80 SM

Milenium: milenium pertama SM
Abad:
Dekad:
  • 10-an SM
  • 9-an SM
  • 8-an SM
  • 7-an SM
  • 6-an SM
Tahun:

Peristiwa

Mengikut tempat

Rom

  • Perang Sungai Baetis - Di Sepanyol, tentera pemberontak Demokratik di bawah Quintus Sertorius menewaskan angkatan tentera Rom yang sah di bawah Lucius Fulfidias, dan mencetuskan Perang Sertorius. Quintus Metellus Pius mengambil alih kuasa pemerintahan tentera bagi pihak Sulla.

Mesir

  • Ptolemy XII Auletes mewarisi takhta Ptolemy XI Alexandros II di Mesir.
  • Alexandria dikuasai oleh Rom.

Mengikut topik

Kesusasteraan

  • Meleager menerbitkan Kalungan Bunga (Garland), antologi puisi Yunani terawal yang diketahui.
80-an SM

Dekad 80-an SM merupakan tahun-tahun dari 89 SM hingga 80 SM.

Abad ke-11 SM

Abad ke-11 SM merujuk kepada abad yang berlangsung dari 1 Januari 1100 SM hingga 31 Disember 1001 SM dalam kalendar Gregory.

Abad pertama SM

Abad ke-1 SM merujuk kepada abad yang berlangsung dari 1 Januari 100 SM hingga 31 Disember 1 SM dalam kalendar Gregory. Nama lainnya "abad terakhir SM". Sistem kalendar Gregory tidak mempunyai tahun sifar.

Afghanistan

|HDI_year = 2019

|HDI_change = steady

|HDI = 0.501

|HDI_ref =

|HDI_rank = 169

| sovereignty_type = Pembentukan

| sovereignty_note =

|established_event1 = Negara Afghan pertama

|established_date1 = April 1709

|established_event2 = Empayar Afghan

|established_date2 = Oktober 1747

|established_event3 = Diiktiraf

|established_date3 = 19 Ogos 1919

|currency = Afghani

|currency_code = AFN

|country_code = AFG

|time_zone = D†

|utc_offset = +4:30

|drives_on = kanan

|calling_code = +93

|cctld = .af افغانستان.

}}

Afghanistan ( dengar) (Pashto/Dari: افغانستان, Afġānistān), rasminya Republik Islam Afghanistan, merupakan negara daratan yang terletak di dalam Asia Selatan dan Asia Tengah. Ia mempunyai penduduk kira-kira 31 juta orang, menjadikannya negara ke-42 yang paling ramai penduduk di dunia. Ia bersempadan dengan Pakistan di selatan dan timur; Iran di barat; Turkmenistan, Uzbekistan dan Tajikistan di utara; dan China di timur laut jauh. Sarung wilayahnya 652,000 km2 (252,000 bt2), menjadikannya negara ke-42 terbesar di dunia.

Habitasi manusia di Afghanistan bermula sejak Era Paleolitik Tengah, dan lokasi negara strategik di sepanjang Laluan Sutera yang berkaitan kepada budaya Timur Tengah dan bahagian-bahagian lain di Asia. Sepanjang zaman tanah itu telah menjadi rumah kepada pelbagai bangsa

dan menyaksikan pelbagai kempen ketenteraan, terutamanya oleh Iskandar Agung, Arab Muslim, Mongol, British, Soviet Rusia, dan dalam era moden dengan kuasa-kuasa Barat. Tanah itu juga pernah berkhidmat sebagai sumber sebagaimana Kushan, Hephthalite, Samanid, Saffarid, Ghaznavid, Ghorid, Khilji, Mughal, Hotak, Durrani, dan lain-lain telah bangkit untuk membentuk empayar besar.Sejarah politik negara moden Afghanistan bermula dengan dinasti Hotak dan Durrani pada abad ke-18. Pada abad ke-19, Afghanistan menjadi negeri penampan dalam "Permainan Besar" antara British India dan Empayar Rusia. Berikutan 1919 Perang Anglo-Afghan, Raja Amanullah dan Raja Mohammed Zahir Shah cubaan pemodenan negara. Satu siri rampasan kuasa pada 1970-an diikuti dengan pencerobohan Soviet dan siri perang saudara yang melanda kebanyakan negara itu.

