Joshua

Joshua (Bahasa Ibrani: יְהוֹשֻׁעַYehoshua; Bahasa Yunani: Ἰησοῦς, sama seperti Jesus; Bahasa Latin: Josue atau Jesus dalam bahasa Ibrani; Bahasa Arab: يوشع بن نونYusha‘ ibn Nūn), berdasarkan kepada Kitab Yahudi, menjadi pemimpin kepada puak-puak bani Israel selepas kematian Musa. Cerita beliau banyak diceritakan di dalam kita-kitab Exodus, Nombor dan Joshua. Berdasarkan Bible, nama Joshua adalah Hoshea anak lelaki kepada Nun, dari Puak Ephraim, akan tetapi Musa memanggil beliau Joshua, (Numbers 13:16) dan nama ini merupakan nama yang beliau banyak diketahui. Joshua telah dilahirkan di Mesir sebelum Peristiwa Exodus, dan berkemungkinan sebaya dengan Caleb, yang mana beliau kadang kali ditemaninya.

Joshua merupakan salah seorang daripada dua belas perisik bani Israel yang dihantar oleh Musa bagi menjelajah tanah Kana'an. (Numbers 13:1-16) Selepas kematian Musa, beliau memimpin bani Israel dalam penaklukan tanah Kana'an, dan membahagikan tanah ini kepada puak-puak bani Israel. Tahun di mana kejadian ini berlaku masih menjadi perdebatan akedemik. Berdasarkan kebiasaan kronologi Bible, Joshua hidup di antara tahun 1450 – 1370 SM, atau sekitar akhir Zaman Gangsa. Berdasarkan Joshua 24:29, Joshua mati pada umur 110 tahun.

Umat Islam juga melihat Joshua sebagai pemimpin orang Israel, selepas kewafatan Musa. Sesetengah orang Islam juga percaya Joshua sebagai "pembantu" Musa yang disebut dalam Al-Quran, sebelum Musa bertemu dengan Khidir dan Joshua memainkan peranan penting dalam kesusasteraan Islam dengan narasi yang penting dalam Hadis, oleh itu dia adalah satu kajian dalam agama perbandingan. Joshua juga mempunyai kedudukan mulia di kalangan umat Islam. Menurut tradisi Islam, beliau bersama Caleb, salah seorang dari dua orang perisik yang telah dihantar Musa untuk mengintip tanah Kanaan.

Joshua
Lanfranco Moses and the Messengers from Canaan
Musa dan para Utusan dari Kanaan, oleh Giovanni Lanfranco, minyak pada kanvas, 85¾ × 97 inci, di Muzium J. Paul Getty, Los Angeles, Amerika Syarikat
Nabi
LahirKerajaan Baru Mesir
MeninggalKanaan
Dihormati olehYahudi, Kristian, Islam
Tempat keramatMakam Joshua
Hari perayaan
AtributSelalunya digambarkan dengan Caleb, membawa anggur keluar dari Kanaan

sunting
JoshuaSun Martin
Joshua berdoa kepada Tuhan untuk menghentikan Matahari.

Rujukan

  1. ^ (Yunani) "Ὁ Ἅγιος Ἰησοῦς ὁ Δίκαιος". Megas Synaxaristis.
  2. ^ "Righteous Joshua the son of Nun (Navi)". ocafs.oca.org. Dicapai 8 January 2018.

Pautan luar

Joshua
Puak Ephraim
Didahului oleh
Musa
Hakim dari Israel Diikuti oleh:
Othniel

Templat:Prophets of the Tanakh

12 Oktober

12 Oktober merupakan hari ke-285 (hari ke-286 dalam tahun lompat) dalam kalendar Gregory. Tinggal 80 hari sebelum memasuki tahun selepasnya.

Hari ini juga merupakan:

Hari Hispanik di Sepanyol dan kebanyakan Amerika Latin (1492);

Hari Penentangan Orang Asli di Venezuela;

Peringatan Columbus di beberapa negara Amerika;

Hari Wanita Kami Aparecida dan Hari Kanak-Kanak di Brazil;

Hari Kemerdekaan di Guinea Khatulistiwa (1968).

27 Jun

27 Jun merupakan hari ke-178 (hari ke-179 dalam tahun lompat) dalam kalendar Gregory. Tinggal 187 hari sebelum memasuki tahun selepasnya.

Hari ini juga merupakan Hari Ras Kacuk di Brazil.

