1943

Rencana ini adalah berkenaan dengan tahun 1943. Bagi kegunaan lain, sila lihat 1943 (nombor).
Milenium: milenium ke-2
Abad:
Dekad:
Tahun:

1943 merupakan tahun biasa yang bermula pada hari Jumaat. Ia berlangsung dari 23 Zulhijah 1361 hingga 4 Muharam 1363.

 
1943 di Malaya

1943 di Malaya. Tanah Melayu di bawah pendudukan Jepun.

22 November

22 November merupakan hari ke-326 (hari ke-327 dalam tahun lompat) dalam takwim Gregorius. Tinggal 39 hari sebelum memasuki tahun selepasnya.

Hari ini juga merupakan:

Hari Abjad di Albania (1908);

Hari Kemerdekaan di Lubnan (1943).

25 November

25 November merupakan hari ke-329 (hari ke-330 dalam tahun lompat) dalam kalendar Gregory. Tinggal 36 hari sebelum memasuki tahun selepasnya.

Hari ini juga merupakan:

Hari Kebangsaan di Bosnia dan Herzegovina (1943);

Hari Kemerdekaan di Suriname (1975);

Hari Guru di Indonesia.

Arthur B. McDonald

Arthur Bruce McDonald, CC OOnt ONS FRS FRSC P.Eng, (lahir 29 Ogos 1943) ialah ahli astrofizik Kanada. McDonald ialah pengarah Kolaborasi Balai Cerap Sudbury Neutrino dan memegang Kerusi Gordon dan Patricia Gray dalam Astrofizik Zarah di Universiti Queen's di Kingston, Ontario dari tahun 2006 hingga 2013. Beliau telah dianugerahkan Hadiah Nobel dalam Fizik 2015 bersama dengan ahli fizik Jepun, Takaaki Kajita.

Daerah Saatly

Saatly (bahasa Azerbaijan: Saatlı) merupakan sebuah rayon di Azerbaijan yang didirikan tahun 1943. Rayon ini memiliki penduduk sebanyak 87,000 orang.

J. Michael Kosterlitz

John Michael Kosterlitz (lahir 22 Jun 1943) ialah ahli fizik British-Amerika kelahiran Scotland. Beliau ialah profesor fizik di Universiti Brown dan anak kepada ahli biokimia Hans Kosterlitz. Beliau dianugerahkan Hadiah Nobel dalam Fizik 2016 bersama David J. Thouless dan Duncan Haldane bagi kerja terhadap jirim termeluwap.

Johann Deisenhofer

Johann Deisenhofer (lahir 30 September 1943) ialah seorang ahli biokimia Jerman, bersama-sama dengan Hartmut Michel dan Robert Huber, menerima Hadiah Nobel dalam Kimia pada tahun 1988 kerana penentuan struktur kristal pertama protein membran, kompleks membran protein dan faktor-faktor bersama yang penting untuk fotosintesis.

Kami, Perempoean

Kami, Perempoean (Ejaan yang Disempurnakan: Kami, Perempuan) ialah sebuah persembahan pentas 1943 dalam satu perbuatan oleh Armijn Pane. Drama enam watak berkisar konflik antara dua pasangan, dengan wanita menganggap lelaki yang tidak menginginkan untuk menyertai Pembela Tanah Air dan lelaki takut bagaimana wanita akan bertindak balas dengan mereka secara diam-diam bergabung. Walaupun amaran dari ibu dan bapa wanita, lelaki itu bersedia untuk meninggalkan latihan mereka, dengan berkat rakannya.

Ditulis semasa pendudukan Jepun di Hindia Timur Belanda (kini Indonesia), sementara Pane adalah pekerja Pusat Kebudayaan di Jakarta, Kami, Perempuan mirip dengan drama kontemporari kerana mesejnya yang pro-Jepun secara terbuka dan penekanan pada isu-isu sehari-hari yang dialami oleh orang biasa. Perbincangan mengenai sandiwara telah mendapati ia sebagai propaganda pro-Jepun, menunjukkan bahawa lelaki harus menyertai tentera untuk menyenangkan wanita mereka, walaupun ia juga telah mencadangkan bahawa permainan itu sebenarnya adalah amaran terhadap menerima Pembela Tanah Air sebagai untuk Indonesia. Kami, Perempuan dipersembahkan beberapa kali pada tahun 1943, dan skripnya telah dikumpulkan dalam sebuah buku.

