Ladakh

Ladakh ( Tibet bermaksud "Tanah tinggi") ialah sebuah kawasan di Jammu dan Kashmir , di utara India . Ia terletak di Gunung Kunlun dengan Banjaran Himalaya di selatan. Didiami oleh orang Indo - Aryan dan keturunan Tibet. Kawasan ini jarang penduduk.

Dari segi sejarah, rantau ini termasuk dalam Lembah Baltistan , Lembah Indus , Zangskar , Lahaul ,Spiti , Aksai Chin dan Ngari, termasuk rantau Rudok dan Guge , di timur, dan Lembah Nubra ke utara .

Ladakh terkenal dengan keindahan gunung dan budaya. Ia kadang kala dipanggil "Little Tibet" kerana ia telah dipengaruhi oleh kebudayaan Tibet .

Sejak tahun 1974, Kerajaan India berjaya menggalakkan pelancongan di Ladakh .Tentera India mengekalkan pangkalan tentera di situ.

Bandar terbesar di Ladakh ialah Leh . Terdapat kediaman penganut Buddha termasuk di Chittagong Hill , Bhutan dan Sri Lanka; terdapat juga Syiah Islam .

Bahasa Tibet

Bahasa Tibet ialah sekumpulan bahasa yang ditutur oleh orang Tibet yang tinggal di suatu kawasan luas di Asia Tengah yang bersempadan dengan Asia Selatan, dan juga ramai komuniti Tibet di seluruh dunia. Beberapa loghat Tibet turut menjadi bahasa ibunda beberapa kaum di kawasan utara Pakistan dan India seperti Baltistan dan Ladakh yang terletak di sekitar Kashmir. Tulisan bahasa Tibet klasik pula merupakan bahasa sastera utama di rantau berkenaan, terutamanya dalam karya kesusasteraan agama Buddha.

Bahasa Tibet biasanya digolongkan dalam bahasa-bahasa Tibeto-Burma. Bahasa Tibet lisan merangkumi berpuluh-puluh loghat daerah yang kebanyakannya sukar saling difahami. Lebih-lebih lagi, tidak jelas pula sempadan antara bahasa Tibet dan bahasa-bahasa Himalaya yang lain. Secara amnya, loghat-loghat Tibet tengah (termasuk Lhasa), Kham, Amdo, dan beberapa kawasan kecil berdekatan dianggap sebagai loghat-loghat Tibet, tetapi bentuk-bentuk lain, khususnya bahasa Dzongkha, Sikkim, Sherpa, dan Ladakhi, dianggap oleh penutur masing-masing sebagai bahasa berasingan atas sebab-sebab politik.

Pada dasarnya, setelah mengambil kira pemahaman paling umum mengenai loghat-loghat dan bentuk-bentuk bahasa Tibet, "bahasa Tibet raya" ditutur oleh kira-kira 6 juta orang di sepanjang Penara Tibet. Loghat Lhasa juga ditutur lebih kurang 150,000 orang dalam buangan yang sudah berpindah dari Tibet ke India dan negara-negara lain. Bahasa Tibet juga ditutur oleh beberapa suku minoriti yang tinggal berhampiran dengan kaum Tibet selama berabad lamanya, namun masih mengekalkan bahasa dan budaya tersendiri. Walaupun kaum Qiangik di Kham digolongkan sebagai kaum Tibet oleh kerajaan China, namun bahasa-bahasa Qiangik tidak dianggap sebagai loghat Tibet, sebaliknya dari cabang bahasa Sino-Tibet yang lain.

Walalupun bahasa Tibet Klasik nampaknya bukan bahasa berasaskan nama, namun sesetengah loghat sudah menampakkan unsur nada, khususnya dalam loghat-loghat Tengah dan Kham, sementara loghat Amdo dan lain-lain di kawasan barat tetap tidak bernada. Morfologi bahasa Tibet secara amnya boleh dihuraikan sebagai bahasa aglutinatif, tetapi bahasa Tibet Klasik berbentuk bahasa analitik.

Biara

Biara adalah sebarang bangunan atau kompleks bangunan yang terdiri daripada tempat tinggal dan kerja bagi golongan rahib atau biarawan / biarawati, sama ada ia berada di tengah masyarakat mahupun jauh bersendirian (yakni, dalam pertapaan). Sebuah biara umumnya termasuk tempat yang dikhaskan untuk upacara sembahyang yang barangkalinya boleh berbentuk gereja, tokong atau kuil.

