Laut Hitam

Laut Hitam ialah lautan yang terletak di antara Eropah dan Asia Kecil dan merupakan sebahagian daripada Lautan Atlantik. Ia dihubungkan dengan Laut Mediterranean melalui Selat Bosphorus dan Laut Marmara, dan dengan Laut Azov melalui Selat Kerch.

Negara-negara yang bersempadanan dengan Laut Hitam adalah Turki, Bulgaria, Romania, Ukraine, Rusia, dan Georgia (termasuk wilayah Abkhazia). Semenanjung Crimea ialah wilayah autonomi Ukraine.

Bandar-bandar penting sepanjang pesisir pantai termasuk: Istanbul, Burgas, Varna, Constanţa, Yalta, Odessa, Sevastopol, Kerch, Novorossiysk, Sochi, Sukhumi, Poti, Batumi, Trabzon, Samsun.

Laut Hitam
Black Sea map
Koordinat44°N 35°E / 44°N 35°EKoordinat: 44°N 35°E / 44°N 35°E
Jenis Laut
Aliran masuk utamaDanube, Dnieper, Rioni, Southern Bug, Kızılırmak, Dniester
Aliran keluar utamaBosphorus
Negara lembanganBulgaria, Romania, Ukraine, Rusia, Georgia, Turki
Panjang maks1,175 km (730 mi)
Luas permukaan436,402 km2 (168,500 bt2)
Kedalaman purata1,253 m (4,111 ka)
Kedalaman maks2,212 m (7,257 ka)
Isipadu air547,000 km3 (131,200 bt3)
Kepulauan10+
BlackSea-1.A2003105.1035.250m
Imej satelit Laut Hitam.
Morzeczarne1

Nama

Nama laut ini kini biasanya setara daripada nama Inggerisnya "Black Sea", termasuk yang diberikan oleh negara-negara yang bersempadan dengan laut:[1]

 • Bahasa Abkhaz: Amshyn Eikʷa (Амшын Еиқәа)
 • Bahasa Adyghe: Xi Shutse (Хы ш1уц1э), Axin (Ахын)
 • Bahasa Bulgaria: Cherno more (Черно море, IPA: [ˈtʃɛrno moˈrɛ])
 • Bahasa Inggeris: Black Sea
 • Bahasa Georgia: Shavi zghva (შავი ზღვა)
 • Bahasa Laz: Ucha zugha (უჩა ზუღა), or simply Zugha (ზუღა) "Sea"
 • Bahasa Romania: [Marea Neagră] error: {{lang}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan) (pronounced [ˈmare̯a ˈne̯aɡrə] ( dengar))
 • Bahasa Rusia: Chornoye morye (Чёрное мо́рe, IPA: [ˈtɕɵrnəjə ˈmorʲɪ]
 • Bahasa Turki: Karadeniz (IPA: [kaˈɾadeniz])
 • Bahasa Ukraine: Chorne more (Чорне море, IPA: [ˈtʃɔrnɛ ˈmɔrɛ])

Nama-nama tersebut tiada bukti secara yakin yang ia wujud sebelum abad ke-12, tetapi terdapat juga tanda-tanda bahawa mungkin jauh lebih lama.

Di Greece, nama sejarah "Laut Euxine", yang memiliki makna yang berbeza (lihat di bawah), masih digunakan secara meluas:

Laut Hitam adalah salah satu daripada empat laut yang dinamakan sempena biasa istilah warna—yang lain adalah Laut Merah, Laut Putih dan Laut Kuning.

Sejarah nama

Strabo melaporkan di dalam Geographica (1.2.10) bahawa pada zaman baharian, Laut Hitam sering hanya dipanggil "Laut" (ὁ πόντος ho pontos). Bagi sebahagian besar tradisi Greco-Roman merujuk kepada Laut Hitam sebagai "Laut Tenang", Εὔξεινος Πόντος Eúxeinos Póntos. Ini adalah eufemisme menggantikan yang lebih awal "Laut Ganas", Πόντος Ἄξεινος Póntos Áxeinos, pertama kali ditegaskan dalam Pindar (kk. 475 SM).

Strabo (7.3.6) berpendapat bahawa Laut Hitam telah dikenali sebagai "Ganas" sebelum penjajahan Yunani kerana ia adalah sukar untuk dikemudi, dan kerana pantainya didiami oleh puak-puak ganas. Nama itu ditukar kepada "Tenang" selepas Milesians telah menjajah pantai selatan, Pontus, menjadikannya sebahagian daripada tamadun Yunani.