Andi Mack

Andi Mack adalah siri televisyen drama komedi keluarga Amerika yang dicipta oleh Terri Minsky yang ditayangkan di Disney Channel pada 7 April 2017. Bintang-bintang siri Peyton Elizabeth Lee, Joshua Rush, Sofia Wylie, Asher Angel, Lilan Bowden, Lauren Tom, dan Trent Garrett. Ia mengikuti Andi Mack yang berusia 13 tahun dan kawan baiknya, Cyrus Goodman dan Buffy Driscoll, ketika mereka menghadiri sekolah menengah.

Andi Mack adalah siri tertinggi di televisyen Amerika di kalangan semua kanak-kanak perempuan dan dalam tempoh masa di kalangan semua kanak-kanak berusia 6-14 tahun. Ini adalah siri pertama di Disney Channel untuk menampilkan budak sekolah menengah gay, Cyrus Goodman, sebagai salah satu watak utamanya, satu perbezaan yang menarik perhatian media dan dilaporkan dalam berita sebagai "sejarah". Siri ini dicalonkan untuk dan memenangi anugerah untuk alur cerita beliau, pengenalan yang menyebabkan lonjakan penarafan.

Ben Joshua

Benjamin Joshua Rompies atau dikenali dengan nama Ben Joshua (lahir di Manado, Sulawesi Utara, 13 Ogos 1980; umur 39 tahun) adalah pelakon Indonesia.

Croatia

Croatia (bahasa Croatia: Hrvatska), secara rasmi dipanggil Republik Croatia (bahasa Croatia: Republika Hrvatska), ialah sebuah negara Eropah yang terletak di persimpangan Mediterranean, Eropah Tengah, dan Balkan. Ibu negaranya Zagreb. Croatia berkongsi sempadan daratan dengan Slovenia dan Hungary di utara, Serbia di timur, Bosnia dan Herzegovina dan Montenegro di selatan, serta sempadan laut dengan Itali di barat. Ia adalah calon untuk NATO.

Stjepan Mesić merupakan Presiden Republik Croatia pada tahun 2002 . Beliau pernah datang ke Malaysia selaku ketua negara Croatia pada 18 Februari 2002.

Malaysia antara negara terawal yang mengiktiraf Croatia selepas ia mengisytiharkan kemerdekaan daripada bekas Yugoslavia pada 1991.

Kerjasama ekonomi , kebudayaan dan sukan antara Malaysia dan Crotia dapat dipertingkatkan.Bidang yang boleh diberi tumpuan ialah pertanian, industri farmaseutikal, sektor pemprosesan dan beberapa industri lain. Setakat ini tidak ada isu politik yang tertangguh antara Malaysia dan Croatia.

Malaysia dan Croatia menandatangani perjanjian mengelakkan cukai dua kali di Kuala Lumpur.

Croatia merupakan sebuah negara yang muda tetapi mempunyai banyak sejarah dan berminat untuk mencontohi kejayaan Malaysia terutama dalam bidang ekonomi dan kestabilan politik.Malaysia sentiasa menjadi contoh kepada Croatia mengenai bagaimana untuk mencapai kejayaan.

Perjanjian Dayton atas tajaan Amerika Syarikat telah ditandatangani pada 21 Nov 1995 bagi menyelesaikan masalah negara Yugoslavia yang retak selepas regim USSR dan Jerman Timur runtuh pada tahun 1989. Sistem komunis / sosialis tidak lagi mendapat tempat di kalangan negara-negara Blok Komunis.

Cut Keke

Cut Keke atau lengkapnya Cut Zudiake (lahir di Jakarta, 4 Disember 1973; umur 45 tahun) adalah pelakon drama lipur lara Indonesia.

Edward Tatum

Edward Lawrie Tatum (14 Disember 1909 - 5 November 1975) ialah seorang ahli genetik Amerika. Beliau berkongsi separuh Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan pada tahun 1958 dengan George Beadle kerana menunjukkan bahawa gen mengendalikan langkah individu dalam metabolisme. Sebanyak separuh daripada tahun itu dianugerahkan kepada Joshua Lederberg.

Herbert Hoover

Herbert Clark Hoover (10 Ogos 1874 – 20 Oktober 1964) ialah Presiden Amerika Syarikat yang ke-31 (1929-1933). Masa jabatan Hoover terutama dihantui oleh krisis ekonomi yang mulai dari tahun 1929. Oleh sebab itu perkampungan-perkampungan miskin di Amerika disebut Hooverville (Kota Hoover).