Gilgit-Baltistan

Gilgit-Baltistan (bahasa Urdu: گلگت - بلتستان) adalah entiti politik paling utara di Pakistan. Ia berhampiran Khyber Pakhtunkhwa, Wakhan di Afghanistan, China dan Azad Kashmir serta Jammu dan Kashmir, India. Gilgit-Baltistan seluas 72.971 km ² dan sangat pergunungan. Penduduk hampir 1,000,000 orang. Pusat pentadbiran adalah bandar Gilgit (penduduk 216,760).

Wilayah ini menjadi unit pentadbiran tunggal pada tahun 1970 di bawah nama Kawasan Utara, dibentuk daripada penggabungan Badan Gilgit dengan daerah Baltistan dari Wazarat Ladakh, dan Hunza serta Nagar.

Islam di Tibet

Islam di Tibet, juga dikenali sebagai Kachee (Kache), merupakan satu minoriti di Tibet. Walaupun mereka adalah orang Islam, mereka dikelaskan sebagai Orang Tibet, tidak seperti orang Islam Hui, yang juga dikenali sebagai Kyangsha atau Gya Kachee (Muslim China). Perkataan Bahasa Tibet Kachee secara harfiah bermaksud Kashmiri, dan Kashmir pernah dikenali sebagai Kachee Yul (Yul = Negara).

Mereka bertaburan di seluruh Tibet, kebanyakannya terdapat di Lhasa dan Shigatse. Jika orang yang tinggal di luar Kawasan Autonomi Tibet juga diambil kira, maka kumpulan etnik seperti Orang Balti dan Orang Burig, yang juga berasal dari Tibet dan menganggap mereka sendiri berbangsa Tibet, juga adalah orang Islam. Namun mereka lebih banyak didapati di Ladakh yang dikawal oleh India dan Baltistan yag dikawal oleh Pakistan.

Jammu dan Kashmir

Jammu dan Kashmir sebutan (Sebutan bahasa Inggeris tempatan: IPA: [dʒəmmuː ənd kəʃmiːr]) (sering disingkatkan sebagai Kashmir), ialah negeri yang paling utara di India, kebanyakan kawasannya terletak pergunungan Himalaya. Jammu dan Kashmir bersempadan dengan negeri-negeri Himachal Pradesh dan Punjab, India di selatan, negara Pakistan di barat dan Republik Rakyat China di timur laut dan timur. Jammu dan Kashmir sering dikenali sebagai "Kashmir yang diduduki India" dan merupakan sebuah wilayah yang dipertikaikan antara India dan Pakistan.

Jammu dan Kashmir terdiri daripada tiga bahagian: Jammu, Lembah Kashmir dan Ladakh. Srinagar merupakan ibu negeri musim panas, dan Jammu pula ibu negeri musim sejuk. Sementara Lembah Kashmir yang dikenali sebaga "Syurga Di Bumi" terkenal kerana landskap pergunungan yang indah, Jammu pula menarik berpuluh ribu penziarah Hindu dan Muslim setiap tahun. Ladakh yang juga dikenali sebagai "Tibet Kecil" terkenal kerana keindahan pergunungan dan kebudayaan agama Buddha. Walaupun agama Islam dipeluk oleh 65% daripada seluruh populasi (dan 95% populasi ini berdiam di Lembah Kashmir), negeri ini juga diduduki golongan minoriti utama beragama Hindu (iaitu 67% populasi Jammu dan 30% populasi negeri), Buddha (51% populasi Ladhakh dan 3% populasi negeri), dan Sikh (5% populasi Jammu dan 2% populasi negeri).

Karakoram

Karakoram (atau Karakorum) adalah pergunungan besar yang merentang di sempadan antara Pakistan , India dan China , yang terletak di daerah Gilgit-Baltistan ( Pakistan ), Ladakh ( India ), dan daerah Xinjiang ( China ). Ini adalah salah satu Kisaran Asia Besar , sebahagian daripada Himalaya.

The Karakoram adalah lokasi puncak lebih daripada lapan kilometer (lima batu) di muka bumi.Ini termasuklah termasuk K2 , puncak tertinggi di dunia dunia (8611 m/28, 251 ft). K2 hanya 237 m (778 kaki) lebih rendah daripada 8.848 m (29.029 ft) Gunung Everest .

Banjaran ini sekitar 500 km (311 batu) panjangnya, dan yang paling berat glasier di luar kutub. Antaranya ialah Glasier Siachen (70 km,Glasier Biafo (63 km).

