Despotisme


Despotisme atau pemerintahan kuku besi (Jawi: ڤمرينتاهن كوكو بسي \ ديسڤوتيسم; Bahasa Yunani: Δεσποτισμός, Despotismós) adalah satu bentuk pemerintahan di mana entiti tunggal memerintah dengan kuasa mutlak. Biasanya, entiti itu adalah individu, orang yang kekalahan, seperti dalam autokrasi, tetapi masyarakat yang mengehadkan kuasa kepada kumpulan tertentu juga telah dipanggil sebagai orang yang bersifat kuku besi.[1]

Secara umum, perkataan despot digunapakan secara pejoratif kepada mereka yang menyalahgunakan kuasa dan menggunakan kuasa mereka untuk menindas rakyat, orang ramai, atau orang bawahannya. Secara lebih khusus, istilah ini sering digunakan untuk ketua negara atau kerajaan. Dalam pengertian ini, ia sama dengan konotasi pejoratif yang dikaitkan dengan istilah-istilah penzalim dan diktator.[2]

Etimologi

Kamus Bahasa Dewan Bahasa mendefinisikan despotisme sebagai "pemerintahan seorang despot, pemerintahan kuku besi."[3][4]

Perkataan akar despot berasal dari perkataan Yunani yang despotes, yang bermaksud "tuan" atau "orang yang berkuasa." Istilah ini telah digunakan untuk menggambarkan banyak pemerintah dan kerajaan sepanjang sejarah. Ia menghubungkan kekuasaan dan kuasa mutlak yang dilaksanakan oleh Firaun Mesir Kuno, melambangkan kebangsawanan di Byzantine, membentuk para penguasa negara-negara Byzantium, dan bertindak sebagai gelaran untuk Maharaja Byzantine. Dalam konteks ini dan konteks Yunani atau konteks yang dipengaruhi Yunani lain, istilah itu digunakan sebagai penghormatan dan bukannya sebagai pejoratif.

Disebabkan konotasi refleksinya sepanjang sejarah, perkataan despot tidak dapat ditentukan secara objektif. Walaupun penghinaan berkaitan erat dengan perkataan Yunani lain seperti basileus dan autokrator, konotasi ini juga digunakan untuk menggambarkan pelbagai pemerintah dan kerajaan sepanjang sejarah, seperti pemimpin tempatan, raja-raja kecil, raja-raja, dan maharaja.

Perbezaan dengan monarki mutlak

Menurut Montesquieu, perbezaan antara monarki mutlak dan despotisme adalah bahawa dalam hal monarki, seseorang menguasai dengan kuasa mutlak mengikut undang-undang tetap dan mantap, sedangkan seorang despot dikuasai oleh kehendaknya sendiri dan tidak menentu.[5]

Pautan luar

Rujukan

  1. ^ Despotism. archive.org (film documentary). Prelinger Archives. Chicago, IL: Encyclopædia Britannica, Inc. 1946. OCLC 6325325. Dicapai 2015-01-27.
  2. ^ Pop, Vox (2007-09-29). "Are dictators ever good?". the Guardian.
  3. ^ "Kamus Bahasa Melayu DBP: Takrif "despotisme"". Pusat Rujukan Persuratan Melayu DBP. Dicapai 3 Disember 2018.
  4. ^ "The definition of despotism". dictionary.com. Dicapai 15 August 2016.
  5. ^ Montesquieu, "The Spirit of Laws", Book II, 1.

Templat:Authoritarian types of rule

Autokrasi

Autokrasi adalah satu bentuk kerajaan di mana seseorang memiliki kuasa mutlak. Autokrat adalah seseorang (seperti raja) memerintah dengan kuasa mutlak (tanpa had). Istilah autokrasi diambil dari perkataan autokratōr (αὐτοκράτωρ, harfiah. "pemerintah-sendiri", atau "seseorang yang memerintah mengikut dirinya sendiri"). Banding dengan oligarki ("perintah oleh sebilangan") dan demokrasi ("perintah oleh rakyat").

