Змијоносец (соѕвездие)

Змијоносец е голема констелација која се протега низ небесниот екваторот. Името доаѓа од грчкиот Ὀφιοῦχος Ophioukhos; "змијо-носител". Најчесто е претставено како човек кој држи змија. Соѕвездието Змијоносец е познато уште од времето на астрономот Птоломеј. Порано ова соѕвездие се нарекувало со латинскиот пиум Serpentarius, што има исто значење како и старогрчкиот збор.

Змијоносец спаѓа во зодијачките соѕвездија поради тоа што Сонцето минува низ него во текот на својот годишен курс, но сепак ова соѕвездие не е вклучено меѓу останатите дванаесет астролошки знаци од страна на астролозите.[1]

Змијоносец
лат. Ophiuchus
Ophiuchus constellation map mk
КратенкаOph
ГенитивноOphiuchi
Ректасцензија17 ч.
Деклинација
Површина948 (°)² (11-то)
Главни ѕвезди10
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
62
Ѕвезди со планети4
Ѕвезди посјајни од 3,00m5
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)8
Најсјајна ѕвездаα Oph (Расалхаг) (2,1m)
Најблиска ѕвездаБарнардова Ѕвезда
сг,  пс)
Месјеови објекти7
Метеорски дождовиофјухиди
северни мајски офјухиди
јужни мајски офјухиди
тета-офјухиди
Соседни
соѕвездија
Херкул
Змија (Глава)
Вага
Скорпија
Стрелец
ЗмијаNa
Орел
Видливо на ширина од +80° до −80°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец јули.

Местоположба

Guisard - Milky Way
Rho Ophiuchi, е повеќен ѕвезден систем во соѕвездието, прикажан со околните сина облак малку погоре на пентагон на ѕвездите во Scorpius, со бендот на најголемиот дел од Млечниот Пат многу подалеку кон лево.
Stjärnbild på Herkules, 1602 - Skoklosters slott - 102426
Херкулес и Змијоносецот, 1602 од Вилем Blaeu.

Змијоносец се наоѓа меѓу Акила, Серпенс и Херкулес, северозападно од центарот на Млечниот Пат. Јужниот дел се наоѓа помеѓу Шкорпија на запад и Стрелец на исток.[2][3][4][5] Во северната хемисфера е највидливо во лето.[6] Спротивен е Орион. Змијоносецот е прикажан како човек кој држи змија; внатрешнината на неговото тело  констелација Serpens во два дела, Serpens Caput и Serpens Cauda, кои се во модерните времиња носат со Ophiuchus како една констелација. Ophiuchus расчекорена екваторот, но се наоѓа претежно да југо. За хумор, Rasalhague, прилично видливо ѕвезда во својата север, никогаш не сосови, под рамнината на потенцијалните видливост (игнорирање на сонцето присуство во оваа констелација во ноември) така е Circumpolar северно од 17h34м56s намалување.[7][8] соѕвездието се протега southward да -30° намалување. Сегменти на еклиптиката кои се наоѓаат во Ophiuchus лежи јужно од -20° намалување. Определување на точно каде овие ѕвезди се видливи на Земјата ќе зависи од атмосферски рефракција, Novaya Zemlya ефект, планините и на дожд.

За разлика од Орион, тоа е во периодот Ноември–Јануари (лето на Јужната Хемисфера, зима на Северната Хемисфера) кога Змијоносецот е во текот на денот небото и на тој начин не се видливи во повеќето географски широчини. Сепак, за голем дел од Арктичкиот Круг во Северната Хемисфера е зимските месеци, Сонцето е под хоризонтот дури и на пладне. Ѕвезди (и на тој начин делови на Ophiuchus, особено Rasalhague) потоа се видливи на самрак, за неколку часа околу локалните пладне, ниско ниво на Југ. Во Северната Хемисфера е во пролетните и летните месеци, кога Ophiuchus е нормално видлив навечер, соѕвездието е, всушност, не се видливи, во тие времиња и места во Арктичкиот кога полноќ сонцето заматува ѕвезди. Во земјите близу до екваторот Ophiuchus се појавува надземни во јуни околу полноќ и во октомври вечер небото.

Карактеристики

OphiuchusCC
Соѕвездието Ophiuchus како тоа може да се види со голо око.[9]
Kepler Drawing of SN 1604
Јоханес Kepler's цртежот прикажува локацијата на стела нова во подножјето на Ophiuchus.

