Шпански јазик

Шпанскиот јазик (español) или познат како кастиљски јазик (lengua castellana) е романски јазик од групата на ибероромански јазици. Јазикот се развил од неколку јазици и дијалекти кои се зборувале во централниот дел на Пиринејскиот Полуостров во IX век[2]. Јазикот постепено се зголемувал и се приширувал со експанзијата на Кралството Кастиља.

Соврмениот кастиљски јазик се развил со прераспоредување на согласките, процес кој започнал во XV век. Јазикот постепено почнал да создава нови зборови, како од домашно, така и од странско потекло. Јазикот станал значаен со шпанската колонизација на Америка, Африка и делови од Азија - колонизација која била предводена од Шпанската империја во периодот од 15 до XIX век. Во тој период јазикот станал најзначаен јазик за владата и трговијата.[3]

шпански јазик
кастиљски јазик
español, castellano
Изговоршпански изговор: [espaˈɲol], шпански изговор: [kasteˈʎano]
Застапен воЈужна Европа, Латинска Америка
ГоворнициМајчин јазик: 329[1] милиони до 400 милиони.
500 милиони како прв или втор јазик.  
Јазично семејство
Писмошпанска азбука
Статус
Службен во
Регулативен органЗдружение на академии за шпанскиот јазик
Јазични кодови
ISO 639-1es
ISO 639-2spa
ISO 639-3spa
Linguasphere51-AAA-b
шпански јазик
Дон Кихот
Дон Кихот, драгоцено дело во шпанската книжевност.

азбука · фонологија · историја · правопис
дијалекти
  Граматика
показни зборови · именки · заменки
придавки · предлози · прилози
глаголи (сврзници · неправилни глаголи)

Географска распространетост

Кастиљскиот е признат како службен во над 20 држави и поголем број меѓународни организации. Во следната табела е наведено присуството на шпанскиот по држави.

држава население[4] шпанскиот како мајчин јазик[5] шпанскиот како втор јазик во држави каде шпанскиот е официјален[6], или како странски јазик во држави каде не е официјален[7] Процент на шпански говорници од населението[8] Вкупно шпански говорници
 Мексико 112.336.538 [9] 104.135.971 [10] 6.515.519 98,5% [8] 110.651.490
 САД 307.006.550 [11] 35.468.501 [12] 14.531.499 16.3% 50.000.000[13][14]
 Шпанија 47.150.819 [15] 41.964.229 [16] 4.620.780 98,8% [8] 46.585.009
 Колумбија 46.240.000 [17] 45.740.000 [18] 130.080 99,2% [8] 45.870.080
 Аргентина 40.900.496 [19] 36.333.605 [20] 4.321.488 99,4% [8] 40.655.093
 Венецуела 29.434.660 [21] 28.357.707 [22] 725.281 98,8% [8] 29.081.444
 Перу 29.797.694 [23] 25.059.861 [24] 744.942 86,6% [8] 25.804.803
 Чиле 17.291.300 [25] 17.041.797 [26] 85.914 99,3% [8] 17.127.711
 Еквадор 14.306.000 [27] 11.907.200 [28] 2.126.986 98,1% [8] 14.034.186
 Гватемала 14.361.666 [29] 8.617.000 [30] 3.116.482 86,4% [8] 12.408.479
 Куба 11.235.863 [31] 11.235.863 [32] 99,4% [8] 11.168.448
 Доминиканска Република 10.225.000 [31] 10.006.500 [33] 177.600 99,6% [8] 10.184.100
 Боливија 10.426.154 [34] 6.047.169 [35] 3.117.420 87,9% [8] 9.164.589
 Хондурас 8.215.313 [36] 8.007.563 [37] 125.597 99,0% [8] 8.133.160
 Ел Салвадор 6.183.002 [38] 6.168.902 [39] 99,7% [8] 6.164.453
 Франција 65.821.885 [40] 440.106 [41] 5.721.380 9,4% 6.161.486 [6]
 Никарагва 5.822.000 [31] 5.331.876 [42] 315.464 97,0% [8] 5.647.340
 Мароко 31.759.997[43] 20.000 [44] 5.480.000 17,32% 5.500.000 [45][46]
 Бразил 190.732.694 [47] 460.018 [48] 5.000.000[49] 2,86% 5.460.018
 Костарика 4.615.646 [50] 4.530.228 [51] 48.493 99,2% [8] 4.578.721
 Парагвај 6.460.000 3.682.200 [52] 446.145 69,5% [8] 4.489.700
 Порторико 3.998.000 [31] 3.802.098 [53] 147.926 98,8% [8] 3.950.024
 Обединето Кралство 62.041.708 [54] 184.867 [55] 3.737.633 6,4% 3.922.500 [6]
 Уругвај 3.372.000 [31] 3.221.800 [56] 113.108 98,9% [8] 3.334.908
 Панама 3.508.000 [31] 3.006.957 [57] 258.991 93,1% [8] 3.265.948
 Филипини 94.013.200 [58] 2.930 [59] 3.013.843 3,2% 3.016.773 [60]
 Германија 81.802.000 [61] 178.976 [62] 2.527.996 3,3% 2.706.972 [6]
 Италија 60.605.053 [63] 422.249 [64] 1.968.320 3,5% 1.635.976 [6]
 Екваторска Гвинеја 1.170.308 [65] 1.683 [66] 1.057.446 90,5% [8][67] 1.059.129
 Канада 33.212.696 909.000 [68] 92.853 [7] 3% 1.001.853
 Португалија 10.636.888 [69] 9.570 [70] 727.282 6,9% 737.026 [6]
 Холандија 16.665.900 [71] 59.578 [72] 622.516 4,1% 682.094 [6]
 Белгија 10.918.405 [73] 85.990 [74] 515.939 5,5% 601.929 [6]
 Романија 22.246.862 544.531 2,4% 544.531 [6]
 Шведска 9.045.389 101.472 [75] 442.601 6% 544.073 [6]
 Австралија 21.007.310 106.517 [76] 374.571 [77] 2,3% 481.088 [7]
 Полска 38.500.696 316.104 0,8% 316.104 [6]
 Австрија 8.205.533 267.177 3,3% 267.177 [6]
 Брег на Слоновата Коска 20.179.602 235.806 [7] 1,2% 235.806
 Алжир 33.769.669 223.000 [78] 0,7% 223.379
 Данска 5.484.723 219.003 4% 219.003 [6]
 Израел 7.112.359 130.000 [79] 45.231 2,5% 175.231 [80]
 Јапонија 127.288.419 78.952 [81] 60.000 [7] 0,1% 138.952
 Швајцарија 7.581.520 123.000 [82] 14.420 1,7% [83] 137.420
 Бугарија 7.262.675 133.910 1,8% 133.910 [6]
 Белизе 301.270 106.795 [84] 21.848 42,7% 128.643 [84]
 Холандски Антили 223.652 10.699 114.835 56,1% 125.534
 Ирска 4.156.119 123.591 3% 123.591 [6]
 Сенегал 12.853.259 101.455 [7] 0,8% 101.455
 Грција 10.722.816 86.742 0,8% 86.742 [6]
 Финска 5.244.749 85.586 1,6% 85.586 [6]
 Унгарија 9.930.915 85.034 0,9% 85.034 [6]
 Аруба 100.018 6.800 68.602 75,3% 75.402
 Хрватска 4.491.543 73.656 1,6% 73.656 [6]
 Андора 84.484 29.907 [85] 25.356 68,7% [86] 58.040
 Словачка 5.455.407 43.164 0,8% 43.164 [6]
 Норвешка 4.644.457 12.573 23.677 0,8% 36.250 [6]
 Русија 140.702.094 3.320 20.000 [87] 0,01% 23.320
 Нов Зеланд 4.173.460 21.645 [88] 0,5% 21.645
 Гуам 154.805 19.092 12,3% 19.092 [89]
Американски Девствени Острови Американски Девствени Острови 108.612 16.788 15,5% 16.788
 Кина 1.345.751.000 2.292[90] 12.835 [7] 0,001124% 15.127
 Литванија 3.565.205 13.943 0,4% 13.943 [6]
 Гибралтар 27.967 13.857 49,5% 13.857
 Кипар 792.604 1,4% 11.044 [6]
 Турција 71.892.807 380 8.000 [91] 0,01% 8.380
 Јамајка 2.804.322 8.000 0,3% 8.000
 Луксембург 486.006 3.000 4.344 1,5% 7.344 [6]
 Малта 403.532 6.458 1,6% 6.458 [6]
 Тринидад и Тобаго 1.047.366 4.100 0,4% 4.100
 Западна Сахара 513.000 [4] н/п[92] н/п н/п н/п
останати имигранти во ЕУ 906.816 [93]
останати шпански ученици 4.862.033 [94]
Вкупно говорници како мајчин јазик + говорници како втор јазик во држави каде е официјален: 6.974.970.386 (вкупно светско население)[95] 424.188.295 [96] 29.242.608 6,5% 453.430.903 [97]
Вкупно шпански говорници како втор јазик: 78.109.665 7,23% 504.264.431 [98][99]