Pada masa kini istilah autokrat biasanya difahami sebagai sama erti dengan despot, tyrant dan diktator, sungguhpun setiap istilah ini pada asalnya memiliki makna yang berlainan dan berbeza..

Autoritarianisme

Autoritarianisme bermaksud fahaman yang menyokong campur tangan pihak berkuasa (authority dalam bahasa Inggeris) secara total dalam pentadbiran negara. Biasanya, kerajaan yang mengamalkan sistem ini adalah kerajaan diktator di mana pemimpinnya mempunyai kuasa eksekutif penuh untuk mengawal pihak berkuasa seperti polis dan penguasa tempatan. Namun demikian, sistem ini boleh juga wujud dalam sebuah negara demokrasi.

Sebuah masyarakat autoritarian adalah setia kepada pihak berkuasa dan percaya kepada mereka dan kurang memberi keutamaan kepada hak individu, sehinggakan rakyat sanggup menjadi hamba kepada kerajaan. Ini biasanya menghasilkan kerajaan yang kuku besi, diktator, despot, totalitarianisme dan fasisme (suatu gabungan autoritarianisme dengan nasionalisme).

Chiefdom

Chiefdom adalah bentuk organisasi politik hierarki dalam masyarakat bukan perindustrian yang biasanya berdasarkan kekerabatan, dan di mana kepimpinan formal dimonopoli oleh ahli keluarga terpilih yang sah atau 'wangsa'. Elit ini membentuk aristokrasi berideologi politik berbanding kumpulan umum.

Demokrasi berperwakilan

Demokrasi berperwakilan (Jawi: ديموكراسي برڤرواكيلن; juga demokrasi tidak langsung, kerajaan berperwakilan atau psefokrasi) adalah sejenis demokrasi yang berasaskan prinsip pegawai yang dipilih mewakili sekelompok orang, berbanding dengan demokrasi langsung. Hampir semua demokrasi gaya Barat moden adalah jenis demokrasi berperwakilan; sebagai contoh, United Kingdom yang juga monarki perlembagaan, Perancis ialah sebuah negara kesatuan, dan Amerika Syarikat ialah sebuah republik persekutuan.Ia adalah elemen kedua-dua sistem parlimen dan sistem presiden kerajaan dan biasanya digunakan di dewan rendah seperti House of Commons United Kingdom, Lok Sabha India, dan boleh dibatasi oleh kekangan perlembagaan seperti dewan atas. Ia telah digambarkan oleh beberapa ahli teori politik termasuk Robert A. Dahl, Gregory Houston dan Ian Liebenberg sebagai poliarki. Di dalamnya kuasa di tangan wakil-wakil yang dipilih oleh rakyat.

Federasi

Federasi (Bahasa Inggeris: Federacy) ialah satu bentuk pemerintahan di mana satu atau beberapa unit subnegeri menikmati lebih banyak kebebasan daripada majoriti unit subnegeri. Sehingga satu tahap, susunan sedemikian boleh dianggap sama dengan federalisme asimetri.