Banjaran Karakoram di timur laut Dataran tinggi Tibet , dan di sebelah utara oleh Banjaran Pamir . Ke timjur ialah Gilgit , Indus , dan Sungai Shyok.

Kashmir

Kashmir adalah kawasan barat laut subbenua India. Sehingga pertengahan abad ke-19, istilah Kashmir merujuk kepada kawasan lembah antara Himalaya Besar dan banjaran gunung Pir Panjal. Hari ini Kashmir termasuk negeri yang ditadbir India iaitu Jammu dan Kashmir (Lembah Kashmir, Jammu dan Ladakh), Pakistan yang mentadbir Gilgit-Baltistan dan wilayah Azad Kashmir dan kawasan yang ditadbir oleh China, Aksai Chin dan kawasan Trans-Karakoram.

Pada alaf pertama, wilayah Kashmir penting bagi agama Hinduisme dan kemudiannya Buddhisme hingga ke abad kesembilan. Kashmir Shaivism pada 1349, Shah Mir menjadi pemerintah Islam yang pertama di Kashmir dengan nama Salatin-i-Kashmir atau Dinasti Swati.

Kemudian raja-raja Islam memerintah Kashmir, termasuk Mughal, yang memerintah dari 1526 hingga 1751. Kemudian Empayar Durrani Afghanistan yang memerintah dari 1747 hingga 1820, apabila Sikhisme di bawah Ranjit Singh menguasai Kashmir. Pada 1846, di bawah Perjanjian Amritsar, Dogras di bawah Gulab Singh menjadi pemerintah baharu. Dogra dikuasai oleh British sehingga 1947. Kini Kashmir ditadbir oleh tiga negara: India, Pakistan dan Republik Rakyat China.

Kiang

Kiang (Equus kiang) ialah keldai liar terbesar. Kiang berasal dari Dataran Tinggi Tibet, di mana ia mendiami padang rumput gunung dari 4,000 hingga 7,000 meter tinggi. Taburannya sekarang terhad di Ladakh di Jammu dan Kashmir, dataran Penara Tibet dan utara Nepal sepanjang sempadan Tibet.

Konflik Kashmir

Konflik Kashmir ( Hindi : कश्मीर विवाद, Urdu : مسئلہ کشمیر) adalah perebutan wilayah antara negara India dan Pakistan ke atas wilayah Kashmir.

India mendakwa seluruh negeri Jammu dan Kashmir adalah haknya. Pada 2010 India mentadbir 43% wilayah termasuk sebahagian besar Jammu , di Lembah Kashmir , Ladakh , dan glasier Siachen . Negara Pakistan pula menguasai sekitar 37% dari Kashmir, iaitu Azad Kashmir dan wilayah utara Gilgit dan Baltistan . China menguasai 20% dari Kashmir, termasuk Aksai Chin , yang diduduki selepas Perang China-India 1962, dan Tran Karakoram (juga dikenali sebagai Lembah Shaksam), yang diserahkan oleh Pakistan pada tahun 1963.

India secara rasmi menyatakan Kashmir merupakan bahagian integral dari India . Namun Perdana Menteri India, Manmohan Singh menyatakan setelah Rusuhan Kashmir 2010 Kashmir, bahawa kerajaan bersedia untuk memberikan kuasa autonomi dalam bidang Perlembagaan India kepada Kashmir .

Pakistan mengatakan bahawa Kashmir harus ditentukan oleh rakyat Kashmir. China menyatakan bahawa Aksai Chin adalah sebahagian dari China dan tidak mengakui penambahan Aksai Chin ke wilayah Kashmir. Beberapa kumpulan pejuang kemerdekaan Kashmir percaya bahawa Kashmir mahukan kemerdekaan baik India dan Pakistan.

India dan Pakistan telah bertempur sekurang-kurangnya tiga perang menuntut kuasa ke atas Kashmir, termasuk Perang Indo-Pakistan 1947 , Perang Indo-Pakistan 1965 dan Perang Indo-Pakistan 1999]] . India dan Pakistan juga terlibat dalam pertempuran di Glacier Siachen .

Sejak 1987, kumpulan militan terbentuk dan menjadi pemangkin pemberontakan. Jammu dan Kashmir menjadi lokasi konflik antara Angkatan Bersenjata India , militan, dan pemisah. India menunjukkan bukti kepada PBB bahawa militan ini disokong oleh Pakistan.Gejolak di Jammu dan Kashmir telah mengakibatkan ribuan kematian jumlahnya menurun beberapa tahun terakhir. Ada gerakan-gerakan protes di Kashmir sejak tahun 1989.