Ia juga adalah mungkin bahawa gelaran Áxeinos timbul oleh etimologi popular dari perkataan Scythia [axšaina-] error: {{lang}}: teks mempunyai penanda italik (bantuan) "tidak menyala","gelap"; dengan itu penetapan "Laut Hitam" boleh setakat ini dikaitkan daripada zaman baharian.

Geologi

Судак
The bay of Sudak, Crimea

Asal-usul geologi lembangan dapat dikesan kembali kepada dua relik lembangan lengkok-belakang berbeza yang telah dimulakan dengan pemisahan lengkok gunung berapi Albian dan benaman Lautan Paleo- dan Neo-Tethys, tetapi masa bagi peristiwa-peristiwa ini kekal kontroversi.[2][3] Sejak dimulakan, persekitaran tektonik mampatan membawa kepada penenggelaman dalam lembangan, berselang dengan fasa pemanjangan menyebabkan volkanisme berskala besar dan beberapa orogeni, menyebabkan gangkatan Greater Caucasus, Pontides, Selatan Semenanjung Crimea dan banjaran gunung Balkan.[4]

Perlanggaran berterusan antara plat Eurasia dan Afrika dan pelepasan Anatolia ke arah barat menyekat sepanjang Sesar Utara Anatolia dan Sesar Timur Anatolia lalu menentukan rejim tektonik semasa,[4] yang memaparkan penenggelaman di lembangan Laut Hitam dan aktiviti gunung berapi yang besar di rantau Anatolia.[5] Ia adalah mekanisme geologi yang, dalam jangka masa panjang, telah menyebabkan pengasingan berkala Laut Hitam daripada sistem lautan global yang lain.

Galeri ekologi

Black sea fauna actinia 01

Actinia

Black sea fauna actinia 02

Actinia

Black sea fauna goby 01

Goby

Black sea fauna stingray 01

Ikan pari

Black sea mullus barbatus ponticus 01

Ikan kambing

Black sea fauna hermit crab 01

Umang-umang, Diogenes pugilator

Black sea fauna blue sponge

Span biru

Black Sea fauna Seahorse

Kuda laut

Kitesurfer and Dolphins Cropped

Endangered Ikan lumba-lumba Laut Hitam dengan pemain layang-layang di Sochi

Dolphins swim near ferry in port of Batumi 150505-A-PU919-7446

Ikan lumba-lumba biasa melompat-lompat dengan feri di pelabuhan Batumi

Penduduk

Kawasan bandar dengan ramai penduduk di sepanjang pantai Laut Hitam

Odessa

Istanbul
Samsun

Odessa

Kedudukan Bandar Negara Rantau/Daerah Penduduk (urban)

Sevastopol

Samsun
Sochi

Sevastopol

1 Istanbul Turki Istanbul 14,324,240[6]
2 Odessa Ukraine Odessa 1,003,705
3 Samsun Turki Samsun 535,401[7]
4 Varna Bulgaria Varna 474,076
5 Sevastopol Rusia/Ukraine[8] national-level municipality on the Crimean Peninsula 379,200
6 Sochi Rusia Krasnodar Krai 343,334
7 Trabzon Turki Trabzon 305,231[9]
8 Constanța Romania Constanța 283,872[10]
9 Novorossiysk Rusia Krasnodar Krai 241,952
10 Burgas Bulgaria Burgas 223,902[11]
11 Batumi Georgia Adjara 190,405[12]

Rujukan

 • Charles King, The Black Sea: A History, 2004, ISBN 0-19-924161-9
 • William Ryan and Walter Pitman, Noah's Flood, 1999, ISBN 0-684-85920-3
 • Neal Ascherson, Black Sea (Vintage 1996), ISBN 0-09-959371-8
 • Özhan Öztürk. Karadeniz: Ansiklopedik Sözlük (Black Sea: Encyclopedic Dictionary). 2 Cilt (2 Volumes). Heyamola Publishing. Istanbul.2005 ISBN 975-6121-00-9.
 • Rüdiger Schmitt, "Considerations on the Name of the Black Sea", in: Hellas und der griechische Osten (Saarbrücken 1996), pp. 219-224

Pautan luar

  Anatolia

  Anatolia (Bahasa Turki: Anadolu) (Bahasa Yunani: Ανατολία, Anatolía) atau juga dikenali Asia Kecil adalah kawasan barat daya Asia dan juga merujuk kepada sebahagian besar dari Turki. Anatolia dikelilingi Laut Hitam, Laut Aegean dan Laut Mediterranean. Anatolia dihuni penduduk berbagai budaya kerana ia terletak di antara Eropah dan Asia.

