Jammu dan Kashmir

Jammu dan Kashmir  sebutan  (Sebutan bahasa Inggeris tempatan: IPA: [dʒəmmuː ənd kəʃmiːr]) (sering disingkatkan sebagai Kashmir), ialah negeri yang paling utara di India, kebanyakan kawasannya terletak pergunungan Himalaya. Jammu dan Kashmir bersempadan dengan negeri-negeri Himachal Pradesh dan Punjab, India di selatan, negara Pakistan di barat dan Republik Rakyat China di timur laut dan timur. Jammu dan Kashmir sering dikenali sebagai "Kashmir yang diduduki India" dan merupakan sebuah wilayah yang dipertikaikan antara India dan Pakistan.

Jammu dan Kashmir terdiri daripada tiga bahagian: Jammu, Lembah Kashmir dan Ladakh. Srinagar merupakan ibu negeri musim panas, dan Jammu pula ibu negeri musim sejuk. Sementara Lembah Kashmir yang dikenali sebaga "Syurga Di Bumi"[1] terkenal kerana landskap pergunungan yang indah, Jammu pula menarik berpuluh ribu penziarah Hindu dan Muslim setiap tahun. Ladakh yang juga dikenali sebagai "Tibet Kecil" terkenal kerana keindahan pergunungan dan kebudayaan agama Buddha. Walaupun agama Islam dipeluk oleh 65% daripada seluruh populasi (dan 95% populasi ini berdiam di Lembah Kashmir), negeri ini juga diduduki golongan minoriti utama beragama Hindu (iaitu 67% populasi Jammu dan 30% populasi negeri), Buddha (51% populasi Ladhakh dan 3% populasi negeri), dan Sikh (5% populasi Jammu dan 2% populasi negeri).

مقبوضہ کشمیر
—  Disputed territory  —
Koordinat
Negara  India
Negeri Jammu dan Kashmir
Daerah 14
Tarikh ditubuhkan 26 Oktober 1947
Ibu negeri Jammu (musim dingin)
Srinagar (musim panas)
Bandar terbesar Jammu
Gabenor S.K. Sinha
Ketua Menteri Mehbooba Mufti
Perundangan (kerusi) Dwidewan (89 + 36)
Penduduk

Kepadatan

10,069,917 (18)

45.31/km2 (117/sq mi)

Bahasa rasmi Urdu
Zon masa IST (UTC+5:30)
Keluasan 222236 km2 (85806 sq mi)
ISO 3166-2 IN-JK
Laman web jammukashmir.nic.in
Bendera Jammu dan Kashmir
Bendera Jammu dan Kashmir

Nota

  1. ^ Syurga Di Bumi- Oktober 4, 2007 - The New York Sun

Lihat juga

Pautan luar

Bahasa Kashmir

Bahasa Kashmir (कॉशुर, کأشر Koshur) adalah bahasa dari kumpulan sub Dardic dari kumpulan Indo-Arya dan bahasa ini diucapkan terutama di Lembah Kashmir , di negeri Jammu dan Kashmir . Ada sekitar 5.554.496 penutur bahasa ini di Jammu dan Kashmir , menurut Banci 2001. Sebahagian besar dari 105.000 penutur tinggal di Pakistan adalah pendatang dari Lembah Kashmir setelah berpisah dengan India . Mereka merangkumi beberapa penutur tinggal di desa-desa sempadan di daerah Neelum .

Bahasa Kashmir adalah salah satu daripada 22 bahasa dari India .Selain bahasa Hindi dan Urdu, Bahasa Kashmir dibangunkan di negara bahagian itu. Ramai penutur bahasa Kashmir juga menggunakan Bahasa Hindi atau Punjabi sebagai bahasa kedua. Sejak November 2008, Bahasa Kashmir telah dibuat mata pelajaran wajib di semua sekolah di Lembah itu sampai ke peringkat menengah.

Jammu

Jammu merupakan sebuah bandar di India. Bandar ini terletak di bahagian utara. Tempatnya di Jammu dan Kashmir. Pada tahun 2001, bandar ini memiliki jumlah penduduk sebesar 378,431 orang dan memiliki luas wilayah 12,378 km². Terletak di ketinggian 327 meter.

Konflik Kashmir

Konflik Kashmir ( Hindi : कश्मीर विवाद, Urdu : مسئلہ کشمیر) adalah perebutan wilayah antara negara India dan Pakistan ke atas wilayah Kashmir.