Claus Bernet: Herbert Hoover, in: BBKL, 30, 2009, 644-653: http://www.bautz.de/bbkl/h/hoover_h_c.shtml

Jaclyn Victor

Jaclyn A/P Joshua Thanaraj Victor atau lebih dikenali sebagai Jaclyn Victor (lahir 4 Disember 1978) ialah seorang penyanyi dan pelakon Malaysia yang menjulang namanya melalui kejuaraan Malaysian Idol musim pertama pada tahun 2004. Beliau dikenali dengan suaranya yang lunak dan bakat menyanyi yang dianggap mantap, bersemangat dan mengagumkan. Beliau adalah antara segelintir artis yang telah memenangi trofi di anugerah utama dalam bidang muzik dan filem di Malaysia dan rantau ini. Hingga kini beliau telah memenangi Anugerah Industri Muzik (10 trofi), Anugerah Juara Lagu (4 trofi), Anugerah Bintang Popular Berita Harian (2 trofi) dan Anugerah Planet Muzik (2 trofi). Jaclyn juga telah memenangi 1 trofi Anugerah Skrin, 1 trofi Festival Filem Malaysia, 1 trofi Anugerah Shout! dan 1 trofi Anugerah Era. Disifatkan antara penyanyi terbaik Malaysia yang lahir di era 2000-an, sebaris dengan vokalis ternama seperti Siti Nurhaliza, Liza Hanim, Dayang Nurfaizah dan Misha Omar.

Josh Duhamel

Joshua David Duhamel (lahir 14 November 1972) ialah seorang pelakon serta bekas model Amerika Syarikat yang terkenal berikutan lakonannya dalam siri-siri televisyen serta drama-drama. Dia mula dikenali sebagai Leo du Pres dalam siri TV ABC, All My Children, dan sebagai pegawai keselamatan James Caan, Danny McCoy dalam siri TV NBC Las Vegas.

Joshua Benjamin Jeyaretnam

Joshua Benjamin Jeyaretnam (lahir di Jakarta, DKI Jakarta, 5 Januari 1926 – meninggal di Temanggung, Jawa Tengah, 1 Oktober 2008 pada umur 82 tahun) ialah seorang ahli politik Singapura. Beliau merupakan calon pembangkang pertama yang terpilih menjadi Ahli Parlimen (MP) di Singapura, 16 tahun selepas kemerdekaan negara.Jeyaretnam berkhidmat sebagai MP bagi Parti Buruh Singapura dari tahun 1981-86, dan dari tahun 1997-2001. Setelah meninggalkan Parti Buruh, beliau mengasaskan Parti Pembaharuan untuk mencabar pemerintahan Parti Tindakan Rakyat selama 40 tahun lebih ini.

Joshua Kennedy

Joshua Kennedy adalah pemain bola sepak ‎‎‎‎Australia‎‎‎‎‎.

Joshua Kimmich

Joshua Kimmich (lahir 8 Februari 1995) merupakan seorang pemain bola sepak Jerman yang bermain di posisi pemain tengah untuk kelab Bayern Munich dan pasukan kebangsaan Jerman.

Joshua Lederberg

Joshua Lederberg, ForMemRS (23 Mei 1925 - 2 Februari 2008) ialah ahli biologi molekul Amerika terkenal dengan kerjanya dalam genetik mikrob, kecerdasan buatan, dan program angkasa Amerika Syarikat. Beliau berusia 33 tahun ketika memenangi Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan pada tahun 1958 untuk mengetahui bakteria itu dapat mengawan dan menukar gen (konjugasi bakteria). Beliau berkongsi hadiah bersama Edward Tatum dan George Beadle, yang memenangi kerja mereka dengan genetik.

Selain sumbangannya kepada biologi, Lederberg melakukan penyelidikan yang luas dalam kecerdasan buatan. Ini termasuk kerja dalam program eksperimen NASA yang mencari kehidupan di Marikh dan sistem pakar kimia Dendral.

Joshua Wong

Joshua Wong merupakan penerbit kanan NTV7. Beliau bertanggungjawab terhadap rancangan Editor's Time' yang membicarakan hal ehwal politik semasa.

Pada 20 April 2010 Joshua Wong meletak jawatan. Timbalan presiden DAP dan senator Tunku Abdul Aziz Ibrahim menghantar notis kepada Yang Di-Pertua Dewan Negara bagi membahaskan campurtangan politik dalam urusan ntv7 yang didakwa menyekat kebebasan media dan membantutkan budaya perbahasan politik yang sihat.

Masalah mula timbul apabila menjemput ahli parlimen PJ Utara, Tony Pua membincangkan Model Ekonomi Baru.