Ѕвезди

Најсветлиот ѕвезди во Ophiuchus вклучуваат α Ophiuchi, наречен Rasalhague ("главата на змијата charmer"), во обем 2.07, и συμφωνία Ophiuchi, познат како Sabik ("кој претходи на еден"), во обем 2.43.[10] Други светли ѕвезди во соѕвездието вклучуваат β Ophiuchi, Cebalrai ("куче на пастирот")[11]</уп> и λ Ophiuchi, или Marfik ("лактот").[12]

РС Ophiuchi е дел од класата наречена повторливи novae, чија светлина зголемување на нерегуларни интервали од стотици пати во период од само неколку дена. Тоа се смета да биде на работ да стане тип-1a supernova.[13] Barnard е Ѕвезда, еден од најблиската ѕвезди на Сончевиот Систем (само ѕвездите поблиску се Alpha Centauri бинарна ѕвезда систем и Proxima Centauri), лежи во Ophiuchus. Таа се наоѓа лево од β и северно од V-форма група на ѕвезди во област која некогаш беше окупирана од страна на сега веќе застарен соѕвездието Бик Poniatovii (Poniatowski е Бик). Во 2005 година, астрономите со користење на податоци од Зелена Банка Телескоп откриена superbubble толку голем што се протега надвор од рамнината на нашата галаксија.[14] Тоа се нарекува Ophiuchus Superbubble.

Во април 2007 година, астрономите објавија дека шведската-изградена Один сателитски беа направени во првиот откривање на облаците на молекуларна кислород во просторот, следниве согледувања во соѕвездието Ophiuchus.[15] На supernova на 1604 беше прво забележано на 9 октомври 1604, во близина θ Ophiuchi. Јоханес Kepler видов за прв пат на 16 октомври, а студирал тоа толку опширно дека supernova беше последователно се нарекува Kepler е Supernova. Тој го издаде својот наоди во една книга со наслов Де стела нова во pede Serpentarii (на Нова Ѕвезда во Ophiuchus' Нога). Galileo користи својот краток настап на контра на Aristotelian догма дека на небото се changeless. Во 2009 година беше соопштено дека GЈ 1214, ѕвезда во Ophiuchus, се подложува на повторува, циклични затемнување со период од околу 1,5 дена во согласност со транзит на мал кои орбитираат околу планетата.[16] На планетата ниска густина (околу 40% од Земјата) укажува на тоа дека на планетата може да има значителна компонента на ниска густина гас—можеби и водород или пареа.[17] близината на оваа ѕвезда на Земјата (42 светлосни години) го прави примамлива мета за понатамошни согледувања. Во април 2010 година, голо око ѕвезда ζ Ophiuchi беше occulted од страна на астероидот 824 Анастасија.[се бара извор]

Длабоко небото објекти

Ophiuchus содржи неколку ѕвезда кластери, како што се IC 4665, NGC 6633, М9, M10, М12, М14, M19, M62, и M107, како и маглина IC 4603-4604. M10 е прилично блиску globular кластер, само 20,000 светлосни години од Земјата. Таа има обем од 6.6 и е Shapley класа VII кластер. Ова значи дека тоа е "средно" концентрација; тоа е само донекаде се концентрирани кон неговиот центар.[18]

Rho Ophiuchi
Инфрацрвена светлина поглед на Rho Ophiuchi молекуларна облак комплекс од НАСА.
Rho Ophiucus Widefield
Фотографија од Рогелио Bernal Andreo на Rho Ophiuchi молекуларна облак комплекс.

Необично галакси спојување остаток и starburst галаксијата NGC 6240 е, исто така, во Ophiuchus. На оддалеченост од 400 милиони светлосни години, оваа "пеперутка во облик на" галакси има две supermassive црни дупки 3,000 светлосни години разлика. Потврда на фактот дека и двете јадра содржат црни дупки беа добиени од страна на спектри од Chandra X-ray Опсерваторија. Астрономите проценуваат дека црни дупки ќе се спојат во еден друг милијарди години. NGC 6240 има невообичаено висока стапка на ѕвезда формирање, класификуваат како starburst галакси. Ова е најверојатно се должи на топлина генерирана од кои орбитираат околу црни дупки и последиците на судир.[19]

Во 2006 година, нова во близина ѕвезда кластер беше откриена поврзани со 4 големината ѕвезда Mu Ophiuchi.[20] На Mamajek 2 кластер се појавува да биде лоша последен остаток аналогно на Ursa Големи Движат во Група, но, 7 пати повеќе далечни (околу 170 parsecs далеку). Mamajek 2 се појавува да се формираат во истата ѕвезда-формирање на комплексни како NGC 2516 кластер околу 135 милиони години.[21]

Barnard 68 е голема темна маглина, кој се наоѓа 410 светлосни години од Земјата. Покрај својот дијаметар од 0.4 светлосни години, Barnard 68 има само два пати од масата на Сонцето, што тоа и многу дифузни и многу студено, со температура од околу 16 kelvins. Иако во моментов е стабилна, Barnard 68 крајот ќе пропадне, поттикнување на процесот на ѕвезда формирање. Една необична карактеристика на Barnard 68 е неговата вибрации, кои имаат период од 250,000 години. Астрономите претпоставуваат дека овој феномен е предизвикан од шок бран од supernova.

