L'Oréal

L'Oréal S.A. ialah syarikat penjagaan peribadi Perancis yang beribu pejabat di Clichy, Hauts-de-Seine[2] dengan ibu pejabat berdaftar di Paris.[3] Ia merupakan syarikat kosmetik terbesar di dunia dan telah membangunkan kegiatan dalam bidang yang menumpukan perhatian kepada warna rambut, penjagaan kulit, perlindungan matahari, solekan, minyak wangi, dan penjagaan rambut.

L'Oréal S.A.
Société Anonyme
Didagangkan sebagaiEuronext: OR
Komponen CAC 40
IndustriPenjagaan peribadi
Ditubuhkan30 Julai 1909
PengasasEugène Schueller
Ibu pejabatClichy, Perancis
Tempat dibekalkan
Seluruh dunia
Perancang utama
Jean-Paul Agon
(Chairman and CEO)
KeluaranProduk kosmetik dan kecantikan
Hasil26.024 bilion (2017)[1]
€4.676 bilion (2017)[1]
€3.586 bilion (2017)[1]
Jumlah aset€35.339 bilion (2017)[1]
Jumlah ekuiti€24.819 bilion (2017)[1]
Bilangan pekerja
89,300 (2016)[1]
Anak syarikat
Laman sesawangloreal.com

Sejarah

L'Oréal diasaskan pada 1909 oleh Eugène Paul Louis Schueller, ahli kimia Perancis keturunan Jerman.[4]

Pemasaran

Pada tahun 1987, pada tahun pertumbuhan perniagaan pesanan pos, L'Oréal dan 3 Suisses mengasaskan Le Club des Créateurs de Beauté untuk penjualan pesanan kosmetik, dengan jenama termasuk Agnès b., Cosmence dan Professeur Christine Poelman antara lain. Pada bulan Mac 2008, L'Oréal memperoleh 3 saham Suisse, mengambil kawalan tunggal syarikat itu.[5] Pada bulan November 2013, L'Oréal mengumumkan bahawa Le Club des Créateurs de Beauté akan menghentikan aktiviti pada separuh pertama 2014.[6]

Pada November 2012, L'Oréal merasmikan kilang terbesar di Taman Perindustrian Jababeka, Cikarang, Indonesia, dengan jumlah pelaburan sebanyak AS $ 100 juta.[7] Pengeluaran akan diserap 25 peratus oleh pasaran domestik dan selebihnya akan dieksport. Pada tahun 2010, pertumbuhan yang ketara berlaku di Indonesia dengan kenaikan 61 peratus jualan unit atau 28 peratus jualan bersih.[8]

Portfolio jenama

Jenama umumnya dikategorikan oleh pasaran sasaran mereka, seperti pasaran kosmetik yang besar, profesional, mewah, dan aktif. Body Shop dan Galderma dilampirkan terus ke ibu pejabat. L'Oréal juga memiliki kepentingan dalam pelbagai aktiviti seperti bahan kimia, kesihatan, kewangan, reka bentuk, pengiklanan, dan insurans.[9]

Rujukan

  1. ^ a b c d e f "Annual Results 2017". L'Oréal.
  2. ^ Jones, David (26 January 2010). "Nestlé waits for market pressures to soften Hershey". Reuters. Dicapai 31 January 2010.
  3. ^ "Statuts." L'Oréal. 16 April 2009. Retrieved 3 May 2010.
  4. ^ .The Fashion Foot.
  5. ^ "L'Oreal buys stake in beauty brand", Cosmetics Design Asia. Retrieved on 13 June 2013.
  6. ^ "L'Oréal to end the activity of Beauté Créateurs its mail-order subsidiary". Dicapai 12 February 2013.
  7. ^ "L'Oreal opens largest factory in Cikarang", The Economic Times, India, 8 November 2012. Retrieved on 13 June 2013.
  8. ^ L'Oreal to build its largest factory worth $50m in Indonesia
  9. ^ All the brands of the L'Oréal Group: Garnier, L'Oréal Paris, Redken, Maybeline, Kerastase. L'Oréal. (8 December 2009).

