Anugerah Shout! 2010

Anugerah Shout! 2010 (Bahasa Inggeris: Shout! Awards 2010 merupakan kali kedua penganjuran majlis penyampaian anugerah urban Anugerah Shout! anjuran 8TV, berlangsung di Stadium Putra Bukit Jalil pada 20 November 2010. Sebanyak 17 anugerah dalam empat kategori dipertandingkan kali ini, termasuk empat anugerah baru.

Majlis kali ini diserikan oleh artis undangan antarabangsa Iyaz. Pemenang terbesar anugerah kali ini ialah Yuna, yang merangkul tiga anugerah termasuk Ultimate Shout! Award.

Am

Kempen Shout! 2010 dilancarkan di sebuah sidang media di Prince Hotel, Jalan Conlay, Kuala Lumpur, pada 9 Ogos 2010[1], dengan pengumuman bahawa penganguerahan kali ini memperkenalkan empat anugerah baru, iaitu[2]:

 • Music Video (kategori Muzik): video muzik Malaysia pilihan
 • Breakthrough Local Feature (kategori TV & Filem): filem Malaysia yang paling kreatif/inovatif
 • Favourite TV Personality (kategori TV & Filem): pengacara rancangan televisyen pilihan
 • Mobile Artiste of the Year (kategori Muzik): artis yang memiliki muat turun lagu terbanyak di Channel X (kendalian Celcom) pada 1 Januari 2009 hingga 30 Jun 2010.

Proses pencalonan melibatkan sevbuah jawatankuasa bebas yang diketuai oleh Pengurus Besar Persatuan Akademi Industri Muzik Malaysia (PAIMM), Jennifer Thompson, untuk memilih calon-calon paling bermutu dari kalangan penyertaan yang diberikan oleh para penggiat seni, kemudian memberikan senarai muktamad dalam media dan laman web untuk diundi oleh orang awam. Senarai pencalonan akhir diumumkan pada 13 Oktober 2010.

Malam kemuncak Shout! 2010 diadakan di Stadium Putra Bukit Jalil, pada 20 November 2010. Pengacaranya ialah Hafiz Hatim, Sarah Lian, dan Henry Golding. Artis antarabangsa undangan kali ini ialah Iyaz[3], penyanyi hip-hop kelahiran Kepulauan Virgin British.

Persembahan

Penyampai

Calon dan pemenang

Nama pemenang ditebalkan.

Muzik

Rockstar

 1. Azlan & The Typewriter
 2. Bunkface
 3. Faizal Tahir
 4. Hujan
 5. Meet Uncle Hussein
 6. Pop Shuvit

Popstar

 1. Aizat
 2. Dato’ Siti Nurhaliza dan Krisdayanti
 3. Jaclyn Victor
 4. Mizz Nina
 5. Yuna
 6. Zee Avi

Power Vocal

 1. Azlan & The Typewriter
 2. Black
 3. Dato’ Siti Nurhaliza dan Krisdayanti
 4. Faizal Tahir
 5. Jaclyn Victor
 6. Rithan (Deja Voodoo Spells)

Flava

 1. Altimet
 2. DJ Fuzz dan Malique
 3. Joe Flizzow
 4. Malique
 5. Mizz Nina
 6. Sonaone

Music Video

 1. "Prom Queen" (Bunkface)
 2. "Osaka" (Disagree)
 3. "Do It, Duit" (Joe Flizzow)
 4. "Mirage" (Pesawat)
 5. "Marabahaya" (Project EAR)
 6. "Cinta Kosmik" (The Fabulous Cats)

Break Out

 1. Azlan & The Typewriter
 2. Black
 3. Mizz Nina
 4. Monoloque
 5. Yuna
 6. Zee Avi

Mobile Artiste of The Year

 1. 6ixth Sense – "Khatimah Cinta"
 2. Aril – "Menatap Matamu"
 3. Saleem – "Tinggal Kenangan"
 4. 6ixth Sense – "Tanpa"
 5. Yuna – "Dan Sebenarnya"
 6. Alif Satar – "Cukup Indah"

TV & Filem

Best On Screen Chemistry

 1. Afdlin Shauki & Liyana Jasmay (Papadom)
 2. Upin & Ipin (Upin & Ipin)
 3. Remy Ishak & Tiz Zaqyah (Nur Kasih)
 4. Farid Kamil & Lisa Surihani (Lagenda Budak Setan)
 5. Wakaka Crew & Giler Battle Crew (Showdown 2010)
 6. Afdlin Shauki & Rashidi Ishak (Setem)