Hegemoni

Hegemoni (Bahasa Yunani: ἡγεμονία hēgemonía) ialah penguasaan atau kawalan politik, economi atau tentera sesebuah negara ke atas negara yang lain. Di Yunani Purba (abad ke-8SM — abad ke-6M), hegemoni menandakan penguasaan politik-tentera sesebuah negara kota ke atas negara kota yang lain. Negara yang dominan dikenali sebagai hegemon.Pada abad ke-19, hegemoni datang menandakan "Penguasaan atau kekuasaan sosial atau budaya; penguasaan oleh sesebuah kumpulan dalam masyarakat atau persekitaran". Kemudian, ia boleh digunakan untuk bermaksud "satu kumpulan atau rejim yang menggunakan pengaruh tidak wajar dalam satu masyarakat". Juga, ia boleh digunakan bagi penguasaan geopolitik dan budaya sesebuah negara ke atas yang lain, dari sana terbitlah hegemonism, seperti idea bahawa Kuasa Dunia bermaksud untuk menubuhkan hegemoni Eropah ke atas Asia dan Afrika.Dalam teori hubungan antarabangsa, hegemoni menandakan keadaan (i) asimetri bahan besar memihak satu negara, yang ada (ii) kuasa tentera mencukupi untuk menewaskan secara sistematik mana-mana bakal pesaing dalam sistem, (iii) mengawal akses kepada bahan mentah, sumber asli, modal dan pasaran, (iv) ada kebaikan saing dalam pengeluaran barang nilai tambahan , (v) menjana ideologi yang diterima mencerminkan status quo ini; dan (vi) terbeza fungsi dari negara-negara yang lain dalam sistem, dijangka membekalkan barang awam tertentu seperti keselamatan, atau kestabilan dagangan dan kewangan.

Teori Marx bagi hegemoni budaya, associated particularly dengan Antonio Gramsci, ialah idea bahawa golongan pemerintah boleh memanipulasikan sistem nilai dan tatalaku sesebuah masyarakat, supaya pandangan mereka menjadi pandangan dunia (Weltanschauung): dalam kata-kata Terry Eagleton, "Gramsci biasanya menggunakan perkataan hegemony untuk bermaksud cara-cara sesebuah kuasa pemerintah memenangi persetujuan kepada pemerintahnya daripada yang ia kuasai". Berbeza dengan pemerintahan autoritarian, hegemoni budaya "bersifat hegemoni jika yang terkesan olehnya juga bersetuju dan bergelut atas akalnya".

Dalam imperialisme budaya, pemimpin negara menentukan politik dalaman dan perwatakan masyarakat negara bawahan yang membentuk lingkungan pengaruh hegemoni, sama ada oleh kerajaan dalaman, tajaan atau oleh kerajaan luaran, terpilih.

Kediktatoran

Kediktatoran ialah satu bentuk pemerintahan di mana sesebuah negara diperintah oleh seorang ketua pemerintah atau entiti politik, dan kekuasaan entiti ini dilaksanakan serta dikekalkan melalui pelbagai cara agar ia masih berdiri kuat. Ia merupakan sejenis autoritarianisme di mana ahli politik menentukan segala aspek kelakuan orang ramai dan orang perseorang pimpinannya melalui polisi yang ditentukan pemerintah. Pemerintahan diktator dan autoritarian selalunya menggunakan propaganda politik untuk mengurangkan pengaruh lawan atau sistem alternatif.

Pemerintahan kediktatoran serta demokrasi berperlembagaanmenjadi dua jenis bentuk pemerintahan yang utama selepas berkurangnya pemerintahan beraja di kebanyakan negara sejak abad ke-19 hingga abad ke-20.

Komunisme

Komunisme adalah ideologi politik dan struktur sosio ekonomi yang menggalakkan penubuhan masyarakat yang egalitarian, tanpa kelas, dan tanpa negara berdasarkan pemilikan dan kawalan sama ke atas faktor pengeluaran dan harta secara umumnya. Karl Marx menganjurkan komunisme sebagai peringkat akhir dalam masyarakat manusia, yang boleh dicapai melalui revolusi golongan proletariat. "Komunisme tulen" menurut Marx merujuk kepada masyarakat tanpa kelas, tanpa negara dan bebas penindasan di mana keputusan tentang pengeluaran dan dasar yang dibuat secara demokratik bermakna membenarkan setiap ahli masyarakat mengambil bahagian dalam proses membuat keputusan dari segi ekonomi, politik dan sosial.

