Близнаци (соѕвездие)

Близнаци е едно од соѕвездијата од зодијакот, и како астролошки знак го носи истото име. Латинскиот назив Gemini се однесува на митолошките близнаци Кастор и Полукс, а неговиот симбол е Gemini.svg. Се наоѓа меѓу соѕвездијата Бик на запад и Рак на исток, со Кочијаш и Рис на север и Еднорог и Мало Куче на југ.

Близнаци
лат. Gemini
Gemini constellation map mk
КратенкаGem
ГенитивноGeminorum
Ректасцензија7 ч.
Деклинација+20°
Површина514 (°)² (30th)
Главни ѕвезди8, 17
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
80
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m4
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)1
Најсјајна ѕвездаПолукс (β Gem) (1.1m)
Најблиска ѕвездаPollux (β Gem)
сг,  пс)
Месјеови објекти1
Метеорски дождовигеминиди
ро-геминиди
Соседни
соѕвездија
Рис
Кочијаш
Бик
Орион
Еднорог
Мало Куче
Рак
Видливо на ширина од +90° до −60°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец февруари.

Надворешни врски

Наводи

  • H. A. Rey, The Stars — A New Way To See Them. Enlarged World-Wide Edition. Houghton Mifflin, Boston, 1997. ISBN 0-395-24830-2.
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.
NGC 2129

NGC 2129 е отворено ѕвездено јато во соѕвездието Близнаци, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 2129 се споменува и како OCL 467.

NGC 2158

NGC 2158 е отворено ѕвездено јато во соѕвездието Близнаци, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 2158 се споменува и како OCL 468.

NGC 2218

NGC 2218 е засега неутврден објект во соѕвездието Близнаци, кој се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

NGC 2248

NGC 2248 е астеризам во соѕвездието Близнаци, кој се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

NGC 2266

NGC 2266 е отворено ѕвездено јато во соѕвездието Близнаци, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 2266 се споменува и како OCL 471.

NGC 2277

NGC 2277 е ѕвезда во соѕвездието Близнаци, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

NGC 2278

NGC 2278 е двојна ѕвезда во соѕвездието Близнаци, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

NGC 2279

NGC 2279 е тројна ѕвезда во соѕвездието Близнаци, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

NGC 2284

NGC 2284 е систем од четири ѕвезди во соѕвездието Близнаци, кој се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

NGC 2285

NGC 2285 е двојна ѕвезда во соѕвездието Близнаци, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

NGC 2355

NGC 2355 е отворено ѕвездено јато во соѕвездието Близнаци, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 2355 се споменува и како NGC 2356, OCL 496.

NGC 2371

NGC 2371 е планетарна маглина во соѕвездието Близнаци, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 2371 се споменува и како NGC 2372, PK 189+19.1, CS=15.5, part of one PN.

NGC 2372

NGC 2372 е планетарна маглина во соѕвездието Близнаци, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 2372 се споменува и како NGC 2371, PK 189+19.1, CS=15.5, part of one PN.

NGC 2378

NGC 2378 е двојна ѕвезда во соѕвездието Близнаци, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

NGC 2386

NGC 2386 е двојна ѕвезда во соѕвездието Близнаци, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Алхена

Алхена или Гама Геминорум (γ Gem / γ Geminorum) е ѕвезда од соѕвездието Близнаци. Едно од традиционалните имиња ѝ е Алмеисан, а во Кина е позната како 井宿三 (Третата Ѕвезда од Изворот). Името Алхена доаѓа од арпски الهنعه Al Han'ah, „жиг“ (на вратот на камилата), а Алмеисан е од арпаското المیسان Al Maisan, „сјајна“. Ја нарекувале и „ранетата“ или „раната на Ахиловата пета“. Во астрологијата е знак за слава во уметноста, но и повреди на стапалата.

Алхена е 105 светлосни години далеку од Земјата, и има величина од 1,93 (апсолутна величина −0,7). Припаѓа на спектралната класификација A0. Оваа ѕвезда е спектроскопски бинар.

Еским (маглина)

Еским или Кловновски Лик (NGC 2392 или Колдвел 39) — планетарна маглина во соѕвездието Близнаци, која се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како Еским се споменува и како PK 197+17.1, CS=10.5, Eskimo nebula.

Месје 35

NGC 2168 е расеано ѕвездено јато во соѕвездието Близнаци, кое се наоѓа на списокот на Новиот општ каталог на објекти на длабокото небо. Објектот претставува Дрееров објект.

Објектот бил предмет и на други истражувања, па освен како NGC 2168 се споменува и како M 35, OCL 466.

Полукс (ѕвезда)

Полукс, каталогизиран како Бета Близнаци (β Gem / β Geminorum), е портокалов џин ѕвезда оддалечена на околу 34 светлосни години од нас, и се наоѓа во соѕвездието Близнаци. Полукс се наоѓа на листата на најсјајни ѕвезди, а во соѕвездието е посјајна од Кастор, која е означена како Алфа (Alpha Geminorum). Во 2006 година е потврдено дека Полукс има екстрасоларна планета.

Современи соѕвездија
Тела во соѕвездието Близнаци
Бајер
Флемстид
Променливи
HR
HD
Глизе
Други

На други јазици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.