Fresh TV Series

 1. Adamaya (MIG Production)
 2. Arjuna (KRU Studios)
 3. Blogger Boy (Red Communications Sdn Bhd)
 4. Gelora di Hati Sara (Suhan Movies & Tradings Sdn Bhd)
 5. Nur Kasih (Flimscape)
 6. Qalesya (Nusantara Seni Karya Sdn Bhd)

Breakthrough Feature

 1. Cuci the Musical (Tall Order Productions)
 2. Geng: Pengembaraan Bermula (Les’ Copaque Production)
 3. Lagenda Budak Setan (Sharad Khan)
 4. Papadom (Gayathri Su-Lin Pillai)
 5. Pisau Cukur (Lina Tan)
 6. Setem (Gayatri Su-Lin Pillai)

Favorite TV Program

 1. Imam Muda
 2. One in a Million Year 3
 3. Melodi
 4. Raja Lawak 4
 5. Anugerah Juara Lagu 24
 6. Showdown 2010

Favorite TV Personality

 1. Ally Iskandar (Anugerah Juara Lagu 24)
 2. Awal Ashaari (Fuhh!)
 3. Aznil Haji Nawawi (Jangan Lupa Lirik)
 4. Daphne Iking (The Breakfast Show)
 5. Henry Golding (8TV Quickie)
 6. Zizan Raja Lawak (Raja Lawak 4)

Radio

Coolest Radio Announcer

 1. Faizal Ismail (Hot FM AM Krew)
 2. Hafiz Hatim (Fly FM Night Flight)
 3. Jeremy Teo (Red FM Evenings)
 4. Hunny Madu (Fly FM Campur Chart)
 5. Fara Fauzana (Hot FM AM Krew)
 6. Phat Fabes (Fly FM Pagi Show)

Favorite Radio Show

 1. The Red FM Breakfast Show with JD & Dilly (JD & Dilly)
 2. Fly FM Pagi Show (Phabes, Ben & Nadia)
 3. Malaysia’s Hottest Music – Hot 10@10 (Hunny Madu)
 4. Fly FM Campur Chart (Hunny Madu)
 5. Hot FM AM Krew (Fara, Faizal & AG)
 6. Fly FM Rush Hour (Jules & Prem)

Lain-lain

Hot Chick

 1. Maya Karin
 2. Mizz Nina
 3. Nora Danish
 4. Nur Fazura Sharifuddin
 5. Scha Al-Yahya
 6. Vanidah Imran

Hot Guy

 1. Faizal Tahir
 2. Farid Kamil
 3. Hans Isaac
 4. Henry Golding
 5. Remy Ishak
 6. Shaheizy Sam

Ultimate Shout! Award

Rujukan

 1. ^ SHOUT Awards Kembali Dengan Kategori Baru!, Murai.com.my, 11 Ogos 2010. Dicapai pada 14 Oktober 2010.
 2. ^ SHOUT! AWARDS 2010 Anugerah Hip Kategori Baru, Sensasi Selebriti, 15 Ogos 2010. Dicapai pada 14 Oktober 2010.
 3. ^ Iyaz hangatkan Shout! Awards 2010, Tupai.com.my, 9 November 2010. Dicapai pada 21 November 2010.

Pautan luar

Anugerah Shout!

Anugerah Shout! atau Shout! Awards ialah majlis anugerah bagi meraikan industri hiburan Malaysia yang dikatakan semakin berkembang maju. Anugerah ini menghargai individu-individu dari industri muzik, televisyen, filem, dan radio dan industri hiburan secara keseluruhannya.

Anugerah ini dilancarkan pada tahun 2009 oleh stesen televisyen tempatan 8TV dengan sokongan Persatuan Akademi Industri Muzik Malaysia (PAIMM) dan Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM); majlis penganugerahan pertamanya bakal dilangsungkan pada 17 Julai 2009 dengan menawarkan 16 anugerah termasuk "Ultimate Shout! Award".

Anugerah Shout! dibahagi kepada empat kategori iaitu muzik, TV dan filem, radio dan "the works" (mereka yang terlibat dalam penggayaan penampilan para orang ternama dalam industri hiburan). Hampir setiap anugerah ini terdiri daripada lima atau enam calon, dan pemenangnya ditentukan melalui undian penonton sama ada melalui laman web atau SMS, kecuali hadiah utama "Ultimate Shout! Award" yang terpilih di kalangan semua calon oleh panel "Shout! Council" yang dilantik oleh PAIMM.