Граматика

Шпански јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Todos los seres humanos nacen libres e iguales en dignidad y derechos y, dotados como están de razón y conciencia, deben comportarse fraternalmente los unos con los otros.
Македонски Ситe чoвeчки суштeствa сe рaѓaaт слoбoдни и eднaкви пo дoстoинствo и прaвa. Tиe сe oбдaрeни сo рaзум и сoвeст и трeбa дa сe oднeсувaaт eдeн кoн друг вo дуxoт нa oпштo чoвeчкaтa припaднoст.
Портал: Јазици

Глаголи

Глаголите во шпанскиот јазик се потешко подрачје за странците. Има три главни конјугации, а преку 50 конјугирани форми по глагол. Меѓутоа, трите конјугации се слични, и има релативно малку неправилни глаголи.

Правилни -ar глаголи (amar, љуби)

Безлични (Formas no personales) (м. едн.,ж. едн., м. мн., ж мн.)
Инфинитив (Infinitivo) amar
Герунд (Gerundio) amando
Минат партицип (Participio) amado (amado, amada, amados, amadas)
Индикатив (Indicativo) yo él, ella, usted nosotros vosotros ellos, ellas, ustedes
Сегашно (Presente) amo amas ama amamos amáis aman
Свршено (Pretérito imperfecto или copretérito) amaba amabas amaba amábamos amabais amaban
Минато прераскажано (Pretérito perfecto simple или Pretérito) amé amaste amó amamos amasteis amaron
Идно (Futuro simple o Futuro) amaré amarás amará amaremos amaréis amarán
Услов (Condicional simple или Pospretérito) yo él, ella, usted nosotros vosotros ellos, ellas, ustedes
  amaría amarías amaría amaríamos amaríais amarían
Субјунтив (Subjuntivo) yo él, ella, usted nosotros vosotros ellos, ella, ustedes
Сегашно (Presente) ame ames ame amemos améis amen
Несвршено 1 (Pretérito imperfecto или Pretérito) amara amaras amara amáramos amarais amaran
Минато прераскажано amase amases amase amásemos amaseis amasen
Идно (Futuro simple или Futuro) amare amares amare amáremos amareis amaren
Заповедно (Imperativo)   usted nosotros vosotros ustedes
потврдно   ama ame amemos amad amen
одречно   no ames no ame no amemos no améis no amen

Правилни -er глаголи (temer, се плаши)