Karl Landsteiner

Karl Landsteiner, ForMemRs (14 Jun 1868 - 26 Jun 1943) merupakan seorang ahli biologi dan doktor berbangsa Austria dan Amerika. Beliau terkenal dengan sumbangan pengasingan kumpulan-kumpulan darah pada tahun 1900, sekaligus mencipta sistem klasifikasi darah moden dengan mengenal pasti kehadiran "agglutinin"/"agen pelekat darah" di dalam darah. Hasil kajian kerjasama beliau dengan Alexander S. Wiener pada tahun 1937 membawa kepada pengetahuan mengenai kehadiran faktor rhesus darah justeru membolehkan para doktor untuk melakukan transfusi darah tanpa menggugat nyawa pesakit. Beliau menemui virus polio pada tahun 1909, dengan kerjasama Constantin Levaditi dan Erwin Popper. Dia menerima Hadiah Aronzon pada tahun 1926. Pada tahun 1930, beliau menerima Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan. Beliau turut dianugerahkan Anugerah Lasker pada tahun 1946 beberapa tahun selepas kematiannya. Beliau dikenali sebagai "Bapa Perubatan Transfusi".

Klaus von Klitzing

Klaus von Klitzing (lahir 28 Jun 1943, Schroda) ialah seorang ahli fizik Jerman, yang dikenali sebagai penemuan kesan kuantum integer Hall, yang mana beliau dianugerahkan Hadiah Nobel dalam Fizik pada tahun 1985.

Mario J. Molina

Mario J. Molina (José Mario Molina-Pasquel Henríquez) (19 Mac 1943) tokoh rakyat Mexico, salah seorang pemenang Hadiah Nobel pada tahun 1995 bersama tiga rakannya yang lain kerana membuat penemuan penting mengenai bahaya bahan kimia Cloroflorokarbon (CFC) yang membahayakan lapisan ozon. Mario Molina merupakan rakyat Mexico pertama yang memenangi Hadiah Nobel.

Mario Molina juga adalah seorang profesor di Massachusetts Institute of Technology di Boston, Amerika Syarikat dan giat dalam usaha untuk menyelamatkan alam sekitar.

Pieter Zeeman

Pieter Zeeman (25 Mei 1865 - 9 Oktober 1943) ialah ahli fizik Belanda yang berkongsi Hadiah Nobel dalam Fizik 1902 dengan Hendrik Lorentz kerana penemuannya terhadap kesan Zeeman.

Raja Perlis

Takhta Raja Perlis diasaskan bersama dengan pembentuk negeri Perlis pada 1843. Senarai Raja Perlis adalah seperti berikut:

1843-1873 : Raja Syed Hussain Jamalullail

1873-1897 : Raja Syed Ahmad Jamalullail

1897-1904 : Raja Syed Saffi Jamalullail

1904-1943 : Raja Syed Alwi Jamalullail

1943-1945 : Raja Syed Hamzah Jamalullail

1945-2000 : Tuanku Syed Putra Jamalullail

2000-kini : Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail

Ralph M. Steinman

Ralph Marvin Steinman (14 Januari 1943 - 30 September 2011) ialah seorang ahli fizik Kanada dan penyelidik perubatan di Universiti Rockefeller, yang pada tahun 1973 ditemui dan dinamakan sel-sel dendrit semasa bekerja sebagai felo pasca kedoktoran di makmal Zanvil A. Cohn, juga di Universiti Rockefeller. Steinman ialah salah satu penerima Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan 2011.

Richard J. Roberts

Sir Richard John Roberts (lahir 6 September 1943) FRS merupakan ahli biokimia dan biologi molekul Inggeris. Beliau dianugerahkan Hadiah Nobel dalam Fisiologi atau Perubatan 1993 bersama Phillip Allen Sharp untuk penemuan introns dalam DNA eukariotik dan mekanisme penyambungan gen. Beliau kini bekerja di New England Biolabs.

Richard Smalley

Richard Errett Smalley (6 Jun 1943 - 28 Oktober 2005) ialah Profesor Kimia Gen dan Norman Hackerman dan Profesor Fizik dan Astronomi di Universiti Rice, di Houston, Texas. Pada tahun 1996, bersama-sama dengan Robert Curl, seorang profesor kimia di Rice, dan Harold Kroto, seorang profesor di Universiti Sussex, beliau dianugerahkan Hadiah Nobel dalam Kimia untuk penemuan bentuk baru karbon, buckminsterfuleren, juga dikenali sebagai buckyballs. Beliau ialah penganjur nanoteknologi dan aplikasinya.

