Kubis


Kobis bulat (bahasa Inggeris: Cabbage) merupakan sejenis sayur. Brassica oleracea merupakan nama sains bagi bunga kobis dan sayur ini berasal dari keluaraga Brassica. Sayur ini mengandungi belerang atau sulfur, iaitu sejenis zat galian yang penting untuk kesihatan. Kobis bukan sahaja berkesan untuk mengubati penyakit ulser malahan juga berkesan untuk mengubati masalah–masalah lain di usus

Kobis yang kaya dengan kalsium, fosforus, zat besi, sodium, potasium dan vitamin A, B- Kompleks dan C dapat meredakan masalah di bahagian perut dan hati seperti yang dialami oleh mereka yang lali arak. Kompaun belerang dalam kubis dapat menghindarkan pengeluran carcinogen, sejenis bahan kimia berbahaya dalam tubuh badan. Amalan memakan kobis dapat menghalang carcinogen daripada bergabung menjadi sel-sel darah. Selain itu asid amino yang mengandungi belerang dalam kubis juga bertindak menurunkan paras kolestrol , meredakan saraf dan menenangkan fikiran dan sekaligus membantu seseorang itu tidur dengan selesa pada waktu malam.

Kobis bulat banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani, dan pasar sayur.

Kubis
frames

Pengelasan saintifik

Varieti

YosriKubisBulat1
Kobis bulat.

Penanaman

Pokok kubis yang ditanam atas batas.

Pokok kubis yang ditanam atas batas.

Pengendalian lepas tuai

Lihat juga

Senarai pokok
Pokok mangga
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Rujukan

Baek kimchi

Baek kimchi (harfiah "kimchi putih") adalah sejenis kimchi dibuat tanpa serbuk cili yang biasa digunakan untuk penapaian kimchi dalam masakan Korea. Baek kimchi mempunyai rasa yang lebih ringan, sesuai kepada kanak-kanak dan warga tua, yang kepada mereka kimchi biasa mungkin terlalu pedas. Baek kimchi mengandungi baechu (kubis) masin, mu (lobak), minari, daun bawang, pear Korea, buah berangan, jujube, halia, bawang putih, garam, gula, dan sedikit potongan lada cili sebagai hiasan.Baek kimchi'rasa ringan dan tekstur rangup menjadikannya pembuka selera yang baik apabila orang memesan hidangan utama berasaskan daging lembu seperti galbi atau bulgogi di restoran Korea. Ia juga digunakan sebagai pembalut untuk baek kimchi bossam.

Bok choy

Bok choy, pak choi or pok choi (Bahasa Cina: 上海青; pinyin: Shànghǎi qīng; secara harfiahnya "Shanghai Green"; Brassica rapa subsp. chinensis) ialah sejenis kubis Cina. Jenis Chinensis tidak membentuk kepala dan mempunyai helaian daun hijau licin, sebaliknya membentuk kluster yang mengingatkan sayuran sawi atau saderi. Jenis Chinensis adalah popular di selatan China dan Asia Tenggara. Tahan dengan musim sejuk, ia semakin banyak ditanam di Eropah Utara. Kumpulan ini pada asalnya dikelaskan sebagai spesies sendiri di bawah nama Brassica chinensis by Linnaeus.

Brokoli

Brokoli atau kubis bunga hijau ialah sejenis tumbuhan yang dijadikan sebagai sayur-sayuran.

Jambak bunganya bersama tangkai jambak bunga yang muda direbus atau dikukus sehingga sederhana empuk untuk dijadika sebagai ulam. Rasanya lemak-lemak manis.

Dongchimi

Dongchimi adalah sejenis kimchi mengandungi lobak putih, baechu (hangul: 배추, kubis Cina), daun bawang, cili hijau ditapai, halia, bae (hangul 배: pear Korea) dan air garam dalam masakan Korea. Nama dong (hangul: 동; hanja: 冬; harfiah "musim sejuk") dan chimi (hangul: 치미, istilah kuno bagi kimchi), mencadangkan, kimchi ini secara tradisinya dimakan pada musim sejuk.Dongchimi juga diperam seperti kimchi lain, tetapi tempoh matang yang agak pendek (2-3 hari). Walaupun ia boleh dibuat pada bila-bila masa sepanjang tahun, ia biasanya dibuat semasa musim gimjang. Kawasan utara yang terdiri daripada Hamgyeong-do dan Pyeongan-do di Korea Utara amat terkenal dengan dongchimi mereka.Dongchimi yang berair ini mempunyai rasanya yang jelas dan jernih dan digunakan sebagai sup untuk membuat dongchimi guksu (동치미 국수 sup mi sejuk dibuat dengan dongchimi) dan naengmyeon , atau disajikan dengan tteok atau keledek kukus untuk mengimbangi rasanya yang kuat.

