Yahudi dari Baitulmuqaddis dan bahagian dari Negeri Bar Kokhba, Ibrani beransur henti menjadi bahasa tuturan, tetapi tinggal sebagai bahasa kesusasteraan utama. Huruf, kontrak, perdagangan, sains, falsafah, perubatan, sajak, dan undang-undang telah ditulis dalam Ibrani, dimana disesuaikan dengan meminjam dan mencipta istilah.

Ibrani, lama pupus di luar tujuan Yahudi liturgikal, telah dihidup semula pada akhir abad ke-19 oleh linguis Yahudi Eliezer Ben-Yehuda, terhutang kepada ideologi Zionisme. Akhirnya ia menggantikan sejumlah bahasa yang dituturkan oleh Yahudi pada masa itu, seperti Ladino (juga dipanggil Judezmo), Yiddish, Rusia, dan bahasa lain dari diaspora Yahudi.

Disebabkan tidak digunanya secara besar selama berabad, Ibrani kurang banyak kata moden. Beberapa disesuaikan sebagai neologisme dari Ibrani Injil atau dipinjam dari bahasa lain oleh Eliezer Ben-Yehuda. Ibrani Moden menjadi bahasa rasmi di pemerintahan-British Palestin pada 1921 (bersama dengan Inggeris dan Arab), dan kemudian pada 1948 menjadi bahasa rasmi dari yang baru diisytiharkan Negeri Israel.

Bahasa Indonesia

Bahasa Indonesia adalah sebuah bentuk standard bahasa Melayu yang dipiawaikan sebagai bahasa rasmi Republik Indonesia sebagaimana disebutkan dalam Undang-Undang Dasar RI 1945, Pasal 36, sewaktu Indonesia mencapai kemerdekaan daripada pihak Belanda. Ia juga merupakan bahasa penyatuan (atau "pemersatuan") bangsa Indonesia sebagaimana disebut dalam Sumpah Pemuda 28 Oktober 1928.

Bahasa ini sendiri difahami oleh 90% warga Indonesia. Sungguhpun begitu, hanya sebahagian saja daripada penduduk Indonesia yang benar-benar menggunakannya sebagai bahasa ibunda kerana dalam perbualan sehari-hari yang tidak rasmi masyarakat Indonesia lebih suka menggunakan bahasa daerah puak dan kaum masing-masing sebagai bahasa ibunda seperti bahasa Melayu pasar, bahasa Jawa, bahasa Sunda, dan lain sebagainya. Untuk sebahagian besar masyarakat Indonesia lainnya, bahasa Indonesia adalah bahasa kedua dan untuk taraf rasmi bahasa Indonesia adalah bahasa pertama. Bahasa Indonesia merupakan bahasa hantaran untuk pendidikan di sekolah-sekolah Indonesia.

Ekor paus

Ekor paus (bahasa Inggeris: Whale tail) ialah ikatan pinggang berbentuk Y pada seluar dalam thong atau tali G yang menyerupai ekor ikan paus apabila dinampak di atas garis pinggang seluar jean naik rendah, seluar pendek, atau skirt. Ia didedahkan di atas seluar, baik secara sengaja mahupun tidak, biasanya sewaktu duduk atau semasa membongkok, tetapi kekadang juga sewaktu berdiri. Kekerapan pendedahannya bergantung kepada gaya seluar, gaya seluar dalam, dan cara seluar dipakai. Pendedahan ekor paus menjadi popular pada awal 2000-an, sempena kebangkitan seluar jean naik rendah dan seluar dalam thong. Bagaimanapun, arah aliran itu yang dipopularkan oleh sebilangan orang yang terkenal, termasuk Christina Aguilera, Victoria Beckham, Mariah Carey, Melanie Blatt, Paris Hilton, Jordan, Anna Kournikova, dan Britney Spears, kemudian merosot dalam dekad yang sama.

