Kawasan perlindungan

Kawasan perlindungan atau kawasan yang dilindungi merupakan kawasan atau wilayah yang dilindungi kerana nilai-nilai persekitaran alaminya, persekitaran sosial budayanya, atau hal-hal lain yang seumpamanya. Pelbagai jenis kawasan yang dilindungi terdapat di pelbagai negara, sangat berubah baik dalam aras atau peringkat perlindungan yang disediakannya mahupun dalam undang-undang atau aturan (antarabangsa, kebangsaan, atau daerah) yang dirujuknya dan yang menjadi landasan operasionalnya. Antara contohnya ialah taman kebangsaan, cagar alam, cagar alam laut, cagar budaya, dan lain-lain.

Terdapat lebih dari 108,000 kawasan yang dilindungi di seluruh dunia, dan jumlah ini terus bertambah, merangkumi wilayah seluas 19,300,000 km2 (7,500,000 bt2), atau lebih dari 13% keluasan daratan dunia; melebihi luas Benua Afrika.[1] Pada pihak lain, hingga dengan 2008 baru sebanyak 0.8% luas lautan yang termuat dalam sekitar 5,000 kawasan perlindungan laut[2][3].

Salah satu –namun bukan satu-satunya– takrifan mengenai kawasan yang dilindungi dikeluarkan oleh Kesatuan Pemuliharaan Sedunia, IUCN.

Elephant safari
Safari gajah di tengah Taman Negara Jaldapara di Benggala Barat, India
Swiss National Park 188
Taman Negara Swiss Alps

Sejarah

Keinginan dan tindakan manusia dalam melindungi persekitarannya yang berharga barangkali telah dilakukan semenjak ribuan tahun yang dahulu. Akan tetapi salah satu yang tercatat jelas dalam sejarah ialah apa yang dilakukan oleh Ashoka, salah seorang raja yang paling terkenal dari Dinasti Maurya, India. Pada tahun 252 SM, beliau mengumumkan perlindungan hidupan, ikan, dan hutan[4].

Di zaman moden, pemasyhuran Taman Negara Yellowstone di Amerika Syarikat pada tahun 1872 merupakan salah satu tonggak penting pemuliharaan alam masa kini. 

Komitmen antarabangsa untuk membina suatu rangkaian kawasan yang dilindungi di dunia berawal dari tahun 1972, yakni ketika Pengisytiharan Stockholm memandatkan perlindungan dan pelestarian wakil-wakil semua jenis ekosistem utama yang ada, sebagai bahagian fundamental dari program pemuliharaan di masing-masing negara. Sejak semasa itulah, usaha perlindungan dari perwakilan ekosistem perlahan-lahan tumbuh menjadi prinsip dasar pemuliharaan alam dan biologi pemuliharaan; dikukuhkan oleh resolusi-resolusi PBB untuk persekitaran seperti Piagam Dunia untuk Kelestarian Alam (1982), Pengisytiharan Rio (1992), serta Pengisytiharan Johannesburg (2002).

Suatu set dari pelbagai jenis kawasan yang dilindungi, luasan serta penyebarannya di suatu negara biasa disebut sebagai sistem kawasan yang dilindungi. Sayangnya, sistem kawasan ini umumnya masih terhad pada kawasan pemuliharaan daratan, dengan sedikit sentuhan pada kawasan pemuliharaan laut dan tanah lembap.

Kategori IUCN

Menurut takrifan IUCN, kawasan yang dilindungi ialah:

Ruang yang ditentukan sempadan geografi dengan jelas, diperakui, didedikasikan dan dikelola dari segi undang-undang mahupun kaedah lain yang efektif, untuk mencapai tujuan pelestarian alam jangka panjang, lengkap dengan fungsi-fungsi ekosistem dan nilai-nilai budaya yang terkait.