Безлични (м. едн.,ж. едн., м. мн., ж мн.)
Инфинитив temer
Герунд temiendo
Минат партицип temido (temido, temida, temidos, temidas)
Индикатив yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
Сегашно temo temes / temés teme tememos teméis / temen temen
Имерфект temía temías temía temíamos temíais /temían temían
Претерит temí temiste temió temimos temisteis / temieron temieron
Идно temeré temerás temerá temeremos temeréis / temerán temerán
Услов yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
  temería temerías temería temeríamos temeríais / temerían temerían
Субхунтив yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
Сегашно tema temas tema temamos temáis / teman teman
Имперфект 1 temiera temieras temiera temiéramos temierais / temieran temieran
Имперфект 2 temiese temieses temiese temiésemos temieseis / temiesen temiesen
Идно temiere temieres temiere temiéremos temiereis temieren
Заповеден   tú / vos usted nosotros vosotros ustedes
потврдно   teme / temé tema temamos temed teman
одречно   no temas no tema no temamos no temáis no teman

Правилни -ir глаголи (partir, разделува/тргнува)

Безлични (м. едн.,ж. едн., м. мн., ж мн.)
Инфинитив partir
Герунд partiendo
Минат партицип partido (partido, partida, partidos, partidas)
Индикатив yo tú / vos él nosotros vosotros ellos
Сегашно parto partes / partís parte partimos partís parten
Имперфект partía partías partía partíamos partíais partían
Претерит partí partiste partió partimos partisteis partieron
Идно partiré partirás partirá partiremos partiréis partirán
Услов yo / vos él nosotros vosotros ellos
  partiría partirías partiría partiríamos partiríais partirían
Субхунтив yo tú / vos él nosotros vosotros ellos
Сегашно parta partas parta partamos partáis partan
Имперфект 1 partiera partieras partiera partiéramos partierais partieran
Имперфект 2 partiese partieses partiese partiésemos partieseis partiesen
Идно partiere partieres partiere partiéremos partiereis partieren
Заповеден   tú / vos usted nosotros vosotros ustedes
потврдно   parte / partí parta partamos partid partan
одречно   no partas no parta no partamos no partáis no partan

ser, сум

Безлични  
Инфинитив ser
Герунд siendo
Минат партицип sido
Индикатив yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
Сегашно soy eres / sos es somos sois / son son
Имперфект era eras era éramos erais / eran eran
Претерит fui fuiste fue fuimos fuisteis / fueron fueron
Идно seré serás será seremos seréis / serán serán
Услов yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
  sería serías sería seríamos seríais / serían serían
Субхунтив yo tú / vos él nosotros vosotros / ustedes ellos
Сегашно sea seas sea seamos seáis / sean sean
Имперфект 1 fuera fueras fuera fuéramos fuerais / fueran fueran
Имперфект 2 fuese fueses fuese fuésemos fueseis / fuesen fuesen
Идно fuere fueres fuere fuéremos fuereis fueren
Заповеден   tú / vos usted nosotros vosotros ustedes
потврдно   sea seamos sed sean
одречно   no seas no sea no seamos no seáis no sean

estar, сум

Безлични  
Инфинитив estar
Герунд estando
Минат партицип estado
Индикатив yo tú / vos él nosotros vosotros ellos
Сегашно estoy estás está estamos estáis están
Имперфект estaba estabas estaba estábamos estabais estaban
Претерит estuve estuviste estuvo estuvimos estuvisteis estuvieron
Идно estaré estarás estará estaremos estaréis estarán
Услов yo tú / vos él nosotros vosotros ellos
  estaría estarías estaría estaríamos estaríais estarían
Субхунтив yo tú / vos él nosotros vosotros ellos
Сегашно esté estés esté estemos estéis estén
Имперфект 1 estuviera estuvieras estuviera estuviéramos estuvierais estuvieran
Имперфект 2 estuviese estuvieses estuviese estuviésemos estuvieseis estuviesen
Идно estuviere estuvieres estuviere estuviéremos estuviereis estuvieren
Заповеден†   tú / vos usted nosotros vosotros ustedes
потврдно   está ИЛИ estate esté ИЛИ estese estemos ИЛИ estemonos estad ИЛИ estaos estén ИЛИ estense
одречно   no estés no esté no estemos no estéis no estén

Споредба на зборови

Шпанскиот и италијанскиот споделуваат сличен фонолошки систем. Денес се проценува дека сличноста на зборовите меѓу италијанскиот и шпанскиот е 82%.[100] Истата сличност со португалскиот е проценета на 89%. Сличноста меѓу шпанскиот од една страна и францускиот и романскиот од друга страна е помала, па така лексичката сличност се проценува на 75% и 71%[100].

латински шпански галициски португалски астуро-леонски аргонски каталонски италијански француски романски македонски
nos nosotros nós(outros) nós nós, nosotros nusatros nosaltres
(архаично nós)
noi (altri) nous (autres) noi ние
frater germanum (буквално „вистински брат“) hermano irmán irmão hermanu chirmán germà
(архаично frare)
fratello frère frate брат
dies Martis (класичен латински)

feria tertia

martes martes terça-feira martes martes dimarts martedì mardi marţi вторник
cantiō (nem, acc.), canticum canción canción/cançom canção canción (на астурски canciu) canta cançó canzone chanson cântec песна
magis или plus más
(архаично plus)
máis mais
(архаично chus/plus)
más más,"més" més
(архаично pus)
più plus mai/plus повеќе
manum sinistram (acc.) mano izquierda
(исто така mano siniestra)
man esquerda mão esquerda
(архаично sẽestra)
mano esquierda (на астурски manzorga) man cucha mà esquerra mano sinistra main gauche mâna stângă лева рака
nihil или nullam rem natam (acc.) nada nada/ren nada
(neca and nula rés во некои изрази; архаично rem)
nada (un res е исто со nada) cosa res niente/nulla rien/nul nimic/nul ништо

