Lagun

Laguna ialah jisim air cetek yang dipisahkan dari jisim air yang lebih besar oleh pulau-pulau sawar atau terumbu. Lagun biasanya terbahagi kepada lagun jenis pantai dan jenis atol. Lagun-lagun ini juga telah dikenal pasti berlaku di pesisiran pasir bercampur dan batu kerikil. Pertindihan antara badan-badan air diklasifikasikan sebagai pantai laguna dan badan-badan air diklasifikasikan sebagai muara. Laguna yang biasa pantai ciri-ciri sekitar banyak bahagian dunia.

Laguna juga boleh dibuat melalui aktiviti manusia dan digunakan untuk rawatan sisa kumbahan.

Kara-Bogaz Gol from space, September 1995
Lagun Garabogaz-Göl di Turkmenistan

Takrifan

Sesebuah lagun terdiri daripada jisim air yang cetek dan memanjang dipisahkan dari jisim air yang lebih besar oleh gosong, terumbu karang atau ciri-ciri seumpamanya yang cetek dan terdedah. Beberapa pihak turut menganggap jisim air tawar masuk dalam takrifan "lagun", sementara ada pihak lain jelas mengehadkan takrifan istilah ini kepada sebarang jisim air dengan sedikit kadar garam. Perbezaan antara "lagoon" dan "muara" juga berbeza antara pihak berkuasa. Richard Davis Jr. mentakrifkan "lagoon" secara khususnya kepada jisim air dengan air tawar yang sedikit atau tidak ada langsung, dengan aliran pasang surut yang sedikit mahupun tiada langsung, dan menamakan mana-mana teluk yang menerima aliran air tawar yang berterusan sebagai "muara". Davis turut menyatakan istilah "lagun" dan "muara" ini "sering digunakan secara longgarnya, bahkan juga dalam penulisan saintifik."[1] Timothy M. Kusky mencirikan lagun memanjang selari dengan bentuk pantai, manakala muara biasanya merupakan lembah sungai yang ditenggelami air berseranjang lurus ke pantai.[2][3][4][5] Apabila istilah "lagun" digunakan untuk merujuk kepada sebahagian dari pada ekosistem terumbu karang tersendiri, ia disamakan dengan istilah "terumbu belakang" (back reef atau backreef) yang lebih biasa digunakan oleh saintis terumbu karang untuk merujuk kepada kawasan yang sama.[6] Lagun pantai dikelaskan sebagai jisim air daratan.[7][8]

Lagun atol

Atafutrim
Gambar satelit atol Atafu di TokelauLautan Pasifik

Lagun atol terbentuk apabila terumbu karang membesar ke atas sementara pulau-pulau yang mengelilinginya mula reda sehingga hanya terumbu karang sahaja yang tetap ada di atas permukaan laut. Lagun jenis ini sering mempunyai beberapa bahagian yang dalam (>20m) tidak seperti laguna yang membentuk menuju ke pantai dari pinggiran terumbu.

Lagun pantai

Hiddensee (2011-05-21)
Pemandangan lagun pantai di sekitar pulau Hiddensee berdekatan Stralsund, Jerman. Banyak lagun yang serupa boleh didapati di seluruh Taman Negara Kawasan Lagun Pomerania Barat.

Lagun pantai terbentuk di sepanjang pesisiran pantai landai di mana pulau-pulau sawar atau terumbu boleh terbentuk jauh dari pantai dan aras laut menaik relatif ke tanah di sepanjang pantai (sama ada kerana kenaikan aras laut yang intrinsik mahupun ambelasan tanah di sepanjang pantai). Lagun jenis ini tidak membentuk bersama-sama pantai yang curam atau berbatu, mahupun lingkungan air pasang mecapai lebih daripada 4 meter. Lagun pantai bersifat cetek kerana kecuraman pantainya, dan lagun jenis ini sensitif terhadap perubahan di paras laut akibat pemanasan global. Penurunan aras laut yang relatif boleh menyebabkan keringnya sebahagian besar lagun, manakala kenaikan permukaan laut boleh menyebabkan laut menghempas atau menghancurkan pulau-pulau sawar lalu meninggalkan terumbu terlalu dalam di bawah air untuk melindungi lagun. Lagun pantai yang muda dan dinamik baragnklai mempunyai jangka hayat yang pendek jika mengikut keadaan geologi. Pantai lagun yang biasa didapati bersama-sama hampir 15 peratus dari pesisiran pantai dunia. Lagun didapati sepanjang lebih dari 75 peratus dari pesisiran timur dan bahagian Teluk Mexico di Amerika Syarikat.