Kelayakan Piala Dunia FIFA 2018 – UEFA Kumpulan C

Kelayakan Piala Dunia FIFA 2018 – UEFA Kumpulan C adalah Kumpulan kelayakan UEFA bagi Piala Dunia FIFA 2018.

Pemenang kumpulan akan layak ke Piala Dunia FIFA 2018. Antara sembilan kumpulan naib juara, lapan naib juara terbaik akan mara ke perlawanan kalah-mati, di mana mereka akan ditarik ke dalam empat pertembungan tempat sendiri dan tempat lawan bagi menentukan empat tempat untuk layak.

Schnauzer piawai

Schnauzer piawai (Bahasa Jerman: Standardschnauzer; Bahasa Inggeris: standard schnauzer) atau schnauzer sederhana (Bahasa Jerman: Mittelschnauzer) ialah satu baka anjing yang berasal dari Jerman pada abad ke-15 dan ke-16. Terjemahan harfiahnya ialah "pemuncung" daripada perkataan bahasa Jerman untuk "muncung" dan secara basahan memaksudkan "misai", oleh sebab muncung berjanggut tersendiri anjing ini. Sungguhpun schnauzer dianggap sebagai anjing keterieran, ia tidak mempunyai perangan terier tipikal.

Pada amnya dikelaskan sebagai anjing pekerja atau utiliti, baka serba gunia ini merupakan anjing tegap, berbinaan tepat, bersaiz sederhana dengan pembawaan kebangsawanan. Ia telah didakwa sebagai subjek popular bagi pelukis Sir Joshua Reynolds, Albrecht Dürer dan Rembrandt, tetapi bukti sebenar kekal tidak terlihat.Schnauzer piawai sama ada berwarna garam dan lada atau hitam, dan diketahui menunjukkan banyak ciri "unggul" mana-mana baka. Ini termasuk kecerdasan, ketangkasan, kewaspadaan, kebolehpercayaan, kekuatan dan ketahanan tinggi. Baka anjing ini sangat popular di Eropah, secara tertentu di Jerman, tempat asal usulnya. Baka ini pertama kali ditunjukkan dalam pertunjukan di Hanover pada 1879, dan sejak itu telah mengambil kehormatan tertinggi dalam banyak pertunjukan termasuk "Best in Show berprestij dalam Westminster Kennel Club" di Amerika Syarikat pada 1997.

Siti Akbari

Siti Akbari ialah sebuah filem 1940 dari Hindia Timur Belanda (kini Indonesia) arahan Joshua dan Othniel Wong dan diterbitkan oleh Tan Khoen Yauw. Dibintangi oleh Roekiah dan Rd Mochtar.

Wong bersaudara

Wong bersaudara merupakan tiga orang pengarah dan jurukamera berbangsa Cina yang aktif dalam dunia perfileman di Hindia Timur Belanda (kini Indonesia). Merupakan anak kepada seorang pengkhutbah Adventist, tiga beradik tersebut, Nelson (1895–1945), Joshua (1906–1981) dan Othniel (1908-1986) menerima pendidikan mereka di Amerika Syarikat sebelum pergi ke Shanghai dan menubuhkan The Great Wall Productions.

Pada tahun 1927, Nelson telah tiba di Hindia Timur Belanda dan telah bekerja dengan Orion Miss Riboet, sebuah kumpulan teater. Apabila pemiliknya Tio Tek Điện mencadangkan beliau membuat filem dengan bintang rombongan, Nelson menegaskan bahawa keluarganya dibawa ke Hindia. Walaupun filem awal ini tidak sedar, saudara-saudara membuat banyak filem dengan studio yang berbeza di bawah panji Halimoen Filem, bermula dengan Lily van Java (1929). Selepas terhenti selama dua tahun, di mana Nelson jatuh sakit, Joshua dan Othniel bekerja dengan Albert Balink dan Mannus Franken untuk menghasilkan Pareh, kegagalan komersial yang bankrap penerbitannya.

Wong bekerjasama lagi dengan Balink menerusi Terang Boelan pada tahun 1937, satu kejayaan komersial yang menyebabkan saudara-saudara yang kaya. Mereka mula bekerja dengan Tan's Film selepas itu, membuat satu lagi lima filem dengan syarikat. Selepas pendudukan Jepun di Indonesia, Joshua dan Othniel menjadi pedagang, kembali untuk filem pada tahun 1948 dengan Tan bersaudara. Syarikat baru mereka menghasilkan 45 filem, walaupun Wong tidak terlibat dalam semua daripada mereka.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.