Истриотски јазик

Истриотски е романски јазик кој се зборува во Хрватска, поточно на полуостровот Истра.

Говорниците на овој јазик не го нарекуваат јазикот истриотски, туку го нарекуваат со шест посебни називи, обично според градот каде се зборува јазикот. Денес има околу 1.000 говорници.

Истриотски
bumbaro, vallese, rovignese, sissanese, fasanese, gallesanese
Зборуван во: Истра
Вкупно говорници:
Јазично семејство: индоевропски
 италски
  романски
   итало-западни
    итало-далматински
     Истриотски
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: roa
ISO 639-3: ist
Западноиталски јазици

Западноиталски јазици (нарчени и „итало-западни“) — најголема подгрупа на романските јазик. Оваа група се состои од две подгрупи: итало-далматски јазици и западноромански јазици.

Италодалматските заедно со италијански јазик, неаполски јазик, сицилиски јазик, истриотски јазик, јудео-италијански јазик и исчезнатиот далматски јазик.

Западноромански јазици:Пиринејски мозарапски јазици со: арагонски јазик и мозарапски јазик

Галоиберски јазици:

Галоромански јазици:

Окситанско-романски јазици заедно со каталонски јазик и со окситански јазик.

Галоиталски јазици заедно со пиемонтски јазик, лигурски јазик, западен ломбардски јазик, источен ломбардски јазик, емилијанскоромањолски јазик и венециски јазик.

Реторомански јазик заедно со реторомански јазик и фурлански јазик.

Оилски јазик (вклучувајќи го и француски јазик) и останати помали јазици од Франција.

Ибероромански јазик:

Западноиберски јазици: шпански јазик, португалски јазик, галициски јазик, ладино, леонски јазик итн.

Источни иберски јазици : каталонски јазик

На други јазици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.