Наводи

 1. Spanish language total. Ethnologue. Retrieved 14 August 2009.
 2. La RAE avala que Burgos acoge las primeras palabras escritas en castellano (Castilian). www.elmundo.es
 3. „Spanish languages "Becoming the language for trade" in Spain and“. sejours-linguistiques-en-espagne.com/index.html. конс. 2010-05-11.
 4. 4,0 4,1 „UN 2009 estimate“ (PDF). конс. 2010-04-21.
 5. Britannica Books of the years 2003 to 2009 es:Anexo:Hablantes de español como lengua materna en el 2003 (según el Britannica Book). Sources used by the Encyclopaedia Britannica (Ethnologue -14th edition, Joshua Project 2000 —People's List, U.S. Census Bureau.)
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 6,23 6,24 eurobarometer (2006), es:Anexo:Hablantes de español en la U.E. según el Eurobarómetro (2006) for Europe countries
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 Spanish students for countries out of Europe according to Instituto Cervantes 06-07 (There aren't concrete sources about Spanish speakers as a second language except to Europe and Latin America countries).
 8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 8,20 8,21 Demografía de la lengua española (page 28) to countries with official spanish status.
 9. CONAPO (2010).
 10. cia.gov: Spanish only 92,7%
 11. Population figure for 2009 from U.S. Population in 1990, 2000, and 2009, U.S. Census Bureau
 12. Hispanics older than 5 years old (US Census Bureau 2009)
 13. Academia Norteamericana de la Lengua Española: elcastellano.org, José Ma. Ansón: noticias elcastellano.org, Jorge Ramos Avalos: univision.com, Elbio Rodríguez Barilari: congresosdelalengua.es , III Acta Internacional de la Lengua Española, nytimes.com (The United States is now the second-largest Spanish-speaking country in the world, with more Spanish speakers than Spain, and exceeded only by Mexico).
 14. There are 50.477.594 Hispanic people from a total US population of more than 308 million according to the Census Bureau 2010. 35.468.501 Hispanics older than 5 speak Spanish at home, so there are 15 million posible Spanish speakers as a second language with differents knowladges. In addition, there are 6 (cervantes.es) или 7,8 (fundacionsiglo.com) million Spanish students in USA, many of them are not Hispanics. Finally, there are 9 million illegal Hispanics in USA, some of them aren't in the census (impre.com).
 15. „INE Datos básicos ... acceso directo (1/1/2010)“. Ine.es. 2001-05-28. конс. 2011-02-05.
 16. 89,0% speak Spanish as a first language (eurobarometer (2006))
 17. „DANE“. DANE. конс. 2010-09-01.
 18. There are 500.000 speakers of American Indian languages (Ethnologue)
 19. „SINTITUL-7“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2005-11-09. конс. 2011-02-05.
 20. There are 4.566.891 people who speak other language as their mother tongue (main languages: 1.500.000 Italian, 1.000.000 Arabic, 855.000 Quechua, 400.000 German, 200.000 Paraguayan Guaraní, 200.000 Eastern Yiddish): Ethnologue. Spanish is the only official language and is spoken by nearly all the population. Italian, Arabic and the indigenous South American language Quechua are also spoken by about 1 million or more people each.spanish.about.com
 21. „(30 Aug., 2010)“. INE. конс. 2010-07-01.
 22. There are 1.076.953 people who speak other language as their mother tongue (main languages: Chinese 400.000, Portuguese 254.000, Wayuu 170.000, Arabic 110.000): Ethnologue.
 23. Ezio Quispe Fernández. „(2011)“. INEI. конс. 2010-04-21.
 24. Spanish (official) 84,1%, Quechua (official) 13%, Aymara 1,7%, Ashaninka 0,3%, other native languages (includes a large number of minor Amazonian languages) 0,7%, other 0,2% (2007 Census): cia.gov. There are 5.782.260 people who speak other language as mother tongue (main languages: Quechua (among 32 Quechua's varieties) 4.773.900 , Aymara (2 varieties) 661 000, Chinese 100.000). Ethnologue
 25. „INE (Chile - 10/10/2011, page 36)“ (PDF). конс. 2010-04-21.
 26. There are 249.503 people who speak another language, mainly Mapudungun (200,000): Ethnologue
 27. „Ecuador en Cifras“. INEC. конс. 2010-09-01.
 28. There are 2.398.800 people who speak another language, mainly American Indian languages (2.300.000).: Ethnologue
 29. „Información Demógrafica 2010“. INE. 2007-09-21. конс. 2011-02-05.
 30. Spanish (official) 60%, Amerindian languages 40%: cia.gov
 31. 31,0 31,1 31,2 31,3 31,4 31,5 „UN (2010)“. конс. 2011-02-05.
 32. ethnologue.com
 33. There are 218.500 people who speak other language as mother tongue (main language: Haitian with 159.000 speakers). Ethnologue
 34. „(2010)“. INE. конс. 2010-04-21.
 35. According to the 1992 Census, 58 per cent of the population speaks Spanish as its mother tongue. unicef.org
 36. „INE (2011)“. Архивирано од изворникот на 2011-05-19. конс. 2011-02-05.
 37. There are 207.750 people who speak another language, mainly Garifuna (98.000).: Ethnologue
 38. Census 2010 estimation (page 32)
 39. There are 14.100 people who speak other language as their mother tongue (main language, Kekchí with 12.300 speakers): Ethnologue.
 40. Official INSEE estimate to 1/1/2011
 41. 1% of 44.010.619 (population of France older than 15 years in 2005). Source: Eurobarometer 2006. There are 189.909 immigrants from Spain according to INE (1/1/2011)
 42. There are 490.124 people who speak another language, mainly Mískito (154.000).: Ethnologue
 43. Morocco census
 44. „ethnologue.com“. ethnologue.com. конс. 2010-04-21.
 45. there are between 4 and 7 million Spanish speakers in Morocco (Ammadi, 2002) educacion.es
 46. According to a survey made in 2005 by CIDOB, 21,6% of the population speak Spanish (realinstitutoelcano.org, afapredesa.org). According to the Morocco Census of 2004, the Morocco population is 29.680.069 (hcp.ma)
 47. IBGE 2010
 48. 50% of 733.000 foreigners in Brazil are from Mercosur (Page 32 [1] + 92.260 spanish immigrants (INE (1/1/2011)) + 1.258 (in 2000).
 49. 2009 Annuary of the Instituto Cervantes: More than 5 million students are learning Spanish. elcastellano.org,elespectador.com, oei.org.co: Luiz Inácio Lula da Silva, president of Brazil: Near 9 million students are learning Spanish and the forecast is 12 million in 2010. Instituto Cervantes: More than 1 million of spanish students in the private school and almost 11 million estimated for 2010 in the public school.