Rujukan

  1. ^ Davis, Richard A., Jr. (1994). The Evolving Coast. New York: Scientific American Library. m/s. 101, 107. ISBN 9780716750420.
  2. ^ Allaby, Michael, penyunting (1990). Oxford Dictionary of Earth Sciences. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-921194-4. Missing or empty |title= (bantuan)
  3. ^ Kusky, Timothy, penyunting (2005). Encyclopedia of Earth Sciences. New York: Facts on File. m/s. 245. ISBN 0-8160-4973-4. Missing or empty |title= (bantuan)
  4. ^ Nybakken, James W., penyunting (2003). Interdisciplinary Encyclopedia of Marine Sciences. Danbury, Connecticutt: Grolier Academic Reference. m/s. 189–90. ISBN 0-7172-5946-3. Missing or empty |title= (bantuan)
  5. ^ Reid, George K. (1961). Ecology of Inland Waters and Estuaries. New York: Van Nostrand Reinhold Company. m/s. 74.
  6. ^ Aronson, R. B. (1993). "Hurricane effects on backreef echinoderms of the Caribbean". Coral Reefs. 12 (3–4): 139–142. doi:10.1007/BF00334473.
  7. ^ Maurice L. Schwartz (2005). Encyclopedia of coastal science. Springer. m/s. 263. ISBN 978-1-4020-1903-6. Dicapai 31 March 2012.
  8. ^ Kjerfve, Björn (1994). "Coastal Lagoons". Coastal lagoon processes. Elsevier. m/s. 1–3. ISBN 978-0-444-88258-5.
Abidjan

Abidjan merupakan bandar paling besar dan ia pernah menjadi ibu negara di Côte d'Ivoire. Bandar raya ini merupakan pusat perdagangan dan perbankan. (Yamoussoukro merupakan ibu negara rasmi). Abidjan ini merupakan satu bandar yang paling ramai didiami oleh manusia yang bertutur dalam Perancis di sebelah kawasan Afrika Barat.

Bandar raya Abidjan terletak di Lagun Ébrié pada semenanjung yang bertemu dan pulau-pulau, disambungkan dengan jambatan-jambatan.

Atol

Atol (disebut /ˈætɒl/ atau sebutan bahasa Inggeris: /æˈtɒl/) adalah sebuah pulau (atau pulau-pulau) batu karang yang mengelilingi sebahagian atau keseluruhan sebuah lagun.

Funafuti

Funafuti ialah ibu negara pulau Tuvalu dan merupakan atol.Pulau yang paling besarnya ialah Fongafale. Perkampungan di atol ini berdasarkan bancian penduduk pada tahun 2012 termasuk pulau Fongafele Tengah, pulau Fongafale selebihnya, Funafala dan Amatuku.

Pada Jun 1996, Kawasan Pemeliharaan Funfauti ditubuhkan di sepanjang pesisiran barat tanjung ini yang merangkumi 6 pulau kecil. Terdapat sekurang-kurangnya 29 pulau kecil di atol ini. Atol ini ada beberapa laluan yang mempunyai berbagai-bagai jenis capaian yang menjurus ke dalam lagun. Lagun atol Funafuti mempunyai kelebaran utara-selatan berukuran 24.5 km, kelebaran timur-barat berukuran 17.5km dan keluasan sebanyak 275 km2, maka tempat ini merupakan lagun yang paling besar di Tuvalu. Funafuti mempunyai iklim khatulistiwa bawah pengelasan ikim Köppen.

Pengasas nenek moyang penduduk Funafuti disifatkan sebagai orang yang berasal dari Samoa. George Westbrook, seorang pedagang di Funafuti, merekodkan taufan yang melanda Funafuti pada tahun 1883. Terdapat 2 sekolah rendah, iaitu Sekolah Rendah Seventh-day Adventist dan Sekolah Rendah Nauti yang mempunyai lebih daripada 900 pelajar terdaftar, dan sekolah ini merupakan sekolah rendah yang paling besar di Tuvalu. Lapangan Terbang Antarabangsa Funafuti terletak di Fongafele. Funafuti merupakan salah 1 daripada 8 kawasan undian di Tuvalu, dan mencalonkan 2 ahli parlimen.

Glenmarie Cove

Glenmarie Cove ialah sebuah enklaf kediaman berpintu pagar pegangan kekal seluas 200 ekar yang terletak di bahagian selatan bandar diraja Klang di negeri Selangor, Malaysia. Ia bersebelahan dengan perbandaran-perbandaran baharu yang lain, seperti Bandar Botanic dan Bandar Bukit Tinggi, Klang.