Barbar

Orang Barbar ialah orang asli Afrika Utara di barat Lembah Nil. Mereka bertaburan dari Atlantik ke Oasis Siwa di Mesir, dari Mediterranean ke Sungai Niger. Mereka bertutur dalam pelbagai bahasa Barbar yang merupakan satu cabang keluarga bahasa-bahasa Afro-Asia.

Julius Caesar

Ucapan terkenal Caesar, "Kudatang, Kulihat, Kutawan" (Veni Vidi Vici).Gaius Julius Caesar (Tulisan Jawi: ڬايوس جوليوس سيزر; 13 Julai 100 SM - 15 Mac 44 SM) ialah seorang ahli politik, jeneral Rom dan penulis yang memainkan peranan yang penting dalam pengubahan Republik Rom menjadi Empayar Rom. Beliau telah dianggap secara meluas sebagai salah satu daripada genius tentera dalam sejarah, serta ahli politik yang bijak dan pemimpin yang kuat di dunia kuno. Caesar membuat serangan pertama oleh Rom terhadap Britain pada tahun 55 SM, dan penaklukan Gaul oleh beliau telah memperluas dunia Rom sehingga ke Lautan Atlantik. Sejak beberapa zaman, gelaran "Caesar" telah menjadi lambang pemerintah agung yang berkuasa seperti "Kaiser" dalam bahasa Jerman dan "Tsar" dalam bahasa Slavik. Pada tahun 42 SM, iaitu dua tahun selepas pembunuhannya, Senat Rom telah menerima Caesar secara rasmi sebagai salah satu daripada dewa Rom. Dilahirkan pada bulan Quinctilis (13 Julai), bulan ini kemudiannya diberikan nama "Julai" (daripada nama "Julius") untuk memperingati jasa beliau.

Caesar bertempur dalam satu perang saudara yang menyebabkan beliau menjadi penguasa dunia Rom yang tidak dapat dipertikaikan dan selepas mengambil alih kerajaan, beliau memulakan pembaharuan yang meluas untuk kedua-dua masyarakat dan kerajaan Rom. Beliau diisytiharkan sebagai diktator seumur hidup, dan memusatkan birokrasi Republik dengan pesat. Dengan penuh ironi, ini memaksakan Marcus Junius Brutus, kawan Caesar, untuk berkomplot dengan orang-orang lain bagi tujuan membunuh beliau dan memulihkan Republik Rom. Pembunuhan yang dramatik ini pada 15 Mac 44 SM mencetuskan satu perang saudara yang baru di Rom.

Kempen-kempen ketenteraan Caesar dikenali secara terperinci daripada Ulasan-ulasan beliau sendiri, dan banyak perincian hidupnya telah dicatatkan oleh ahli-ahli sejarah yang kemudian, seperti Appian, Suetonius, Plutarch, Cassius Dio, dan Strabo. Maklumat tambahan boleh didapati daripada sumber sezaman yang lain, seperti persuratan dan ucapan Cicero, pesaing politik Caesar, serta puisi Catullus, dan tulisan ahli sejarah Sallust.

Lucius Cornelius Sulla

Lucius Cornelius Sulla Felix (c. 138 BC – 78 BC), biasanya dikenali sebagai Sulla, merupakan jeneral dan negarawan Rom. Dia menonjol kerana memegang jawatan konsol Rom sebanyak dua kali, dan juga sebagai ditaktor Rom. Dia merupakan salah seorang agung yang disanjung dalam sejarah Rom, dimasukkan dalam himpunan biografi ahli politik dan jeneral, berasal dari himpunan biografi Rom terkenal, diterbitkan oleh Marcus Terentius Varro. Dalam Sulla Plutarch, siri terkenal - Kehidupan Selari ("Parallel Lives"), Sulla dipasangkan bersama jeneral dan pakar strategi Spartan Lysander.