Pautan luar

Kategori berkenaan L'Oréal di Wikimedia Commons

Aaron Aziz

Dato' Aaron Mustapha bin Aziz, DIMP (lahir 23 Februari 1976) ialah seorang pelakon lelaki Singapura yang amat dikenali di televisyen di Singapura dan Malaysia. Beliau memulakan kerjaya lakonannya di Singapura pada 2001 menerusi watak Shahril dalam Cinta Bollywood (2001-2002), seterusnya beliau melakonkan watak Bob dalam Jeritan Sepi (2001-2002) dan sebagai Koperal Jamal Salleh dalam Heartlanders (2002-2005). Watak televisyen Singapura beliau termasuk Zack Ahmad dalam sitkom Phua Chu Kang (musim 6) dan Iqmal dalam siri drama Cinta Q.Beliau berhijrah ke Malaysia pada 2004 untuk memulakan kerjaya lakonannya menerusi watak pembantu dalam drama Haryati (2004). Kredit lakonannya di Malaysia termasuk Emil Emilda, Sadiq & Co, Nora Elena, Evolusi KL Drift: The Series dan Kusinero Cinta. Kredit filem beliau termasuk Evolusi KL Drift (2008), Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam (2009), Pisau Cukur (2010), KL Gangster (2011), Ombak Rindu (2011) dan Lari (2013). Aaron merupakan duta bagi produk Drive M7, Maggi, dan L'Oréal.

Sepanjang kerjayanya, Aaron telah menerima pelbagai anugerah dan pencalonan dalam kerjayanya termasuk Pesta Perdana Singapura, Anugerah Bintang Popular Berita Harian, Anugerah Skrin dan Anugerah MeleTOP Era.

Ada Yonath

Ada E. Yonath (Bahasa Ibrani: עדה יונת‎, pronounced [ˈada joˈnat]) (lahir 22 Jun 1939) adalah seorang ahli kristalografi Israel yang terkenal dengan karya perintisnya mengenai struktur ribosom. Beliau adalah pengarah semasa Helen dan Pusat Milton A. Kimmelman untuk Struktur Biomolekul dan Perhimpunan Institut Sains Weizmann.

Pada tahun 2009, beliau menerima Hadiah Nobel dalam Kimia bersama Venkatraman Ramakrishnan dan Thomas A. Steitz untuk kajiannya mengenai struktur dan fungsi ribosom itu, menjadi wanita Israel pertama yang memenangi Hadiah Nobel daripada sepuluh pemenang Hadiah Nobel Israel, wanita pertama dari Timur Tengah untuk memenangi hadiah Nobel dalam sains, dan wanita pertama dalam 45 tahun untuk memenangi Hadiah Nobel untuk Kimia.

Amber Chia

Amber Chia (Cina Ringkas: 谢丽萍, Cina Tradisional: 謝麗萍, pinyin: xiè lì píng; lahir 14 Disember 1981) ialah seorang peragawati dari Malaysia. Beliau dibesarkan di bandar Tawau, Sabah. Beliau memulakan kerjaya permodelan pada usia 17 tahun, setelah ditemui oleh pencari bakat di Kuala Lumpur, di mana beliau bertugas sebagai akauntan. Chia meraih kenamaan antarabangsa setelah dipilih sebagai salah seorang daripada 15 orang finalis peraduan Guess Watches Timeless Beauty pada tahun 2004, serta diundi sebagai Best Top Model oleh Malaysian International Fashion Awards pada tahun 2004 dan 2005. Salah satu ciri-ciri zahir beliau yang terpenting ialah bibir bermuncung yang jarang didapati pada orang Cina Malaysia.

Sebilangan syarikat terkemuka pernah menggunakan khidmat Chia dalam iklan mereka, termasuk Sony, L'Oréal, dan Mitsubishi. ini menyebabkan para pengkritik mendapati beliau terlebih pendedahan, serta tanggapan bahawa beliau lebih gemar memilih untuk mendukung produk secara senyap-senyap. Pihak-pihak tersebut juga menitikberatkan ketidakfasihan beliau berbahasa Inggeris (beliau fasih berbahasa Kantonis dan Mandarin), sungguhpun ini dikatakan adlaah disebabkan diri beliau dibesarkan di Tawau di mana kebanyakan penduduknya hanya fasih dalam loghat tempatan.

Celak

Celak ialah bahan kosmetik yang digunakan untuk mewarna kawasan sekeliling mata pemakai agar ia lebih menyerlah bentuknya.

DoubleClick

DoubleClick ialah jenama Google yang maju dan menyediakan perkhidmatan layanan iklan Internet. Pelanggan dan kliennya termasuk agensi, pemasaran dan penerbit yang meyampaikan perniagaan seperti Microsoft, General Motors, Coca-Cola, Motorola, L'Oréal, Palm, Apple, Visa, Nike, dan Carlsberg antara lain.