 50. „Primera variación del año registró un 0.68%“. INEC. конс. 2011-02-05.
 51. [There are 85.418 people who speak another language.: http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=CR Ethnologue]
 52. According to the 1992 census, 50% use both Spanish and the indigenous language Guarani at home, 37% speak Guarani only, 7% speak Spanish only.findarticles.com. About 75 percent can speak Spanish.pressreference.com
 53. 95,10% of the population speaks Spanish (U.S. Census Bureau)
 54. Eurostat 2010
 55. 90.000 Colombians (in 2003) + 64.317 Spanish (in 2011) + 10.455 Mexicans (in 2009) + 7.554 Argentinians (in 2008) + 5.131 chileans (in 2004) + 7.410 Peruvians (en 2008)
 56. There are 150.200 people who speak another language as mother tongue Ethnologue
 57. There are 501.043 people who speak another language as mother tongue.: Ethnologue
 58. National Statistics Office medium projection (Mid-2010)
 59. There are 2.930 immigrants from Spain according to INE (1/1/2011)
 60. 1.816.773 Spanish + 1.200.000 Spanish creole: Antonio Quilis "La lengua española en Filipinas", 1996 pag,234 cervantesvirtual.com, mepsyd.es (page 23), mepsyd.es (page 249), spanish-differences.com, aresprensa.com. The figure 2.900.000 Spanish speakers, we can find in "Pluricentric languages: differing norms in different nations" (page 45 by R.W.Thompson), or in sispain.org./ More than 2 million Spanish speakers and around 3 million with Chavacano speakers according to "Instituto Cervantes de Manila" (elcastellano.org)
 61. German census (1/1/2011)
 62. 108.469 Spanish (INE 1/1/2011) + 27.108 Peruvians (en 2008) + 13.313 Colombians (in 2003) + 12.520 Mexicans ([2]) + 7.140 Argentinians (in 2008) + 6.704 chileans ([3]) + 3.724 Ecuatorians ([4])
 63. ISTAT 1/1/2011
 64. 201.934 Peruvians (in 2008) + 120.000 Ecuatorians ([5]) + 64.000 Colombians (en 2003) + 18.116 Spanish (INE 2011) + 11.576 Argentinians (en 2008) + 3.485 Mexicanos + 3.138 Chileans
 65. „Equatorial Guinea census (2010)“. Population-statistics.com. конс. 2010-04-21.
 66. Spanish according to INE 2011
 67. 13.7% of the population speaks Spanish with native knowladge and other 74% as a second language cvc.cervantes.es.
 68. PMB Statistics 2006 mediaincanada.com (Spanish-speaking people over the age of 12). Although Canada Census told about 345.345 people who speaks Spanish in 2006, Hispanic organizations claim about 520.260 Hispanics in 2001, and more than 700.000 in 2006 (hispanosencanada.ca, dialogos.ca), and currently there are near 1 million: (tlntv.com.
 69. Eurostat 1/1/2010
 70. Spanish immigrants (INE 1/1/2011)
 71. Netherland Census ClockPop
 72. 30.300 colombians (in 2003), Spanish residents (INE 1/1/2011) + 7,804 Peruvians (en 2008 + 1,206 mexicans + 918 Chileans)
 73. Eurostat estimate to 1/1/2011
 74. 1% of 8.598.982 (population of Belgium older than 15 years in 2005). Source: Eurobarometer 2006
 75. Sweden Census SCB (2002)
 76. Page 32 of the "Demogeafía de la lengua española". 104.000 according to Britannica Book of the Year 2003
 77. Page 32 of the Demografía de la lengua española "Demografía de la lengua española"
 78. Between 150.000 and 200.000 in Tinduf (aprendemas.com) + 48.000 in Wilaya of Oran (page 31 of Demografía de la lengua española
 79. 50.000 sefardíes (Britannica Book of the Year 1998)[6] + 80.000 from Iberoamerica [7]
 80. Pages 34, 35 of the "Demografía de la lengua española".
 81. enlatino.com (There are in 2009 344.932 immigrants from latin america - 267.456 from Brazil + 1.476 from Spain in 2010 accordind to INE)
 82. Centro Virtual Cervantes. „Britannica Book of the Year 1998“. Cvc.cervantes.es. конс. 2010-04-21.
 83. „all-about-switzerland.info“. all-about-switzerland.info. конс. 2010-04-21.
 84. 84,0 84,1 Page 32 of Demografía de la lengua española
 85. 35,4% speak Spanish as a first language www.iea.ad
 86. „www.iea.ad“. www.iea.ad. конс. 2010-04-21.
 87. „ANUARIO IC 2009“ (PDF). конс. 2010-11-06.
 88. New Zealand census (2006)
 89. Page 34 of the Demografía de la Lengua Española
 90. Spanish residents in China (INE, 2009)
 91. Page 37 of the Demografía de la lengua española
 92. The Spanish 1970 census claims 16,648 Spanish speakers in Western Sahara ([8]) but probably most of them were people born in Spain who left after the Moroccan annexation
 93. According to Demografía de la lengua española (page 37), there are 2.397.380 Spanish or Latinoamerican immigrants in the E.U., but 1.490.564 are already counted
 94. According to the Instituto Cervantes, there are 20.000.000 Spanish students (cervantes.es, elpais.com), but 15.137.967 are already counted, like 5 million students in Brazil. To avoid double counting, 6.000.000 students from U.S. are cosidered into the 14.531.499 second language speakers, 3.385.000 students are considered into the 18.922.281 speakers in the EU out of Spain according to the Eurobarometer, and 58.382 and 20.492 students are considered counted into the Morocco and Philippines Spanish speakers as a secondary language. es:Anexo:Estudiantes de español
 95. census.gov
 96. Demografía de la lengua española (page 38). 359,5 million people where Spanish is official and 40,5 where it is not official with native knowladges of Spanish, and another 40 million with limited knowladges. The figures of the census used are from 2000 to 2005.
 97. 450 million Spanish speakers (I and IV International minutes of the Spanish language, and Instituto Cervantes). 460 million Spanish speakers (diariohoy.net, lne.es)
 98. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Es2009.
 99. In addition to 453.430.903 speakers with native knowledges, there are other Spanish speakers as a second language: 14.531.499 speakers as a second language in USA. There are 18.922.281 speakers in the EU without Spain (es:Anexo:Hablantes de español en la U.E. según el Eurobarómetro (2006)), but 2.397.380 as a first language (page 37) are already counted. There are 5.480.000 and 3.014.115 speakers as a secondary language in Morocco and Philippines. There are 20.000.000 students according to the Instituto Cervantes (cervantes.es).
 100. 100,0 100,1 „Spanish“. ethnologue.

