Carballo

Carballo merupakan sebuah munisipaliti Sepanyol di Wilayah A Coruña, di komuniti autonomi Galicia.

Kawasan perbandaran di A Coruña

Berikut merupakan senarai kawasan perbandaran di wilayah A Coruña, di komuniti berautonomi Galicia, Sepanyol.

Kelayakan Piala Dunia FIFA 2010 – UEFA Kumpulan 8

Kelayakan Piala Dunia FIFA 2010 UEFA Kumpulan 8 merupakan peringkat kelayakan UEFA untuk layak beraksi ke Piala Dunia FIFA 2010 di Afrika Selatan. Kumpulan 8 terdapat pasukan Bulgaria, Cyprus, Georgia, Itali, Montenegro dan Ireland.

Juara kumpulan, Itali sememangnya layak ke Piala Dunia FIFA 2010 manakala Republik Ireland yang berjaya menduduki tempat kedua perlu beraksi ke perlawanan play-off.

Kelayakan Piala Dunia FIFA 2014 – UEFA Kumpulan B

Kelayakan Piala Dunia FIFA 2014 UEFA Kumpulan B merupakan peringkat kumpulan kelayakan untuk layak ke Piala Dunia FIFA 2014 di Brazil. Kumpulan ini terdapat pasukan Itali, Denmark, Republik Czech, Bulgaria, Armenia dan Malta.

Juara kumpulan, Itali telah mengesahkan tempat di Piala Dunia 2014. Denmark hanya naib juara, tetapi hambar akibat kedudukan ke-9 naib juara jadi tidak layak ke perlawanan play-off.

Kelayakan Piala Dunia FIFA 2014 – UEFA Kumpulan D

Kelayakan Piala Dunia FIFA 2014 UEFA Kumpulan D merupakan peringkat kumpulan kelayakan ke Piala Dunia FIFA 2014 di Brazil. Kumpulan ini terdapat pasukan Belanda, Turki, Hungary, Romania, Estonia dan Andorra.

Juara kumpulan, Belanda sememangnya layak ke Piala Dunia 2014. Romania hanya naib juara perlu bertanding ke perlawanan play-off menentang Greece dengan dua perlawanan. Walau bagaimanapun, Romania gagal untuk layak ke Piala Dunia apabila tewas pada perlawanan pertama dan seri pada perlawanan kedua.

Kelayakan Piala Dunia FIFA 2014 – UEFA Kumpulan E

Kelayakan Piala Dunia FIFA 2014 UEFA Kumpulan E merupakan peringkat kelayakan untuk layak ke Piala Dunia FIFA 2014 di Brazil. Kumpulan ini terdapat pasukan Norway, Slovenia, Switzerland, Albania, Cyprus dan Iceland.

Juara kumpulan, Switzerland telah mengesahkan tiket ke Piala Dunia FIFA 2014. Iceland yang hanya menduduki tempat kedua perlu bertanding bersama lapan pasukan naib juara terbaik dalam perlawanan play-off menentang Croatia dengan dua perlawanan. Walau bagaimanapun, Iceland gagal untuk layak selepas seri pada perlawanan pertama dan tewas pada perlawanan kedua.

Kelayakan UEFA Euro 2016 Kumpulan A

Kelayakan UEFA Euro 2016 Kumpulan A merupakan peringkat kelayakan ke UEFA Euro 2016 di Perancis. Dua pasukan teratas akan layak ke Euro 2016 manakala tempat ketiga akan ke perlawanan play-off. Kumpulan A terdapat enam pasukan iaitu Belanda, Republik Czech, Turki, Latvia, Iceland dan Kazakhstan.

Kelayakan UEFA Euro 2016 Kumpulan D

Kejohanan Kelayakan UEFA Euro 2016 Kumpulan D adalah salah satu daripada sembilan kumpulan untuk menentukan bola sepak pasukan yang layak ke pusingan akhir kejohanan UEFA Euro 2016. Kumpulan D terdiri daripada enam pasukan: Jerman, Ireland, Poland, Scotland, Georgia, dan Gibraltar, di mana mereka bermain menentang satu sama lain di tempat sendiri dan tempat lawan dalam kejohanan perlawanan kumpulan.

Kelayakan UEFA Euro 2016 Kumpulan F

Kejohanan Kelayakan UEFA Euro 2016 Kumpulan F adalah salah satu daripada sembilan kumpulan untuk menentukan pasukan yang layak ke pusingan akhir kejohanan UEFA Euro 2016. Kumpulan F terdiri daripada enam pasukan: Greece, Hungary, Romania, Finland, Ireland Utara, dan Kepulauan Faroe, di mana mereka bermain menentang satu sama lain di tempat sendiri dan tempat lawan dalam kejohanan perlawanan kumpulan.

