Лоренски јазик

Оваа статија е за романскиот јазик кој се зборува во Франција и Белгија. За германскиот дијалект видете лоренско-франконски јазик.
Лоренски јазик
Gaumais
Застапен воФранција, Белгија
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3
{{{mapalt}}}
Карта на оилските јазици.

Лоренскиот е романски јазик, дел од групата на западноромански јазици, дел од подгрупата на оилски јазици. Добар дел од јазичарите го сметаат јазикот за дијалект на оилските (францускиот). Јазикот се зборува во регионот Лорена во Франција, но и во мали делови во Белгија. Јазикот е класифициран како „регионален јазик на Франција“, а истиот статус го има во Валонија, Белгија, заедно со валонскиот, пикардскиот и шампањскиот.

Поврзано

Надворешни врски

Истриотски јазик

Истриотски е романски јазик кој се зборува во Хрватска, поточно на полуостровот Истра.

Говорниците на овој јазик не го нарекуваат јазикот истриотски, туку го нарекуваат со шест посебни називи, обично според градот каде се зборува јазикот. Денес има околу 1.000 говорници.

Шампањски јазик

Шампањскиот (champaignat) е романски јазик, дел од групата на западноромански јазици, дел од подгрупата на оилски јазици. Јазикот се зборува во регионот Шампања и Ил де Франс во Франција, како и во Валонија во Белгија. Дел од јазичари го сметаат јазикот за дијалект на оилските јазици (францускиот). Јазикот е признат како „регионален“ и во Франција и во Белгија, поточно во Валонија.

Јазици во Белгија
Службени јазици
Регионални јазици

На други јазици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.