Надворешни врски

Википедија
Издание на Википедија — слободната енциклопедија на [[:{{{код}}}:| шпански јазик]]
Wikibooks
Англиските Викикниги нудат повеќе материјал на тема:
Irreemplazable

Irreemplazable е првиот EP албум од американската пејачка Бијонсе Ноулс. Песните на албумот се шпански, англиски и шпанско-англиски верзии на песните од нејзиниот прв студиски албум B'Day и Irreemplazable прво служел како бонус диск на делукс изданието на B'Day,но потоа бил издаден посебно на 28 август, 2007 преку Columbia Records. Копииите од Вал-март исто така содржат ДВД на кое има концерти, телевизиски настапи и снимки од Ноулс зад сцените.

Irreemplazable добил помешани критики од Енди Келман од Allmusic, коj го критикувал недостатокот на содржина и фактот дека EP албумот беше објавен неколку месеци по делукс изданието на B'Day. Irreemplazable се искачил на 105 место на [[Билборд 200|Билборд 200] и продал 57,000 копии во САД. Исто така се појавил на табелите Топ Р&Б/Хип-Хоп Албуми, Топ Латински Албуми и Латински Поп Албуми.

MedlinePlus

MedlinePlus (изговор: медлајн плас) — семрежна информативна служба на Националната медицинска библиотека на САД (NLM) која нуди здравствени информации за потрошувачите на англиски и шпански јазик. Ова мрежното место претставува збир на информациите од Националната медицинска библиотека на САД (NLM), Националните здравствени институти (NIH) и други државни установи и здравствени организации. Има и верзија за читање од мобилни уреди. Услугата е бесплатна, и ја користат 150 милиони луѓе годишно.Службата нуди енциклопедиски инофрмации поврзани со здравјето и лековите, како и именик на здравствени услуги. MedlinePlus Connect ги пворзува пациентите и здравствените работници во системи за електронска здравствен евиденција (EHR) со соодветни информации од MedlinePlus за заболувањата и лекарствата. Ова исто така има мобилна верзија.

Trust

Trust е првата нумера од седмиот студиски албум на Мегадет, насловен Cryptic Writings. Била издаден како сингл на 8 мај 1997 година, во две верзии на англиски и на шпански јазик.

Песната се пласирала на 5. место на табелата за најпопуларни рок нумери во САД, најмногу благодарение на зачестеното телевизиско и радио емитување. Со таквата позиција, таа е најдобро рангираната песна од целокупниот музички каталог на бендот. Била поставена на три компилациски албуми со најголеми хитови, меѓу кои Capitol Punishment, Back to the Start и Anthology: Set the World Afire, како и во сетот албуми Warchest.

Текстот во песната зборува за неуспешна љубовна врска поради меѓусебна неискреност. „Trust“ добила номинација за Греми награда во категоријата „Најдобра хеви метал изведба“ (1998).Во изданието за латино-американскиот пазар, рефренот на песната е отпеан на шпански, но останатите строфи се на оригинилниот англиски јазик. И песната „Promises“ од албумот The World Needs A Hero (2001) била специјално снимена со текст на шпански јазик.

Википедија на кечуански јазик

Википедијата на кечуански јазик е издание на Википедија кое објавува на кечуански јазик. Оваа Википедија е дел од Фондацијата Викимедија. Кечуанската Википедија е основана на 21 февруари 2007 година. До 1 декември 2009 година, оваа Википедија имала 10.948 статии и е на 88 место според бројот на статии.

Википедија на шпански јазик

Шпанска Википедија е издание на Википедија на шпански јазик, дел од Викимедија Фондација.

Викицитат

Викицитат (англиски: Wikiquote) е збратимен проект на Википедија кој го користи истиот МедиаВики софтвер. Целта на проектот е да собере што е можно повеќе цитати од познати личности, книги, како и поговрки и да даде детали за истите.

Оригинално, проектот е направен на англиски, но од јули 2004, додадени се и нови јазици.

Западноиталски јазици

Западноиталски јазици (нарчени и „итало-западни“) — најголема подгрупа на романските јазик. Оваа група се состои од две подгрупи: итало-далматски јазици и западноромански јазици.

Италодалматските заедно со италијански јазик, неаполски јазик, сицилиски јазик, истриотски јазик, јудео-италијански јазик и исчезнатиот далматски јазик.

Западноромански јазици:Пиринејски мозарапски јазици со: арагонски јазик и мозарапски јазик

Галоиберски јазици:

Галоромански јазици:

Окситанско-романски јазици заедно со каталонски јазик и со окситански јазик.

Галоиталски јазици заедно со пиемонтски јазик, лигурски јазик, западен ломбардски јазик, источен ломбардски јазик, емилијанскоромањолски јазик и венециски јазик.

Реторомански јазик заедно со реторомански јазик и фурлански јазик.