Jawatan ditaktor Sulla muncul semasa kemuncak dalam pergelutan antara optimates dan populares, yang sebelumnya cuba mengekalkan kuasa oligarchy dalam bentuk Senate sementara yang berikutnya berpaling dalam kebanyakan kes populism tulin (kepopularan sepenuhnya), emuncak dengan ditaktorship Caesar. Sulla merupakan jeneral yang tulin, berbakat dan mahir, tidak pernah kalah dalam pertempuran; dia kekal sebagai orang tunggal yang telah menyerang dan menduduki kedua-dua Athens dan Rome. Saingannya, Gnaeus Papirius Carbo, menggambarkan Sulla sebagai memiliki kepintaran rubah dan keberanian seekor singa - tetapi yang sebelumnya dianggap olehnya sebagai jauh lebih merbahaya. Campuran ini kemudiannya dirujuk oleh Machiavelli dalam gambarannya bagi ciri-ciri ideal bagi seseorang pemerintah.Sulla menggunakan tenteranya untuk berbaris ke perang saudara Sulla sebanyak dua kali, dan selepas kali kedua dia menghidupkan kembali jawatan diktator, yang tidak pernah digunakan sejak Perang Punik Kedua lebih satu kurun sebelumnya. Dia menggunakan kuasanya bagi melaksanakan beberapa siri pembentukan semula Perlembagaan Rom, bertujuan bagi mengembalikan keseimbangan kuasa antara Senate Rom dan Tribune Plebeian; dia kemudiannya mengejutkan Dunia Rom (dan selamanya) dengan meletak jawatan ditaktor, mengembalikan kerajaan berpelembagaan normal, dan selepas Consulship keduanya, bersara pada kehidupan persendirian.

Orang Indo-Yunani

Orang Indo-Yunani, juga dikenali sebagai Orang Yunani di Asia Selatan, dibawa ke Asia Selatan melalui perluasan keyunanian. Mereka mengasaskan Kerajaan Indo-Yunani atau Kerajaan Yunani-India yang merangkumi beberapa kawasan barat laut dan utara di subbenua India pada sepanjang dua abad SM yang terakhir, dan diperintah oleh melebihi 30 raja keyunanian yang sering bertempur antara satu sama lain. Kerajaan ini diasaskan sewaktu Demetrius, raja Yunani-Bactria, menyerang India pada awal abad ke-2 SM; dalam konteks ini, sempadan "India" ialah Kush Hindu. Orang Yunani di India akhirnya terpisah daripada Kerajaan Yunani-Bactria yang berpusat di Bactria (kini terletak di sempadan di antara Afghanistan dan Uzbekistan).

Ungkapan "Kerajaan Indo-Yunani" secara longgar memerihalkan sebilangan tatanegara dinasti yang berbeza. Terdapat banyak kota seperti Taxila, Punjab di Pakistan, atau Pushkalavati dan Sagala yang menampung sebilangan dinasti pada waktunya. Berdasarkan Geographia yang ditulis oleh Ptolemy dan tatanama raja-raja yang kemudian, sesuatu Theophila di selatan mungkin juga merupakan pusat pemerintahan satrap atau ibu kota diraja pada suatu ketika.

Selama dua abad pemerintahan mereka, raja-raja Indo-Yunani:

menggabungkan bahasa dan lambang Yunani dan India, seperti yang dilihat pada syiling mereka; dan

menyepadukan amalan agama Yunani, agama Hindu, dan agama Buddha, seperti yang dilihat pada tinggalan arkeologi kota-kotanya serta petanda sokongan mereka terhadap agama Buddha yang menunjukkan lakuran pengaruh India dan pengaruh keyunanian.Penyebaran budaya Indo-Yunani menghasilkan kesudahan yang masih dapat dirasakan pada hari ini, khususnya melalui pengaruh seni Yunani-Buddha.

Orang Indo-Yunani akhirnya hilang sebagai suatu entiti politik pada sekitar 10 Masihi, ekoran daripada serangan orang Indo-Scythia, walaupun mungkin terdapat sejumlah kecil penduduk Yunani di sana sini buat beberapa abad yang berikut di bawah pemerintahan Indo-Parthia dan pemerintahan Kushan yang kemudian.

Pokok Putat

Pokok Putat merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Barringtonia spp. Terdapat sekitar 40 spesies Barringtonia.

Ia juga dikenali dengan nama berikut apalang, putat, putat aying, butut darat, penggung, putat sungai, putat ayam, putat ayer, kye-bin, kyi, som-pawng, chik ban, chik suan, dan putat kampong

Pompeii

Pompeii ialah sebuah bandar Rom yang musnah dan sebahagiannya tenggelam berdekatan Naples moden di wilayah Itali Campania, di wilayah komun Pompei. Bersama-sama sebuah bandar lain, Herculaneum, Pompeii binasa dan tenggelam sepenuhnya semasa bencana letusan gunung berapi Vesuvius yang berlarutan selama dua hari pada tahun 79 M.