Pilihan raya diadakan pada 2008 dan dianggap adil oleh Suruhanjaya Tinggi PBB . Jumlah pengundi tinggi. Namun militan menyeru boikot. Menurut Voice of America dan ramai penganalisis menafsirkan jumlah pengundi yang tinggi dalam pilihan raya sebagai tanda bahawa orang-orang Kashmir telah menyokong kerajaan India .

Leh

Leh ( Hindi : लेह), merupakan ibu negara kerajaan Himalaya Ladakh , sekarang merupakan dinamakan daerah Leh di negeri Jammu dan Kashmir , India . Luasnya 45.110 km 2 , merupakan daerah kedua terbesar di negara ini (selepas Kutch , Gujarat ) .

Bandar ini dikenali kerana adanya Istana Leh yang telah hancur. Ia merupakan rumah bekas keluarga kerajaan Ladakh. Leh berada pada ketinggian 3.524 meter dari aras laut.Lebuh raya menghubungkan Leh ke Srinagar di barat laut.

Leh ialah sebuah Kawasan Diberi Notis dalam daerah Leh (Ladakh) di negeri Jammu & Kashmir, India.

Penara Tibet

Penara Tibet , juga dikenali Penara Qinghai-Tibet (Bahasa Cina: 青藏高原; Pinyin: Qingzang Gaoyuan) ialah kawasan penara tinggi di Asia Tengah yang meliputi kawasan Kawasan Autonomi Tibet dan daerah Qinghai di China dan Ladakh di kawasan Kashmir yang ditabir India. Ia juga meliputi keluasan sekitar 1,000 dari 2,500 kilometer, dan memiliki purata ketinggian melebihi 4,500 meter. Kadangkala digelar "bumubung dunia," ia merupakan penara yang terbesar dan tertinggi di dunia, dengan keluasan 2.5 juta kilometer persegi (lebih kurang empat kali ganda saiz Texas atau Perancis).

Rubah pasir Tibet

Rubah pasir Tibet (Vulpes ferrilata) ialah satu spesies rubah benar yang endemik di Penara Tibet tinggi dan Penara Ladakh di Nepal, di China, di Sikkim, dan di Bhutan, sehingga altitud sekitar 5,300 m (17,400 ka). Ia dikelaskan sebagai Kurang Membimbangkan untuk kepupusan oleh IUCN, kerana wilayah meluasnya di steppe dan di separa gurun Penara Tibet.

Ia kadang-kadang dirujuk sebagai rubah Tibet, atau hanya sebagai rubah pasir, tetapi peristilahan ini mengelirukan kerana rubah corsac (Vulpes corsac), yang diam di persekitaran gersang di utara dan di barat Penara Tibet, kerap dipanggil "rubah pasir" atau "rubah Tibet" juga. Rubah Rüppell (Vulpes rueppellii) juga dikenali sebagai "rubah pasir".

Sejarah Tibet

Tibet terletak antara dua buah tamadun kuno di China dan India, tetapi banjaran-banjaran terkusutnya yang terdiri daripada Penara Tibet serta Himalaya yang mencuar tinggi bertindak untuk menjauhinya dari kedua-dua tamadun tersebut. Bahasa Tibet ialah salah satu ahli cabang Tibet-Myanmar dalam keluarga bahasa China-Tibet. Sejarah Tibet dicirikan oleh penumpuan kepada agama Buddha, kedua-dua di mata para penduduk sendiri serta kaum-kaum Mongol dan Manchu. Tibet telah diberikan nama samaran "bumbung dunia" atau "tanah salji".

Senarai daerah di Pakistan

Daerah di Pakistan (Urdu: اضلاع پاكستان), adalah bahagian peringkat pentadbiran dan pemerintahan kedua di Pakistan. Sebelum ini pentadbiran daerah adalah di peringkat ketiga tertinggi dalam bahagian tingkat pentadbiran, di bawah wilayah-wilayah dan "bahagian", sehingga pembaharuan Ogos 2000, apabila pentadbiran peringkat "bahagian" telah dihapuskan. Daerah kini membentuk peringkat diatas sistem tiga peringkat pentadbiran dalam kerajaan tempatan dengan dua peringkat yang lebih rendah terdiri daripada kira-kira 596 Tehsil (termasuk wilayah Kashmir) dan lebih daripada 6,000 majlis kesatuan.