Selanjutnya IUCN membezakan pelbagai jenis kawasan yang dilindungi kepada enam kategori, iaitu:[5]

 • Ia - Cagar Alam Tegas (Strict Nature Reserve)
Kawasan daratan atau lautan yang dilindungi kerana mempunyai keistimewaan atau merupakan perwakilan ekosistem, keadaan geologi atau fisiologi, dan atau spesies, tertentu, yang penting bagi ilmu pengetahuan atau pemantauan persekitaran.
 • Ib - Kawasan Keliaran (Wilderness Area)
Kawasan daratan atau lautan yang masih liar atau hanya sedikit diubah, yang masih mempunyai atau mengekalkan karakter dan pengaruh alaminya, tanpa adanya hunian yang kekal atau ketara; dilindungi dan dikelola untuk mengekalkan keadaan alaminya.
 • II - Taman Negara (National Park)
Kawasan daratan dan lautan yang masih semula jadi, yang ditunjuk untuk (i) melindungi integriti ekologi dari satu atau beberapa ekosistem di dalamnya, untuk kepentingan sekarang dan generasi akan datang; (ii) menghindarkan/mengeluarkan kegiatan-kegiatan eksploitasi atau okupasi yang bercanggah dengan destinasi pelestarian kawasan; (iii) membekalkan landasan bagi kepentingan-kepentingan kerohanian, saintifik, pendidikan, pelancongan dan lain-lain, yang semuanya perlu selaras secara persekitaran dan budaya.
 • III - Tugu Alam (Natural Monument)
Kawasan yang mempunyai satu atau lebih kekhususan atau keistimewaan alam atau budaya yang merupakan nilai yang unik atau luar biasa; yang disebabkan oleh sifat kejarangan, perwakilan, atau kualiti estetika atau nilai penting budaya yang dipunyainya.
 • IV - Kawasan Pengurusan Habitat/Spesies (Habitat/Species Management Area)
Kawasan daratan atau lautan yang diintervensi atau dikelola secara aktif untuk memelihara fungsi-fungsi habitat atau untuk memenuhi keperluan spesies tertentu.
 • V - Rupa Bumi/Laut Terlindung (Protected Landscape/Seascape)
Kawasan daratan atau lautan, dengan kawasan pesisir di dalamnya, di mana interaksi masyarakat dengan persekitaran alaminya selama bertahun-tahun telah membentuk wilayah dengan ciri-ciri yang khas, yang mempunyai nilai-nilai estetika, ekologi, atau budaya yang ketara, selalunya dengan kepelbagaian hidupan yang tinggi. Menjaga integriti hubungan timbang balik yang tradisional ini bersifat penting bagi perlindungan, pemeliharaan, dan evolusi wilayah yang dimaksudkan.

Nota kaki

 1. ^ Mark Dowie. Conservation Refugees. Diterbitkan pertama kali dalam majalah Orion, Nopember/Desember 2005
 2. ^ Wood et al. 2008. Assessing progress towards global marine protection targets: shortfalls in information and action. Oryx 42:340-351
 3. ^ Protect Planet Ocean http://www.protectplanetocean.org
 4. ^ MacKinnon, J., K. MacKinnon, G. Child, dan J. Thorsell. 1990. Pengelolaan Kawasan Yang Dilindungi di Daerah Tropika. Gadjah Mada Univ. Press, Yogyakarta
 5. ^ Badman, Tim. "World Heritage and Protected Areas 2008 Edition" (PDF). IUCN. m/s. 2. Dicapai 2008-09-07.
Hydromedusa maximiliani

Hydromedusa maximiliani atau dikenali sebagai Kura-kura Leher Ular Brazil ialah spesies kura-kura Chelidae yang berasal dari Selatan Brazil. Masyarakat tempatan memanggilnya cágado da serra. Ia adalah kura-kura terkecil Brazil yang hanya mencapai sehingga 20 cm (7.9 in) panjang. Spesies ini sering dijumpai di kawasan jeram sungai berpasir dan dasar berbatuan serta hutan-hutan di atas paras 600m.

Kawasan Perlindungan Marin Kepulauan Sugud

Kawasan Perlindungan Marin Kepulauan Sugud (Bahasa Inggeris: Sugud Islands Marine Conservation Area, SIMCA) ialah sebuah Kawasan Perlindungan Marin Kategori II di daerah Beluran, Sabah, Malaysia. Kawasan perlindungan ini termasuklah Pulau Lankayan, Billean, Tegaipil dan kawasan lautan sekeliling. Kerajaan negeri Sabah telah melarang sebarang aktiviti perdagangan dan penangkapan ikan di kawasan tersebut (termasuk aktiviti penggambaran dalam laut hidupan marin), berkeluasan melebihi 463 kilometer persegi (46 ribu hektar). Para pelawat dan pelancong yang melawat kawasan itu akan dikenakan bayaran penyelenggaraan.