Maya Karin

Maya Karin Roelcke (lahir 29 Oktober 1979) merupakan seorang pelakon, penyanyi dan pengacara wanita Malaysia, kelahiran Jerman. Menjadi salah seorang pelakon wanita terulung di Malaysia dalam industri perfileman tanah air, Maya meraih penghargaan meluas daripada kritis dan umum untuk kemenangan anugerah dan persembahan terbaik menerusi lakonannya dalam filem seperti Pontianak Harum Sundal Malam dan Ombak Rindu. Sebagai pelakon yang bertaraf kelas A, beliau banyak bertumpu kepada filem dan jarang muncul dalam drama televisyen.Dalam sejarah Festival Filem Malaysia, Maya memegang rekod untuk pelakon dengan pencalonan terbanyak bagi kategori Anugerah Pelakon Wanita Terbaik (11) dan beliau adalah dikalangan pelakon wanita yang memenangi anugerah itu sebanyak dua kali. Maya juga merupakan satu daripada dua pelakon wanita Malaysia dan yang pertama yang memenangi Anugerah Pelakon Wanita Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik. Tercalon dalam kategori pelakon terbaik dan anugerah hiburan popular hampir setiap tahun, Maya meraih pelbagai anugerah dan pencalonan di Festival Filem Malaysia, Anugerah Skrin, Anugerah Majlis Pengkritik Filem Kuala Lumpur, Anugerah Lawak Warna, Festival Filem Asia Pasifik, Estepona Fantasy & Terror Film Festival, Anugerah Bintang Popular Berita Harian dan Anugerah MeleTOP Era.

Anugerah pertama yang dimenangi Maya ialah trofi Artis Baru Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2001 (ABPBH 2001) yang berlangsung di Genting Highlands, Pahang. Seterusnya beliau memenangi kategori Pelakon Filem Wanita Popular di ABPBH 2005, 2008 dan 2011. Beliau diberi jolokan sebagai "Ratu Filem Seram" kerana banyak membintangi filem seram. Bagi kerjayanya sebagai penyanyi, Maya telah menerbitkan sebanyak tiga album studio, album pertamanya, Erti Cinta telah terjual sebanyak 10,000 unit di Malaysia sahaja. Pada Jun 2018, Harian Metro menyenaraikan beliau sebagai salah seorang dari 10 pelakon popular yang meraih pengiktirafan di peringkat global.

Nora Danish

Nora binti Mohd Danish Hanif (lahir 7 Mac 1982) ialah seorang pelakon wanita Malaysia. Beliau terkenal dengan memegang watak utama Puteri dalam siri komedi Puteri. Beliau juga terkenal dengan peranan televisyen seperti Sumpah Bunian, Khurafat The Series, Ana lu'lu, Tentang Dhia dan Ariana Mikhail.

Nora mempunyai beberapa peranan filem terkenal seperti Senario Dalam Pemburu Emas Yamashita (2006), Cuti-Cuti Cinta (2010), Seru (2011), Aku Terima Nikahnya (2012), Lagenda Budak Hostel (2013) dan Surga yang Tak Dirindukan 2 (2017).

Shaheizy Sam

Shaheizy Sam bin Abdul Samad (lahir 4 September 1982) ialah seorang pelakon lelaki Malaysia yang menempa nama sebagai pelakon remaja pada era 1990-an. Beliau membuat kemunculan pertamanya dalam bidang lakonan pada 1995 menerusi filem Sama Tak Serupa bersama Aznil Nawawi sebelum melonjak naik dalam bidang perfileman melalui filem kontroversi Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam (2009) dan filem aksi komedi Adnan Sempit (2010-14). Sam telah berlakon dalam beberapa filem pecah panggung termasuk Jangan Pandang Belakang Congkak (2009), Evolusi KL Drift 2 (2010), Sekali Lagi (2011), Bini-Biniku Gangster (2011), SAM: Saya Amat Mencintaimu (2012), Mamak Cupcake (2014), dan Polis EVO (2015-18). Selain berlakon filem, Sam telah muncul dalam beberapa drama televisyen seperti Kasanova XXL (2009), Impak Maksima the Series (2009), Adnan Sempit the Series (2010-11), Kisah Cinta (2013), Aku Bukan Bimbo (2016) dan lain-lain lagi. Beliau memulakan kerjaya muziknya pada 1998 dengan menganggotai kumpulan M.O.B sehingga pembubaran mereka.