Sebelum tahun 2001, terdapat 106 daerah tetapi dengan penyusunan semula, telah dikurangkan kepada 102 oleh penggabungan lima daerah di Karachi Tengah, Timur Karachi, Karachi Selatan, Barat dan Karachi Malir untuk membentuk Daerah Karachi. Lima daerah telah membentuk bahagian Karachi yang telah dimansuhkan. Bilangan daerah meningkat kepada 106 lagi pada bulan Disember 2004, apabila empat daerah baru telah diwujudkan di wilayah Sindh yang mana satu (Umerkot) telah wujud hingga tahun 2000 dan tiga daerah (Kashmore, Qambar dan Jamshoro) yang baru diwujudkan. Daerah baru telah dibentuk daripada penggabungan Larkana, Dadu, Jacobabad dan Mirpurkhas.

Dalam Azad Kashmir, peringkat kedua kerajaan dibentuk oleh tiga bahagian pentadbiran dengan peringkat ketiga terdiri daripada sepuluh daerah. Di Gilgit-Baltistan, terdapat enam daerah dibahagikan antara kedua-dua rantau di Gilgit Baltistan dan Baltistan menjadi sebahagian daripada Ladakh di bawah kawalan Pakistan, sebahagian yang lain berada di bawah kawalan India.

Sungai Indus

Sungai Indus {bahasa Hindi dan Sanskrit: सिन्धु; bahasa Urdu: سندھkod: urd digalakkan ke kod: ur Sindh; bahasa Sindhi: سنڌوkod: snd digalakkan ke kod: sd Sindhu; bahasa Punjabi (Shahmukhi: سندھ, Gurmukhi: ਸਿੰਧੂ) Sindhu; bahasa Parsi: حندوkod: fas digalakkan ke kod: fa Hindu; bahasa Pashto: ّآباسنkod: pus digalakkan ke kod: ps Abasin "Bapa Sungai"; bahasa Tibet: Sengge Chu "Sungai Singa"; bahasa Cina: 印度 Yìndù; bahasa Yunani: Ινδός Indos} ialah sungai terpanjang dan paling penting di Pakistan. Sungai Indus ialah sungai terpanjang dan ketiga terbesar dari segi aliran tahunan di benua kecil India. Pihak British menggunakan nama 'India' untuk seluruh benua kecil ini sempena nama sungai ini. Tasik ini berpunca dari penara Tibet di kawasan sekitar Tasik Mansarovar, mengalir melalui daerah Ladakh di Jammu & Kashmir dan Kawasan Utara, diikuti kawasan Pakistan Utara ke arah selatan sepanjang kepanjangan negara, hingga ke Laut Arab berhampiran bandaraya pelabuhan Karachi. Jumlah kepanjangan sungai ini berukuran 3,180 kilometer (1,976 batu). Sungai ini meliputi kawasan saliran berjumlah lebih 1,165,000 kilometer persegi (450,000 batu persegi). Aliran tahunan sungai ini dianggarkan sekitar 207 kilometer padu. Dari puncak-puncak dunia yang dilitupi glasier, sungai ini menyuburkan ekosistem of hutan iklim sederhana, dataran dan kawasan luar bandar yang gersang. Bersama sungai-sungai Chenab, Ravi, Sutlej, Jhelum, Beas serta Sungai Sarasvati yang sudah lenyap, Sungai Indus membentuk delta Sapta Sindhu ("Tujuh Sungai") di wilayah Sindh, Pakistan. Sungai Indus mempunyai 20 cawang utama.

Sungai Indus menyalurkan sumner air utama untuk ekonomi Pakistan - terutamanya punca rezeki wilayah Punjab yang menyumbang kepada kebanyakan penghasilan negara pertanian, dan juga Sindh. Perkataan "Punjab" adalah gabungan perkataan bahasa Parsi iaitu panj (پنج, "lima"), dan āb (آب, "air"), maka erti harfiahnya adalah "Bumi Lima Sungai". Lima batang sungai yang menyumbang kepada nama Punjab ialah Sungai Beas, Jhelum, Chenab, Ravi dan Sutlej. Sungai ini juga menampung banyak industri berat serta menyediakan bekalan utama air boleh diminum di Pakistan.