Nantes

Nantes ([nɑ̃t] ( dengar)) (Gallo: Naunnt atau Nantt (disebut: [nɑ̃t] atau [nɑ̃ːt]); Bahasa Breton: Naoned (disebut [ˈnɑ̃wnət])) adalah sebuah bandar di Loire-Atlantique di Loire, 50 km (31 mi) dari pantai Atlantik. Bandar ini adalah keenam terbesar di Perancis, dengan populasi 303,382 di Nantes dan kawasan metropolitan hampir 950,000 penduduk. Dengan Saint-Nazaire, sebuah pelabuhan di muara Loire, Nantes membentuk metropolis Perancis utara-barat utama.

Ia adalah kerusi pentadbiran Loire-Atlantique jabatan dan région Pays de la Loire, salah satu daripada 18 kawasan di Perancis. Nantes adalah sejarah dan budaya dari Brittany, bekas duchy dan provinsi, dan peninggalannya dari wilayah pentadbiran moden Brittany kontroversial.

Nantes dikenal pasti semasa klasik kuno sebagai pelabuhan di Loire. Ia adalah tempat keuskupan pada akhir era Empayar Rom sebelum ia ditaklukkan oleh Bretons pada tahun 851. Walaupun Nantes adalah kediaman utama abad ke-15 Brittany, Rennes menjadi ibu negara selepas 1532 kesatuan Brittany dan Perancis. Pada abad ke-17, selepas penubuhan empayar koloni Perancis, Nantes secara beransur-ansur menjadi pelabuhan terbesar di Perancis dan bertanggungjawab untuk hampir separuh daripada perdagangan budak Atlantik Perancis abad ke-18. Revolusi Perancis mengakibatkan penurunan ekonomi, tetapi Nantes membangunkan industri yang teguh selepas tahun 1850 (terutamanya dalam pembuatan kapal dan pemprosesan makanan). Deindustrialisation pada separuh kedua abad ke-20 mendorong bandar untuk mengguna pakai ekonomi perkhidmatan.

Pada tahun 2012, Globalisasi dan Rangkaian Penyelidikan Bandar Dunia menduduki Nantes sebagai bandar dunia Gamma. Ia adalah bandar raya peringkat keempat di Perancis, selepas Paris, Lyon dan Marseille. Kategori Gamma termasuk bandar-bandar seperti Algiers, Orlando, Florida, Orlando, Porto, Turin dan Leipzig. Nantes telah dipuji kerana kualiti hidupnya, dan menerima European Capital Award Award pada tahun 2013.Suruhanjaya Eropah mencatatkan usaha bandaraya untuk mengurangkan pencemaran udara dan pelepasan emisi CO2, sistem pengangkutan awam yang berkualiti tinggi dan terurus dengan baik dan biodiversitinya, dengan 3,366 hektar (8,320 ekar) ruang hijau dan beberapa kawasan perlindungan Natura 2000.

Pelabuhan New York

Pelabuhan New York merujuk pada satu laluan air di kawasan perlindungan berdekatan dengan muara Sungai Hudson yang berakhir di Teluk New York. Meskipun Lembaga Nama-nama Geografi tidak menggunakan istilah ini, Pelabuhan New York memiliki sejarah, sistem pentadbiran, komersial dan ekologi yang penting. Asalnya ia digunakan bagi merujuk pada Teluk New York Hulu, satu istilah yang digunakan untuk menghuraikan Pelabuhan New York dan New Jersey, daerah pelabuhan untuk kawasan metropolitan New York-Newark, di bawah tanggungjawab Pihak Berkuasa Pelabuhan.

Pelancongan di Sabah

Kawasan pelancongan di Sabah terdiri daripada kawasan semula jadi seperti gunung-ganang dan kawasan perlindungan haiwan seperti Kawasan Perlindungan Orang Utan Sepilok.

Pulau Billean

Pulau Billean atau lebih dikenali dengan panggilan Billean sahaja adalah sebuah pulau yang terletak didalam kawasan perairan daerah Beluran, Sabah, Malaysia. Pulau ini juga terletak didalam Kawasan Perlindungan Marin Kepulauan Sugud.Berdasarkan kuasa-kuasa yang diberi kepadanya oleh seksyen 21(1) Enakmen Pemeliharaan Hidupan Liar 1997, Yang di-Pertua Negeri mengikut nasihat Ketua Menteri telah dibolehkan untuk mengisytiharkan Pulau Billean sebagai kawasan pemeliharaan hidupan liar negeri bagi kategori hidupan marin dan persekitarannya.