India mendakwa seluruh negeri Jammu dan Kashmir adalah haknya. Pada 2010 India mentadbir 43% wilayah termasuk sebahagian besar Jammu , di Lembah Kashmir , Ladakh , dan glasier Siachen . Negara Pakistan pula menguasai sekitar 37% dari Kashmir, iaitu Azad Kashmir dan wilayah utara Gilgit dan Baltistan . China menguasai 20% dari Kashmir, termasuk Aksai Chin , yang diduduki selepas Perang China-India 1962, dan Tran Karakoram (juga dikenali sebagai Lembah Shaksam), yang diserahkan oleh Pakistan pada tahun 1963.

India secara rasmi menyatakan Kashmir merupakan bahagian integral dari India . Namun Perdana Menteri India, Manmohan Singh menyatakan setelah Rusuhan Kashmir 2010 Kashmir, bahawa kerajaan bersedia untuk memberikan kuasa autonomi dalam bidang Perlembagaan India kepada Kashmir .

Pakistan mengatakan bahawa Kashmir harus ditentukan oleh rakyat Kashmir. China menyatakan bahawa Aksai Chin adalah sebahagian dari China dan tidak mengakui penambahan Aksai Chin ke wilayah Kashmir. Beberapa kumpulan pejuang kemerdekaan Kashmir percaya bahawa Kashmir mahukan kemerdekaan baik India dan Pakistan.

India dan Pakistan telah bertempur sekurang-kurangnya tiga perang menuntut kuasa ke atas Kashmir, termasuk Perang Indo-Pakistan 1947 , Perang Indo-Pakistan 1965 dan Perang Indo-Pakistan 1999]] . India dan Pakistan juga terlibat dalam pertempuran di Glacier Siachen .

Sejak 1987, kumpulan militan terbentuk dan menjadi pemangkin pemberontakan. Jammu dan Kashmir menjadi lokasi konflik antara Angkatan Bersenjata India , militan, dan pemisah. India menunjukkan bukti kepada PBB bahawa militan ini disokong oleh Pakistan.Gejolak di Jammu dan Kashmir telah mengakibatkan ribuan kematian jumlahnya menurun beberapa tahun terakhir. Ada gerakan-gerakan protes di Kashmir sejak tahun 1989.

Pilihan raya diadakan pada 2008 dan dianggap adil oleh Suruhanjaya Tinggi PBB . Jumlah pengundi tinggi. Namun militan menyeru boikot. Menurut Voice of America dan ramai penganalisis menafsirkan jumlah pengundi yang tinggi dalam pilihan raya sebagai tanda bahawa orang-orang Kashmir telah menyokong kerajaan India .

Ladakh

Ladakh ( Tibet bermaksud "Tanah tinggi") ialah sebuah kawasan di Jammu dan Kashmir , di utara India . Ia terletak di Gunung Kunlun dengan Banjaran Himalaya di selatan. Didiami oleh orang Indo - Aryan dan keturunan Tibet. Kawasan ini jarang penduduk.

Dari segi sejarah, rantau ini termasuk dalam Lembah Baltistan , Lembah Indus , Zangskar , Lahaul ,Spiti , Aksai Chin dan Ngari, termasuk rantau Rudok dan Guge , di timur, dan Lembah Nubra ke utara .

Ladakh terkenal dengan keindahan gunung dan budaya. Ia kadang kala dipanggil "Little Tibet" kerana ia telah dipengaruhi oleh kebudayaan Tibet .

Sejak tahun 1974, Kerajaan India berjaya menggalakkan pelancongan di Ladakh .Tentera India mengekalkan pangkalan tentera di situ.

Bandar terbesar di Ladakh ialah Leh . Terdapat kediaman penganut Buddha termasuk di Chittagong Hill , Bhutan dan Sri Lanka; terdapat juga Syiah Islam .

Nishat Bagh

Nishat Bagh ( Urdu : نشات باغ, Hindi : निशात बाग़), adalah taman bunga Mughal yang dibina di sisi timur Tasik Dal , dekat dengan bandar Srinagar di negeri Jammu dan Kashmir . Ini adalah taman Mughal kedua terbesar di Lembah Kashmir . Terbesar adalah Shalimar Bagh , yang juga terletak di tepi Danau / Tasik Dal. Nishat Bagh adalah kata Hindustani yang bermaksud "Taman sukacita" dan "Garden of Delight".

Perang Kargil

Perang Kargil, dikenali juga sebagai Konflik Kargil , merupakan pertikaian bersenjata antara India dan Pakistan yang terjadi antara Mei dan Julai 1999 di daerah Kargil di wilayah Kashmir.

