66 SM

Milenium: milenium pertama SM
Abad:
Dekad:
 • 8-an SM
 • 7-an SM
 • 6-an SM
 • 5-an SM
 • 4-an SM
Tahun:

Peristiwa

Mengikut tempat

Rom

 • Konsul-konsul: Manius Aemilius Lepidus, dan Lucius Volcacius Tullus.
 • Catiline dituduh berkomplot terhadap Republik Rom, bersama-sama dengan Autronius, dan Sulla yang lebih muda.
 • Perikatan antara Mithridates VI dari Pontus dan Tigranes II dari Armenia dimungkiri.
 • Pertempuran Lycus - Pompey Agung menewaskan Mithridates VI dengan muktamad, dan secara berkesan mengakhiri Perang Mithridates Ketiga.
 • Gaius Antonius dipilih sebagai praetoria Rom.
 • Undang-undang lex Manilia yang disokong oleh Cicero memberi kuasa pemerintahan kepada Pompey terhadap seluruh Asia.

Kematian

 • Licinius Macer, pencatat babad Rom
60-an SM

Dekad 60-an SM merupakan tahun-tahun dari 69 SM hingga 60 SM.

Abad ke-11 SM

Abad ke-11 SM merujuk kepada abad yang berlangsung dari 1 Januari 1100 SM hingga 31 Disember 1001 SM dalam kalendar Gregory.

Abad pertama SM

Abad ke-1 SM merujuk kepada abad yang berlangsung dari 1 Januari 100 SM hingga 31 Disember 1 SM dalam kalendar Gregory. Nama lainnya "abad terakhir SM". Sistem kalendar Gregory tidak mempunyai tahun sifar.

Kapal penjajap kelas Ticonderoga

Kruiser peluru berpandu kelas-Ticonderoga merujuk kepada sebuah kelas kapal perang yang berkhidmat di dalam Tentera Laut Amerika Syarikat. Ia mula dipesan dan diluluskan dalam tahun kewangan 1978. Kelas ini menggunakan radar jujukan fasa pasif dan asalnya dirancang untuk dibina sebagai sebuah kelas kapal pembinasa. Bagaimanapun, peningkatan keupayaan tempur yang ditawarkan oleh Sistem Tempur Aegis dan sistem radar AN/SPY-1 selain keupayaan untuk beroperasi sebagai sebuah flagship, telah digunakan untuk menjustifikasikan perubahan penggelasannya daripada DDG (pembinasa peluru berpandu) kepada CG (kruiser peluru berpandu) tidak lama sebelum lunasnya dibaringkan untuk kapal Ticonderoga dan Yorktown.

Pembinasa kelas Kidd

Pembinasa kelas Kidd merupakan satu siri empat buah kapal pembinasa peluru berpandu (DDG) berdasarkan rekabentuk kelas Spruance. Kidd telah direka sebagai sebuah kapal pelbagai guna yang lebih canggih, berbanding kelas kapal sebelumnya yang lebih berfokus kepada peperangan anti kapal selam, dengan menambah keupayaan anti pesawat yang lebih maju. Asalnya, kapal ini telah dipesan untuk kegunaan Tentera Laut Imperial Iran, sebelum kontraknya dibatalkan apabila meletusnya Revolusi Iran pada tahun 1979, dan kapal-kapal ini disiapkan untuk digunakan oleh Tentera Laut Amerika Syarikat. Di sebabkan ia dilengkapi dengan penyaman udara tugasan berat dan pelbagai ciri-ciri yang lebih sesuai untuk cuaca panas, kapal ini bertujuan untuk digunakan di Timur Tengah, secara spesifiknya di Teluk Parsi. Semasa perkhidmatannya dengan Tentera Laut A.S. bermula pada awal tahun 1980an sehingga penghujung tahun 1990an, kapal-kapal ini popular dengan nama kelas-"Ayatollah". Ia kemudian dilucut tauliahkan dan dijual kepada Tentera Laut Republik China (Taiwan) sebagai kelas-Kee Lung.

USS Frank E. Petersen Jr. (DDG-121)

USS Frank E. Petersen Jr. (DDG-121) adalah sebuah kapal pembinasa kelas-Arleigh Burke Flight IIA yang dirancang untuk kegunaan Tentera Laut Amerika Syarikat. Ia merupakan kapal ke-71 dalam kelasnya. Kapal ini dinamakan bersempena dengan nama USMC Leftenan Jeneral Frank E. Petersen Jr. (2 Mac 1932 – 25 Ogos 2015), juruterbang dan jeneral Kor Marin berketurunan Afrika-Amerika pertama. Kontrak pembinaan kapal ini serta namanya telah diumumkan buat pertama kali dalam satu kenyataan akhbar daripada Huntington Ingalls Industries pada 30 Mac 2016."Pemotongan besi" pertama dilakukan pada April 2016, manakala lunasnya mula dibaringkan pada 21 Februari 2017, and launched on 13 July 2018.

USS Winston S. Churchill (DDG 81)

USS Winston S. Churchill (DDG-81) adalah sebuah pembinasa peluru berpandu Kelas Arleigh Burke yang dimiliki oleh Tentera Laut Amerika Syarikat. Kapal ini merupakan kapal ke-31 daripada 62 buah kapal yang dirancang untuk dibina dalam kelas ini. Churchill dinamakan bersempena nama bekas Perdana Menteri Britain, Winston Churchill. Pelabuhan asal kapal ini adalah di NS Norfolk, Virginia.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.