Pulau Billean terjadi daripada timbunan pasir yang berkeluasan 2 hektar dengan panjang pulau

245 m dan lebar 160 m. Pulau ini merupakan salah sebuah pulau di bawah pengawasan Sugud Island Marine Conservation Area (SIMCA). Ia telah diwartakan sebagai kawasan pemeliharaan Marin pada tahun 1987. Bentuk muka bumi keseluruhan pulau ini adalah berpasir dan rata serta ditumbuhi dengan pokok seperti pandan laut, mengkuang, ketapang, caserina dan pokok kelapa.

Keterangan berkaitan Pulau Billean adalah seperti berikut:

Lokasi : Pulau Billean

Daerah kepulauan air : Labuk Sugud

Deskripsi : Lot Ukur Bil. 08200041

No. Pelan : L.S.C. 1204-8-2-40

Luas Kawasan Lebih Kurang : 2 Hektar

Pulau Howland

Pulau Howland adalah sebuah kepulauan tidak berpenghuni yang terletak di Samudra Pasifik bahagian tengah, sekitar 3.100 km sebelah barat daya Honolulu.

Sebagai bahagian dari Kepulauan Terpencil Minor, Pulau Howland termasuk dalam wilayah tidak tergabung (unincorporated territory) yang dikelola oleh Dinas Perikanan dan Margasatwa, di bawah otoritas Departemen Dalam Negeri Amerika Syarikat. Pulau seluas 1,84 km² ini beserta tanah seluas 129,8 km² yang tergenang air laut ditetapkan sebagai kawasan Perlindungan Margasatwa Nasional.

Pulau Lankayan

Pulau Lankayan adalah sebuah pulau resort batu karang tropika yang amat kecil yang berada di Laut Sulu, terletak di barat laut Pulau Borneo, dibawah naungan negeri Sabah, Malaysia. Pulau ini terletak kira-kira 15 km dari Sandakan.Pulau Lankayan terdapat banyak spesies flora dan fauna. Di pulau ini, hanya terdapat satu sahaja resort peranginan yang dikenali sebagai, Lankayan Island Dive Resort, yang dibina pada tahun 1997. Apabila menyelam di laut yang terdapat di pulau ini, para penyelam pasti tertarik dengan hidupan marin makro yang pelbagai, selain terumbu karang hidup, dan kapal karam cekung. Pulau Lankayan juga cukup terkenal dengan kehadiran Yu paus.

Diantara fauna marin yang mudah ditemui ada disekitar laut Pulau Lankayan ini adalah seperti scads, barracuda ekor kuning, jack, yu blacktip, kerang gergasi, Ikan anemone cakar, decorator, ketam labah-labah, udang terumbu karang, nudibranch, udang gobie, kuda laut, ikan paip hantu, gurnard terbang, ikan kakak tua, ikan pari dan ikan gitar. Tumbuhan asli yang boleh ditemui pula adalah termasuk pokok kasuarina dan pandan pain berskru.Kehadiran spesies penyu seperti Penyu hijau dan penyu hawksbill membuatkan pulau ini turut terkenal sebagai tapak pendaratan penyu bertelur di Laut Sulu. Setiap penyu yang mendarat di pulau ini akan ditandakan oleh pegawai pemeliharaan penyu yang bertugas, manakala telurnya akan diambil dan dikira selain dibuat kajian, telur yang telah siap di kira dan dikaji akan dimasukkan kedalam pusat jagaan telur penyu untuk ditanam kembali, dijaga daripada pemangsa dan pencuri. Telur penyu akan dibiarkan dieram secara semulajadi dan setiap telur yang berjaya ditetaskan akan dikira bilangan anak penyu sebelum dilepaskan semula ke laut terbuka secara selamat.

Pada 13 Oktober 2003, Pulau Lankayan diisytiharkan berada didalam Kawasan Perlindungan Marin Kepulauan Sugud (SIMCA). Sebagai salah satu dari pula-pulau yang terdapat dalam keanggotaan SIMCA, semua sumber yang diperolehi dari pulau dan lautnya seperti penangkapan ikan adalah dilarang dilakukan oleh sesiapa sahaja menurut arahan Kerajaan Negeri Sabah, Malaysia.