Punca mutlak Sungai Indus terletak di Tibet; sungai ini bermula di kuala sungai Sengge dan Gar yang menyaluri banjaran gunung Nganglong Kangri dan Gangdise Shan. Kemudian, Sungai Indus mengalir ke arah barat laut melalui Ladakh-Baltistan ke Gilgit di selatan banjaran Karakoram. Anak-anak sungai Shyok, Shigar dan Gilgit membawa air glasier ke dalam sungai utama. Sungai Indus melengkung landai ke arah selatan, keluar dari bukit-bukit antara Peshawar dan Rawalpindi. Sungai Indus melalui gaung-gaung gergasi setinggi 4,500-5,200 meter (15,000-17,000 kaki) berhampiran massifNanga Parbat. Sungai Indus mengalir dengan deras merentasi Hazara, lalu menemui Takungan Reservoir. Sungai Kabul bergabung dengannya berhampiran Attock. Saki-baki alirannya ke laut berada di dataran-dataran Punjab dan Sindh, di mana sungai semakin perlahan dan amat tersirat alirannya, digabung dengan Sungai Panjnad di Mithankot. Selepas kuala ini, sungai ini, pada satu ketika, bergelar Sungai Satnad (sat = tujuh, nadi = sungai), kerana sungai ini kini membawa air-air sungai Kabul, Indus dan lima sungai Punjab. Selepas merentasi Jamshoro, Sungai Indus berakhir di sebuah delta besar di timur Thatta.

Sungai Indus merupakan salah satu daripada sebilangan kecil sungai di dunia yang mempunyai bena. Sistem Indus banyak disuap oleh salji dan glasier Karakoram, Hindu Kush dan rantau-rantau Himalaya Tibet, Kashmir dan Kawasan Utara Pakistan. Aliran sungai ini juga dipengaruhi musim, iaitu banyak menurun ketika musim sejuk, dan melimpahi tebing-tebingnya pada bulan-bulan monsun dari bulan Julai hingga September. Juga terdapat bukti anjakan yang tetap sepanjang aliran sungai sejak zaman prasejarah - sungai ini menyimpang ke arah barat dari mengalir ke Rann Kutch.

Taman Nasional Hemis

Taman Nasional Hemis(atau Hemis High Altitude National Park) adalah taman negara kawasan tinggi di Timur Ladakh, negeri Jammu dan Kashmir di India .Taman ini kedua besar di India selepas Nanda Devi Biosphere Reserve.Pelbagai spesies mamalia terancam ada di sini termasuk Snow Leopard .Ia ada ciri-ciri ecozone Palearctic>

Taman ini terletak di tepian Sungai Indus termasuk Markha , Sumdah dan Rumbak , dan sebahagian daripada Range Zanskar .

Tibet

Tibet ialah sebuah kawasan penara di Asia Tengah dan petempatan asli bagi orang Tibet. Dengan ketinggian purata sebanyak 4,900 meter (16,000 kaki), Tibet merupakan rantau yang tertinggi di Bumi dan sering bergelar "Bumbung Dunia."

Kini, Tibet dikuasai Republik Rakyat China (PRC) (dan sebahagian kecilnya, bergantung kepada definasi, juga dikuasai India). Sebagai sebuah mandat eksklusif, Tibet juga secara rasminya dituntut Republik China (Taiwan). Dalam perdebatan kedaulatan Tibet, kerajaan Republik Rakyat China dan Kerajaan Tibet Dalam Buangan tidak bersepakat mengenai bila Tibet menjadi sebahagian China, dan sama ada penggabungannya dengan China ini sah mengikut undang-undang antarabangsa.

Raja Songtsän Gampo menyatukan berbilang bahagian di rantau ini pada abad ke-7. Sejak awal 1600-an, Dalai Lama yang sering dikenali sebagai pemimpin kerohanian rantau ini, dipercayai merupakan kedatangan Avalokiteśvara ("Chenrezig" [spyan ras gzigs] dalam bahasa Tibet), iaitu bodhisattva belas kasihan.

Sejak abad ke-17 hingga tahun 1959, Dalai Lama dan pemangku-pemangku mereka merupakan kuasa politik utama yang menguasai hal keagamaan dan pentadbiran Tibet dari pusat kerajaan tradisinya Lhasa, yang dianggap sebagai bandaraya paling suci di Tibet.

Wilayah kesatuan

Wilayah kesatuan adalah sejenis bahagian pentadbiran di Republik India. Tidak seperti negara-negara India, yang mempunyai kerajaan sendiri, wilayah kesatuan adalah wilayah persekutuan yang ditadbir secara langsung oleh kerajaan kesatuan (pusat pemerintahan), maka namanya adalah wilayah kesatuan.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.