La Défense

La Défense (Bahasa Perancis: Paris La Défense) adalah daerah perniagaan Paris, Perancis. Pada tahun 2018, ia adalah daerah perniagaan Eropah yang pertama[1].

Ia mempunyai 25,000 penduduk dan 8,000,000 pelancong setiap tahun[2].

La Défense

Bahasa Perancis: La Défense

Paris La Défense
Paris La Défense
Paris La Défense
Bendera La Défense

Flag
Moto: 
La vie en grand
Pôle Paris-La Défense map
Koordinat: Koordinat: Latitud hilang
Hujah-hujah yang tidak sah telah diserahkan kepada fungsi {{#coordinates:}}
Keluasan
 • Jumlah1.6 km2 (0.6 batu persegi)
Penduduk
(ang. 2018)
 • Jumlah25,000
 • Kepadatan16,000/km2 (40,000/batu persegi)
Laman webdefense.fr

Rujukan

  1. ^ (Perancis)La Défense
  2. ^ (Perancis)La Défense : 50 ans d’histoire

Pautan luar

Portal Paris
Denmark

Denmark (Bahasa Denmark: Danmark) merupakan negara Nordik yang paling kecil. Negara ini terletak di semenanjung Scandinavia, iaitu di utara Eropah. Denmark bersempadankan Laut Baltik dan Laut Utara, serta mempunyai semenanjung yang bersambung dengan Jerman dan pulau pulau kecil. Denmark terletak di utara Jerman dan Poland, timur laut Sweden dan selatan Norway. Tambahan, Greenland dan Pulau Faroe menjadikan raja Denmark sebagai ketua negara (sama seperti Australia, New Zealand dan Kanada yang menjadikan Ratu Britain sebagai ketua negara mereka), tetapi mempunyai hak untuk memerintah secara berasingan.

Penyatuan kerajaan Denmark mula pada abad ke-10 apabila Denmark mengawal Laut Baltik. Denmark kemudian mengawal Kesatuan Kalmar yang diasaskan pada 1397 (terhadap Norway dan Sweden). Kesatuan ini berakhir pada 1523 apabila ia "digantikan" oleh Sweden, Walau bagaimanapun, Denmark tetap mengekalkan kesatuan itu ke atas Norway sehingga ia dibubarkan pada 1814. Selain itu, Denmark juga meluaskan tanah jajahannya dari kesatuan ini, sehingga Kepulauan Faroe dan Greenland. Denmark juga bangkit selepas kekalahan mereka dalam Perang Scleswig Kedua yang menyemarakkan semangat nasionalisme Denmark. Denmark mengekalkan kedudukan neutralnya pada Perang Dunia Pertama. Pada April 1940, tentera Jerman melancarkan serangan ke atas Denmark. Selepas kejayaan Jerman, Jerman menduduki Denmark sehingga Jerman menyerah kalah kepada Pihak Berikat pada Mei 1945. Denmark menjadi pengeksport terbesar produk pertanian pada separuh kedua abad ke-19.