Sebagai ideologi politik, komunisme dianggap sebagai satu cabang sosialisme; satu falsafah luas berkenaan ekonomi dan politik yang dipengaruhi oleh pelbagai gerakan politik dan intelektual dengan asalnya dari hasil kerja mereka pada Revolusi Perindustrian dan Revolusi Perancis. Komunisme cuba untuk memberi satu alternatif kepada masalah dalam ekonomi pasaran kapitalisme dan warisan penjajahan dan nasionalisme. Marx menyatakan hanya satu jalan untuk menyelesaikan masalah-masalah ini adalah bagi golongan pekerja (proletariat), yang menurut Marx adalah pengeluar utama kekayaan dalam masyarakat yang dieksploitasi oleh kelas kapitalis (borjuis), menolak golongan borjuis ini daripada kelas pemerintah bagi menubuhkan masyarakat bebas tanpa pembahagian kelas dan kaum.

Selain Karl Marx, tokoh penting lain adalah Friedrich Engels. Fahaman dominan komunisme seperti Leninisme, Stalinisme, Maoisme dan Trotskyisme adalah berakar dari Marxisme. Akan tetapi wujud juga fahaman bukan Marxisme dalam komunisme seperti komunisme Kristian. Dalam gunaan zaman moden, komunisme selalu merujuk kepada Bolshevisme atau Marxisme-Leninisme.

Era kegemilangan komunisme ialah antara akhir Perang Dunia II dan tahun 90-an apabila komunisme berkuasa di Kesatuan Soviet. Komunisme juga mempunyai pandangan bahawa "agama adalah racun yang boleh mengongkong pemikiran rakyat".

Konfederasi

Konfederasi (juga dikenali sebagai pergabungan atau liga; Jawi: كونفيديراسي/ڤرڬابوڠن/ليڬا/) ialah kesatuan negara berdaulat, bersatu untuk tujuan aksi bersama yang sering berkaitan dengan negara-negara lain. Biasanya diwujudkan oleh suatu perjanjian, pergabungan negara cenderung ditubuhkan untuk menangani isu-isu kritikal, seperti pembelaan, hubungan luar, perdagangan dalaman atau mata wang, dengan kerajaan pusat yang dikehendaki memberikan sokongan kepada semua anggotanya. Konfederalisme merupakan bentuk utama fahaman antara kerajaan, ini ditakrifkan sebagai sebarang bentuk interaksi antara negeri-negeri yang berlaku atas dasar kemerdekaan berdaulat atau pemerintahan.

Sifat perhubungan di antara negara anggota yang membentuk konfederasi berbeza-beza dengan ketara. Begitu juga, hubungan antara negara anggota dan kerajaan pusat, dan pembahagian kuasa di antara mereka sangat berubah-ubah. Sesetengah konfederasi yang lebih longgar mempunyai persamaan dengan organisasi antarabangsa. Konfederasi lain dengan peraturan ketat mungkin menyerupai sistem persekutuan.

Disebabkan negara-negara anggota konfederasi mengekalkan kedaulatan mereka, mereka mempunyai hak pemisahan yang tersirat. Ahli falsafah politik Emmerich Vattel mengamati: 'Beberapa negeri yang berdaulat dan bebas boleh bersama-sama bersatu dengan sebuah pergabungan yang kekal tanpa masing-masing perlu berhenti menjadi negeri yang sempurna. ... Pertimbangan akan hal yang sama tidak akan memberi kemudaratan kepada kedaulatan setiap ahli'.Di bawah perjanjian pergabungan, berbeza dengan persekutuan, kekuasaan peringkat pusat lebih lemah. Keputusan yang dibuat oleh kerajaan pusat dalam badan perundangan dewan tunggal, sebuah majlis negeri anggota, memerlukan tindakan lanjutan oleh negara-negara anggota untuk berkuatkuasa. Oleh itu, ia bukanlah undang-undang yang bertindak secara langsung kepada individu, tetapi sebaliknya mempunyai lebih banyak diadun oleh perjanjian antara negeri. Juga, pengambilan keputusan dalam kerajaan pusat biasanya diteruskan dengan persetujuan (kesepakatan sebulat suara) dan bukan majoriti, yang menjadikanna suatu pemerintahan yang perlahan dan tidak cekap. Ciri-ciri bermasalah ini, yang mengehadkan keberkesanan kesatuan, bermakna tekanan politik cenderung terbina dari masa ke masa untuk peralihan kepada sistem kerajaan persekutuan, seperti yang berlaku dalam kesatuan serantau Amerika, Switzerland, Jerman dan Eropah.