Pulau Perak

Pulau Perak ialah sebuah pulau kecil yang berdiri daripada sebongkah besar batuan granit kurang satu km persegi yang terletak di perairan terhujung sebelah barat Semenanjung Malaysia, di perairan Selat Melaka, Kedah, Malaysia.

Pulau Perak yang terletak di dalam wilayah negeri Kedah, Malaysia merupakan kawasan perlindungan marin.Sebuah helikopter Nuri TUDM pernah mendarat cemas di pulau ini pada Disember 2013.

Pulau Tegaipil

Pulau Tegaipil atau lebih dikenali dengan panggilan Tegaipil sahaja adalah sebuah pulau yang terletak didalam kawasan perairan daerah Beluran, Sabah, Malaysia. Pulau ini juga terletak didalam Kawasan Perlindungan Marin Kepulauan Sugud.Berdasarkan kuasa-kuasa yang diberi kepadanya oleh seksyen 21(1) Enakmen Pemeliharaan Hidupan Liar 1997, Yang di-Pertua Negeri Sabah mengikut nasihat Ketua Menteri Sabah telah dibolehkan untuk mengisytiharkan Pulau Tegaipil sebagai kawasan pemeliharaan hidupan liar negeri bagi kategori hidupan marin dan persekitarannya.

Keterangan berkaitan Pulau Tegaipil adalah seperti berikut:

Lokasi : Pulau Tegaipil

Daerah Kepulauan Air : Labuk Sugud

Deskripsi : Lot Ukur Bil. 08200041

No. Pelan : L.S.C. 1204-8-2-40

Luas Kawasan Lebih Kurang : 10 Hektar

Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok

Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok terletak di Hutan Simpan Sepilok - Kabili, 24 km dari Sandakan, Sabah.Malaysia. Pusat ini dikhususkan untuk memelihara dan mengkaji spesies orang utan yang semakin pupus di dunia ini.

Pusat Pemuliharaan Orang Utan ini dibuka pada 1964 dan ditadbir oleh Jabatan Hidupan Liar Sabah, di bawah Kementerian Pelancongan Malaysia. Luas pusat ini termasuk hutan simpannya ialah 4294 hentar dan mula dibuka kepada kunjungan para pelancong pada 1964.Kini terdapat 300 ekor orang utan yang hidup secara semula jadi, diberi makan, diternak dan ditempatkan (dibuang) ke sini dari tempat-tempat lain. Menurut kajian Jabatan Hidupan Liar Sabah, terdapat 13,000 orang utan di seluruh negeri Sabah. Oleh itu, pemilihan Sepilok sebagai pusat pemuliharaan orang utan amat bertepatan sekali.

Sarawak

Sarawak merupakan negeri terbesar di Malaysia. Sebelum pembentukan Persekutuan Malaysia, Sarawak bebas dari kolonial British pada 22 Julai 1963. Pada peringkat awalnya, Sarawak merupakan sebuah wilayah yang bergabung bersama-sama Sabah, Singapura dan Tanah Melayu membentuk satu Persekutuan yang dikenali sebagai Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963. Akibat masalah ekonomi dan politik, idea penggabungan diterima oleh masyarakat Sarawak. Sarawak memiliki kawasan yang terbesar di Malaysia. Sarawak, Labuan dan Sabah dikenali sebagai Malaysia Timur.Penghunian manusia yang paling awal di Sarawak di Gua Niah bermula pada 40,000 tahun. Satu siri seramik Cina bertarikh dari abad ke-8 hingga ke-13 Masihi telah ditemui di tapak arkeologi Santubong. Wilayah pesisir Sarawak berada di bawah pengaruh Empayar Brunei pada abad ke-16. Pada tahun 1839, James Brooke, seorang penjelajah British, tiba di Sarawak. Beliau dan keturunannya memerintah negeri itu dari 1841 hingga 1946. Semasa Perang Dunia II, ia diduduki oleh Jepun selama tiga tahun. Selepas perang, Rajah Putih yang terakhir, Charles Vyner Brooke, menyerahkan Sarawak ke Britain, dan pada tahun 1946 ia menjadi Koloni Mahkota British. Pada 22 Julai 1963, Sarawak diberikan kerajaan sendiri oleh British dan kemudiannya menjadi salah seorang anggota pengasas Persekutuan Malaysia, yang ditubuhkan pada 16 September 1963. Namun, persekutuan itu ditentang oleh Indonesia yang membawa kepada konfrontasi selama tiga tahun. Penciptaan Persekutuan juga mengakibatkan pemberontakan komunis yang berlangsung hingga tahun 1990.

