Би-би-си

Британската радиодифузна корпорација (БиБиСи) е Британска јавна радиодифузна корпорација со седиште во Лондон,Обединетото Кралство. Таа е најголемата радиодифузна корпорација во светот со околу 23000 вработени лица.Главна одговорност е делумно да обезбеди јавен радиодифузен сервис во Обединетото Кралство,Каналските Острови и островот Ман. БиБиСи е полуавтономен јавен радиодифузен сервис кој работи во рамките на Кралската повелба,со добиена лиценца и договор од Министерството за внатрешни работи.Во рамките на Обединетото Кралство,корпорацијата е финансирана главно од годишна телевизиско радиодифузна такса, која се наплаќа во сите британски домаќинства,компании и организации кои што користат било каков тип на опрема за снимање или емитуваат емисии во живо;големината на таксата,која е одобрена од Парламентот, се поставува годишно од страна на британската влада. Надвор од Велика Британија, БиБиСи обезбеди услуги со договорите за директно емитување и реемитување на радиото, се од свеченото отварање на БиБиСи империјата за услуги во декември 1932 година,а од неодамна и со телевизијата и со интернетот.Иако светскиот сервис има посебен управен директор и трошоците се финансирани главно од директните донации на британската влада корпорацијата споделува некои од објектите на домашните услуги, поточно за вести и за тековни настани.Овие субвенции се одредуваат независно од домашната радиодифузна такса и обично се доделени од буџетот на Министерството за надворешни работи.Како такви,меѓународните содржини на БиБиСи традиционално претставуваат-барем делумно- важечка алатка на политиката на британската влада.Со неодамнешниот извештај на трошење на Светскиот сервис на БиБиСи, беа објавени плановите со кој Светскиот сервис ќе биде лишан од домашната радиодифузна такса.Корпорацискиот загарантиран приход од радиодифузната такса и субвенцијата на Светскиот Сервис се надополнети од профитот на комерцијално работење на компанијата низ целиот свет.БиБиСи исто така заработува дополнителни приходи од продажбата на програмски услуги преку БиБиСи студиото и пост продукцијата ЛТД, некогаш познато како ‘’BBC Resources Ltd’’, уште една компанија која е во целосна сопственост на корпорацијата.Повеќето од спијанијата и книгите на БиБиСи беа продадени во 2011година.БиБиСи понекогаш се нарекува "Auntie" или "the Beeb". "Auntie" се користи како "сестрата"на БиБиСи корпорацијата,односно на австралиската радиодифузна корпорација.

Историја

БиБиСи беше првата национална радиодифузна организација.Таа е основана на 18 Октомври 1922година како ‘’British Broadcasting Company Ltd’’ од страна на британската Пошта и група од шест телекомуникациски компании-Marconi Radio Communication Company, Metropolitan-Vickers (MetroVick), General Electric, Western Electric, and British Thomson-Houston (BTH)- да емитуваат и експериментираат со радио услугите.Првиот пренос беше на 14 ноември истата година, од станицата 2LO,лоцирана во куќата на Маркони,Лондон.Таа година Џон Рит стана нејзин генерален менаџер. Во 1923 година комитетот Сајкс одби рекламирање бидејќи тоа ќе резултирало со намалување на стандардите, и препорача радиодифузен таксен фонд.За да се избегне конкуренцијата со весници, ‘’ Fleet Street’’ ја убеди владата да се забранат вести до 07:00 , за БиБиСи да може да користи вести од други извори наместо да прикажува свои.До 1925година БиБиСи го следат 80% од Британците преку мрежа на регионални и релеј станици. Додека регионалните станици најпрвин понудија многу локални програми, до 1930година Националната програма од Лондон, и Регионалната програма од Лондон и неколку регионални градови, за тоа време БиБиСи го замени локалното радио.

GPO не беше спремен да ги собере трговските радиодифузни такси, додека пак финансиските загуби на БиБиСи предизвикаа производителите да посакаат да го напуштат здружението.Во 1925, Рит ја убеди другата комисија предводена од Ерл Крафорд да препорача нова суштина,која ќе биде независна и од владата и од корпорацијата и ќе спроведува емитување.Во 1926година генералниот штрајк го попречи објавувањето на весниците така што привремено стави крај на забраната за новинарско известување , при што рамноправната застапеност на штрајкувачите и на владините ставови за време на националната криза инпресионира милиони слушатели.Во 1926година владата ги прифати препораките на Комитетот на Крафорд и Рит беше прогласен за витез.На 1 јануари 1927година ‘’British Broadcasting Corporation’’ основана под повелбата Ројал,и со Рит како генерален директор кој што стана наследник на бизнисот. За да ја претстават својата цел и (одредени) вредности, Корпорацијата го усвои својот грб, вклучувајќи го мотото ‘’Нацијата ќе се залага за мир’’.Мотото главно му се препишува на Монтеки Џон Рендал,поранешен директор на колеџот во Винчестер, и член на првиот БиБиСи одбор на гувернери. Мотото се вели дека е" умесна адаптација" на Миха 4: 3 "Државата нема да крене меч против народот".

