Естремадурски јазик

Естремадурски или екстремадурски (самонар. estremeñu, eʰtːɾeˈmeɲʊ) — романски јазик кој го говорат неколку стотини илади луѓе во Шпанија, на подрачјето северозападниот дел на автономната заедница Екстремадура и соседните делови од покраината Саламанка.[2][3] Точната граница меѓу естремадурскиот и шпанските дијалекти кои се говорат во Екстремадура е нејасна и тешка за утврдување.

Екстремадурски
estremeñu
Застапен воШпанија
ПодрачјеЕкстремадура
Народ1,1 милион (?)[1]
Говорници200.000  (1994)e14
Јазично семејство
индоевропско
Јазични кодови
ISO 639-3ext

Говори

Говорите на естремадурскиот јазик се делат на три наречја: северно или „горно“ (artu estremeñu), средно (meyu estremeñu) и јужно или „долно“ (baju estremeñu).[3] Северното наречје, кое важи за главно,[4] се говори во северозападниот дел на автономната заедница Екстремадура и југозападниот дел на покраината Сакаманка (во автон. заедница Кастиља и Леон). Средното и јужното наречје се застапени во остатокот на Екстремадура. Од XVIII век наваму тие говори не се разликуваат доволно од шпанскиот за да бидат посебни јазици, туку се сметаат за наречја.

Северното наречје е присутно и во неколку села на северот на Саламанка во посебен говор наречен „реболјарски“, кој е речиси изумрен.

Споредба со други јазици

латински италијански романски шпански португалски естремадурски леонски македонски
altus alto inalt alto alto artu [5] altu висок
prope quasi aproape casi quase cuasi, abati cuasi речиси
dicere dire a zice decir [deˈθir] dizer izil [iˈðil] dicire вели
facere fare a face hacer [aˈθer] fazer hazel [haˈðel] facere прави
focus fuoco foc fuego fogo hueu fueu оган
flamma fiamma flamă llama chama flama chama пламен
legere leggere a citi leer ler leel lliere чита
lingua lingua limbă lengua língua luenga/léngua llingua јазик
lumbum lombo (zona) lombară lomo lombo lombu llombu бедра
mater madre mamă madre mãe mairi mai мајка
merula merlo mierlă mirlo melro mielru mielru кос
monstrare mostrare demonstrare mostrar mostrar muestral amuesare снежи
noster nostro nostru nuestro nosso muestru/nuestru nuesu наш
tussis tosse tuse tos tosse tossi tose кашлица

* Зборовите во табелата се исклучиво северноестремадурски.

** Естремадурските зборови во табелата се запишани со правописот на Исмаел Кармона Гарсија.

Пример

естремадурски леонски астурски шпански македонски
El estremeñu es una luenga palrá nel noroesti de la comuniá autónoma d'Estremaúra. L'estremennu yía una llingua falada nel noruesti la comunidá autónoma Estremadura. L'estremeñu ye una llingua falada nel noroeste de la comunidá autónoma d'Estremadura. El extremeño es una lengua hablada en el noroeste de la comunidad autónoma de Extremadura. Естремадурскиот е јазик кој се говори во северозападот на автономната заедница Екстремадура.

Поврзано

  • Естремадурци
  • Астурлеонски јазици
  • Фала (јазик)
  • Кастуо

Наводи

Википедија
Издание на Википедија — слободната енциклопедија на естремадурски јазик
  1. Extremaduran — Ethnologue (XIII изд., 1996).
  2. Ethnologue
  3. 3,0 3,1 Proel
  4. Españolsinfronteras
  5. Izionariu castellanu-estremeñu (2005)

Надворешни врски

Истриотски јазик

Истриотски е романски јазик кој се зборува во Хрватска, поточно на полуостровот Истра.

Говорниците на овој јазик не го нарекуваат јазикот истриотски, туку го нарекуваат со шест посебни називи, обично според градот каде се зборува јазикот. Денес има околу 1.000 говорници.

Мирандски јазик

Мирандски јазик (именување: mirandés или lhéngua mirandesa; португалски: mirandês или língua mirandesa) — романски јазик кој припаѓа на астуролеонската јазична група, ретко говорен во мала област на североистокот на Португалија, во општините Миранда ду Дору, Вимиозу и Могадору. Португалскиот парламент му доделил сослужбен статус (заедно со португалскиот јазик) за локални прашања на 17 септември 1998 година со законот 7/99 на 29 јануари 1999 година.

Мирандскиот има различна фонологија, морфологија и синтакса, и е различен најмалку од создавањето на Португалија во XII век. Има корени од говорниот латински на северот на Пиринејскиот Полуостров (португалскиот се развил на северозападот).

Претставува потомок на древниот астуролеонски јазик во северниот дел на Иберија, последниот остаток на древниот јазик на Кралството Леон и блиску поврзан со современите астуролеонски јазици во Шпанија. Меѓутиа, овие спојувања во Шпанија не влијаеле на мирандскиот, кој ги зачувал различните јазични разлики во врска со обата јазика, португалски и шпански. Голем дел од лексиката се совпаѓа со обласните португалски дијалекти.

На други јазици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.