132

Rencana ini adalah berkenaan dengan tahun 132. Bagi kegunaan lain, sila lihat 132 (nombor).
Milenium: milenium pertama
Abad:
Dekad:
Tahun:

132 merupakan tahun lompat yang bermula pada hari Isnin dalam kalendar Gregory.

Peristiwa

Mengikut tempat

Asia

  • Pertukaran nama Zaman Yongjian (tahun ke-7) kepada Zaman Yangjia bagi Dinasti Han di China.

Empayar Rom

  • Candi Zeus Olimpia (Athens) disiapkan dengan menggunakan reka bentuk Cossutius.
  • Simon bar Kokhba, pemimpin muluk-muluk yang karismatik, memulakan perang pembebasan terhadap Empayar Rom. Pemberontakan ini yang disokong oleh Rabai Akiva akhirnya dihancurkan oleh Maharaja Hadrian.
  • Legion X Fretensis terpaksa dipindahkan dari Jerusalem, dan kembali ke Caesarea. Orang-orang Yahudi masuk ke kota Jerusalem dan memulakan semula sistem pengorbanan mereka. Mereka menempah duit-duit syilingS untuk merayakan kebebasan (sementara) mereka. Legion XXII Deiotariana yang mara dari Mesir dimusnahkan sama sekali.
  • Pembinaan Makam Hadrian yang kini dikenali sebagai Castel Sant'Angelo bermula di Rom.

Mengikut topik

Seni dan Sains

Kelahiran

  • Tao Qian, gabenor Xuzhou
11 Mei

11 Mei merupakan hari ke-131 (hari ke-132 dalam tahun lompat) dalam kalendar Gregory. Tinggal 234 hari sebelum memasuki tahun selepasnya.

12 Jamadilawal

12 Jamadilawal merupakan hari ke-132 dalam kalendar Hijriah.

12 Mei

12 Mei merupakan hari ke-132 (hari ke-133 dalam tahun lompat) dalam takwim Gregorius. Tinggal 233 hari sebelum memasuki tahun selepasnya.

Hari ini juga merupakan Hari Jururawat Antarabangsa.

21 Ogos

21 Ogos merupakan hari ke-233 (hari ke-234 dalam tahun lompat) dalam kalendar Gregory. Tinggal 132 hari sebelum memasuki tahun selepasnya.

Hari ini merupakan:

Hari Ninoy Aquino di Filipina;

Hari Belia di Maghribi.

Abad ke-2

Abad ke-2 merujuk kepada tempoh antara 101 hingga 200 dalam Zaman Kristian, menurut takwim Julius. Abad ini dianggap sebagai sebahagian Zaman Klasik atau Zaman Sejarah.

Antinous (buruj)

Antinous merupakan buruj lapuk yang tidak lagi digunakan oleh ahli falak dimana ia telah digabungkan menjadi buruj Helang (Aquila) dan ia bersempadan di Utara.

Buruj ini direka oleh maharaja Hadrian pada 132. Menurut legenda, ahli ramal memberitahu Hadrian bahawa kematian orang yang paling disayanginya akan menyelamatkannya daripada bahaya besar. Adalah pasti bahawa Antinous, lelaki kacak yang disayangi oleh Hadrian mati, ketika menyelamatkan maharaja itu daripada lemas di sungai Nil. Bagi memperingati Antinous, Hadrian mengenal pasti asterisme di langit dengan Antinous.

Astro Warna

Astro Warna merupakan saluran komedi pertama di Malaysia yang bermula pada 1 Jun 2009 dalam pakej Mustika. Saluran bebas tekanan 24 jam ini menggabungkan komedi, sitkom, drama-drama ringan, hiburan/rancangan variasi yang sesuai untuk semua peringkat umur. Ia boleh didapati di Astro saluran 132 (SD) dan saluran 124 (HD). Di Singapura melalui StarHub TV Saluran 118.

Hiroshima

Bandar Hiroshima (広島市, Hiroshima-shi) ( dengar ) ialah ibu negeri Wilayah Hiroshima dan merupakan bandar terbesar di kawasan Chūgoku di barat Honshū, pulau terbesar Jepun. Ia terkenal di seluruh dunia sebagai bandar pertama dalam sejarah terlibat dalam peperangan nuklear apabila ia dibom oleh Amerika Syarikat semasa Perang Dunia Kedua.

Jordan

Jordan (bahasa Arab: الأردنّ Al-Urdunn, bahasa Inggeris: Hashemite Kingdom of Jordan) atau Kerajaan Hasyimiyah Jordan merupakan sebuah negara Arab yang terletak di Asia Barat dan bersempadan dengan Syria, Iraq, Tebing Barat, Israel dan Arab Saudi. Jordan juga mempunyai pantai sebelah Laut Mati dan Teluk Aqabah.

Kawasan perbandaran di Guadalajara

Berikut merupakan senarai kawasan perbandaran di wilayah Guadalajara di komuniti berautonomi Castile-La Mancha, Sepanyol.