Meritokrasi

Meritokrasi adalah suatu sistem kerajaan aristokrat atau oligarki atau organisasi lain yang mana perlantikan yang dibuat terhadap individu berdasarkan pemerintahan berdasarkan kebolehan kecerdasan dan merit yang ditunjukkan seseorang itu menerusi penggunaan peperiksaan keinstitusian.

Oleh kerana sistem-sistem aristokrat dan oligarki menakrifkan jenis-jenis asas kerajaan yang mana meritokrasi menjadi sebahagian daripadanya, meritokrasi sendiri bukan satu jenis kerajaan, tetapi lebih kepada suatu ideologi. Individu-individu yang dilantik kepada suatu meritokrasi adalah dinilai berdasarkan kepada merit yang mana seperti yang dibahaskan oleh Michael Young adalah pada asasnya adalah kecerdasan dan bakat.

Ia selalu menjadi kes yang mana meritokrasi itu sendiri dikelirukan sebagai sejenis kerajaan lebih daripada sebetulnya ia adalah kaedah atau faktor yang digunakan di dalam atau untuk kerajaan, terutamanya perlantikan individu ke dalam kerajaan.

Monarkisme

Monarkisme adalah advokasi raja atau pemerintahan beraja. Seorang monarkis atau pendukung sistem pemerintahan beraja adalah individu yang menyokong bentuk kerajaan ini, tidak terikat dengan raja tertentu; kerana seseorang yang menyokong raja tertentu digelar seorang royalis atau setiaraja. Sebaliknya, pembangkang untuk pemerintahan monarki kadang-kadang disebut sebagai republikanisme.

Bergantung kepada negara, seorang monarkis boleh menyokong untuk pemerintahan seseorang yang duduk di atas takhta, seorang pengaku, atau seseorang yang akan menduduki takhta tetapi digulingkan.

Negeri naungan

Sebuah negeri naungan atau protektorat, dalam undang-undang antarabangsa moden, ialah satu wilayah autonomi yang dilindungi secara diplomatik ataupun ketenteraan daripada serangan pihak ketiga oleh satu negara atau entiti yang lebih kuat. Sebagai pertukaran untuk ini, negeri naungan biasanya menerima kewajiban yang dikhususkan kepadanya, yang mungkin mempunyai berbeza-beza di antara satu negeri naungan dengan negeri naungan yang lain, bergantung kepada perhubungan sebenar mereka dengan negara yang melindungi mereka. Walau bagaimanapun, negeri naungan mengekalkan satu kedaulatan yang rasmi dan masih satu negara mengikut undang-undang antarabangsa.

Sebagai contoh, Borneo Utara dan Honduras British dahulunya merupakan negeri naungan Empayar British. Manakala Wallis dan Futuna sebelum ini merupakan negeri lindungan Perancis. Kemboja pula pernah dilindungi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Pemerintahan beraja

Pemerintahan beraja atau Monarki (dari bahasa Yunani "monos archein", bermaksud "satu pemerintah") merupakan sejenis kerajaan di mana Raja menjadi ketua negara. Monarki atau sistem pemerintahan beraja adalah sistem tertua di dunia. Pada awal kurun ke-19, terdapat lebih 900 buah takhta kerajaan di dunia, tetapi menurun kepada 240 buah dalam abad ke-20. Manakala pada dekad kelapan abad ke-20, hanya 40 takhta sahaja yang masih kekal. Daripada jumlah tersebut, hanya empat negara mempunyai raja atau monarki yang mutlak dan selebihnya terhad kepada sistem perlembagaan.