Perlembagaan Denmark ditandatangani pada 5 Jun 1849 yang menamatkan monarki mutlak yang bermula sejak 1660. Kini, raja Denmark Ratu Margrethe II melaksanakan pemerintahan perlimen demokrasi. Parlimen kebangsaan dan kerajan berpusat di Copenhagen, ibu negara dan bandar terbesar serta pusat komersial utama Denmark. Denmark kini menjadi ahli Kesatuan Eropah pada 1973 dan menggantikan mata wang krone kepada euro. Selain itu, Denmark juga ahli NATO, Majlis Nordic, OECD, OSCE dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Denmark menikmati taraf hidup yang tinggi dan negara yang berkedudukan baik pada pendidikan, kesihatan, kebebasan awam, kemakmuran dan pembangunan manusia. Negara ini berkedudukan tinggi pada mobiliti sosial. Denmark antara salah satu negara mempunyai per kapita tertinggi. Pada tahun 2014, Denmark merupakan negara pencen terbaik di dunia.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon adalah pesawat pejuang pelbagai peranan Amerika Syarikat yang dibangunkan oleh firma General Dynamics untuk Tentera Udara Amerika Syarikat. Direka sebagai pesawat pejuang ringan, pesawat ini kemudian berkembang dan menjadi pesawat pejuang pelbagai peranan yang berjaya. Sifat serba boleh ini menjadi sebab paling utama Falcon laris dijual di pasaran eksport, dan kini berkhidmat di 24 negara lain. Pesawat F-16 merupakan program pesawat pejuang Barat terbesar dengan lebih 4,000 buah pesawat dibina sejak pengeluarannya dimulakan pada tahun 1976. Walaupun ia sudah tidak dikeluarkan untuk Tentera Udara A.S., pesawat ini masih dikeluarkan untuk dieksport. Pada tahun 1993, General Dynamics menjual perniagaan pembuatan pesawatnya kepada Lockheed Corporation, yang mana menjadi sebahagian daripada Lockheed Martin selepas penggabungan dengan Martin Marietta pada tahun 1995.Fighting Falcon merupakan pesawat pejuang dengan inovasi seperti tenda gelembung tanpa bingkai untuk darjah penglihatan yang lebih baik, tuas kawalan di sisi untuk memudahkan kawalan ketika di bawah Daya G tinggi, dan tempat duduk bersandar untuk mengurang kesan daya G terhadap juruterbang. Ia juga merupakan pesawat pejuang pertama yang dibina untuk dapat menahan pusingan 9-G. Ia mempunyai nisbah tujahan-kepada-berat melebihi satu, memberikan kuasa yang cukup untuk memanjat dan memecut menegak ke atas - sekiranya perlu. Walaupun nama rasmi bagi pesawat F-16 adalah "Fighting Falcon", ia dipanggil oleh beberapa juruterbangnya sebagai "Viper", sempena nama pesawat pejuang bintang dalam siri Battlestar Galactica.

Frigat pelbagai peranan FREMM

FREMM ("Frigat pelbagai peranan Eropah"; Perancis: Frégate européenne multi-mission; Itali: Fregata europea multi-missione) adalah sebuah kelas frigat pelbagai guna yang telah direka oleh firma DCNS/Armaris dan Fincantieri untuk kegunaan Tentera Laut Perancis dan Tentera Laut Itali. Kapal sulung dari kelas ini, Aquitaine, telah ditauliahkan pada bulan November 2012 oleh Tentera Laut Perancis. Di Perancis, kelas ini dikenali sebagai kelas-Aquitaine, sementara di Itali ia dikenali sebagai kelas-Bergamini. Itali telah memesan enam buah kapal versi kegunaan am dan empat buah versi untuk peperangan anti kapal selam; dua buah kapal terakhir untuk Tentera Laut Itali akan memiliki keupayaan peperangan anti udara, peluru berpandu anti balistik dan serangan permukaan. Perancis pula memesan enam buah versi anti kapal selam, dan dua buah versi pertahanan udara.

Gaullisme

Gaullisme ialah suatu fahaman politik yang unik dalam Perancis didasarkan kepada tindakan dan pemikiran Charles de Gaulle, jeneral utama Pemberontak Perancis semasa Perang Dunia Kedua yang kemudiannya menjadi Presiden Republik Perancis Kelima.

Kementerian Angkatan Tentera (Perancis)

Kementerian Angkatan Tentera (Bahasa Perancis: Ministère des Armées) adalah sebuah kementerian yang bertanggungjawab menguruskan Angkatan Tentera Perancis didalam dan diluar negara Perancis. Perancis adalah anggota aktif NATO. Ketua kementerian ialah Menteri Pertahanan.

Dari tahun 1947 hingga 2017, Kementerian ini telah dinamakan Kementerian Pertahanan (Bahasa Perancis: Ministère de la Défense).