Punjab (India)

Punjab sebutan (Bahasa Panjabi: ਪੰਜਾਬ, IPA: [pəɲdʒaːb]) (Juga dieja Panjab) ialah sebuah negeri di bahagian barat laut India. Negeri India ini bersempadan dengan wilayah Punjab Pakistan di barat, Jammu dan Kashmir di utara, Himachal Pradesh di timur laut, Haryana di selatan dan tenggara, Chandigarh di tenggara dan Rajasthan di barat daya. Jumlah keluasan negeri ini ialah 50,362 km persegi (19,445 batu persegi) dan bilangan penduduknya 24,289,296 orang (2000). Ibu negeri Punjab ialah Chandigarh yang ditadbir secara berasingan sebagai Wilayah Kesatuan kerana juga dijadikan ibu negeri Haryana yang berhampiran. Bandaraya-bandaraya lain di Punjab termasuk Ludhiana, Amritsar, Jalandhar dan Patiala.

Dalam sejarah, Punjab India membentuk sebahagian rantau Punjab lebih besar yang merangkumi beberapa bahagian Afghanistan, wilayah Punjab dan Wilayah Sempadan Barat Laut di Pakistan, negeri-negeri Haryana dan Himachal Pradesh di India, bahagian-bahagian tertentu di Jammu dan Kashmir dan Delhi dan Wilayah Kesatuan Chandigarh, dan barat daya China. Punjab India dipecahkan menjadi tiga pada tahun 1966 lalu mewujudkan negeri Haryana dan Himachal Pradesh.

Nama "Punjab" ialah gabungan perkataan bahasa Parsi iaitu panj (پنج, "lima") dan āb (آب, "air"), maka memberi erti harfiahnya Tanah Lima Sungai. Lima batang sungai yang menyumbang kepada nama Punjab ialah Sungai Jhelum, Sungai Chenab, Sungai Ravi, Sungai Beas dan Sungai Sutlej - kesemuanya cawangan Sungai Indus.

Pertanian merupakan industri terbesar di Punjab. Industri-industri utama yang lain termasuk pembuatan peralatan saintifik, barangan elektrik, perkhidmatan kewangan, perkakas mesin, tekstil, mesin jahit, peralatan sukan, kanji, pelancongan, baja, basikal, pakaian, dan pemprosesan minyak pain dan gula. Punjab dikatakan menikmati prasarana terbaik di India , termasuklah hubungan penangkutan jalan raya, gerabak, udara dan sungai yang bersambungan di seluruh rantau. Punjab juga melihatkan kadar kemiskinan terendah di India pada 6.16% (perangkaan 1999-2000), dan telah memenangi anugerah prestasi negeri terbaik, berdasarkan data statistik yang disusun oleh Kerajaan India.

Shalimar Bagh

Shalimar Bagh, ( Hindi : शालीमार बाग़, Urdu : شالیمار باغ), adalah sebuah taman bunga Maharaja Mughal dihubungkan melalui terusan ke timur laut Tasik Dal , di tepi kanan yang terletak di N 34,149 74,873 ° E berhampiran bandar Srinagar di negeri Jammu dan Kashmir . Nama lainnya adalah Shalamar Garden, Shalamar Bagh, Farah Baksh dan Faiz Baksh. Taman lain ialah Nishat Bagh . Taman ini dibina oleh Maharaja Jahangir untuk isterinya Nur Jahan , pada tahun 1619. Bagh dianggap titik kualiti hortikultur Mughal. Sekarang dijadikan taman umum.

Sungai Jhelum

Sungai Jhelum ( Sanskrit : वितस्ता, Kashmir : Vyeth, Hindi : झेलम, Punjabi : ਜੇਹਲਮ ( Gurmukhi ), Urdu : دریاے جہلم ( Shahmukhi )) adalah sebuah sungai yang mengalir di utara India dan Pakistan . Ini adalah yang terbesar dan paling barat dari lima sungai Punjab , dan melewati daerah Jhelum . Ini adalah anak sungai dari Sungai Chenab dan mempunyai panjang total sekitar 813 kilometer.

Taman Mughal

Taman Mughal adalah kelompok taman yang dibina oleh Maharaja Mughal dalam gaya senibina Islam . Senibina ini sangat dipengaruhi oleh Taman Parsi khususnya struktur Charbagh. Penggunaan latar bujur sangkar yang dibuat dalam kandang berdinding. Beberapa ciri-ciri khas termasuk kolam , air mancur dan terusan di dalam kebun.

Taman Nasional Dachigam

Taman Nasional Dachigamterletak 22 kilometer dari Srinagar , Jammu dan Kashmir, utara India . Taman ini merangkumi kawasan seluas 141 kilometer persegi . Dachigam bermaksud "sepuluh kampung" yang direlokasi semula.