Kimchijeon

Kimchijeon atau kimchi jeon (juga dikenali sebagai Kimchi buchimgae [김치부침개]) (Sebutan bahasa Korea: [kimtɕʰi dʑʌn]) ialah sejenis jeon, atau lempeng Korea, yang dibuat daripada hirisan kimchi, tepung adunan dan kadang kala syur yang lain juga. Walau bagaimanapun, daging (lazimnya babi kisar) turut ditambah. Kimchi, sayur jeruk yang diperisakan dengan cili dan jeotgal, ialah makanan ruji dalam masakan Korea. Makanan ini bagus jika kimchi matang digunakan. Kimchijeon sering dikenali dalam budaya Korea sebagai makanan tradisi yang berprofil rendah kerana mudah dibuat di rumah tanpa sebarang tambahan perbelanjaan.

Ia lazimnya disaji sebagai pembuka selera, snek atau banchan (hidangan sampingan).

Ketika menyediakan, jus dari kimchi sering ditambah, terutama sekali baechu kimchi, yang diperbuat dari kubis Napa. Jus itu memberikan warna merah kepada adunan tetapi tidak memberikan rasa pedas. Bersama-sama kimchi, ia turut dihidang sebagai anju dengan arak sebagai makgeolli atau dongdongju.

Kkakdugi

Kkakdugi adalah sejenis kimchi dalam masakan Korea. Lazimnya, ia mempunyai semua bahan-bahan kimchi, tetapi baechu (hangul: 배추; kubis Napa) yang biasa digunakan untuk kimchi digantikan dengan daikon Korea (called mu, 무). Kkakdugi merupakan banchan (hidangan sampingan) popular dinikmati oleh orang Korea dan lain-lain.

Kubis Cina

Kubis cina atau Ong King atau Sayur Putih adalah sayuran berdaun berkaitan dengan kubis barat dan sama spesis seperti lobak putih biasa. Tumbuhan ini berasal dari China, berdekatan daerah Beijing, dan telah ditanam di timur Asia secara meluas.

Kubis brussels

Kubis brussels adalah ahli Kumpulan Gemmifera daripada kubis (Brassica oleracea), ditanam kerana tunasnya yang boleh dimakan.

Sayuran daun hijau biasanya berdiameter 2.5–4 cm (0.98–1.6 in) dan kelihatan seperti kubis kecil. Kubis brussels telah lama popular di Brussels, Belgium, dan mungkin berasal dan mendapat namanya di sana.

Kubis bunga

Kubis bunga adalah salah satu daripada beberapa sayur-sayuran dalam spesies Brassica oleracea, dalam famili Brassicaceae. Ia adalah satu tumbuhan tahunan yang dibiakkan dengan benih. Biasanya, hanya kepala (berupa dadih putih) yang dimakan. Kepala kubis bunga terdiri daripada jambak meristem putih. Kepala kubis bunga menyerupai brokoli, yang berbeza dalam mempunyai tunas bunga. Brassica oleracea juga termasuk brokoli, kubis brussels, kubis, kailan, dan kale, walaupun mereka adalah berbeza kumpulan kultivar.

Kubis kerinting

Kubis kerinting atau kale atau borecole (boerenkool) ialah sayuran daripada spesies tumbuhan Brassica oleracea dengan daun hijau atau ungu, di mana daun pusat tidak membentuk kepala. Ia dianggap lebih dekat dengan kubis liar berbanding kebanyakan bentuk sayur-sayuran tanaman. Beluncas kecil putih, atau kecil rama-rama kubis putih, Pieris rapae adalah salah satu perosak paling terkenal bagi tumbuhan ini.

Masakan Armenia

Masakan Armenia (Jawi: ماسقن أرمينيا) termasuk makanan dan teknik memasak orang Armenia dan makanan dan hidangan tradisional Armenia. Masakan ini mencerminkan sejarah dan geografi di mana orang Armenia hidup serta berkongsi pengaruh luar dari masakan Eropah dan Levant. Masakan ini juga mencerminkan tanaman tradisional dan haiwan yang ditanam dan dibesarkan di kawasan penduduk Armenia.

Penyediaan hidangan daging, ikan, dan sayuran di dapur Armenia sering memerlukan menyumbat, pembuihan, dan memuri. Bebiri, terung, dan roti (lavash) adalah ciri-ciri asas masakan Armenia. Orang Armenia secara tradisinya menggunakan gandum patah (bulgur) berbanding untuk jagung dan beras. Rasa makanan bergantung kepada kualiti dan kesegaran ramuan daripada penggunaan rempah yang berlebihan.