Perbezaan diantara Raja dengan Presiden sebagai Ketua Negara adalah Raja menjadi Ketua Negara sepanjang hayatnya, manakala Presiden biasanya memegang jawatan ini buat jangkamasa yang tertentu. Namun dalam negara-negara persekutuan seperti Malaysia, Raja atau Agong hanya berkuasa selama 5 tahun dan akan digantikan dengan raja dari negeri lain dalam persekutuan. Dalam zaman sekarang, konsep monarki mutlak hampir tidak wujud lagi dan kebanyakannya adalah raja berperlembagaan, iaitu raja yang terhad kuasanya oleh perlembagaan. Monarki juga merujuk kepada orang atau institusi yang berkaitan dengan Raja atau kerajaan di mana raja berfungsi sebagai ketua eksekutif.

Monarki demokratik atau dalam bahasa Inggeris Elective Monarchy, adalah berbeza dengan konsep raja yang sebenarnya. Pada kebiasaannya raja itu akan mewarisi takhtanya (hereditary monarchies). Tetapi dalam sistem monarki demokratik, takhta raja akan bergilir-gilir di kalangan beberapa sultan. Malaysia misalnya, mengamalkan kedua-dua sistem iaitu raja berpelembagaan serta monarki demokratik.

Bagi kebanyakan negara, Raja merupakan simbol kesinambungan serta kedaulatan negara tersebut. Selain itu, raja biasanya ketua agama serta Panglima Besar angkatan tentera sesebuah negara. Contohnya di Malaysia, Yang di-Pertuan Agong merupakan ketua agama Islam, manakala di United Kingdom dan negara di bawah naungannya, Ratu Elizabeth II adalah ketua agama Kristian Protestan.

Selain Raja, terdapat beberapa jenis pemerintah yang mempunyai bidang kuasa yang lebih luas seperti Maharaja dan Kalifah.

Raja berperlembagaan

Raja berperlembagaan (Tulisan Jawi: راج ڤرلمباݢاءن)adalah sejenis kerajaan yang ditubuhkan di bawah sistem berperlembagaan yang mengiktiraf Raja sebagai ketua negara.. Raja berperlembagaan yang moden biasanya menggunakan konsep trias politica, atau politik tiga serangkai. Ini bermaksud Raja adalah hanya ketua simbolik di dalam rangkai eksekutif dan kuasanya adalah terhad oleh perlembagaan negara. Apabila seorang Raja mempunyai kuasa pemerintahan yang penuh ia dipanggil monarki mutlak atau absolute monarchy.

Pada hari ini, raja berperlembagaan lazimnya digabungkan dengan perwakilan demokrasi. Oleh itu, kerajaan masih dibawah kuasa rakyat tetapi raja mempunyai peranan tradisional di dalam sesebuah negara. Pada hakikatnya Perdana Menteri, iaitu pemimpin yang dipilih oleh rakyat, yang memerintah negara dan bukannya Raja. Namun demikian, terdapat juga Raja yang bergabung dengan kerajaan yang tidak demokratik. Misalnya, sewaktu Perang Dunia II, raja Jepun bergabung dengan kerajaan tentera yang dipimpin seorang diktator.

Sesetengah Raja berperlembagaan adalah berlandaskan Sistem Perwarisan atau mewarisi takhta; manakala yang lain, adalah melalui sistem demokratik seperti di Malaysia di mana Yang di-Pertuan Agong adalah dipilih oleh Majlis Raja-Raja setiap lima tahun.

Republik

Republik merujuk kepada sejenis kerajaan atau negara yang diperintah oleh ketua negara yang dipilih oleh rakyat seperti presiden dan bukannya beraja atau monarki. Perkataan ini berasal daripada bahasa Latin res publica, atau "urusan awam", dan ia bermaksud kerajaan dimilik serta dikawal oleh rakyat. Namun demikian, republik tidak boleh disama ertikan dengan konsep demokrasi. Terdapat kes di mana negara republik diperintah secara kuku besi atau totalitarianisme. Misalnya, Afrika Selatan telah menjadi negara republik sejak tahun 1961 tetapi disebabkan oleh dasar apartheid yang diperkenalkan, lebih kurang 80% penduduk kulit hitamnya dilarang untuk mengundi. Namun demikian, terdapat juga negara republik yang mengamalkan perwakilan secara demokrasi.