Dibangunkan oleh DRB-Hicom, kawasan kediaman ini direka bentuk berdasarkan konsep tempat peranginan kawasan dermaga di tebing Sungai Langat yang tenang. Kemajuan kepadatan rendah Glenmarie Cove menonjolkan 2 kilometer buka depan pemandangan sungai, dengan rumah banglo dan rumah kembar dikelilingi oleh taman dan lagun landskap.

Glenmarie Cove terletak di bawah bidang kuasa Majlis Perbandaran Klang (MPK).

Grindavík

Grindavík ialah sebuah pekan nelayan di Semenanjung Selatan, Iceland. Lagun Biru, tempat menarik utama Grindavík, terletak kira-kira 3 batu (4.8 kilometer) dari pusat pekan.

Kepulauan Cocos (Keeling)

Jangan terkeliru dengan rencana Pulau Cocos dan Kepulauan Coco.Wilayah Kepulauan Cocos (Keeling) (juga dipanggil sebagai Kepulauan Cocos dan Kepulauan Keeling) merupakan sebuah kepulauan ini merupakan sebahagian daripada wilayah Australia. Kepulauan ini terletak berdekatan dengan negara Indonesia di Lautan Hindi. Ia terdiri daripada dua buah atol dan 27 buah pulau batu karang.

Myuchelys latisternum

Myuchelys latisternum, ialah spesies kura-kura dari keluarga Chelidae yang berasal dari Australia, dan mendiami kawasan berair seperti sungai, tasik dan lagun iaitu kawasan berhampiran pantai Semenanjung Cape York ke utara New South Wales. Populasinya boleh ditemui hingga ke Newcastle - (Tapak Sungai Williams atau dahulunya ialah Empangan Tilligra). Haiwan ini asalnya berasal dari Tasik Eacham di Atherton Tablelands. Antara nama lain haiwan ini ialah: Kura-kura Sentap Bergerigi atau Kura-kura Punggung Gergaji.

Paella

Paella (Sebutan Sepanyol: [paˈeʎa]) adalah suatu hidangan nasi Valencia yang berasal dalam bentuk modennya pada pertengahan abad ke-19 berhampiran tasik Albufera, sebuah lagun di Valencia, di pantai timur Sepanyol.Banyak orang bukan Sepanyol melihat paella sebagai hidangan kebangsaan Sepanyol, tetapi kebanyakan orang Sepanyol menganggapnya sebagai hidangan rantau Valencia. Orang Valencia pula menganggap paella sebagai salah satu tanda pengenalan mereka.

Ada tiga jenis paella yang diketahui secara luas: paella Valencia (Bahasa Sepanyol: paella valenciana), paella makanan laut (Bahasa Sepanyol: paella de marisco) dan paella campur (Bahasa Sepanyol: paella mixta), tetapi ada banyak yang lain juga. Paella Valencia terdiri dari nasi putih, sayuran hijau, daging (arnab, ayam, itik), siput darat, kacang dan perasa. Paella makanan laut menggantikan daging dan siput dengan makanan laut dan tidak memasukkan kacang dan sayuran hijau. Paella campur merupakan campuran bebas daging, makanan laut, sayur-sayuran dan kadang-kadang kacang.

Kebanyakan tukang masak paella menggunakan nasi calasparra atau bomba untuk hidangan ini. Ramuan penting lain termasuklah kunyit dan minyak zaitun.

Pearl Harbor

Pearl Harbor, atau Pu'uloa, ialah sebuah pelabuhan lagun du pulau Oʻahu, Hawaiʻi, di barat bandaraya Honolulu. Kebanyakan kawasan pelabuhan dan kawasan sekitarnya diduduki sebuah pangkalan air dalam Tentera Laut Amerika Syarikat, dan juga markas utama Armada Pasifik Amerika Syarikat. Pada 7 Disember 1941, Pearl Harbor diserang oleh Empayar Jepun, sekaligus membawa Amerika Syarikat ke dalam kancah Perang Dunia II.

Penyu hijau

Penyu hijau atau juga dikenali sebagai penyu Agar, penyu Pulau, penyu Hitam mempunyai nama sains Chelonia mydas adalah sejenis penyu laut besar yang berada di dalam keluarga Cheloniidae. Ia merupakan satu-satunya spesies dalam genus Chelonia. Taburan penyu laut meluas di seluruh laut-laut tropika dan subtropika di seluruh dunia, dengan dua populasi berbeza di Lautan Atlantik dan Pasifik. Nama penyu ini terbit daripada lemak berwarna hijau yang boleh dijumpai di bawah karapasnya.