Војаџер 1 е во иста насока на просторот како констелација.

Историја и митологија

Azophi Ophiuchus
Ophiuchus во ракопис копија од Azophi's Uranometry, 18-тиот век копија од ракописот подготвени за Ulugh Бег во 1417 (имајте на ум дека како и во сите пред-модерна ѕвезда на топ листите, соѕвездието се огледува, со Serpens Caput на левата и Serpens Cauda на десно).
Sidney Hall - Urania's Mirror - Taurus Poniatowski, Serpentarius, Scutum Sobiesky, and Serpens
Ophiuchus држи змија, Serpens, како што е прикажан во Urania е Огледало, а во собата на соѕвездието картички, објавени во Лондон, в. 1825. Над опашката на змијата е сега веќе застарен соѕвездието Бик Poniatovii додека под тоа е Scutum.

Нема докази на соѕвездието претходи на класичната ера, и во Вавилонска астрономија, "Седи Богови" констелација се чини дека се наоѓа во општата област на Ophiuchus. Сепак, Гевин Бела предлага дека Ophiuchus всушност може да се далечински потекнува од оваа Вавилонски констелација, претставуваат Nirah, змија-бог, кој беше понекогаш прикажан со неговиот горната половина човечки, но со serpents за нозе.[22]

Најрано споменување на соѕвездието е во Aratus, информирани од страна на изгубени каталог на Eudoxus на Cnidus (4-ти век П.Н.Е.):[23]

На античките Грци, во соѕвездието претставен богот Аполон се соочува со огромна змија дека чувано на Oracle од Делфи.[24]

Подоцна митови идентификувани Ophiuchus со Laocoön, Тројански свештеник на Посејдон, кој предупреди своите колеги Тројанци за Тројанскиот Коњ и беше подоцна погубен од страна на еден пар на море serpents пратен од боговите да се казни. Според Римската ера mythography,[25] оваа бројка претставува исцелител Asclepius, кои научиле тајните на одржување на смртта во заливот по набљудување на еден змијата носат друг исцелување билки. За да се спречи целата човечка раса од стануваат бесмртни под Asclepius' грижа, Јупитер го уби со гром од молња, но подоцна се поставени на неговиот лик во небо во чест на неговите добри дела. Во средновековниот Исламски астрономија (Azophi's Uranometry, 10 век), соѕвездието беше познат како Ал-Ḥawwaʾ, "змија-charmer".[се бара извор]

Aratus опишува Ophiuchus како газење на Scorpius со неговите нозе. Ова е прикажан во Ренесансата до Почетокот на Модерната ѕвезда на топ листите, почнувајќи со Албрехт Dürer во 1515; во некои depictions (како што е оној на Јоханес Kepler во Де Стела Нова, 1606), Scorpius, исто така, се чини дека да се закануваат да осилото Serpentarius во нога. Ова е во согласност со Azophi, кои веќе беа вклучени ψ Oph и ω Oph како змија-charmer "лева нога", и θ Oph и о Oph како неговата "десна нога", што го Ophiuchus на хороскопскиот констелација барем што се однесува до неговите нозе.[26] Овој аранжман е донесена како симболичен подоцна во литературата, и се става во однос на зборовите на кои зборуваат Бог на змијата во Градината на Едем (Битие 3:15).[27]

Змијоносец и хороскоп

Змијоносецот е еден од тринаесет соѕвездија што се премине на еклиптиката.[28] затоа се нарекува "13 знак на зодијак". Сепак, ова збунува знак со констелација. Знаците на зодијакот се дванаесет пати поделба на еклиптиката, така што секој знак опфаќа 30° на небесните должина, околу растојанието од Сонцето патува во месецот, и (во Западната традиција) се усогласени со годишните времиња, така што Март equinox секогаш паѓа на граница помеѓу Риби и Овен.