Konsep republik telah digunakan sejak berabad lamanya dengan republik yang paling terkenal iaitu Republik Rom, yang bertahan dari 509 SM hingga 44 SM. Di dalam Republik tersebut, prinsip-prinsip seperti anuality (memegang jawatan selama satu tahun sahaja) dan collegiality (dua orang memegang jawatan ketua negara) telah dipraktikkan.

Pada zaman moden ini, ketua negara dalam sesuatu negara republik biasanya terdiri daripada seorang sahaja iaitu presiden. Tetapi terdapat juga beberapa pengecualian misalnya di Switzerland yang terdapat satu majlis yang terdiri daripada tujuh ahli yang merangkap sebagai ketua negara yang dipanggil sebagai Bundesrat. Selain itu, San Marino, jawatan ketua negara dipegang oleh dua orang.

Republik beraja

Republik beraja ialah suatu sistem pemerintahan raja berperlembagaan di mana negara adalah berlandaskan sistem republik dan fungsi raja lebih kepada istiadat.

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

Teknokrasi

Teknokrasi ialah suatu sistem pemerintahan yang dibayangkan di mana pakar yang membuat keputusan dalam pemerintahan berdasarkan kemahiran mereka dalam bidang yang dipertanggungjawabkan terutamanya pengetahuan sains, jauh dibandingkan dengan wakil yang dilantik bagi melakukan keputusan tersebut, meskipun ia tidak semestinya bermaksud penyingkiran wakil dilantik yang sedia ada. Kebolehan memimpin lebih dipilih berdasarkan pengetahun dan prestasi yang dikhususkan daripada kesetiaan terhadap suatu partai politik mahupun kecekapan bekerja dalam parlimen.

Teokrasi

Teokrasi ialah sejenis kerajaan yang mengiktiraf Tuhan atau dewa sebagai pemerintah teragung. Bagi penganut, teokrasi adalah bentuk kerajaan yang mana suatu kuasa ketuhanan mentadbir negeri insani duniawi, sama ada dalam bentuk jelmaan manusia, atau selalunya, melalui wakil institusi keagamaan (seperti gereja) yang mengambil tempat atau mendominasi kerajaan awam. Kerajaan teokrasi menggubal undang-undang teonomi.Teokrasi tidak wajar disamakan dengan bentuk-bentuk kerajaan sekular lain yang ada agama rasmi, atau sekadar dipengaruhi konsep teologi atau moral, dan monarki yang diasaskan "Dengan Izin Tuhan".

Teokrasi boleh berbentuk monisme, iaitu hierarki pentadbiran kerajaan seiras dengan hierarki pentadbiran agama, atau juga boleh bertangan dua, tetapi pentadbiran negeri sebagai bawahan hierarki agama.

Sesetengah parti politik demokratik dan pertubuhan lain mendukung pembinaan semula kerajaan teokrasi. Lihat rencana parti Islam. Contoh-contoh lain yang dikatakan termasuk Gereja Penyatuan dan Rekonstruksionisme Kristian.

Totalitarianisme

Totalitarianisme merupakan fahaman bahawa sistem pemerintahan yang paling ekstrem adalah dengan membenarkan kewujudan satu parti politik sahaja untuk memerintah negara secara total atau mutlak. Sistem ini adalah lebih ketara berbanding sistem diktator atau negara polis (police state) dan ia melibatkan propaganda yang berpanjangan untuk memastikan rakyatnya secara rela hati akan patuh dengan kerajaan. Kadangkala, kerajaan akan mengambil langkah drastik seperti membunuh para intelek supaya tiada rakyat yang menentang kerajaan yang mutlak ini.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.