Seluar seperti seluar jean naik rendah atau seluar pemeluk pinggul dan seluar dalam thong potongan lebih tinggi direka cipta khas semata-mata untuk meningkatkan dedahan ekor paus. Arah alirannya juga dikaitkan dengan arah aliran untuk menonjolkan tatu bahagian belakang bawah.Pada Januari 2006, perkataan "ekor paus" telah dipilih oleh American Dialect Society (Persatuan Dialek Amerika) sebagai "perkataan yang paling kreatif" dalam tahun 2005. Selain daripada pakaian, spoiler belakang yang direka khas untuk Porsche 911 dan kereta yang lain juga dikenali sebagai "ekor paus", sebagaimana juga halnya dengan hujung sejenis salur darah. Konsep garis tampak seluar dalam, belahan punggung, dan lendutan juga amat berkait dengan konsep ekor paus.

Elsagate

Elsagate ialah neologisme merujuk kepada video kontroversi di YouTube dan YouTube Kids yang dikategorikan sebagai "mesra kanak-kanak," tetapi yang mengandungi tema yang tidak sesuai untuk kanak-kanak. Kebanyakan video di bawah klasifikasi ini penting untuk membentangkan kandungan seperti keganasan, situasi seksual, ubat, alkohol, suntikan, jenaka tandas, dan situasi/aktiviti berbahaya atau mengganggu.

Etnokinologi

Etnokinologi ialah satu neologisme yang dicipta oleh ahli antropologi Bryan Cummins dalam bukunya First Nations, First Dogs: Canadian Aboriginal Ethnocynology (2002). Neologisme ini merujuk kajian anjing dalam konteks budayanya. Istilah ini tidak digunakan secara umum.

Cummins menyatakan bahawa anjing bela jinak, sungguhpun dijumpai dalam hampir semua masyarakat manusia, dipinggirkan oleh ahli antropologi. Ini, katanya, adalah kerana anjing tidak sepenuhnya "kebudayaan" (kerana merupakan serigala yang dibelajinakkan), atau "kesemulajadian", dengan kebaikan bahawa pembelajinakan sama dan dilipatgandakan kepada melebihi 400 baka. Sungguhpun begitu, Cummins menyandari pandangan bahawa, kerana merupakan haiwan bela jinak, anjing leibh "kebudayaan" daripada "kesemulajadian", dan budaya ialah domain ahli antropologi. Tambahan lagi, masyarakat manusia yang berlainan telah membentuk anjing menjadi tepat-tepat apa jua peranan yang mungkin dimiliki oleh orang untuk anjing. Maka, anjing bela jinak layak mendapat perhatian antropologi; makan etnokinologi.

Google Japanese Input

Google Japanese Input (Google 日本語入力, Gūguru Nihongo Nyūryoku) adalah kaedah masukan yang diterbitkan oleh Google untuk kemasukan teks bahasa Jepun pada komputer. Oleh kerana kamusnya dijana secara automatik dari Internet, ia menyokong menaip nama peribadi, slanga Internet, neologisme dan istilah yang berkaitan.

Google juga mengeluarkan versi sumber terbuka tanpa keluaran yang stabil atau jaminan kualiti di bawah nama mozc. Oleh kerana ia adalah sumber terbuka, ia boleh digunakan pada sistem berasaskan Linux, manakala Input Jepun Google adalah terhad kepada Windows, MacOS, dan Chrome OS. Ia tidak menggunakan algoritma sumber tertutup Google untuk menjana data kamus dari sumber dalam talian.

Islamisme

Islamisme (Islam+-isme; Bahasa Arab: الاسلامية‎ al-'islāmiyya) juga Bahasa Arab: إسلام سياسي‎ al-Islām al-Siyāsiyy, harf., "Islam Politik" - istilah yang diperkenalkan orang bukan Muslim - ialah satu set ideologi yang menyatakan Islam bukan sahaja agama malah juga merupakan sistem politik; yang Muslim moden harus kembali kepada akar agama mereka, dan bersatu secara politik.