Ketua Pertahanan

Ketua Pertahanan atau Chief of Defence (CHOD) ialah pegawai tentera tertinggi dalam angkatan tentera sesebuah negara. Istilah CHOD adalah penggunaan biasa didalam NATO dan Kesatuan Eropah sebagai satu istilah generik bagi jawatan tentera tertinggi negara-negara Nato dan EU, dan bukannya istilah sebenar yang digunakan terhadap kedudukan individu. Oleh itu, tanpa menghiraukan gelaran rasmi nasional beberapa perubahan telah berlaku pada Panglima Tertinggi, Ketua Turus, Pemerintah Tertinggi atau yang lain, mereka semua boleh dirujuk dengan jelas sebagai CHOD dalam istilah NATO dan EU, walaupun sebutan lain kadang kala juga dilihat dalam NATO. Dengan itu Pengerusi Ketua Turus Bersama adalah CHOD bagi Amerika Syarikat, Ketua Turus Pertahanan ialah CHOD bagi United Kingdom, dan Ketua Pertahanan (Forsvarssjefen) adalah CHOD bagi Norway.

Kedua-dua NATO dan EU sering mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Ketenteraan NATO dan Jawatankuasa Ketenteraan Kesatuan Eropah yang menampilkan CHOD masing-masing.

Ketua Turus Pertahanan (Perancis)

Ketua Turus Angkatan Tentera (Bahasa Perancis: (C)hef d'(É)tat-(M)ajor des (A)rmées, akronim: C.E.M.A.) adalah ketua markas turus am Angkatan Tentera Republik Perancis dan merupakan pegawai kanan utama tentera yang bertanggungjawab bagi hal ehwal Angkatan Tentera Perancis, memastikan pengendalian semua operasi ketenteraan (dibawah simpanan aturan tertentu dengan pencegahan nuklear).

Jawatan ini sekarang disandang oleh Général François Lecointre.

Ketua Turus Tentera Laut Perancis

Ketua Turus Tentera Laut (Bahasa Perancis: Chef d'État-Major de la Marine, CEMM) adalah ketua tertinggi Tentera Laut Perancis dan bertanggungjawab kepada Menteri Pertahanan berkaitan dengan persiapan dan aturgerak.

CEMM selaku pakar tentera laut, membantu:

Chef d'état-major des armées (CEMA) dalam persediaan operasi tentera laut, perancangan, pengaturcaraan dan aplikasi gerakan kesepaduan dalam mengukuhkan perolehan ketenteraan masa depan

Perdana Menteri Perancis dalam memelihara kelengkapan maritim Perancis (Bahasa Perancis: l'action de l'État en mer) (missions of sauveguarde maritime (Bahasa Perancis: Sauveguarde maritime))CEMM memiliki autoriti ke atas:

Pelbagai markas pemerintahan angkatan laut:

Force d'action Navale (FAN) ;

Force océanique stratégique (FOST) ;

Action Navale (AVIA) ;

Fusiliers Marins et Commandos (FORFUSCO) ;

Organisasi wilayah laut : préfets maritime dan commandant de la marine, di tanah besar Perancis dan seberang laut

Perkhidmatan dan organisasi :

Direction du personnel militaire de la marine (DPMM)

Direction centrale du commissariat de la marine (DCCM)

Direction centrale des systèmes d'information de la marine (DCSIM)

Direction centrale du service de soutien de la flotte (DCSSF)

Direction centrale des travaux immobiliers et maritimes (DCTIM)

Pasukan Udara Tentera Laut

Melalui état-major de la marine yang mengetuai, melalui empat bahagian (sumber manusia, perancangan, program dan operasi logistik), arahan am La Marine.CEMM mengetuai lembaga pengarah Perkhidmatan Hidrografi dan Oceanografi Tentera Laut (SHOM).