Penyelidik percaya bahawa bandar ini diasaskan di abad ketujuh atau keenam SM oleh OSCI atau Oscans. Ia berada di bawah penguasaan Rom di SM abad ke-4, dan telah ditawan dan menjadi tanah jajahan Rom pada 80 SM selepas ia menyertai pemberontakan berjaya terhadap Republik Rom. Pada ketika kemusnahannya, 160 tahun kemudian, penduduk dianggarkan 11,000 orang, dan kota itu mempunyai sistem yang kompleks air, amfiteater, gimnasium, dan pelabuhan.

Letusan itu memusnahkan bandar, membunuh penduduknya dan menanam di bawah tan abu. Bukti untuk kemusnahan asalnya datang dari surat yang masih hidup oleh Pliny the Younger, yang melihat letusan dari jauh dan menyifatkan kematian bapa saudaranya Pliny the Elder, seorang laksamana armada Rom, yang cuba untuk menyelamatkan rakyat. Tapak ini telah hilang selama kira-kira 1500 tahun sehingga penemuan semula awal tahun 1599 dan penemuan semula lebih luas hampir 150 tahun kemudian oleh jurutera Sepanyol Rocque Joaquin de Alcubierre pada 1748. Objek yang terletak di bawah bandar telah dipelihara selama berabad-abad kerana kekurangan udara dan kelembapan. Artifak memberikan wawasan luar biasa terperinci ke dalam kehidupan bandar yang semasa Pax Romana. Semasa penggalian, plaster telah digunakan untuk mengisi lompang dalam lapisan abu yang pernah memegang tubuh manusia. Ini membolehkan seseorang untuk melihat kedudukan sebenar orang itu adalah apabila dia meninggal dunia.

Pompeii telah menjadi destinasi pelancongan selama lebih 250 tahun. Hari ini ia mempunyai status Tapak Warisan Dunia UNESCO dan merupakan salah satu tarikan pelancong yang paling popular di Itali, dengan kira-kira 2.5 juta pengunjung setiap tahun.

Sejarah Republik Rom

Asal dan sejarah awal Rom tidak dapat dipastikan. Sedangkan terdapat keterangan-keterangan yang khusus tentang asal dan sejarah Rom, pemerian-pemerian itu cenderung bersifat mitologi, dan tidak dapat merupakan sejarah objektif ketika diperlakukan dengan analisis moden.

Terdapat juga temuan arkeologi di kota Rom yang wujud sebelum tarikh pengasasan yang ditentukan oleh mitologi. Sebaliknya, kesan-kesan penempatan yang benar tidaklah sehingga tarikh itu. Bagaimanapun, mitos asal Rom mungkin mengandungi beberapa aspek kebenaran dan bertanggungjawab untuk membentukkan pandangan diri orang Rom.

Senarai firaun

Rencana ini mengandungi senarai Firaun Mesir Purba, dari Tempoh Dinasti Awal sebelum 3000 SM hingga ke penghujung Dinasti Ptolemaik, apabila Mesir menjadi jajahan Empayar Rom di bawah pemerintahan Augustus Caesar pada 30 SM.

Harus diketahui terdapat tiga pemerintah perempuan dalam senarai firaun yang memilih untuk tidak memakai gelarai firaun iaitu yang bukan pasangan firaun Ptolemy (Sobeknefru, Hatshepsut, dan Twosret), kerana firaun adalah gelaran bagi lelaki. Dalam, senarai ini mereka digelarkan "Ratu ________."

Harus diketahui juga bahawa tarikh berkenaan adalah anggaran, Terdapat pelbagai sistem untuk pentarikhan bagi kajian Mesir Purba iaitu bergantung kepada bagaimana ia dilakukan dan anggaran apakah yang digunakan. Yang tertera di bawah merupakan satu daripadanya dan bukan satu-satunya.

Wilayah Khost

Khost (Bahasa Pashto: خوست‎, Bahasa Parsi: خوست‎) ialah satu daripada 34 wilayah di Afghanistan, yang terletak di bahagian timur Afghanistan bersebelahan dengan Federally Administered Tribal Areas (FATA) yang dimiliki oleh Pakistan. Wilayah Khost dahulunya pernah menjadi sebahagian daripada wilayah Paktia. Bandar Khost menjadi pusat pentadbiran bagi wilayah Khost. Penduduk wilayah ini adalah dianggarkan berjumlah 546,800, yang hampir kesemuanya merupakan masyarakat puak. Lapangan Terbang Khost berfungsi di wilayah ini bagi penerbangan domestik ke ibu negara Afghanistan iaitu Kabul.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.