  Anatolia juga melahirkan ramai tokoh sejarah seperti orang Hitti, Greek, Parsi, Armenia, Rom, Goth, Byzantine dan Turki. Empayar Rom dulunya mempunyai provinsi yang dipanggil Asia yang terletak di Anatolia atau Asia Kecil. Masyarakat kemudiannya mula memanggil keseluruhan benua ini sebagai Asia, lalu bahagian semenanjung (Anatolia) dipanggil Asia Kecil.

  Armenia

  Armenia ialah sebuah negara yang terletak di antara Laut Hitam dan Laut Caspian. Bangsa Armenia juga dikenali sebagai orang Lamender dalam bahasa Melayu lama.

  Armenia terletak di selatan Pergunungan Caucasus. Ini bermakna keseluruhan wilayah Armenia berada di dalam lingkungan Asia. Namun begitu, negara ini bercita-cita untuk menyertai Kesatuan Eropah.

  Asia

  Benua Asia ialah sebuah kawasan yang meliputi Arab Saudi di barat, Russia di utara, Kepulauan Maldives di selatan, dan Jepun di timur. Sempadan Asia-Eropah dikatakan terletak di Laut Caspia, Laut Hitam, Pergunungan Caucus, Laut Marmara, Sungai Ural dan Pergunungan Ural. Manakala sempadan Asia-Afrika ialah Terusan Suez, dan Asia-Australia terletak di sempadan Papua, Indonesia dan Papua New Guinea.

  Asia merupakan benua yang terbesar di dunia iaitu 55.8 juta km persegi.

  Benua ini menempatkan jumlah penduduk paling ramai, iaitu lebih kurang 60% daripada populasi dunia.

  Bulgaria

  Bulgaria (disebut /bʌlˈɡɛəriə/ ( dengar); Bahasa Bulgaria: България, disebut [bəlˈɡarija]), secara rasmi digelar Republik Bulgaria (Република България, [Republika Bulgaria] , [rɛˈpublika bəlˈɡarija]), ialah sebuah negara di Balkan di Eropah tenggara. Ia menyempadani lima buah negara, iaitu:

  Romania di utara (sebahagian besar pada sepanjang Sungai Danube);

  Serbia dan Makedonia Utara di barat; dan

  Greece dan Turki di selatan.Laut Hitam mentakrifkan takat negara di timur.

  Bulgaria merangkumi bahagian-bahagian Moesia, Thrace, dan Macedonia yang merupakan provinsi-provinsi Rom.

  Danube

  Sungai Danube adalah sungai terpanjang dalam Kesatuan Eropah dan kedua terpanjang di Eropah selepas sungai Volga. Sungai ini berhulu daripada Black Forest di Jerman dengan dua batang sungai yang lebih kecil - sungai Brigach dan sungai Breg - yang bertemu di sebuah bandar Jerman yang bernama Donaueschingen. Dari nama bandar inilah, nama Danube tercipta. Sungai ini mengalir ke arah timur sejauh 2850 km, melalui beberapa ibu kota Eropah Tengah dan Timur, sebelum mengalir ke Laut Hitam menerusi Delta Danube di Romania dan Ukraine.

  Eropah

  Eropah (Tulisan Jawi: ايروڤه; bahasa Greek: Ευρώπη/Evropi) ialah sebuah benua yang berada antara Lautan Atlantik di barat, Laut Artik di utara, Pergunungan Ural dan Sungai Ural di timur, Laut Kaspia, Pergunungan Caucasus dan Laut Hitam di Tenggara, dan Laut Mediterranean di selatan.

  Dari segi keluasan, Eropah ialah benua yang kedua terkecil di dunia, iaitu 10, 400, 000 km2 yang menjadikannya luas sedikit berbanding Australia. Dari segi populasi, Eropah mempunyai penduduk ketiga teramai selepas Asia dan Afrika. Bilangan penduduk di Eropah pada 2001 dikatakan berjumlah 666, 498, 000 (iaitu satu pertujuh populasi dunia). Terdapat lebih kurang 50 buah negara di Eropah.

  Islam di Romania

  Islam di Romania memiliki peratusan sebesar 0.3 peratus dari jumlah penduduk di Romania. Kebanyakan penganut Islam di Romania merupakan orang beretnik Tatar dan Turki dan menganut Islam Sunni. Agama Islam merupakan salah satu daripada 16 buah agama yang diakui oleh Romania.