Соѕвездија, од друга страна, се нееднакви по големина и се врз основа на позиции на ѕвездите. На соѕвездија на зодијакот има само една лабава асоцијација со знаци на зодијак, и не воопшто не се совпаѓаат со нив.[29] Во Западна астрологија соѕвездието Водолија, на пример, во голема мера одговара на знакот Риби. Слично на тоа, констелација на Ophiuchus зафаќа повеќето (29 ноември – декември 18[30]) на знакот на Стрелец (23 ноември – 21 декември). Разликите се должи на фактот дека време на годината кога сонцето поминува низ одреден хороскопски констелација позицијата полека промени (бидејќи на прецесија на рамноденица) во текот на неколку столетија од кога Грците, Babylonians и Dacians преку Zamolxis [31] првобитно развиена Хороскопски знак.[32][33]

Наводи

 1. [1]
 2. Ford, Dominic. „The Constellation Ophiuchus - In-The-Sky.org“. конс. 2018-06-23.
 3. Dickinson, Terence (2006). Nightwatch A practical Guide to Viewing the Universe Revised Fourth Edition: Updated for use Through 2025. US: Firefly Books. стр. 185. ISBN 1-55407-147-X.
 4. http://www.inetpix.com/newzealand/southern_sky.jpg
 5. „Ophiuchus Constellation: Facts, Location, Myth, Stars, Deep Sky Objects | Constellation Guide“ (en-US). конс. 2018-06-23.
 6. Dickinson, Terence (2006). Nightwatch A Practical Guide to Viewing the Universe Revised Fourth Edition: Updated for Use Through 2025. US: Firefly Books. стр. 44-59. ISBN 1-55407-147-X.
 7. „Ophiuchus Constellation: Facts, Location, Myth, Stars, Deep Sky Objects | Constellation Guide“ (en-US). конс. 2018-06-23.
 8. Ford, Dominic. „Rasalhague (Star) - In-The-Sky.org“. конс. 2018-06-23.
 9. „Ophiuchus, the Serpent Bearer - Constellations - Digital Images of the Sky“.
 10. Chartrand III, Mark R.; (1983) Skyguide: A Field Guide for Amateur Astronomers, p. 170 ().
 11. Paul Kunitzsch; Tim Smart (2006). A Dictionary of Modern Star Names: A Short Guide to 254 Star Names and Their Derivations. Sky Publishing Corporation. стр. 44. ISBN 978-1-931559-44-7. https://books.google.com/books?id=XVspPwAACAAJ.
 12. Chartrand, at p. 170.
 13. Star 'soon to become supernova'. BBC News, 23 July 2006
 14. Huge 'Superbubble' of Gas Blowing Out of Milky Way“, „PhysOrg.com“, 13 јануари 2006.
 15. „Molecular Oxygen Detected For The First Time In The Interstellar Medium“. конс. 28 September 2016.
 16. Charbonneau, David (декември 2009 г). A super-Earth transiting a nearby low-mass star. „Nature“ том  462: 891–94. doi:10.1038/nature08679. PMID 20016595. Bibcode2009Natur.462..891C.
 17. Rogers, Leslie A.; Seager, Sara. Three Possible Origins for the Gas Layer on GJ 1214b. „Astrophysical Journal“ том  716: 1208–16. doi:10.1088/0004-637x/716/2/1208. Bibcode2010ApJ...716.1208R.
 18. Levy 2005.
 19. Wilkins, Jamie; Dunn, Robert (2006). 300 Astronomical Objects: A Visual Reference to the Universe. Buffalo, New York: Firefly Books. ISBN 978-1-55407-175-3.
 20. Mamajek, Eric E. (2006 г). A New Nearby Candidate Star Cluster in Ophiuchus at d = 170 pc. „Astronomical Journal“ том  132 (5): 2198–2205. doi:10.1086/508205. Bibcode2006AJ....132.2198M.
 21. Jilinski, Evgueni; Ortega, Vladimir G.; de la Reza, Jorge Ramiro; Drake, Natalia A.; Bazzanella, Bruno (2009 г). Dynamical Evolution and Spectral Characteristics of the Stellar Group Mamajek 2. „Astrophysical Journal“ том  691 (1): 212–18. doi:10.1088/0004-637X/691/1/212. Bibcode2009ApJ...691..212J.
 22. White, Gavin; Babylonian Star-lore, Solaria Pubs, 2008, p. 187f
 23. Liddell, Henry George; Scott, Robert; A Greek-English Lexicon s.v. "ὀφιοῦχος".
 24. Thompson, Robert (2007). Illustrated Guide to Astronomical Wonders: From Novice to Master Observer. O'Reilly Media, Inc.. стр. 326. ISBN 9780596526856.
 25. Hyginus, Astronomica 2, 14, Latin Mythography, 2nd century AD
 26. Manuscript reproduction at icoproject.org
 27. Maunder, Edward Walter; Astronomy of the Bible, 1908, p. 164f
 28. Shapiro, Lee T. "Constellations in the zodiac", in The Space Place (NASA, last updated 22 July 2011)
 29. „Ophiuchus – a 13th Zodiac Sign? No!“. Astrology Club. конс. 2016-10-18.
 30. „Born under the sign of Ophiuchus? - EarthSky.org“.
 31. „Wolf Warriors: the Romans, the Dacians and the Vlachs; Dracula and Hitler“.
 32. Aitken, Robert G. (октомври 1942 г). Edmund Halley and Stellar Proper Motions. „Astronomical Society of the Pacific Leaflets“ том  4 (164). Bibcode1942ASPL....4..103A.
 33. Redd, Nola Taylor. „Constellations: The Zodiac Constellation Names“. space.com. конс. 3 August 2012.