Islamisme merupakan istilah kontroversi dan takrifannya berbeza-beza. Pemikir terkemuka Islamisme menekankan penguatkuasaan syariah (hukum Islam) terhadap Muslim; kesepakatan politik pan-Islamisme; dan penghapusan pengaruh tentera, ekonomi, politik, sosial dan budaya Barat dalam dunia Islam, yang dipercayai mereka sebagai tidak serasi dengan Islam.

Kamus

Kamus (daripada bahasa Arab: قاموس, qamus) ialah sejenis buku rujukan yang menerangkan makna kata-kata serta berfungsi untuk membantu para pengguna mengenal perkataan baru. Selain menerangkan maksud kata, kamus juga mungkin mempunyai panduan sebutan, asal (etimologi) sesuatu perkataan dan juga contoh pengunaan bagi sesuatu berkataan. Bagi menguatkan pemahaman pelajar, kadangkala terdapat juga ilustrasi di dalam kamus.

Meritokrasi

Meritokrasi adalah suatu sistem kerajaan aristokrat atau oligarki atau organisasi lain yang mana perlantikan yang dibuat terhadap individu berdasarkan pemerintahan berdasarkan kebolehan kecerdasan dan merit yang ditunjukkan seseorang itu menerusi penggunaan peperiksaan keinstitusian.

Oleh kerana sistem-sistem aristokrat dan oligarki menakrifkan jenis-jenis asas kerajaan yang mana meritokrasi menjadi sebahagian daripadanya, meritokrasi sendiri bukan satu jenis kerajaan, tetapi lebih kepada suatu ideologi. Individu-individu yang dilantik kepada suatu meritokrasi adalah dinilai berdasarkan kepada merit yang mana seperti yang dibahaskan oleh Michael Young adalah pada asasnya adalah kecerdasan dan bakat.

Ia selalu menjadi kes yang mana meritokrasi itu sendiri dikelirukan sebagai sejenis kerajaan lebih daripada sebetulnya ia adalah kaedah atau faktor yang digunakan di dalam atau untuk kerajaan, terutamanya perlantikan individu ke dalam kerajaan.

Pelancongan

Pelancongan merujuk kepada aktiviti melawat, melancong atau mengembara ke sesuatu tempat lain yang melebihi lima puluh batu dari tempat kediaman dan tidak lebih dari satu tahun untuk tujuan rekreasi atau mengisi masa lapang. Pelancongan mungkin boleh dilakukan antarabangsa, atau di dalam negara pelancong. Menurut Pertubuhan Pelancongan Sedunia, iaitu salah satu badan PBB, pelancongan juga merujuk kepada aktiviti perkhidmatan kepada pelancong; juga teori dan amalan pelancongan, perniagaan tarikan, menampung, dan menghiburkan pelancong, dan perniagaan operasi pelancongan.. Mereka juga menakrifkan pelancongan secara lebih amnya, dari segi "melampaui persepsi umum mengenai pelancongan sebagai terhad kepada aktiviti percutian" sahaja, memandangkan orang "melakukan perjalanan dan tinggal di tempat-tempat di luar persekitaran biasa mereka untuk tidak lebih daripada satu tahun berturut-turut untuk masa santai, perniagaan dan lain-lain tujuan ".Pelancongan boleh jadi domestik atau antarabangsa, dan pelancongan antarabangsa mempunyai implikasi masuk dan keluar pada imbangan pembayaran sesebuah negara. Hari ini, pelancongan merupakan sumber pendapatan utama bagi banyak negara, dan memberi kesan kepada ekonomi kedua-dua negara sumber dan tuan rumah, dalam sesetengah keadaan menjadi sangat penting.Pelancongan terjejas teruk akibat kemelesetan ekonomi yang kuat dalam kemelesetan akhir tahun 2000-an, antara separuh kedua 2008 dan akhir tahun 2009, dan wabak virus influenza H1N1, tetapi perlahan-lahan kembali pulih. Perolehan pelancongan antarabangsa (item perjalanan dalam imbangan pembayaran) meningkat kepada AS$1.03 trilion pada tahun 2011, sejajar dengan peningkatan terma ketara 3.8% dari 2010. Ketibaan pelancong antarabangsa melepasi penanda aras 1 bilion orag pelancong di peringkat global untuk kali pertama pada tahun 2012, pasaran baru muncul seperti China, Rusia dan Brazil telah meningkatkan perbelanjaannya lebih banyak berbanding dekad sebelumnya. ITB Berlin adalah pameran perdagangan pelancongan terkemuka di dunia.