  Islam sudah ada di wilayah Dobrogea Utara (sebuah wilayah di pantai Laut Hitam) selama 700 tahun. Kehadiran Islam di Dobrogea Utara dipengaruhi oleh imigrasi Empayar Uthmaniyyah, tetapi pelan-pelan berkurang pada akhir abad ke-19.

  Laut Aegia

  Laut Aegia (Bahasa Yunani: Αιγαίο Πέλαγος([Aigaío Pélagos] ); Bahasa Turki: Ege Denizi, Adalar Denizi) merupakan sebahagian daripada Laut Mediterranean. Laut ini terletak di antara semenanjung Balkan dan Anatolia, iaitu antara tanah besar Yunani dan Turki. Ia bersambung kepada Laut Marmara dan Laut Hitam oleh Selat Dardanelles dan Bosporus.

  Laut Marmara

  Laut Marmara (bahasa Turki: Marmara Denizi, bahasa Yunani moden: Μαρμαρα̃ Θάλασσα atau Προποντίδα, juga dikenali sebagai "Laut Marmora") adalah laut pedalaman yang menghubungkan Laut Hitam ke Laut Aegea, dan memisahkan Turki Asia dengan Turki Eropah. Selat Bosporus menghubungkannya ke Laut Hitam dan Selat Dardanella ke Laut Aegea. Keluasannya lebih kurang 11,350 km².

  Ada dua kelompok pulau utama yang dikenali sebagai Pulau Pangeran dan Pulau Marmara. Kelompok terakhir kaya akan batuan marmar dan dari sinilah nama Marmara berasal (marmaros ialah kata Yunani buat marmer).

  Propontis (Προποντίς, -ίδος < pro 'sebelum' + pontos 'Laut Hitam') ialah nama kuno Yunani buat lautan ini.

  Laut Mediterranean

  Laut Mediterranean atau Laut Tengah adalah laut antara-benua terletak antara Eropah di utara, Afrika di selatan dan Asia di timur, mencakupi wilayah seluas 2.5 juta km².

  Laut ini dahulunya merupakan laluan laut yang sibuk lalu membolehkan perdagangan dan pertukaran budaya di antara masyarakat-masyarakat Mesir Purba, Yunani Purba, Rom Purba dan Timur Tengah. Pengkajian dan pendalaman mengenai laut ini untuk memahami asal-usul dan perkembangan Peradaban Barat.

  Lautan Atlantik

  Lautan Atlantik (Jawi: لاوتن أطلنطيق) adalah lautan terbesar kedua di dunia, meliputi sekitar 1/5 permukaan Bumi. Kata Atlantik berasal daripada mitologi Yunani yang bererti "Laut Atlas".

  Lautan ini berbentuk huruf S, memanjang dari belahan bumi utara ke belahan bumi selatan, terbagi dua oleh arus balik khatulistiwa pada 8° Lintang Utara menjadi Atlantik Utara dan Atlantik Selatan. Disempadani oleh Amerika Utara and Amerika Selatan di bahagian barat lautan dan Eropah dan Afrika dibhaagian timur lautan.

  Lautan Atlantik berhubungan dengan Lautan Pasifik, dibahagian utara bumi melalui Lautan Artik dan dibahagian selatan bumi melalui Lintasan Drake. Sebuah hubungan buatan tangan antara Lautan Atlantik dengan LAutan Pasifik dibuat melalui Terusan Panama. Batas antara Lautan Atlantik dengan LAutan India di bahagian timur, dibatasi pada garis 20° Bujur Timur. Batas antara LAutan Atlantik dengan LAutan Artik adalah garis dari Greenland ke Svalbard di utara Norway.

  Mencakupi sekitar 20% permukaan Bumi, Lautan Atlantik berada di urutan kedua terbesar dalam segi ukurannya setelah Lautan Pasifik. Bersama dengan lautan di sekitarnya ia mempunyai luas sebesar 106.450.000 km²; jika lautan di sekitarnya tidak dihitung, luasnya 82.362.000 km². Jumlah wilayah yang mengalir ke Samudra Atlantik lebih besar empat kali daripada Samudra Pasifik maupun Samudra Hindia. Volume Samudra Atlantik dengan lautan sekitarnya adalah 354.700.000 km³ dan tanpanya adalah 323.600.000 km³.