Herba segar digunakan secara meluas, kedua-duanya di dalam makanan dan sebagai iringan. Herba kering digunakan pada musim sejuk, ketika herba segar sukar didapati. Makanan terdiri daripada bijirin utama dan terdapat dalam pelbagai bentuk, seperti: gandum, bulgur (gandum patah separa rebus), semolina, farina, dan tepung. Secara amnya, beras digunakan terutamanya di bandar-bandar dan di kawasan tertentu yang tumbuh padi (contohnya, Marash dan wilayah sekitar Yerevan). Kekacang digunakan secara bebas, terutama kacang kuda, lentil, kacang putih, dan kacang ginjal. Kacang digunakan untuk menambah tekstur dan pemakanan kepada hidangan Lenten. Penggunaan utama adalah walnut, badam, kacang pain, juga kacang hazel, pistasio (di Cilicia), dan kacang daripada pokok-pokok serantau.

Buah segar dan kering digunakan sebagai bahan utama dan sebagai agen masam. Sebagai bahan utama, buah-buahan berikut digunakan: aprikot (segar dan kering), kuins, tembikai, dan lain-lain. Sebagai agen masam, buah-buahan berikut digunakan: beri sumac (dalam bentuk serbuk kering), anggur masam, plum (baik masam atau kering), delima, aprikot, ceri (terutama ceri masam), dan lemon. Selain daripada daun anggur, daun kubis, chard, daun bit, daun lobak, daun strawberi, dan lain-lain juga digunakan untuk makanan sumbat.

Nabak kimchi

Nabak kimchi adalah kimchi berair yang serupa dengan dongchimi, dalam masakan Korea. Ia diperbuat daripada hirisan nipis daikon Korea dan kubis Napa (dipanggil baechu, hangul 배추,dalam Bahasa Korea) menjadi bentuk segi empat tepat sebagai bahan utama dan digaramkan dengan sayur-sayuran campuran dan rempah seperti timun, daun bawang, dropwort air (dipanggil"minari", 미나리 indalam Bahasa Korea), bawang putih, halia, cili, serbuk cili, gula, garam, dan air.Nabak gimchi kelihatan seperti dongchimi dalam bentuknya tetapi biasanya digunakan pada musim bunga dan musim panas, sedangkan dongchimi adalah paling biasa dimakan pada musim sejuk. Selain itu, serbuk cili ditambah untuk membuat nabak kimchi dan menjadikan kimchi itu berwarna merah jambu mawar tidak seperti dongchimi yang berwarna putih .

Istilah nabak berasal dari nabaknabak (hangul 나박나박) yang merupakan kata keterangan dalam Bahasa Korea dan bermaksud "membuat leper atau menghiris nipis".

Pokok Kubis Hutan

Pokok Kubis Hutan merupakan sejenis pokok herba. Pokok Kubis Hutan mempunyai nama sainsnya Brassica spp .

Ribollita

Ribollita adalah sup roti Tuscan yang terkenal iaitu sejenis potaj hangat yang diperbuat dengan roti dan sayur-sayuran. Terdapat banyak variasi tetapi bahan utama selalu termasuk roti sisa, kacang cannellini, kale lacinato, kubis, dan sayur-sayuran yang murah seperti lobak merah, kacang, chard, saderi, kentang dan bawang. Namanya secara harfiah bermaksud "dididih semula".

Seperti kebanyakan masakan Tuscan, sup ini mempunyai asal-usul petani. Ia pada asalnya dibuat dengan pemanasan semula (iaitu pendidihan semula) sisa minestron atau sup sayuran dari hari sebelumnya. Sesetengah sumber menetapkannya kembali ke Abad Pertengahan, apabila para hamba mengumpulkan roti para yang direndam makanan dari jamuan tuan-tuan feudal dan merebusnya untuk makan malam mereka sendiri.

Sauerkraut

Sauerkraut ([sa-wĕ-kraut], bahasa Jerman: [ˈzaʊɐˌkʁaʊt] ( dengar), 'kubis masam') dibuat dengan menapai kubis mentah mengunakan pelbagai jenis bakteria asid laktik. Asid laktik yang terhasil daripada penapaian gula dalam daun-daun kobis yang diracik ini memberikan ia rasa masam yang unik serta jangka hayat yang panjang.