Оилски јазик (вклучувајќи го и француски јазик) и останати помали јазици од Франција.

Ибероромански јазик:

Западноиберски јазици: шпански јазик, португалски јазик, галициски јазик, ладино, леонски јазик итн.

Источни иберски јазици : каталонски јазик

Истриотски јазик

Истриотски е романски јазик кој се зборува во Хрватска, поточно на полуостровот Истра.

Говорниците на овој јазик не го нарекуваат јазикот истриотски, туку го нарекуваат со шест посебни називи, обично според градот каде се зборува јазикот. Денес има околу 1.000 говорници.

Ицански јазик

Ица и еден од подгрупата на јукатански јазици од фамилијата на мајански јазици. Денес јазикот е скоро изумрен, го зборуваат околу 10 стари луѓе во Гватемала. Останатите пропадници на народот ица зборуваат шпански јазик.

Каталонски јазик

Каталонски се изговара (català МФА: [kətəˈla] or [kataˈla]) е романски јазик и национален јазик на Андора и на Балеарските Острови, Каталонија, Валенсија и во италијанскиот град Алгуер. Исто така е зборуван во Арагон и Мурсија во Шпанија и во регионот Русилион во јужна Франција. Каталонскиот јазик се пишува со латиничната каталонска азбука која е многу слична на шпанската, со елементи од француската.

Ладино

Јудеошпанскиот (גֿודיאו-איספאנייול dʒuˈðeo espaˈɲol; шпански: judeoespañol xuˈðeo.espaˈɲol), познат како ладино,а често именуван како јудезмо и слично, е романски јазик кој се развил од старошпанскиот јазик. Јазикот, како дел и од еврејските јазици, е под силно влијание на хебрејскиот и арамејскиот, но и од арапскиот. Јазикот денес се смета за загрозен. Повеќето од говорниците се постари лица, и најголем дел емигрирале во Израел, каде децата учат на хебрејски.

Ова е матичниот јазик на македонските Евреи, но денес во Македонија јазикот го зборуваат помалку од 200 лица (погл. Историја на Евреите во Македонија).

Панама

Панама (шпански: Panamá) или официјално Република Панама (шпански: República de Panamá) е држава во копнена Средна Америка. Панама се наоѓа на т.н. Панамски Провлак, копно кое ја поврзува Северна Америка преку Средна Америка со Јужна Америка. На северозапад од Панама се наоѓа Костарика, на југоисток се наоѓа Колумбија, на север се наоѓа Карипското Море, додека на југ се наоѓа Тихиот Океан. Главен град на Панама е градот Панама, додека официјален јазик е шпанскиот јазик.

Од европските истражувачи, Панама е посетена за прв пат во 16 век кога станала дел од Шпанското Кралство. Во 1821 година, Панама се отцепила од Шпанското Кралство и се приклучила во една држава со Нова Гранада, Еквадор и Венецуела која се нарекувала Гран Колумбија. Со распадот на Гран Колумбија во 1830, Панама останала дел од Колумбија. Сепак, со помош на САД, во 1903 година Панама станала независна држава. Значаен момент во историјата на Панама е изградбата на Панамскиот канал, кој бил изграден со помош на САД во периодот од 1904 и 1914 година. Со договорот, Панама ја презела целата контрола врз каналот кон крајот на 20 век.Панамскиот канал, денес, е значаен сегмент во панамската економија и истиот има најголем удел во БДП на државата. Панама е трета или четврта најголема економија во Средна Америка и е најбрзорастечка економија во регионот. Спроед Индексот на човеков развој, Панама во 2010 година била рангирана како четврта земја во Латинска Америка и 54 земја во светот. Панама е дом на најголемата прашума во Западната Хемисфера, со исклучок на Амазон, и таа е дом на голем број тропски растенија, животни и птици, каде некои се и ендемични.

Приказна од западната страна

Приказна од западната страна (англиски: West Side Story) е американски музички филм од 1961 година, режиран од Роберт Вајз (Robertom Wise) и Џером Робинс (Jerome Robbins). Филмот претставува адаптација од истоимениот Бродвејски мјузикл од 1957 година, кој, пак, бил делумнo адаптиран од претставата „Ромео и Јулија“ на Вилијам Шекспир. Во главните улоги играат: Натали Вуд (Natalie Wood), Ричард Бејмер (Richard Beymer), Рас Тамблин (Russ Tamblyn), Рита Морено (Rita Moreno), Џорџ Чакирис (George Chakiris) и Сајмон Оукленд (Simon Oakland). Филмот се смета за една од најдобрите адаптации на театарски претстави и за најдобар мјузикл на 1960-тите. Тој настанал врз основа на Бродвејската претстава, дело на Артур Лорентс (Arthur Laurents) која во 1957 година ја поставил еден од најдобрите холивудски кореографи Џером Робинс. Вештината со која двајцата режисери ги споиле елементите на операта, балетот и драмата успеала да ја преслика класичната трагедија во современо опкружување и на тој начин, филмот ги поставил стандардите за сите идни генерации. Филмот бил номиниран за наградата „Оскар“ во 11 категории, а освоил десет награди, меѓу кои и оние за најдобар филм, за режија и за споредни глумци (Рита Морено и Џорџ Чакирис), додека Натали Вуд не била ниту номинирана за „Оскар“.

Романски јазик

Оваа статија е за официјалниот јазик во Романија. За истоимената јазичната група видете романски јазици.Романскиот јазик (limba română) е источноромански јазик кој се зборува од околу 24 до 28 милиони луѓе, воглавно во Романија и Молдавија. Романскиот јазик е официјален јазик во Република Романија и Република Молдавија, но и во српската покраина Војводина и грчкиот полуостров Света Гора. Јазикот во Молдавија е официјализиран под името молдавски јазик.