  Kedalaman rata-rata Lautan Atlantik, dengan lautan di sekitarnya adalah 3.332 m (10.932 kaki); tanpanya adalah 3.926 m (12.877 kaki). Kedalaman terbesar, 8.605 m (28.232 kaki), berada di Palung Puerto Riko. Lebar Samudra Atlantik beragam, dari 2.848 km (1.769 mil) di antara Brazil dan Liberia hingga sekitar 4.830 km (3.000 mil) antara Amerika Syarikat dan sebelah utara Afrika.

  Lautan Atlantik mempunyai pesisir pantai yang tak beraturan (ireguler) yang dibatasi pelbagai teluk dan lautan, termasuk Laut Carribean, Teluk Mexico, Teluk St. Lawrence, Laut Mediterranean, Laut Hitam, Laut Utara, Laut Baltik, dan Laut Norway-Greenland. Pulau-pulau di Lautan Atlantik termasuk Svalbard, Greenland, Iceland, Rockall, Britania Raya, Irlandia, Fernando de Noronha, Azores, Kepulauan Madeira, Kepulauan Canary, Tanjung Verde, Bermuda, Hindia Barat, Ascension, St. Helena, Tristan da Cunha, Kepulauan Falkland, dan Pulaua South Georgia.

  Lokasi:

  kumpulan air antara Afrika, Eropah, Lautan Selatan, dan benua Amerika

  Koordinat Geografi:

  0 00 U, 25 00 B

  Rujukan peta:

  Dunia

  Wilayah:

  total: 76,762 juta km²

  catatan: termasuk Laut Baltik, Laut Hitam, Laut Karibia, Selat Davis, Selat Denmark, bahagian dari Lintasan Drake, Teluk Mexico, Laut Mediterania, Laut Utara, Laut Norway, hampir seluruh dari Laut Scotia, dan kumpulan air tributer lainnyaWilayah - perbandingan:

  sedikit lebih kecil daripada 6.5 kali ukuran AS

  Garis pantai:

  111.866 km

  Cuaca:

  badai tropis berkembang di sekitar pesisir pantai Afrika dekat Tanjung Verde dan bergerak ke arah barat menuju Laut Carribean; badai terjadi dari Mei hingga Disember, namun paling sering terjadi dari Ogos hingga November. Angin ribut merupakan perkara yang biasa di Atlantik Utara pada masa musim sejuk di utara, menyebabkan perlintasan lautan menjadi lebih sukar dan berbahaya.

  Republik Georgia

  Georgia juga adalah nama sebuah negeri di Amerika Syarikat, lihat Georgia, AS.Georgia (საქართველო Sakartvelo dalam bahasa Georgia; dikenal dari 1990 hingga 1995 sebagai Republik Georgia) adalah sebuah negara di sebelah timur Laut Hitam di selatan Kaukasus. Bekas republik bagi Kesatuan Soviet ini bersempadan dengan Rusia di sebelah utara dan Turki, Armenia serta Azerbaijan di selatan.

  Tentera Laut Soviet

  Tentera Laut Soviet ([Военно-морской флот СССР, Voenno-morskoj flot SSSR] , atau "Armada Tentera Laut Republik Sosialis Kesatuan Soviet") adalah sebuah cabang tentera laut bagi Angkatan Tentera Soviet. Tentera Laut Soviet juga sering kali dirujuk sebagai Armada Merah oleh NATO. Peranan utama Tentera Laut Soviet di dalam Pakatan Warsaw adalah untuk menghentikan konvoi laut yang membawa bantuan daripada merentasi Lautan Atlantik ke Eropah Barat. Meskipun konflik ini tidak pernah berlaku, namun Tentera Laut Soviet banyak memainkan peranan-peranan penting semasa Perang Dingin.

  Armada Tentera Laut Soviet dibahagikan kepada beberapa pasukan armada utama: Armada Utara, Armada Lautan Pasifik, Armada Laut Hitam dan Armada Baltik. Flotila Kaspia adalah merupakan formasi separa bebas yang ditadbir dan di bawah arahan Armada Laut Hitam sementara Skuadron Lautan Hindi Soviet ditarik balik dan bidang kuasanya diletakkan di bawah Armada Lautan Pasifik. Antara komponen lain termasuk Penerbangan Tentera Laut, Infantri Laut dan artileri pantai. Tentera Laut Soviet dibentuk semula kepada Tentera Laut Rusia selepas pembubaran Kesatuan Soviet pada tahun 1991.

