Жанр

Жанр (се изговара /ˈʒɑːnrə/, исто така /ˈdʒɑːnrə/; од француското „вид“ или „сорта“, латинското: genus (со што се задржуваме на gener-)) е име на категоризирањето на видот на композицијата. Поимот е често користен за да се категоризира литературата или говорот, но исто така е користено и за многу други форми на уметноста или искази.

На други јазици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.