Penyu hijau memiliki badan dorsoventral rata ditutupi oleh satu karapas besar, berbentuk air mata dan sepasang kaki sirip besar seperti pendayung. Ia biasanya berwarna cerah, kecuali warna pada karapasnya yang hampir kehitam-hitaman bagi penyu yang didapati hidup di kawasan Pasifik Timur. Tidak seperti anggota-anggota lain dalam keluarganya seperti penyu laut Hawksbill dan penyu laut Loggerhead, Chelonia mydas adalah sejenis herbivor. Penyu dewasa biasanya tinggal di lagun cetek, dan memakan pelbagai spesies rumpai laut.

Sepertimana penyu laut yang lain, ia jarak penghijrahannya adalah jauh di antara tempat mencari makanan dan lokasi pembiakkannya di pantai. Kebanyakan pulau di seluruh dunia dikenali sebagai Pulau Penyu kerana menjadi tempat untuk penyu laut hijau bertelur. Penyu betina akan naik ke pantai, menggali sarang dan bertelur pada waktu malam. Anak penyu akhirnya menetas dan memasuki air. Penyu hijau mungkin hidup sehingga umur 80 di habitat liar.

Chelonia mydas telah disenaraikan sebagai spesies terancam oleh IUCN dan CITES dan dilindungi daripada dieksploitasi di kebanyakan negara. Adalah menjadi satu kesalahan untuk mengutip, membahayakan atau membunuh penyu hijau. Selain itu, banyak negara memiliki undang-undang dan ordinan bagi menlindungi kawasan pembiakan. Walau bagaimanapun, penyu hijau masih berada dalam bahaya di sebabkan beberapa tindakan manusia. Di beberapa negara selain faktor pencemaran, penyu dan telurnya juga diburu sebagai makanan. Banyak juga yang mati terperangkap di dalam jaring nelayan. Akhirnya, pembangunan berdekatan pensisiran pantai juga menyebabkan kemusnahan habitat ekoran musnahnya pantai pembiakkan.

Penyu karah

Penyu karah (Eretmochelys imbricata) atau juga dikenali sebagai penyu sisik, ialah spesis penyu laut yang terancam teruk. Ia tergolong dalam keluarga Cheloniidae, dan merupakan satu-satunya spesis dalam genusnya yang masih wujud. Spesis ini mempunyai taburan seluruh dunia, dengan subspesis Atlantik dan Pasifik. E. i. imbricata ialah subspesis di Atlantik, manakala E. i. bissa biasanya ditemui di kawasan Indo-Pasifik.Rupa penyu karah serupa dengan penyu-penyu laut yang lain. Ia mempunyai bentuk badan yang secara amnya rata, karapas pelindung, dan lengan seperti kaki sirip yang disesuaikan untuk renangan dalam lautan terbuka. E. imbricata boleh dibezakan dengan mudah daripada penyu-penyu laut yang lain melalui paruhnya yang tajam dan melengkung dengan tomium yang menonjol, dan bahagian tepi cangkerang dengan rupa seperti gergaji. Cangkerang penyu karah berubah warna sedikit mengikut suhu air. Penyu ini luangkan lebih masa di lagun-lagun cetek dan terumbu-terumbu karang, sementara hidup di lautan luas sebahagian masanya.

Amalan memancing oleh manusia mengancam E. imbricata menghadapi kepupusan. Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa (IUCN) mengelaskan penyu karah sebagai spesis yang terancam teruk. Cangkerang penyu karah adalah sumber utama bahan kulit penyu yang digunakan untuk membuat barang perhiasan. Konvensyen Perdagangan Antarabangsa Spesies Flora dan Fauna Liar Terancam (CITES) mengharamkan penangkapan dan perdagangan penyu-penyu karah dan produk yang dihasilkan daripadanya.

Setiu

Setiu merupakan salah satu daerah di negeri Terengganu, Malaysia. Ia bersempadan dengan daerah Besut di utara, daerah Hulu Terengganu di barat, daerah Kuala Nerus di selatan, daerah Kuala Terengganu di tenggara dan Laut Cina Selatan di timur. Jumlah penduduk di daerah Setiu ialah seramai 55,517 orang (2010). Bandar Permaisuri ialah ibu daerah Setiu yang berperanan sebagai pusat pentadbiran dan komersial utama yang terletak di bahagian tengah daerah ini. Bandar-bandar utama lain di Setiu adalah Sungai Tong dan Chalok.

Tarawa

Tarawa merupakan atol dan ibu negara Republik Kiribati di tengah Lautan Pasifik.Tarawa ada lagun besar dengan keluasan 500 km2 dan terumbu karang luas. Atol Tarawa mempunyai 3 bahagian pentadbiran: Majlis Bandar Betio, Majlis Perbandaran Teinainano dan Majlis Eutan Tarawa. Berdasarkan lagenda Kiribati, Tarawa merupakan bumi apabila darat, laut dan langit belum dipisahkan oleh labah-labah Nareau.