Robert Lefkowitz

Robert Joseph Lefkowitz (dilahirkan pada 15 April 1943) ialah seorang doktor (internis dan kardiologi) dan biokimia Amerika. Beliau terkenal dengan penemuan-penemuannya yang mengungkapkan kerja-kerja dalam keluarga reseptor protein keluarga G yang penting, yang mana dia dianugerahi Hadiah Nobel Kimia 2012 bersama Brian Kobilka. Beliau kini seorang Penyiasat dengan Institut Perubatan Howard Hughes serta Profesor Perubatan James B. Duke dan Profesor Biokimia dan Kimia di Universiti Duke.

Vint Cerf

Vinton Gray "Vint" Cerf (lahir 23 Jun 1943) adalah seorang saintis komputer dari Amerika Syarikat dan juga dikenali sebagai "Bapa Internet". Sumbangan beliau diiktiraf dengan anugerah termasuk Medal Teknologi Nasional, Anugerah Turing , dan Medal Kebebasan Presiden.

Cerf bekerja dengan Google sebagai Naib Presiden dan Evangelis Internet sejak September 2005.

We Can Do It!

We Can Do It! (Bahasa Melayu: Kita Boleh Lakukannya!; Tulisan Jawi: كيت بوليه لاكوكنڽ!) merupakan sebuah poster propaganda waktu perang Amerika yang diterbitkan oleh J. Howard Miller pada 1943 untuk Westinghouse Electric sebagai sebuah gambar ilham untuk meningkatkan semangat pekerja.

Poster tersebut jarang dilihat ketika Perang Dunia II. Ia ditemui semula pada awal 1980-an dan kemudiannya diterbitkan semula dalam pelbagai bentuk, yang bukan sahaja disebut "We Can Do It!" tetapi juga disebut sebagai "Rosie the Riveter", sempena nama daripada tokoh ikonik seorang pekerja pengeluaran perang wanita yang kuat. Gambar "We Can Do It!" digunakan untuk mempromosikan feminisme dan masalah politik lain ketika permulaan 1980-an. Imej tersebut dijadikan kulit majalah Smithsonian pada 1994 dan dibentuk menjadi setem surat kelas pertama Amerika Syarikat pada 1999. Ia juga disertakan dalam bahan-bahan kempen untuk beberapa ahli politik Amerika pada 2008, dan turut diolah semula oleh seorang pelukis untuk meraikan wanita yang pertama menjadi Perdana Menteri Australia pada 2010. Poster tersebut merupakan salah satu daripada sepuluh gambar yang paling banyak diminta di Pentadbiran Arkib dan Rekod Kebangsaan.Selepas ditemui semula, para pemerhati sering kali beranggapan bahawa imej tersebut sentiasa digunakan sebagai panggilan untuk memberi ilham kepada para pekerja wanita untuk turut serta dalam peperangan. Walau bagaimanapun, pada waktu peperangan, gambar tersebut digunakan oleh Westinghouse sahaja dan hanya disimpan pada Februari 1943. Ia tidak digunakan untuk merekrut tetapi untuk mengajak wanita supaya bekerja dengan lebih keras. Penyokong gerakan kewanitaan dan golongan lain meningkatkan sikap dan menampilkan mesej tersebut dengan mengubah semula imej tersebut dalam pelbagai bentuk yang berbeza, di mana ia meliputi pemerkasaan diri, promosi kempen, pengiklanan, dan parodi.

Selepas beliau melihat gambar kulit Smithsonian pada tahun 1994, Geraldine Hoff Doyle berkata bahawa dia adalah subjek bagi poster tersebut. Doyle menyangka bahawa dia telah diabadikan dalam sebuah gambar masa perang daripada seorang pekerja kilang wanita, dan dia secara tidak bersalah beranggapan bahawa gambar tersebut memberi inspirasi kepada poster Miller. Menganggapnya sebagai "Rosie the Riveter", Doyle dihargai oleh beberapa pertubuhan termasuk Pusat Sejarah dan Dewan Kemasyhuran Wanita Michigan. Namun, pada 2015, wanita dalam gambar waktu perang tersebut dikenal pasti sebagai Naomi Parket ketika berusia 20 tahun, yang bekerja pada awal 1942 sebelum Doyle menamatkan pelajaran di sekolah tinggi. Kenyataan Doyle bahawa fotonya memberi inspirasi kepada poster tidak dapat dibuktikan atau disangkal, jadi Doyle dan kemudian Parker, tidak dapat disahkan sebagai model untuk "We Can Do It!"

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.