Pembentukan kata

Dalam linguistik, pembentukan kata ialah proses pembentukan perkataan baru. Kata boleh dibentuk melalui tiga cara utama iaitu pengimbuhan, pemajmukan dan penggandaan seperti dalam gambarajah di bawah.

Selain itu, ada juga sebilangan perkataan yang dibentuk melalui:

Pembentukan balik

Pemaduan kata

Calque

Neologisme

Senarai Presiden India

Presiden India ialah ketua negara India yang juga merangkumi panglima tertinggi

Angkatan tenteranya. Walaupun Presiden diberi kuasa oleh Perlembagaan India, sebahagian besar jawatannya adalah peranan upacara dengan kuasa eksekutif pemerintah dilaksanakan secara de facto oleh Perdana Menteri. Jawatan Presiden juga dikenali sebagai Rashtrapati dalam bahasa Hindi, sebuah neologisme dari bahasa Sanskrit yang bermaksud "tuan dunia". Presiden dipilih oleh sebuah Badan Perwakilan Pemilih yang terdiri daripada anggota parlimen terpilih dalam Lok Sabha dan Rajya Sabha serta juga anggota Vidhan Sabha iaitu dewan legislatif negara.

Terdapat 14 presiden India sejak jawatan itu diperkenalkan pada tahun 1950 (tempoh semasa adalah 5 tahun). Jawatan presiden telah ditubuhkan semasa perisytiharan India sebagai sebuah negara republik dengan penggunaan perlembagaan India. Selain daripada tiga belas presiden, tiga pemangku presiden juga telah berkhidmat di pejabat untuk tempoh yang singkat. Varahagiri Venkata Giri menjadi Presiden pada tahun 1969 berikutan kematian Zakir Husain, yang meninggal dunia semasa berkhidmat. Giri telah dipilih sebagai Presiden beberapa bulan kemudian. Beliau merupakan satu-satunya orang yang memegang jawatan sebagai presiden dan pemangku presiden. Seorang presiden boleh terus berkhidmat untuk tempoh lima tahun, sepertimana yang dinyatakan dalam Perkara 56 Seksyen V Perlembagaan India. Dalam kes di mana jawatan presiden ditamatkan lebih awal atau semasa ketiadaan presiden, naib presiden memegang jawatan tersebut. Mengikut Perkara 70 Seksyen V, Parlimen boleh memutuskan bagaimana untuk melepaskan fungsi presiden di mana ini tidak mungkin, atau dalam sebarang kontingensi lain yang tidak dijangka. Rajendra Prasad yang merupakan Presiden pertama India ialah satu-satunya orang yang telah memegang jawatan ini selama dua penggal.