Ketua negara adalah Gabenor, juga dikenali sebagai Yang di-Pertua Negeri, manakala ketua kerajaan adalah Ketua Menteri. Sarawak dibahagikan kepada bahagian pentadbiran, dan daerah-daerah, yang dikawal oleh sebuah sistem yang dimodelkan dengan teliti pada sistem parlimen Westminster dan merupakan sistem perundangan negeri terawal di Malaysia.

Kerana sumber semula jadinya, Sarawak mengkhususkan dalam eksport minyak dan gas, kayu dan kelapa sawit, tetapi juga memiliki sektor perkilangan, tenaga dan pelancongan yang kuat. Ia bersifat etnik, budaya, dan linguistik; Kumpulan etnik utama termasuk Iban, Melayu, Cina, Melanau, Bidayuh dan Orang Ulu. Bahasa Melayu dan Inggeris adalah dua bahasa rasmi negeri ini; Tidak ada agama rasmi.

Sulawesi

Sulawesi adalah salah satu daripada empat pulau besar di Indonesia, yang terletak di antara Borneo dan Kepulauan Maluku. Pulau Sulawesi berdiri di atas lahan seluas 227,654 km², terutama terdiri dari empat semenanjung panjang. Pulau ini terbahagi ke dalam enam provinsi, iaitu Sulawesi Barat, Sulawesi Utara, Sulawesi Tengah, Sulawesi Selatan, Sulawesi Tenggara, dan Gorontalo. Sulawesi memiliki penduduk sejumlah 14,946,488 jiwa (banci 2000), iaitu kira-kira 7,25% daripada jumlah penduduk Indonesia. Makassar ialah bandar terbesar di Sulawesi.

Taman Botani Putrajaya

Taman Botani Putrajaya ialah sebuah taman botani yang mempunyai lebih daripada 700 spesis tumbuhan dari benua-benua yang berbeza di dunia. Ia berfungsi sebagai kawasan perlindungan dan pusat pembelajaran dan kajian bagi khazanah negara Malaysia. Ia mempunyai 13 buah taman tema. Ia mendapat pengiktirafan antarabangsa sebagai salah sebuah daripada 40 buah taman tercantik di Asia.

Taman Negara Oyala Thumotang

Oyala Thumotang, dahulunya Taman Negara Mungkan Kandju (dan sebelum itu Taman Negara Archer Bend), ialah sebuah taman negara di Queensland, Australia, 1,914 kilometer (1,189 mi) barat laut Brisbane.

Taman negara

Taman negara ialah tanah rizab milik negara yang dijadikan sebagai kawasan perlindungan alam semula jadi, flora dan fauna, atau bahan sejarah. Melalui undang-undang, kawasan ini dilindungi daripada pembangunan. Taman negara pertama adalah Taman Negara Yellowstone yang diwartakan pada tahun 1852 di Amerika Syarikat.

Tampan angin

Tampan angin adalah barisan pokok atau semak yang mematahkan angin dan memberikan perlindungan kepada bangunan, tanaman atau tanaman daripada angin kencang. Ia biasanya ditanam di tepi-tepi padang dan ladang. Jika ditanam dengan tempat yang betul, tampan angin di keliling sebuah rumah dapat mengurangkan pemanasan dan menjimat tenaga. Tampan angin juga ditanam untuk membantu menahan salji dari hanyut ke atas jalan dan juga halaman. Manfaat lain termasuk memberikan habitat untuk hidupan liar dan di sesetengah kawasan, pokok-pokok dituai untuk hasil kayu.

Kegunaan lanjut untuk sebuah lingkaran perlindungan adalah untuk melindung sebuah ladang dari suatu jalan atau laluan kenderaan utama. Ini memperbaiki landskap perladangan dengan mengurangkan serbuan penglihatan dari lebuh raya, mengurangkan bising dari trafik dan memberikan suatu batasan selamat di antara haiwan ternakan dan jalan.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.