Литература

 • Levy, David H. (2005). Deep Sky Objects. Prometheus Books. ISBN 1-59102-361-0.
 • Ridpath, Иан; и Tirion, Ќ; (2007) Ѕвездите и Планетите Водич, Collins, London; 978-0-00-725120-9, Принстон Универзитетот Притиснете, Принстон; 978-0-691-13556-4
 • Zic, Klaudio; (2011) Точно Хороскопски: Точно Асцедент, ЈАДЕЊЕ Книга; 1257550268

Надворешни врски

NGC 6059

NGC 6059 е засега неутврден објект во соѕвездието Змијоносец, кој се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

NGC 6240

NGC 6240 е елиптична галаксија во соѕвездието Змијоносец, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6240 се споменува и како IC 4625, UGC 10592, MCG 0-43-4, IRAS 16504+0228, CGCG 25-11, PRC D-28, VV 617.

NGC 6304

NGC 6304 е збиено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6304 се споменува и како GCL 56, ESO 454-SC2.

NGC 6356

NGC 6356 е збиено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6356 се споменува и како GCL 62, ESO 588-SC1.

NGC 6366

NGC 6366 е збиено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6366 се споменува и како GCL 65.

NGC 6384

NGC 6384 е спирална галаксија во соѕвездието Змијоносец, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6384 се споменува и како UGC 10891, MCG 1-45-1, CGCG 55-7, IRAS 17299+0705.

NGC 6413

NGC 6413 е систем од четири ѕвезди во соѕвездието Змијоносец, кој се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

NGC 6615

NGC 6615 е спирална галаксија во соѕвездието Змијоносец, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6615 се споменува и како UGC 11196, MCG 2-46-13, CGCG 84-34.

NGC 6633

NGC 6633 е отворено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6633 се споменува и како OCL 90.

Барнардова Ѕвезда

Барнардова Ѕвезда е црвено џуџе со многу мала маса оддалечено околу 6 светлосни години од Земјата во соѕвездието Змијоносец. Таа е четврта најблиска ѕвезда до Сонцето (после трите ѕвезди во системот на Алфа Кентаур) и најблиска ѕвезда на северната небесна хемисфера.Ѕвездата е наречена по американскиот астроном Едвард Емерсон Барнард.

Мал Дух (маглина)

Мал Дух (NGC 6369) — планетарна маглина во соѕвездието Змијоносец, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како Мал Дух и NGC 6369 се споменува и како PK 2+5.1, ESO 520-PN3, AM 1726-234, CS=14.7.

Месје 10

NGC 6254 е збиено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6254 се споменува и како M 10, GCL 49.

Месје 107

NGC 6171 е збиено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6171 се споменува и како M 107, GCL 44.

Месје 12

NGC 6218 е збиено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6218 се споменува и како M 12, GCL 46.

Месје 14

NGC 6402 е збиено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6402 се споменува и како M 14, GCL 72.

Месје 19

NGC 6273 е збиено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6273 се споменува и како M 19, GCL 52, ESO 518-SC7.

Месје 62

NGC 6266 е збиено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6266 се споменува и како M 62, GCL 51, ESO 453-SC14.

Месје 9

NGC 6333 е збиено ѕвездено јато во соѕвездието Змијоносец, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 6333 се споменува и како M 9, GCL 60, ESO 587-SC5.

Расалхаг

Расалхаг или Алфа Змијоносец (α Oph / α Ophiuchi) е најсјајна ѕвезда во соѕвездието Змијоносец.

Расалхаг има привидна магнитуда од +2,08, и има ѕвездена класификација A5. Се наоѓа на околу 47 светлосни години од Земјата.

Името Расалхаг доаѓа од арапското رأس الحية (raʾs al-ḥayyah), со значење „главата на кротителот на змии“. Во астрологијата е позната како една од фиксните ѕвезди, која носи несреќа поради жени (или несреќен брак).

На други јазици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.