Kelayakan UEFA Euro 2016 Kumpulan G

Kejohanan Kelayakan UEFA Euro 2016 Kumpulan G adalah salah satu daripada sembilan kumpulan untuk menentukan pasukan yang layak ke pusingan akhir kejohanan UEFA Euro 2016. Kumpulan G terdiri daripada enam pasukan: Rusia, Sweden, Austria, Montenegro, Moldova, dan Liechtenstein,di mana mereka bermain menentang satu sama lain di tempat sendiri dan tempat lawan dalam kejohanan perlawanan kumpulan.

Kelayakan UEFA Euro 2016 Kumpulan H

Kejohanan Kelayakan UEFA Euro 2016 Kumpulan H adalah salah satu daripada sembilan kumpulan untuk menentukan pasukan yang layak ke pusingan akhir kejohanan UEFA Euro 2016. Kumpulan B terdiri daripada enam pasukan: Itali, Croatia, Norway, Bulgaria, Azerbaijan, dan Malta, di mana mereka bermain menentang satu sama lain di tempat sendiri dan tempat lawan dalam kejohanan perlawanan kumpulan.

Kelayakan UEFA Euro 2016 play-off

Perlawanan Play-off daripada kejohanan Kelayakan UEFA Euro 2016 itu akan menentukan empat pasukan terakhir yang layak ke pusingan akhir kejohanan UEFA Euro 2016. Setiap satu daripada empat pasukan yang terikat akan berlangsung dengan dua tempat sendiri dan dua tempat lawan. Empat pemenang akan didapati mengikut peraturan piawaian untuk fasa kalah mati dalam pertandingan Eropah, dan pemenang akan layak ke kejohanan Euro 2016.

Kuala Lumpur FA

Persatuan Bola Sepak Kuala Lumpur (juga dikenali sebagai Kuala Lumpur FA) merupakan pasukan bola sepak yang bertanding dalam saingan Liga Malaysia. Pasukan ini ditubuhkan pada tahun 1974 dengan menggunakan nama Wilayah Persekutuan sebelum menggunakan nama Kuala Lumpur pada 1986.

Pasukan ini menjuarai Liga Malaysia pada 1986 dan 1988 dan mencipta sejarah apabila memenangi Piala Malaysia untuk tiga tahun berturut-turut pada 1987, 1988, dan 1989 selain Piala FA Malaysia pada 1993, 1994, dan 1999.

Kuala Lumpur turut mempunyai tradisi dengan pasukan yang berpangkalan di Lembah Klang iaitu Selangor. Pertemuan tersebut dikenali sebagai Klang Valley derby.

Liga Juara-Juara UEFA 2011-12

Liga Juara-Juara UEFA 2011-12 merupakan edisi ke-57 kejohanan bola sepak kelab Eropah dan edisi ke-21 di bawah format Liga Juara-Juara UEFA terkini.

Perlawanan akhir telah diadakan pada 19 Mei 2012 di Allianz Arena di Munich, Jerman dimana Bayern Munich menentang Chelsea dan akhirnya Chelsea menjuarai Liga Juara-Juara UEFA kali ini. Barcelona juara bertahan, telah disingkirkan oleh Chelsea pada pusingan separuh akhir. Chelsea memperolehi himpitan di Piala Dunia Kelab FIFA 2012 dan Liga Super UEFA 2012.

NGC 4449

NGC 4449 (juga dikenali sebagai Caldwell 21) merupakan satu galaksi tak nalar dalam buruj Anjing Pemburu (Canes Venatici). Ia terletak kira-kira 12 juta tahun cahaya jauhnya dan merupakan sebahagian daripada Kumpulan M94, sebuah kumpulan galaksi berada agak dekat dengan Kumpulan Tempatan.

Piala Dunia FIFA 2014

Piala Dunia FIFA 2014 merupakan Piala Dunia FIFA yang ke-20 yang akan berlangsung di Brazil. Ini merupakan kali kedua Brazil menyelenggarakan kejohanan Piala Dunia(setelah 1950). Kejohanan ini juga merupakan Piala Dunia FIFA pertama yang diselenggarakan di Amerika Selatan sejak Argentina 1978. Sebelumnya tidak ada negara Amerika Selatan yang menyelenggarakan Piala Dunia FIFA lebih dari sekali.

Senarai munisipaliti di A Coruña

Berikut merupakan senarai munisipaliti di wilayah di A Coruña, di komuniti autonomi di Galicia, Sepanyol.

