Cariño

Cariño merupakan sebuah munisipaliti Sepanyol di Wilayah A Coruña, di komuniti autonomi Galicia.

Anugerah dan Festival Filem Antarabangsa ASEAN 2013

Anugerah dan Festival Filem Antarabangsa ASEAN 2013 ialah penganjuran sulung bagi Anugerah dan Festival Filem Antarabangsa ASEAN (AIFFA) yang diadakan pada 28 hingga 30 Mac 2013 di Kuching, Sarawak, Malaysia. Malaysia telah memenangi empat anugerah di AIFFA 2013, empat anugerah ini ialah Lakon Layar Terbaik (Dain Iskandar Said untuk Bunohan), Filem Terbaik: Komedi (Istanbul Aku Datang), Filem Terbaik: Drama (Songlap) dan Pelakon Lelaki Terbaik (Shaheizy Sam untuk Songlap).

Bahay na bato

Bahay na bato (bahasa Tagalog, secara harfiah "rumah batu") adalah sejenis bangunan yang berasal dari zaman Kolonial Sepanyol di Filipina. Ia adalah versi terbaru dari bahay kubo tradisional. Reka bentuk telah berkembang sepanjang zaman, tetapi masih mengekalkan asas seni bina Bahay yang kubo yang sepadan dengan iklim tropika, musim ribut yang kencang, dan persekitaran sering dilanda gempa bumi keseluruhan kepulauan Filipina dan menggabungkan ia dengan pengaruh penjajah Sepanyol dan Pedagang Cina. Oleh itu, adalah gabungan seni bina Austronesian, Sepanyol dan Cina dengan pengaruh Amerika semasa zaman Amerika, yang menyokong fakta bahawa Filipina adalah hasil dari budaya-budaya ini yang bercampur. Penampilan yang paling biasa adalah sebagai tinggi, tergantung kayu atas-cerita pondok nipah (dengan balustrades, ventanillas dan cangkerang capiz gelongsor windows) yang berdiri di atas gaya-Sepanyol blok batu pepejal atau bata dan jawatan sebagai asas bukan hanya kayu, tiang buluh, atau jawatan balak. Roofing sama ada bumbung Cina berjubin atau bumbung daun (nipah, rumbia, atau Cogon), yang mana banyak telah digantikan dengan bumbung moden tergalvani atau lain-lain. Ia mengikut susunan rumah kubo seperti pengudaraan terbuka dan apartmen yang digunakan sebagai ruang tamu dengan lantai bawah yang digunakan untuk bilik stor, ruang bawah tanah, dan keperluan perniagaan yang lain. Seperti rumah kubo, kebanyakan paras tanah ini disediakan untuk penyimpanan; di daerah perniagaan, beberapa ruang disewa untuk kedai-kedai. Kuda untuk kereta ditempatkan di kandang yang dipanggil caballerizas . Bahay na bato mempunyai pelan segi empat yang mencerminkan rumah tradisional Filipina Austronesia yang digabungkan dengan gaya bahasa Sepanyol. Ia popular di kalangan elit atau kelas menengah, dan menggabungkan ciri-ciri nipa hut dengan gaya, budaya dan teknologi seni bina Cina dan Sepanyol. Abad ke-19 adalah zaman keemasan rumah-rumah ini, ketika orang-orang kaya Filipina membina rumah-rumah halus di seluruh kepulauan.

Gaya seni bina yang sama digunakan untuk konvensyen, biara, sekolah, hotel, kilang, dan hospital di Filipina, dan dengan beberapa gedung sekolah Gabaldon zaman Amerika, semua dengan sedikit penyesuaian. Seni bina ini masih digunakan semasa penjajahan Amerika Filipina. Selepas Perang Dunia Kedua, membina rumah-rumah ini merosot dan akhirnya menghalang arkitek moden selepas Perang Dunia II.