Tujuh presiden telah menjadi ahli sesebuah parti politik sebelum dipilih. Enam daripada mereka adalah anggota parti aktif Kongres Kebangsaan India. Parti Janata mempunyai seorang ahli, Neelam Sanjiva Reddy, yang kemudian menjadi presiden, beliau dilahirkan di Daerah Anantapur (kini Karnataka). Dua presiden, Zakir Husain dan Fakhruddin Ali Ahmed, telah meninggal dunia semasa tempoh perkhidmatan mereka. Naib Presiden mereka berfungsi sebagai pemangku presiden sehingga presiden baru seterusnya dipilih. Selepas kematian Zakir Husain, dua pemangku presiden memegang jawatan sehingga presiden baru, V. Gadis, telah dipilih. Varahagiri Venkata Giri, naib presiden Zakir Husain, ialah orang yang pertama menjadi pemangku presiden. Ketika Giri mengundurkan diri untuk mengambil bahagian dalam pilihan raya presiden, beliau telah digantikan oleh Mohammad Hidayatullah sebagai pemangku presiden. Presiden ke-12, Pratibha Patil, ialah wanita pertama untuk berkhidmat sebagai Presiden India, yang dipilih pada tahun 2007.Presiden terkini ialah Ram Nath Kovind, yang dipilih pada bulan Julai 2017.

Seni

Seni merupakan julat yang berlainan untuk aktiviti manusia, produk serta aktiviti mereka. Rencana ini menumpukan perkara terutamanya seni visual termasuklah penciptaan imej atau objek dalam lapangan bidang seperti seni lukis, seni arca, pembuatan percetakan, fotografi dan media visual yang lain. Pada masa kini, seni merupakan luahan kreativiti manusia yang paling dikenali dan dianggap sebagai keunggulan daya cipta manusia. Walaupun begitu, seni sukar ditakrifkan disebabkan setiap seniman mempunyai aturan dan sekatan tersendiri bagi setiap hasil kerja mereka, seni boleh dikatakan sebagai proses dan hasil dari pemilihan saluran medium, untuk menyampaikan sama ada kepercayaan, idea, rasa, atau perasaan dalam bentuk terbaik untuk saluran tersebut.

Seni sukar ditakrifkan, sebagaimana ia sukar dinilaikan, disebabkan setiap artis memilih peraturan dan tata rajah tersendiri untuk menentukan karyanya, masih boleh dikatakan bahawa seni adalah proses dan hasil pemilihan medium, set aturan untuk penggunaan medium tersebut, dan set nilai yang menentukan apa yang berhak di gambarkan melalui medium tersebut, agar dapat menyampaikan samaada kepercayaan, idea, rasa, perasaan dalam bentuk paling berkesan bagi medium tersebut. Walaupun, banyak artis terikut artis dahulu, dan sebagainya, beberapa garis panduan telah muncul untuk menetapkan bagaimana menggambarkan idea tertentu melalui simbol dan bentuk (seperti pokok selasih sebagai kekasih)

Setiap orang mempunyai pendapat tersendiri mengenai apa yang boleh dianggap seni; sebagai contoh, adakah seseorang itu boleh menghasilkan seni, sekiranya ia tidak bertujuan sebagai hasil seni? Adakah seni merupakan bentuk luahan seseorang? Adakah hasil seni dianggap seni hanya apabila ia sempurna?

Taksonomi

Taksonomi (daripada Yunani τάξις tassein, iaitu pengelasan dan νομία nomia, iaitu kaedah) yang merujuk kepada:

sains pengelasan hidupan (sila lihat taksonomi alfa)

sistem pengelasan dalam sebilangan bidang yang lain.Pada suatu masa, taksonomi hanya merujuk kepada sains pengelasan organisma hidup tetapi kemudian, perkataan itu digunakan untuk erti yang lebih luas, dan boleh juga merujuk kepada pengelasan barang-barang, atau prinsip-prinsip pengelasannya. Hampir semua benda, objek bernyawa, objek tak bernyawa, tempat, dan peristiwa, boleh dikelaskan menurut skim taksonomi.

Temu janji antara lelaki

Temu janji antara lelaki adalah suatu neologisme 2000-an yang digunakan untuk menjelaskan keadaan sosial di mana dua orang lelaki heteroseksual menggunakan masa mereka untuk bersama antara satu sama lain. Terma tersebut pertama kali digunapakai oleh New York Times dalam rencana terbitannya yang disiarkan pada tahun 2005, dan perkataan itu dimasukkan dalam sebuah filem tahun 2009 berjudul I Love You, Man.