Taman ini dilindungi sejak 1910, .Pada awalnya diciptakan untuk memastikan bekalan air minum bersih untuk bandar Srinagar. Ia diupgrade menjadi Taman Nasional pada tahun 1981.

Taman Nasional Kishtwar

Taman Nasional Kishtwar adalah sebuah taman nasional yang terletak di bahagian Kishtwar, negeri Jammu dan Kashmir , India . Terletak di utara Sungai Rinnay, selatan Nala Kibar, bersempadan dengan Himalaya Besar dan Sungai Marwa.

Taman ini diwartakan sebagai Taman Nasional pada 4 Februari 1981 .Luasnya 42.500 hektar. Ketinggian purata dari 1,700 m sampai 4.800 m.

Taman Nasional Salim Ali

Taman Nasional Salim Aliadalah sebuah taman nasional di Jammu dan Kashmir di India . Luasnya 9,07 km ² dan terletak dekat dengan ibu kota Srinagar . Lapangan Terbang Srinagar adalah 12 km dari taman ini.

Nama taman ini untuk memperingati ahli ornitologi India Salim Ali .

Tangmarg

Tangmarg ( Kashmir ) adalah sebuah kota / Tehsil di India, negeri Jammu dan Kashmir .

Tangmarg menjadi perhentian utama untuk bas dan kenderaan berat yang lain yang datang dari Srinagar yang hendak menuju ke Gulmarg atau Babareshi. Jarak ke Gulmarg ialah 13 km . Kenderaan berat tidak dibenarkan semasa hujan salji.Tangmarg mempunyai pejabat pos.Antara kampung yang menonjol di sini ialah Lalpora dan Hardu-Aboora dan Nalah Ferozpora.

Koordinat : 34 ° 03'33 " Utara 74 ° 25'28" Timur.

Tasik Dal

Tasik Dal ( Hindi : डल झील) adalah sebuah tasik di Srinagar , ibu kota musim panas di utara India, negeri Jammu dan Kashmir . Bandar tasik , yang merupakan bandar kedua terbesar merupakan bahagian integral untuk pelancongan dan rekreasi di Kashmir dan digelar "Permata di mahkota Kashmir" atau "Jewel Srinagar". Tasik ini juga merupakan sumber penting untuk operasi komersil dalam dan sumber air bersih .

Garis pantai tasik, sekitar 15,5 kilometer merangkumi boulevard yang berjajar dengan era kebun Mughal, , taman, rumah perahu dan hotel. pemandangan tasik boleh disaksikan dari garis pantai taman Mughal, seperti Shalimar Bagh dan Nishat Bagh dibina pada masa pemerintahan mAHARAJA Mughal Jahangir.Rumah perahu sepanjang tasik dalam warna-warni disebut shikaras . Semasa musim sejuk , suhu kadang-kadang mencapai -11 ° C (12,2 ° F) dan pembekuan tasik.

Tasik merangkumi kawasan seluas 18 kilometer persegi dan merupakan sebahagian daripada tanah lembap alami yang merangkumi 21,1 kilometer persegi . Kelihatan mekardengan bunga teratai sejak bulan Julai dan Ogos. Lahan basah ini dikongsi menjadi empat cekung ; Gagribal, Lokut Dal dan Nagin (walaupun Nagin juga dianggap sebagai tasik bebas). Lokut-dal-dal mempunyai sebuah pulau di tengah , yang dikenali sebagai Rup Lank (atau Char Chinari) dan Sona Lank .

Saat ini, Danau Dal dan taman Mughal nya, Shalimar Bagh dan Bagh Nishat menjalani langkah-langkah pemulihan intensif .Pelaburan besar-besaran sekitar US $ 275 juta (Rs 1100 crores ) sedang dilakukan oleh Kerajaan India untuk mengembalikan tasik kepada kemegahan asalnya.

Tasik Nagin

Tasik Nagin terletak berhampiran bandar Srinagar, negeri Jammu dan Kashmir, India.

Segelintir penduduk menebang dan mengambil kayu api sebagai bahan bakar memanaskan kayu api semasa musim sejuk.

Tasik Wular

Wular Tasik (juga dieja Wullar) adalah Tasik air tawar terbesar di daerah Bandipore, negeri Jammu dan Kashmir, negara India . Cekungan tasik terbentuk daripada aktiviti tektonik oleh [Sungai Jhelum]] . Saiz tasik sekitar 30 hingga 260 kilometer persegi, bergantung pada musim.

Vijay Pur, Jammu dan Kashmir

Vijay Pur ialah sebuah Kawasan Diberi Notis dalam daerah Jammu di negeri Jammu & Kashmir, India.

Negeri
Wilayah kesatuan

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.