Sayur

Sayur adalah merujuk kepada sebarang tumbuhan atau bahagian tumbuhan yan dimakan secara mentah atau setelah dimasak, sebagai ulam, salad atau lauk, bukan pencuci mulut, dan bukan makanan ruji atau snek. Sayur boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan iaitu jenis daun, buah dan ubi. Terdapat lebih daripada 50 jenis sayur ditanam di Semenanjung Malaysia sama ada di dataran tanah rendah atau di dataran tanah tinggi. Lebih kurang 20 jenis sayur yang penting dan banyak ditanam oleh petani Malaysia berdasarkan nilai komersial yang ada.

Seon

Seon merujuk kepada masakan Korea tradisional dibuat dengan mengukus sayur-sayuran seperti zukini, timun, terung, atau kubis Napa yang disumbat dengan inti. Sungguhpun istilah itu adalah pasangan dari jjim, hidangan dibuat dengan mengukus daging atau makanan laut, konsep itu tidak ditetapkan dengan jelas. Untuk membuat hobakseon (호박선) atau oiseon (오이선), zukini atau timun dipotong kepada kepingan 4 atau 5 cm panjang dan dikelar. Hirisan itu keudiannya digaramkan sedikit dan jus diperah sedikit. Daging lembu atau ayam dan bawang dicincang dan dicampur bersama-sama dengan perasa untuk membuat inti. Zukini atau timun yang telah siap disumbat dengan inti dan diletakkan di atas periuk. Stok berperisa sup atau sayur-sayuran dituang ke atas bahan-bahan sehingga direndam dan direbus atau dikukus selama 5 atau 10 minit. Selepas selesai memasak, hirisan seogi (석이, Umbilicaria esculenta), lada cili, dan jidan (지단, telur goreng dipisahkan lapisan putih dan kuning) diletakkan di atas piring sebagai gomyeong (고명, hiasan). Selain hidangan ini, gajiseon (가지선, terung kukus), gochuseon (고추선, cili kukus), donggwaseon (동과선, labu air kukus), museon (무선, daikon kukus), baechuseon (kubis Cina kukus) dan dubuseon (tauhu kukus) mewakili hidangan seon.

Ulam

Ulam boleh ditakrifkan sebagai bahagian tumbuh-tumbuhan yang terdiri dari pucuk, daun, batang, umbut, biji, buah, ubi dan buga yang dimakan mentah, dicelur, distim atau direbus sebelum makan. Selalunya bagi menambah rasa kepada ulaman yang dimakan, ia dicecah dengan sambal belacan, budu, cencaluk, mayonis, atau cecahan-cecahan lain. Biasanya disertakan sekali dengan nasi dan lauk-pauk yang lain. Ulam terkenal sebagai hidangan harian utama di kalangan masyarakat Melayu di kampung-kampung dan kini mulai terdapat di kawasan bandar-bandar juga. Disebabkan banyaknya khasiat ulam ini, terdapat inisiatif untuk membukukan maklumat ulam dalam satu buku yang lengkap.Bagi seorang yang sihat tubuh badannya, maka pengambilan ulam tidak memberi masalah kepadanya kerana ia boleh mengambil apa jua ulam yang dia sukai memandangkan tubuhnya sihat dapat menerima apa jua kesan dan khasiat ulam yang diambil dengan kadar yang sesuai. Ini berlainan pula bagi mereka yang berpenyakit kerana pemakanan ulam perlu diperhatikan agar tidak memakan ulam yang boleh mendatangkan kesan buruk padanya. Contohnya, seorang pesakit tekanan darah rendah tidak digalakkan makan banyak ulam sambung nyawa memandangkan ulam ini boleh memberi kesan merendahkan lagi tekanan darah. Walaupun begitu, eloklah orang yang berpenyakit mengambil hanya ulam yang memberi kesan positif padanya.

Wasabi

Wasabi (わさび atau 山葵)(Wasabia japonica, atau: Eutrema japonica, bahasa Inggeris: Japanese Horseradish) adalah tanaman asli Jepun dari keluarga kubis (Brassicaceae). Parutan ubinya (rizoma) yang juga disebut wasabi, dimakan sebagai penyeri masakan Jepun, seperti sashimi, sushi, soba, dan ochazuke. Daun, tangkai, dan rizoma memiliki aroma harum, dan rasa tajam menusuk hingga ke hidung seperti mustard, tapi bukan pedas di lidah seperti cili.

Unsur kimia yang menjadikan wasabi memiliki rasa pedas ialah isotiosianat (6-metiltioheksil isotiosianat, 7-metiltioheptil isotiosianat, dan 8-metiltiooctil isotiosianat).. Bahan ini bersifat antimikrob yang menghalang pertumbuhan bakteria yang membolehkan hirisan ikan segar selalu dimakan bersama wasabi.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.