Романскиот е доста близок со останатите источноромански мали јазици како што се аромански, влашки, истро-романски и меглено-романски јазик. Јазикот денес се пишува со латиница, поточно со романската азбука, но во историјата се пишувал и со кирилица. Романскиот јазик е доста богат со позајмени зборови, што од балканските словенски јазици со од останатите романски или околни јазици.

Старошпански јазик

Старошпански — ран облик на шпанскиот којшто е образуван за време на алфонсијанската ера преку развој на првобитните облици на јазикот. Оваа јазична епоха се протега во периодот од околу 1200 до 1450 година. Како центри за развој на јазикот се сметаат Бургос (Фердинанд III Кастилјски) и подоцна Толедо (Алфонсо X Кастилјски).Различните јазици на северот на Шпанија, кои се развиле од вулгарниот латински, јасно се разликувале еден од друг уште во текстовите на глосите запишани во 10. односно 11. век во манастирите Санто Доминго де Силос и Сан Миљан де ла Когоља. Еден монах од манастирот Сан Миљан де ла Когоља го напишал текстот „Емилијански глоси“, во којшто се зборува за западноарагонскиот (или наварско-арагонски), јазик којшто се има развиено од вулгарниот латински. Западноарагонскиот и астуриско-леонскиот јазик подоцна биле „кастилијанизирани“ и со тоа за време на владеењето на кралот Алфонсо X се развиле во старошпански. Во манастирот Сан Миљан де ла Когоља меѓу другото во 12. и 13. век живеел и работел монахот Гонзало де Берсео (околу 1198-1264), кој важи за првиот познат поет на новиот народен шпански јазик.Еден од најважните текстови на старошпански е „Песна за Сид“, еп од непознат автор, инспириран од животот на шпанскиот благородник Родриго Дијаз де Вивар, попознат како „Ел Сид“. Епот е еден од најраните дела на шпанската литература.

Фатална несреќа (филм)

Фатална несреќа е американски драма филм од 2004, режиран, продуциран и ко-напишан од Пол Хеџис. Во филмот се обработува начинот на одразување на расистичките и социјалните тензии во Лос Анџелес, Калифорнија. Според едно интервју со Пол Хеџис, филмот му бил инспирација од вистински настан, односно бил поврзан со демолирањето на неговото порше во 1991. „Фатална несреќа“ освоил три оскари: оскар за најдобар филм, за најдобро сценарио и за најдобра монтажа.

Фудбалска репрезентација на Перу

Фудбалската репрезентација на Перу го претставува Перу на меѓународните фудбалски натпреварувања и е под контрола на Фудбалската федерација на Перу (ФПФ). Таа претставува една од 10-те членки на ФИФА кој доаѓаат од Јужноамериканска фудбалска конфедерација (КОНМЕБОЛ).

Перу бил победник на Копа Америка двапати и се квалификувал на завршницата на Светските првенства пет пати (последно во 2018); исто така, учествувале на Летните олимписки игри 1936 и се пласирале во полуфиналето на КОНКАКАФ Голд купот во 2000 година.

Перуанската фудбалска репрезентација е добро позната по своите бели дресови украсени со дијагонална црвена лента, која ги комбинира националните бои на земјата. Овој основен дизајн се користи континуирано од 1936 година и на репрезентацијата и го донел прекарот од шпански јазик "la Blanquirroja" или во превод "бело-црвените". Перуанските фудбалски навивачи се познати по нивната препознатливо извикување "¡Arriba Perú!" (превод на мак. "Напред Перу!"). Најголемиот дел од својте домашни натпревари, репрезентацијата ги игра на Стадион Насионал во главниот град Лима. Перу има долгогодишни ривалства со репрезентациите на Чиле и Еквадор.

Најдобриот стрелец на репрезентацијата на сите времиња е Паоло Гереро, со 35 гола, а играчот со најмногу настапи е Роберто Паласиос, со 128 настапи. Моментален селектор на репрезентацијата е Рикардо Гарека, под чије водство Перу го освоил третото место на Копа Америка 2015, стигнал до четвртфиналето на Копа Америка Сентенарио и учествувал во групната фаза на завршницата на Светското првенство 2018.

Шпанска граматика

Шпанскиот (шпански: español, castellano) е јазик кој се зборува во Шпанија, Америка и Екваторијална Гвинеја. Шпанскиот е флективен јазик, со два граматички рода, разни форми на глаголи, но без деклинација на именки и со поедноставена заменска (прономинална) деклинација. Овој јазик е првиот романски јазик кој имал напишана граматика во 1492 година, напишана од андалузискиот лингвист Антонио де Небриха.

Што се однесува за регулацијата на јазикот, шпанската кралска академија се грижи за јазикот и го адаптира новите правила на јазикот. Разликите помеѓу стандардниот шпански јазик зборуван во Шпанија и шпанскиот јазик во Америка, не се разликува многу и меѓусебно многу лесно се разбираат.

Шпанци

Шпанците (на шпански: Españoles) се европска нација и етничка група, која потекнува од Шпанија, држава сместена на Пиринејскиот полуостров, во југо-западна Европа. Шпанската националност во суштина се состои и од регионални националности, поради комплексната историја на Шпанија. Шпанија, во нејзините сегашни граници, била формирана од голем број на претходнички кралства во доцниот 15 век, како резултат на реосвојувањето и војната на Кастилијанците.

Официјалниот јазик на Шпанија е шпанскиот јазик (español или castellano), со тоа што книжевниот шпански е базиран на средновековните дијалекти на Кастилијанците од централна Шпанија. Со исклучок на баскискиот, јазици кои се домородни на Шпанија спаѓаат во категоријата на романски јазици.

Според пописот од 2010, денеска во Шпанија има околу 41,242,592 Шпанци. Население со шпанско потекло денеска постои скоро насекаде низ светот, поради многувековните окупации и колонии кои Шпанија ги имала во текот на владеењето низ историјата. Денеска во Америка (јужна и северна) околу 60.1% од населението има шпанско потекло. Во останатиот дел од светот процентот на шпанско население е околу 3%.

Службени јазици во Јужна Америка

На други јазици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.