Kuartet Dialog Kebangsaan Tunisia

Kuartet Dialog Kebangsaan Tunisia (Bahasa Arab: الرباعي التونسي للحوار الوطني‎, Bahasa Perancis: Quartet du dialogue national) ialah sekumpulan empat organisasi yang menjadi pusat dalam percubaan untuk membina demokrasi pluralistik di Tunisia berikutan Revolusi Jasmine pada 2011.Kuartet ini telah ditubuhkan pada musim panas tahun 2013. Pada 9 Oktober 2015, kuartet ini telah dianugerahkan Hadiah Keamanan Nobel 2015.Kuartet Dialog Kebangsaan merangkumi organisasi-organisasi berikut dalam masyarakat awam Tunisia:

UGTT, Kesatuan Générale Tunisienne du Melahirkan

UTICA, Kesatuan Tunisienne de l'industrie, du Dagang et de l'Artisanat

LTDH, La Liga Tunisienne pour la Défense des Droits de l'homme

Ordre Negara des Avocats de Tunisia

Kumpulan Thales

Kumpulan Thales (Perancis: [talɛs]) ialah syarikat multinasional Perancis yang merekbentuk dan membina sistem elektrik dan menyediakan perkhidmatan untuk pasaran aeroangkasa, pertahanan, pengangkutan dan keselamatan. Ibu pejabatnya terletak di La Défense (daerah perniagaan Paris), dan sahamnya disenaraikan di Euronext Paris.

Syarikat itu menukar namanya kepada Thales (dari ahli falsafah Yunani Thales) dari Thomson-CSF pada Disember 2000 sejurus selepas pengambilalihan Racal Electronics plc, kumpulan elektronik pertahanan Inggeris. Ia sebahagiannya dimiliki oleh kerajaan Perancis, dan mempunyai operasi di lebih daripada 56 buah negara. Ia mempunyai 64,000 pekerja dan menghasilkan € 14.9 bilion hasil pada tahun 2016. Ia juga kontraktor pertahanan pertahanan terbesar ke-10 di dunia dan 55% daripada jumlah jualannya adalah jualan ketenteraan.CEO Kumpulan Thales ialah Patrice Caine sejak Disember 2014.

Mayotte

Mayotte (Bahasa Perancis: Mayotte, majɔt; Shimaore: Maore, [maore]; Kibushi: Mahori), secara rasminya (Département de Mayotte), ialah sebuah jabatan seberang laut Perancis yang terletak di hujung utara Selat Mozambique di Lautan Hindi, di antara Madagaskar Utara dan Mozambique Utara, di kepulauan Komoros. Dikenali juga sebagai Mahore, terutama bagi para pendukung kemasukannya ke Kesatuan Comoros. Pulau ini mempunyai domain peringkat tinggi ccTLD .yt.

Satu pungutan suara untuk menjadi jabatan seberang laut Perancis pada 2011 diadakan pada 29 Mac 2009. Hasilnya ialah "ya" (95.2%). Berikutan keputusan itu, Mayotte telah diangkat tarafnya menjadi jabatan seberang laut Perancis dari 31 Mac 2011, dan tarafnya menyamai mana-mana jabatan di Perancis metropolitan (di benua Eropah).

Na Yoon-sun

Na Yoon-sun, juga dikenali sebagai Youn Sun Nah (Bahasa Korea: 나윤선, August 28, 1969) adalah merupakan seorang penyanyi jazz yang berasal dari Korea Selatan.

Presiden Burundi

Ini merupakan satu senarai Presiden Burundi.

(Tarikh di dalam italic menunjukkan de facto penyambungan tugas di pejabat)

Saint-Gobain

Compagnie de Saint-Gobain S.A. ialah sebuah syarikat multinasional Perancis, yang ditubuhkan pada tahun 1665 di Paris dan beribu pejabat di pinggir Paris, di La Défense dan di Courbevoie. Pada asalnya pengeluar cermin, kini ia juga menghasilkan pelbagai pembinaan dan bahan berprestasi tinggi. Syarikat itu merupakan komponen dari indeks pasaran saham Euro Stoxx 50.

Senarai negara mengikut perbelanjaan ketenteraan

Berikut adalah senarai negara mengikut perbelanjaan ketenteraan setahun dengan menggunakan maklumat terkini yang didapati. Beberapa maklumat bersumberkan daripada Buku Fakta Dunia yang dikeluarkan oleh Agensi Perisikan Pusat Amerika Syarikat.

Perhatikan bagi beberapa buah negara, tiada maklumat yang diperolehi oleh penghimpun Buku Fakta Dunia; oleh itu negara-negara ini telah dikeluarkan daripada senarai. Akibatnya, jumlah perbelanjaan dunia bagi angkatan tentera berkemungkinan sedikit tinggi daripada yang ditunjukkan.