Sepanjang kerjayanya dalam bidang lakonan, Sam telah bekerjasama dengan ramai rakan seangkatannya, termasuk Syamsul Yusof, Farid Kamil, Lisa Surihani, Yana Samsudin dan Intan Ladyana. Beliau telah menerima pelbagai anugerah dan pencalonan dalam televisyen, filem dan platform lain, termasuk dua pencalonan bagi Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-22 (menerusi Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam) dan ke-23 (menerusi Evolusi KL Drift 2), serta memenangi Pelakon Lelaki Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-24, beliau turut memenangi Bintang Paling Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2014. Anugerah lain yang diraih oleh beliau termasuk Anugerah Shout!, Anugerah Skrin, Anugerah Blokbuster, Anugerah Pilihan Pembaca Media Hiburan dan Anugerah Lawak Warna. Pada Jun 2018, Harian Metro menyenaraikan beliau sebagai salah seorang dari 10 pelakon popular yang meraih pengiktirafan di peringkat global.

Showdown 2010

Showdown 2010 ialah sebuah rancangan televisyen realiti pencarian kumpulan penari hip hop terhandal di Malaysia, yang diterbitkan oleh Primeworks Studio untuk 8TV, mulai 31 Mac 2010. Rancangan pertandingan ini diacarakan oleh Hafiz Hatim, juruhebah Fly FM, dengan Maple Loo dan Joe Flizzow selaku juri tetap.

Pertandingan akhir Showdown 2010 diadakan di KL Life Centre pada 14 Julai 2010, di mana kumpulan Wakaka Crew yang diterajui oleh Muhamad Haslam Abd Rahman (Alam), bekas juara So You Think You Can Dance, menjuarai keseluruhan musim ini dengan hasil undian penonton tertinggi.

Showdown 2010 berjaya meraih satu anugerah Rancangan TV Kegemaran di Shout! Awards 2010, dan dua anugerah Rancangan Realiti TV Terbaik, satu dari Anugerah Skrin 2010 dan satu dari Anugerah Seri Angkasa 2010.

SonaOne

Mikael Adam Bin Mohd Rafee Michel Lozach atau yang lebih dikenali umum sebagai SonaOne (lahir 30 November 1988) merupakan penyanyi, pelukis grafitti, penulis lirik, penggubah lagu dan penerbit terkenal dan terbaik di Malaysia. Beliau mula dikenali menerusi lagu "I Don't Care" bersama Mal Karmal pada tahun 2012 sebelum dikenali ramai dengan lagu "No More" serta gandingan bersama rapper terkenal Joe Flizzow dalam lagu "Havoc" dan "Apa Khabar" pada tahun 2014 hingga melayakkan beliau memenangi gelaran juara di Anugerah Juara Lagu ke-29. Menerusi lagu "No More" pula, Mikael berjaya memenangi anugerah Lagu Terbaik di Anugerah Industri Muzik ke-21 menjadikan beliau sebagai komposer yang berjaya memenangi kedua-dua anugerah utama untuk penggubah lagu dalam tahun yang sama selepas komposer lagenda Adnan Abu Hassan.

Zizan Razak

Mohd Razizan Abdul Razak (Jawi: محمد رازيزن عبدالرازق lahir 15 April 1984) ialah seorang pelawak, pengacara, pelakon, penyanyi dan ahli perniagaan Malaysia. Beliau ialah naib juara Raja Lawak musim pertama, malahan ketika awal kemunculannya beliau dipanggil sebagai Zizan Raja Lawak. Beliau juga dikenali menerusi gandingan bersama Johan Raja Lawak membentuk kumpulan Jozan dan banyak menyertai pelbagai pertandingan lawak di Malaysia. Selain berbakat dalam bidang lakonan, beliau juga telah memperluaskan bidang kerjanya iaitu pengacaraan dan nyanyian.

Zizan terkenal dengan peranan lakonannya di layar lebar termasuk filem komedi adiwira Kapoww!!: Atoi The Ajaib Boy (2010), aksi jenayah KL Gangster (2011–13), komedi seram Hantu Bonceng (2011), Mael Lambong (2012), komedi pasca-apokaliptik KL Zombi (2013), Abang Long Fadil (2014–17) dan Polis EVO (2015–18). Beliau juga telah menerima pelbagai anugerah dan pencalonan dalam kerjayanya termasuk Artis Komedi Lelaki Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2010, Anugerah Hero Terhebat di Anugerah Blokbuster 2012 dan Pelakon Komedi Lelaki Terbaik (Filem) di Anugerah Lawak Warna 2013.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.