Terumbu Laya

Terumbu Laya, dikenali Guangxing Jiao (Bahasa Cina: 光星礁) di China, Terumbu Laya di Malaysia, dan Rajah Matanda di Filipina, terletak 26km di utara Pulau Layang-Layang. Sejauh 7 km dan 2 km luas, apabila terumbu mengeringkan Laya keluar ia mempunyai 15m lagun cetek yang tertutup sepenuhnya mendalam, regangan timur ke barat. Ia kelihatan lebih besar daripada jiran Terumbu Ubi berbentuk segi tiga yang hanya 9km ke timur. Seperti dengan kesemua Kepulauan Spratly, pemilikan Atol dipertikaikan, tetapi ia dikawal oleh Malaysia dan dituntut oleh itu Republik Rakyat China, Republik China (Taiwan) danmVietnam. Ia adalah penting bahawa Filipina tidak meletakkan apa-apa tuntutan ke atas Terumbu Laya kerana ia adalah jelas di luar Kalayaan Island Group yang telah ditakrifkan oleh Ferdinand Marcos Presidential Decree No. 1596 pada tahun 1978 dan mengulangi oleh Republik Filipina berdasarkan Akta No 9522 pada tahun 2009.

Terumbu Mantanani

Terumbu Mantanani, dikenali sebagai Nanhai Jiao (Bahasa Cina: 南海礁) di China, Terumbu Mantanani di Malaysia, Đá Kỳ Vân di Vietnam dan Mariveles di Filipina, adalah 59 km ke timur utara dari Pulau Layang-Layang, kering pada air pasang tinggi menunjukkan dua lagun besar dalam lapan pembentukan dengan kai pasir di antara mereka. Ini kecil, 1.5-2 m tinggi, dan beberapa batu terpencil hanya dilihat pada paras air yang tinggi.

Terumbu Peninjau

Terumbu Peninjau, known as Yuya Ansha (Bahasa Cina: 榆亚暗沙) di China, Terumbu Peninjau di Malaysia, Pawikan di Filipina, dan Bãi Thám hiểm di Vietnam terletak di paras air surut; beberapa batu besar di hujung barat mungkin kelihatan pada air yang tinggi. Ia memagari lagun.

Terumbu Semarang Barat Kecil

Terumbu Semarang Barat Kecil, juga dikenali sebagai Terumbu Louisa (Inggeris: Louisa Reef) atau Terumbu Nantong (Cina: 南通礁) di China merupakan terumbu yang terletak di Kepulauan Spratly. Di situ, Malaysia telah mengendalikan sebuah rumah api.

Hanya terdedah ketika air surut, terumbu ini terletak 128 kilometer barat daya Pulau Layang-Layang. Berlabuh di kawasan itu adalah sukar dan ia bergantung kepada angin dan arus. Tempat perlindungan sebenar yang terdekat ialah lagun di Pulau Layang-Layang.

Terumbu Siput

Terumbu Siput, dikenali sebagai Boji Jiao (Bahasa Cina: 簸箕礁) di China, Terumbu Siput di Malaysia, Đá Én Ca di Vietnam, dan Gabriela Silang di ilipina, terletak sejauh 24 km dari Terumbu Mantanani. Ia adalah kecil, hampir bulat, dengan jejari luar kira-kira 1 km. Ia kering sepenuhnya semasa air surut, menunjukkan sebuah lagun cetek. Seketul batu dan beberapa kekal dilihat di sebelah timur pada paras air yang tinggi tetapi tiada titik rujukan yang jelas.

Lagunnya terlalu cetek untuk menjadi kepentingan banyak dan terumbu luar adalah cerun curam bukannya drop-off, tetapi ia turun ke dalam air yang sangat mendalam. Ianya berbatu karang melindungi pelbagai makhluk terumbu turun ke kedalaman dan beting banyak ikan separa pelagik dilihat dalam penglihatan jelas.Pada setiap terumbu dinding selatan adalah terjal manakala sempadan mereka yang lain adalah cerun, dinding adalah hasil daripada arus semasa dan arah cahaya matahari maksimum menggalakkan pertumbuhan karang.

Wilayah Niigata

Wilayah Niigata (新潟県, Niigata-ken) ialah sebuah wilayah di Jepun yang terletak di pulau Honshū di pantai Laut Jepun. Ibu kotanya ialah bandaraya Niigata. Nama "Niigata" membawa erti "lagun baru".

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.