Société Générale

Société Générale S.A. (Perancis: [sɔ.sje.te ʒe.ne.ʁal]), kerap dinamakan "SocGen" (Perancis: [soc-ʒen]), ialah sebuah bank pelaburan multinasional Perancis dan syarikat perkhidmatan kewangan yang beribu pejabat di Paris, Perancis. Syarikat itu ialah bank universal dan mempunyai bahagian yang menyokong Rangkaian Perancis, Perbankan Transaksi Global, Perbankan Runcit Antarabangsa, Perkhidmatan Kewangan, Perbankan Korporat dan Pelaburan, Perbankan Persendirian, Pengurusan Aset dan Perkhidmatan Sekuriti.

Société Générale merupakan bank ketiga terbesar Perancis mengikut aset jumlah, keenam terbesar di Eropah atau ketujuh mengikut permodalan pasaran. Syarikat ini merupakan komponen utama indeks pasaran saham Euro Stoxx 50. Ia juga dikenali sebagai salah satu Trois Vieilles ("Tiga Lama") dalam perbankan Perancis, bersama-sama BNP Paribas dan Crédit Lyonnais.

Suresnes

Suresnes ialah komun di jabatan Hauts-de-Seine di Perancis.

Tentera Udara Perancis

Tentera Udara Perancis (Bahasa Perancis: Armée de l'air [aʀme də lɛʀ], "ketumbukan udara") adalah pasukan udara didalam Angkatan Tentera Perancis. Ditubuhkan pada tahun 1909 sebagai Service Aéronautique, iaitu sebuah pasukan udara dalam Tentera Darat Perancis, yang kemudiannya diubah menjadi cabang tentera yang bebas pada tahun 1934, ia dipercayai menjadi tentera udara tertua di dunia. Jumlah pesawat yang berkhidmat dengan Tentera Udara Perancis berubah-ubah mengikut sumber, bagaimanapun sumber dari Kementerian Pertahanan Perancis memberikan angka 658 buah pesawat pada tahun 2014. Tentera Udara Perancis memiliki 219 buah pesawat tempur yang berkhidmat, majoritinya terdiri daripada 124 Dassault Mirage 2000 dan 95 Dassault Rafale. Seawal tahun 2014, Tentera Udara Perancis mempunyai sejumlah 43,597 anggota tetap. Elemen simpanan tentera udara mengandungi 5,187 anggota dari Rizab Operasi.Menteri Pertahanan Perancis bertanggungjawab bagi pelaksanaan polisi tentera. Beliau dinasihati oleh Ketua Turus Pertahanan (CEMA) dari segi penggunaan angkatan tentera dan penguasaan operasi tentera. Ketua Turus Tentera Udara Perancis (Chef d'État-Major de l'Armée de l'Air, CEMAA) menentukan doktrin tentera udara dan menasihati CEMA bagaimana untuk menggunakan aset-aset udara Perancis. Beliau bertanggungjawab bagi penyediaan dan bantuan logistik tentera udara. Ketua Turus Tentera Udara terkini ialah Général d'armée aérienne André Lanata yang dilantik pada 21 September 2015.

Total S.A.

Total S.A. ialah syarikat minyak dan gas bersepadu multinasional Perancis dan salah satu daripada tujuh syarikat minyak "Supermajor" di dunia. Perniagaannya merangkumi keseluruhan rantaian minyak dan gas, dari penerokaan dan pengeluaran minyak mentah dan gas asli ke penjanaan kuasa, pengangkutan, penapisan, pemasaran produk petroleum, dan minyak mentah antarabangsa dan perdagangan produk. Jumlah juga pengeluar bahan kimia berskala besar dan pemain utama dalam tenaga karbon rendah.

Total mempunyai ibu pejabatnya di Total Tour di daerah La Défense di Courbevoie, sebelah barat Paris. Syarikat itu merupakan komponen dari indeks pasaran saham Euro Stoxx 50.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.