UEFA Euro 2012

Kejohanan Bola Sepak Eropah UEFA 2012, ataupun Euro 2012, merupakan temasya Kejohanan Bola Sepak Eropah ke-14 buat pasukan bola sepak kebangsaan yang dianjurkan oleh UEFA. Kejohanan akhir diadakan oleh negara Poland dan Ukraine mulai 8 Jun hingga 1 Julai 2012. Inilah kali pertama setiap negara ini menjadi tuan rumah temasya ini, setelah bidaan kedua-dua negara dipilih oleh Jawatankuasa Eksekutif UEFA pada tahun 2007.Kejohanan ini adalah yang terakhir yang menampilkan 16 buah negara, kerana mulai Euro 2016, terdapat 24 finalis. Kelayakan ditandingi oleh 51 negara pada Ogos 2010 hingga November 2011 untuk menyertai dua negara tuan rumah. Juara kejohanan ini mendapat kelayakan automatik ke Piala Konfederasi FIFA 2013 yang diadakan di Brazil.Dalam perlawanan akhir di Stadium Olimpik di Kiev, Ukraine, juara bertahan Sepanyol memenangi kejohanan ini dengan menewaskan Itali 4–0. Sepanyol menjadi pasukan pertama berjaya mempertahankan Kejohanan Bola Sepak Eropah, dan pasukan kebangsaan Eropah pertama memenangi tiga kejohanan besar berturut-turut (UEFA Euro 2008, Piala Dunia FIFA 2010).

UEFA Euro 2016

Kejohanan Eropah UEFA 2016, biasanya dikenali sebagai UEFA Euro 2016 atau hanya Euro 2016, akan menjadi edisi ke-15 Kejohanan Eropah untuk Pasukan bola sepak kebangsaan lelaki yang dianjurkan oleh UEFA. Ia dijadualkan akan diadakan di Perancis dari 10 Jun hingga 10 Julai 2016.Buat pertama kali, kejohanan pusingan akhir Kejohanan Eropah akan ditandingi oleh 24 pasukan, yang telah berkembang daripada format 16 pasukan yang telah digunakan sejak 1996. Di bawah format baru ini, pasukan akan bertanding di peringkat kumpulan yang terdiri daripada enam kumpulan empat pasukan, diikuti dengan peringkat kalah mati termasuk tiga pusingan dan perlawanan akhir. Sebagai tuan rumah, Perancis mempunyai laluan secara automatik layak untuk kejohanan pusingan akhir, manakala 53 pasukan negara yang lain akan bersaing dalam pertandingan kelayakan, yang bermula dari September 2014 hingga November 2015, untuk mendapatkan 23 tempat yang masih ada. Antara pasukan ini kembali-ke-belakang juara bertahan Sepanyol, dan buat kali pertama sejak penggabungan mereka dengan UEFA, Gibraltar.

Perancis telah dipilih sebagai tuan rumah pada 28 Mei 2010, selepas proses pembidaan di mana mereka menewaskan Itali dan Turki bagi hak untuk menjadi tuan rumah pusingan akhir 2016. Perlawanan akan dimainkan dalam sepuluh stadium di sepuluh bandar-bandar: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Paris, Saint-Denis, St-Etienne dan Toulouse. Ia akan menjadi kali ketiga Perancis menjadi tuan rumah kejohanan itu, selepas kejohanan sulung pada tahun 1960 dan 1984. Pasukan Perancis telah memenangi Kejohanan Eropah dua kali: pada tahun 1984 dan 2000.

Pemenang akan mendapat hak untuk mengambil bahagian dalam Piala Konfederasi FIFA 2017 dihoskan oleh Rusia. Jika Jerman atau Rusia menang, walau bagaimanapun, naib juara akan layak sekiranya Jerman telah layak kerana memenangi Piala Dunia FIFA 2014, dan Rusia telah melayakkan diri sebagai tuan rumah. Jika kedua-dua Jerman dan Rusia mara ke perlawanan akhir, pasukan layak akan diambil daripada kekalahan di peringkat separuh akhir.

UEFA Euro 2016 Kumpulan A

UEFA Euro 2016 Kumpulan A akan dimainkan pada 10 Jun hingga 19 Jun 2016. Kumpulan A terdiri daripada tuan rumah Perancis, Romania, penampilan sulung Albania dan Switzerland. Perancis adalah satu-satunya bekas juara Eropah dalam kumpulan ini, setelah memenangi kejohanan dua kali (pada tahun 1984 dan 2000).

Munisipaliti di wilayah A Coruña

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.