Hari ini, rumah-rumah ini lebih dikenali sebagai rumah nenek moyang, kerana kebanyakan rumah nenek moyang di Filipina menjadi seni bina bahay na bato.

Hari Valentine

Hari Santo Valentine, atau lebih dikenali sebagai Hari Valentine atau Hari Memperingati Kekasih, ialah satu sambutan tahunan yang diadakan pada 14 Februari untuk meraikan kasih sayang sesama kekasih. Nama "Valentine" merupakan panggilan nama bahasa Inggeris kepada nama Latin "Valentinus" - sambutan ini dinamai sempena seorang dua martir Kristian purba yang bernama sedemikian. Keraian ini mula ditubuhkan oleh Paus Gelasius I pada tahun 496 M namun digugurkan daripada Takwim Santo Rom Am oleh Paus Paulus VI pada tahun 1969. Menurut tradisi, Hari Valentine merupakan hari bagi para kekasih untuk meluahkan rasa kasih sayang kepada satu sama lain dengan menghadiahkan bunga, menawarkan manis-manisan, dan mengirim kad ucapan. Sambutan ini mula-mula dikaitkan dengan asmara dalam lingkungan sastera Geoffrey Chaucer pada Kemuncak Zaman Pertengahan apabila mekarnya asmara istana.

Antara lambang-lambang Hari Valentine moden ialah bentuk hati, burung merbuk, dan dewa Cupid yang bersayap. Semenjak abad ke-19, surat cinta Valentine yang bertulisan tangan membuka laluan kepada kad ucapan yang dikeluarkan secara besar-besaran.

Jaime Sin

Jaime Lachica Sin (Cina: 辛海梅; 辛海棉 Xīn Hǎiméi; Xīn Hǎimián; Latin: Iacomus Sin; 31 Ogos 1928 – 21 Jun 2005) ialah Ketua Biskop Roman Katolik Manila ke-30, dan juga Kardinal bagi gereja tersebut.

Beliau terkenal dengan peranan pentingnya dalam Revolusi Kuasa Rakyat 1986 yang menggulingkan rejim Presiden Ferdinand Marcos dan melantik Corazon Aquino sebagai penggantinya. Beliau sekali lagi dianggap sebagai pemimpin yang berkarisma rakyat Filipina dalam Revolusi EDSA 2001 yang menggantikan Presiden Joseph Estrada dengan Gloria Macapagal-Arroyo. Sin meninggal dunia pada usia 76 tahun, akibat komplikasi buah pinggang akibat kencing manis.

Kawasan perbandaran di A Coruña

Berikut merupakan senarai kawasan perbandaran di wilayah A Coruña, di komuniti berautonomi Galicia, Sepanyol.

Piala Dunia B-20 FIFA 1997

Piala Dunia B-20 FIFA 1997 adalah merupakan edisi ke-11 Piala Dunia B-20 FIFA. Kejohanan ini telah diadakan dari 16 Jun hingga 5 Julai 1997 di Malaysia.

Senarai munisipaliti di A Coruña

Berikut merupakan senarai munisipaliti di wilayah di A Coruña, di komuniti autonomi di Galicia, Sepanyol.

Skuad Piala Dunia B-20 FIFA 1997

Berikut adalah senarai nama bagi kejohanan Piala Dunia B-20 FIFA 1997 di Malaysia. Mereka yang ditandakan huruf tebal pergi untuk mendapatkan kaps antarabangsa penuh.

Umagang Kay Ganda

Umagang Kay Ganda (Melayu: Pagi Yang Indah) ialah rancangan bual bicara pagi yang disiarkan di ABS-CBN. Ia mula bersiaran pada 25 Jun 2007, dan kini bersiaran pada hari bekerja 4:55 pagi hingga 8:00 pagi di blok pagi Umaganda rangkaian itu. Ia juga bersiaran di serata dunia menerusi TFC. Rancangan ini ialah rancangan pagi yang paling lama bersiaran di ABS-CBN.

Munisipaliti di wilayah A Coruña

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.