DoubleClick ditubuhkan pada tahun 1995 oleh Kevin O'Connor dan Dwight Merriman dan beribu pejabat di New York City, Amerika Syarikat. Ia dahulunya terdaftar sebagai "DCLK" di Pasaran Saham Nasdaq (NASDAQ), dan pada mulanya dibeli oleh firma ekuiti swasta Hellman & Friedman dan JMI Equity pada Julai 2005.

Pada Mac 2008, Google memperoleh DoubleClick untuk $3.1 bilion. Pada Jun 2018, Google mengumumkan rancangan untuk menjenamakan semula platform iklannya, dan DoubleClick telah bergabung ke jenama Google Marketing Platform baru.

Elizabeth Blackburn

Elizabeth Helen Blackburn, AC FRS FAA FRSN (lahir 26 November 1948) ialah seorang pemenang Hadiah Nobel Australia-Amerika yang merupakan bekas Presiden Institut Penyelidikan Biologi Salk. Sebelum ini, beliau ialah penyelidik biologi di Universiti California, San Francisco, yang mengkaji telomer, struktur pada akhir kromosom yang melindungi kromosom. Pada tahun 1984, Blackburn telah menemui telomeras, enzim yang menambah telomer, bersama Carol W. Greider. Untuk hasil kerja ini, beliau dianugerahkan Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan 2009, berkongsi bersama Greider dan Jack W. Szostak, menjadi satu-satunya pemenang Hadiah Nobel yang berasal dari Tasmania. Beliau juga bekerja dalam bidang etika perubatan, dan ditolak secara kontroversi daripada Majlis Presiden Pentadbiran Bush mengenai Bioetika.

Garnier

Garnier adalah sejenis jenama penjagaan peribadi yang juga merupakan anak syarikat pengeluar produk penjagaan peribadi terkemuka dunia iaitu L'Oréal. Garnier menghasilkan produk penjagaan rambut, antaranya termasuklah keluaran Fructis, ia juga turut memasarkan produk penjagaan kulit, misalnya jenama terbarunya Nutritioniste. Salah satu daripada kunci ramuan dan kandungan yang diperlukan dalam produk tersebut adalah penggunaan ekstrak pati buah-buahan yang menjadi bahan aktif asas dalam keseluruhan produk penjagaan keluarannya. Ia menggabungkan penggunaan asid buah-buahan, vitamin B3 dan B6, fruktosa dan glukosa.

Gincu

Gincu ialah produk kosmetik yang mengandungi pigmen, minyak, lilin dan bahan pelembap yang memberikan warna, tekstur dan perlindungan kepada bibir pemakai. Alat solekan ini datang dalam pelbagai warna dan jenis; dan ia secara umumnya dipakai oleh kaum wanita,namun pemakaiannya tidak terhad dalam kalangan mereka.

Gincu juga bertindak sebagai pelembap bibir yang bertindak memberikan warna dan kelembapan kepada bibir pemakai yang cenderung mengering akibat persekitaran.

Lancôme

Lancôme ialah sebuah rumah minyak wangi dan kosmetik mewah Perancis yang mengedarkan produk di peringkat antarabangsa. Lancôme ialah sebahagian daripada pembahagian produk mewah L'Oréal, yang merupakan syarikat induknya dan menawarkan penjagaan kulit, wangian, dan solek pada harga yang lebih tinggi.

Maskara

Maskara ialah produk kosmetik yang sering digunakan untuk menyerlahkan bulu mata dengan menggelapkan, menebalkan, atau memanjangkan bulu-bulu tersebut. Produk ini sering didatangi dalam tiga jenis iaitu cecair, buku atau sabun yang mempunyai persamaan dari segi komposisi asasnya daripada pigmen, minyak, lilin dan bahan pengawet.

Max Factor

Max Factor ialah garis kosmetik dari Coty, Inc. Ia diasaskan pada tahun 1909 sebagai Max Factor & Company oleh Maksymilian Faktorowicz, ahli kecantikan dari Poland.

Maybelline

Maybelline LLC, dijenamakan sebagai Maybelline New York, merupakan jenama solekan utama Amerika dijual di seluruh dunia dan anak syarikat milik syarikat kosmetik Perancis L'Oréal.