Seperti rencana The New York Times mentakrifkan:

Bersama dengan metroseksual dan cinta antara saudara, istilah ini sebahagian dari muatan berkembang neologisme yang mengalamatkan kejantanan hari ini.[petikan diperlukan]

Tibet

Tibet ialah sebuah kawasan penara di Asia Tengah dan petempatan asli bagi orang Tibet. Dengan ketinggian purata sebanyak 4,900 meter (16,000 kaki), Tibet merupakan rantau yang tertinggi di Bumi dan sering bergelar "Bumbung Dunia."

Kini, Tibet dikuasai Republik Rakyat China (PRC) (dan sebahagian kecilnya, bergantung kepada definasi, juga dikuasai India). Sebagai sebuah mandat eksklusif, Tibet juga secara rasminya dituntut Republik China (Taiwan). Dalam perdebatan kedaulatan Tibet, kerajaan Republik Rakyat China dan Kerajaan Tibet Dalam Buangan tidak bersepakat mengenai bila Tibet menjadi sebahagian China, dan sama ada penggabungannya dengan China ini sah mengikut undang-undang antarabangsa.

Raja Songtsän Gampo menyatukan berbilang bahagian di rantau ini pada abad ke-7. Sejak awal 1600-an, Dalai Lama yang sering dikenali sebagai pemimpin kerohanian rantau ini, dipercayai merupakan kedatangan Avalokiteśvara ("Chenrezig" [spyan ras gzigs] dalam bahasa Tibet), iaitu bodhisattva belas kasihan.

Sejak abad ke-17 hingga tahun 1959, Dalai Lama dan pemangku-pemangku mereka merupakan kuasa politik utama yang menguasai hal keagamaan dan pentadbiran Tibet dari pusat kerajaan tradisinya Lhasa, yang dianggap sebagai bandaraya paling suci di Tibet.

Unilateralisme

Unilateralisme, ("satu+pihak-isme") adalah doktrin atau agenda yang menyokong tindakan berat sebelah. Tindakan seumpama ini boleh jadi tidak dipedulikan untuk pihak lain, atau sebagai satu penyataan tentang komitmen terhadap suatu arahan pihak lain yang untuk memungkinkan suatu persetujuan. Unilateralisme adalah suatu neologisme, dicipta untuk antonim kepada multilateralisme —doktrin yang menyatakan faedah-faedah penyertaan daripada ramai pihak yang mungkin.

Kedua-dua terma tersebut dapat dirujuk kepada perbezaan dalam dasar luar (negara) dalam hal-hal berkaitan masalah antarabangsa. Apabila perjanjian daripada pelbagai parti adalah benar-benar(sangat) diperlukan —sebagai contoh dalam konteks dasar-dasar perdagangan antarabangsa —perjanjian-perjanjian dua hala (bilateral) (melibatkan 2 peserta pada satu masa) adalah lazimnya diutamakan kepada penyokong-penyokong unilateralisme.

Unilateralism boleh dirujuk kepada contoh-contoh itu apabila berkait kepada sesuatu kecekapan (atau mungkin merupakan kebolehan untuk menyelesaikan sesuatu perkara), sebagai contoh, tentang isu yang boleh diselesaikan tanpa sebarang kerjasama. Walau bagaimanapun, sesuatu kerajaan boleh mengutamakan prinsip kepada unilateralisme atau multilateralisme, dan, sebagai contoh, untuk usaha untuk mengelak polisi yang tidak boleh direlisasikan secara unilateral atau secara alternatif untuk menjayakan penyelesaian multilateral untuk masalah-masalah yang mungkin boleh diselesaikan secara unilateral.

Lazimnya, kerajaan-kerajaan mungkin mempertikaikan yang matlamat utama atau matlamat pertengahan mereka untuk menguatkan skim multilateral dan sesuatu institusi, sebagai contoh, kes-kes sepanjang tempoh Concert of Europe (Congress System).

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.