Kota Tual

Kota Tual merupakan sebuah kota di Provinsi Maluku, Indonesia.

Lapangan Terbang Lac-A-La-Tortue

Lapangan Terbang Lac-A-La-Tortue (IATA: SL3, ICAO: CSL3) adalah sebuah lapangan terbang yang terletak di bandar Lac-A-La-Tortue, Kanada.

Lapangan Terbang Lac-A-La-Tortue terletak pada kedudukan latitude N46* 37.3667', longtitude W72* 37.9167' pada ketinggian 132.28 meter dari aras laut..

Lapangan Terbang Rochester

Lapangan Terbang Rochester (IATA: -, ICAO: EGTO) adalah sebuah lapangan terbang yang terletak di bandar Rochester, United Kingdom.

Lapangan Terbang Rochester terletak pada kedudukan Latitud N51* 21.1167', Longitud E00* 30.2000' pada ketinggian 132.89 meter dari aras laut..

Liga Premier Malaysia

Liga Premier Malaysia atau Liga Premier merupakan pertandingan bola sepak tahap kedua dalam Liga Malaysia. Liga ini menggantikan liga tahap dua sebelum ini iaitu Liga Perdana 2.

Liga Premier Malaysia dipertandingan di antara 12 buah kelab bola sepak. Musim liga berlangsung dari awal bulan Febuari sehinga penghujung Oktober dengan waktu cuti pada bulan Ramadhan untuk tempoh sebulan. Pasukan akan bermain sebanyak 22 perlawanan (setiap pasukan bermain dua kali, sebagai tuan rumah dan pelawat), di mana sebanyak 132 perlawanan diadakan dalam semusim. Kebanyakan perlawanan diadakan pada hari Jumaat dan beberapa perlawanan pada hari bekerja.

Liga Premier Malaysia beroperasi dengan sistem naik dan turun liga dengan pertandingan Liga Super Malaysia.

Bermula musim 2016, liga ini dikenali sebagai 100Plus Liga Premier Malaysia atas sebab penajaan.

Mauritania

Republik Islam Mauritania merupakan sebuah negara yang terletak di barat laut Afrika. Ia dinamakan sempena kerajaan Berber kuno Mauretania. Berikutan rampasan kuasa oleh pihak tentera pada 2005, Mauritania telah mengadakan Rilihan Raya Rresiden yang pertama pada 11 Mac 2007 sejak 1960. Pilihan raya ini dimenangi oleh Sidi Ould Cheikh Abdallahi.

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

Lihat juga Daftar negara

Senarai senjata pesawat

Berikut merupakan senarai tidak lengkap senjata pesawat dahulu dan sekarang.

Seremban 2

Seremban 2 ialah sebuah bandar satelit terletak hampir 4 kilometer di tenggara pusat bandar Seremban, Negeri Sembilan. Terletak di sebelah barat Lebuhraya Utara-Selatan, Seremban 2 merupakan bandar terancang yang dibina di atas tanah yang dahulunya ladang kelapa sawit dengan matlamat menempatkan semula bahagian pentadbiran,perniagaan dan pendidikan dari kesesakan pusat bandar ke tempat yang lebih teratur.Seremban 2 menjadi bandar membeli-belah popular selepas pembukaan beberapa kompleks membeli-belah seperti: ÆON, Tesco, Mydin dan S2 Mall (belum dibuka).

Merangkumi lebih 2,300 ekar (9 km2) keluasan tanah, Seremban 2 merupakan kawasan baru untuk:

Kompleks Pentadbiran Daerah Seremban

Kompleks Mahkamah Seremban

Ibu pejabat Polis Daerah Seremban

Ibu pejabat Bomba dan Penyelamat Negeri Sembilan

Jabatan Audit Negara Negeri SembilanBandar ini diharap dapat menampung sebahagian penduduk Seremban melalui pelbagai projek taman perumahan berhampiran seperti:

Green Street Homes

Sri Carcosa

Central Park

Emerald Park

Garden Homes

Garden Avenue

Garden City Homes

Vision Homes

S2 Heights

Park Avenue

Pearl 132

Rasah Kemayan

Wilayah Ehime

Wilayah Ehime (愛媛県, Ehime-ken) ialah sebuah wilayah Jepun yang terletak di pulau Shikoku. Ibu kotanya ialah bandaraya Matsuyama.

Wilayah Hiroshima

Wilayah Hiroshima (広島県, Hiroshima-ken) ialah sebuah wilayah Jepun yang terletak di kawasan Chūgoku di pulau Honshū. Ibu kotanya ialah bandaraya Hiroshima.

Wilayah Shimane

Wilayah Shimane (島根県, Shimane-ken) ialah sebuah wilayah Jepun yang terletak di kawasan Chūgoku di pulau Honshū. Ibu kotanya ialah bandaraya Matsue.

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.