Pembedahan plastik

Pembedahan plastik merupakan pembedahan dengan tujuan untuk perubatan dan pemulihan yang dibenarkan. Contoh, pembedahan untuk mulut yang sumbing atau pembedahan untuk menampal kulit yang melecur. Pemakaian gigi palsu, rambut palsu, mata palsu dan sebagainya dibenarkan untuk tujuan menutup kecacatan. Pembedahan ini juga bertujuan yang kecantikan seperti memancungkan hidung, membesarkan mata dan sebagainya.

Pond's

Pond's adalah jenama kecantikan dan produk penjagaan kesihatan, yang kini dimiliki oleh syarikat induk syarikat multinasional Unilever.

Revlon

Revlon, Inc. ialah syarikat kosmetik, penjagaan kulit, wangian, dan penjagaan peribadi multinasional Amerika yang ditubuhkan pada tahun 1932 dan berpangkalan di New York City.

Syampu

Syampu ialah satu produk penjagaan rambut digunakan untuk penanggalan minyak, kotoran, partikel kulit, kelemumur, bahan pencemar persekitaran dan partikel bahan kontaminasi lain yang ansur bertambah pada rambut. Tujuannya adalah untuk menanggalkan tambahan yang tidak dikehendaki tanpa pelucutan terlalu banyak sebum lalu menyukarkan pengurusan rambut.

The Body Shop

Body Shop International Limited, didagangkan sebagai The Body Shop, ialah sebuah syarikat kosmetik, penjagaan kulit dan minyak wangi British yang diasaskan pada tahun 1976 oleh Dame Anita Roddick. Ia kini mempunyai seribu 1,000 produk yang dijual di lebih daripada 3,049 kedai milik dan francais di peringkat antarabangsa di 66 negara. Syarikat ini berpusat di East Croydon dan Littlehampton, West Sussex.

Syarikat ini dimiliki oleh syarikat kosmetik Brazil Natura. Syarikat itu dimiliki oleh syarikat kosmetik Perancis L'Oréal antara tahun 2006 dan 2017. Pada Jun 2017, L'Oréal bersetuju untuk menjual syarikat itu kepada Natura dengan harga £ 880 juta. Perjanjian itu telah diluluskan pada September 2017.

Twinkle Khanna

Tina Jatin "Twinkle" Khanna (lahir 29 Disember 1974) ialah seorang pengarang, kolumnis, penerbit filem, pereka dalaman dan bekas pelakon India. Buku terkininya, Pyjamas Are Forgiving (Juggernaut Books, 2018) dikeluarkan pada September 2018 dan telah menjadikannya penulis buku terlaris di India pada tahun 2018, menurut Nielsen BookScan India. Dua buku terdahulunya, Mrs Funnybones dan The Legend Of Lakshmi Prasad, juga paling laris. Beliau mula berlakon pada 1995 dengan Barsaat dan telah berlakon sebanyak 16 filem.

Selepas meninggalkan kerjaya lakonan, pada tahun sama, beliau beralih ke rekaan dalaman dan merupakan pemilik bersama The White Window, rangkaian gedung rekaan dalaman yang beroperasi Mumbai.

Beliau ialah pengasas bersama syarikat penerbitan Grazing Goat Pictures, dan telah menerbitkan 6 filem termasuk drama bahasa Marathi 72 Miles. Beliau menerbitkan filem pemenang Anugerah Filem Kebangsaan Pad Man, yang juga merupakan filem yang diiktiraf secara kritikal berdasarkan kehidupan Arunachalam Muruganantham, dengan tumpuan yang kuat untuk menghilangkan pantang larang di sekitar haid, topik yang tidak pernah diterokai di panggung wayang sebelum ini.Khanna ialah duta India bagi L'Oréal.

Vaseline

Vaseline /ˈvæsəˌliːn/ ialah jenama jeli petroleum Amerika yang dimiliki oleh syarikat British-Belanda Unilever. Produk termasuk jeli petroleum biasa dan pilihan krim kulit, sabun, losyen, pembersih, dan deodoran.

Dalam banyak bahasa, perkataan "Vaseline" digunakan sebagai generik untuk jeli petroleum; di Portugis dan sesetengah negara berbahasa Sepanyol, produk Unilever dipanggil Vasenol.

Syarikat CAC 40 Perancis (sehingga 4 Oktober 2017)
Wajah
Bibir
Mata
Rambut
Kuku
Tubuh
Topik berkaitan

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.