  Ukraine

  Ukraine atau Ukraina (Bahasa Ukraine: Україна, Ukrayina, /ukrɑˈjinɑ/) merupakan sebuah negara di Eropah Timur. Ia bersempadan dengan Rusia di belah timur, Belarus di belah utara, Poland, Slovakia dan Hungary di belah barat, Romania dan Moldova di belah tenggara, dan Laut Hitam dan Laut Azov di sebelah selatannya. Bandar Kiev (Kyiv) merupakan ibukota negara ini.

  Sejarah negara ini bermula dengan kedatangan puak Slav Timur. Semenjak sekurang-kurangnya abad ke-9, jajahan Ukraine merupakan pusat medieval tamadun Slav Timur membentuk negara Kievan Rus, yang berpecah pada abad ke-12. Dari abad ke-14 seterusnya, jajahan Ukraine di bahagi kepada beberapa kuasa region dan menjelang abad ke-19 bahagian Ukraine terbesar dimasukkan kedalam Empayar Rusia dangan bakinya di bawah pengawalan Empayar Austro-Hungary. Selepas tempoh kacau bilau perperangan yang berterusan dan beberapa percubaan mendapatkan kemerdekaan (1917–1921) selepas Revolusi Rusia 1917 dan Perang Dunia Pertama, Ukraine muncul pada tahun 1922 sebagai salah satu negara yang mengasaskan republik Soviet Union. Kawasan Republik Ukrainian Socialist Soviet diperbesarkan ke arah barat tidak lama sebelum dan selepas Perang Dunia II, dan sekali lagi pada 1954 dengan pengalihan Crimea. Pada tahun 1945, Ukrainian SSR menjadi salah satu ahli pengasas Bangsa-bangsa Bersatu. Ukraine mencapai kemerdekaan sekali lagi selepas pembubaran Soviet Union pada 1991. Ini memulakan tempoh peralihan ke ekonomi pasaran, di mana Ukraine mengalami lapan tahun berturut kejatuhan ekonomi. Tetapi semenjak awal abad ini, ekonominya mengalami peningkatan stabil, dengan kadar pertumbuhan GDP sebenar purata sekitar tujuh peratus setahun.Ukraine merupakan negara gabungan terdiri dari 24 oblast (jajahan), satu repbulik berpemerintahan sendiri (Crimea), dan dua bandar dengan status khas: ibu negaranya Kiev, dan Sevastopol yang menempatkan Armada Laut Hitam Russia di bawah suatu perjanjian sewaan. Ukraine merupakan republik di bawah sistem separuh-president dengan badan legislatif, badan exekutif, dan perhakiman yang berasingan. Menjelang akhir 2004, negara ini mengalami perubahan semula perlembagaan yang besar yang menukar imbangan kuasa dikalangan parlimen, perdana menteri, kabinet, juga hubungan mereka dengan President Ukraine.

  Wilayah Amasya

  Amasya adalah sebuah wilayah Turki, yang terletak di sekitar Laut Hitam, di utara negara ini. Ibu kotanya adalah Amasya.

  Daerah ini zaman dahulunya disebut sebagai Amaesia dalam bahasa Yunani, dan ia juga disebut dalam dokumen-dokumen ketika era pemerintahan Iskandar Agung. Wilayah ini juga merupakan tempat lahir kepada seorang ahli geografi dan sejarah Strabo.

  Wilayah Bartın

  Bartın merupakan sebuah wilayah Turki yang terletak di tepi Laut Hitam.

  Wilayah Giresun

  Giresun adalah sebuah provinsi di Turki. Wilayah ini terletak di perairan Laut Hitam. Wilayah-wilayah lain yang terletak di sekitarnya adalah Trabzon di sebelah timur, Gumushane di barat daya, Erzincan di selatan, Sivas di tenggara, dan Ordu di sebelah barat. Ibu kota Wilayah ini ialah Giresun.

  Wilayah Rize

  Rize adalah sebuah wilayah di bahagian timur laut Turki, iaitu terletak di bahagian barat pantai Laut Hitam berdekatan kawasan antara Trabzon dan Artvin. Ibu kotanya ialah kota Rize.

  Wilayah Zonguldak

  Zonguldak merupakan sebuah wilayah Turki di pesisir barat Laut Hitam. Dengan keluasan 3,481 km² dan jumlah penduduk 615,599 orang pada tahun (2000), Zonguldak ini merupakan pusat pengeluaran arang batu di Turki. Wilayah ini bersempadan dengan Duzce di sebelah barat daya, Bolu di selatan, Karabuk di tenggara, dan Bartin di timur. Ibu kota Wilayah ialah Zonguldak.

  Dalam bahasa lain

  This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
  Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
  Images, videos and audio are available under their respective licenses.