Во 1932година беа започнати експериментални телевизиски емитувања со помош на 30 линискиот систем развиен од страна на Џон Лоџ Берд.Емитувањето на редовни програми користејќи го овој систем започна во 1934година, со проширена служба(моментално именуван како БиБиСи телевизиска служба) започнати од страна на Александра Палас во 1936година, со избор помеѓу подобрениот 240линиски систен на Берд или електонските 405 линии на Маркони-ЕМИ системот.Супериорноста на електронскиот систем беше причината на опаѓањето на механичкиот систем во почетокот на следната година

Од 1939 до 2000

Телевизиското емитување е суспендирано од 1 септември 1939 година до 7јуни 1946година,за време на Втората светска војна.Широкор распространет мит е дека,по продолжувањето на услугата,Лесли Мичел започна со "Како што реков ,пред грубо да не прекинат... "Всушнос,првиот човек што се појави кога продолжи емитувањето беше Јасмин Блај и нејзините зборови беа "Добар ден на сите.Како сте?Дали се сеќавате на мене,Јасмин Блај " Европската радиодифузна унија е формирана на 12 февруари 1959година во Турција помеѓу БиБиСи и други 23 радиодифузни организации.

Конкуренцијата на БиБиСи започна во 1955година со независната телевизиска мрежа на ITV.Сепак монополот на БиБиСи за радио услугите ќе трае се до 1970-те.Како резултат на извештајот од комитетот Пилкингтон во 1962година, во која БиБиСи беше пофален за квалитетот и опсегот на своето производство, и ITV беше силно критикуван за не доволното обезбедување на квалитетно програмирање, во 1964година беше донесена одлука за доделување на БиБиСи втор телевизиски канал, БиБиСи2, при што се преимениле постоечките услуги во БиБиСи1.БиБиСи2 ја користат поголемата резолуција од 625 линии која што е стандардизирана во Европа.БиБиСи2 прв пат емитуваше во боја од 1 јули 1967година, а му се приклучија и БиБиСи1 и ITV на 15 ноември 1969година.405 линискиот VHF пренос на БиБиСи1 (и ITV) продолжи со компатибилноста со постари телевизиски приемници се до 1985година.Во 1964година се отворија серија на пиратски радио станици (почнувајќи со радио Каролина) и ја принудија британската влада конечно да ги регулира радио услугите за да овозможи национално рекламни финансирани услуги.Како одговор на тоа,БиБиСи се реорганизира и ги преименува радио каналите. "Лесните" програми се поделени на Радио 1,кое што постојано нуди популарна музика и Радио 2 која што нуди по опуштена музика. Третата програма стана Радио 3 понудувајќи класична музика и културни програми.

Домашната програма стана Радио 4 која што нуди вести и не музички содржини како што се квизовите, драмите и претставите.Во 1967година освен четирите национални канали,беа основани и серија на локални BBC радио станици,вклучувајќи го Радиото Лондон. Во 1974 е воведена телетекст услугата на БиБиСи, Ceefax,создадена да обезбеди титлување(поднаслови),која што подоцна се користи за вести и информативни услуги.Во 1978 вработените на БиБиСи започнаа штрајк со блокирање на преносот на двата канали,соединувајќи ги сите 4 радио станици во една.

Како резултат на либерализацијата на телевизијата и радио пазарот во Велика Британија во 1980година, БиБиСи се соочува со зголемена конкуренција од комерцијалниот сектор( и од радиодифузниот сервис Канал4),а особено од сателитската телевизија, кабловската телевизија и дигиталните телевизиски услуги. Дирекцијата за истражување на БиБиСи одигра голема улога во развојот на техниките на емитувањето и снимањето.БиБиСи исто така беше одговорен за развој на NICAM стерео стандардот.

Во последниве децении,се отворени голем број на дополнителни канали и радио станици : Радио 5 започна со работа во 1990година како спортска и образовна станица,но во 1994година беше заменета со ‘’Radio 5 Live’’ , следејќи го успехот на Радио 4 прикривајќи ја во 1991година војната на заливот.Новата станица известува за спотрски настани и вести.Во 1997година,каналот БиБиСи Вести 24 започна со користење на дигитални телевизиски услуги и следната година, БиБиСи отвори нов,трет забавен канал.БиБиСи исто така го купија и Парламентарниот канал, којшто е преименуван во БиБиСи парламент. Во 1999година, БиБиСи беше препознатлив како мултимедиумски канал, со услуги достапни на новиот БиБиСи дигитален телетекст,и на интернет. Каналот имаше образовна цел, кој што подоцна емитуваше документарни филмови.

Од 2000 до 2011

Во 2002 година, беа создадени нови канали :’’ BBC Knowledge’’ е преименувана во ‘’BBC Four’’ и стана документарен канал. Освен тоа ,детскиот канал ‘’CBBC ‘’е поделен на ‘’CBBC’’ и ‘’CBeebies’’ со нови услуги за дигитални канали :каналот ‘’CBBC ‘’ и каналот ‘’CBeebies ‘’. Во прилог на телевизиските канали, создадени се нови дигитални радио станици : ‘’1Xtra ‘’, ‘’6 Music‘’ и ‘’BBC7 ‘’. ‘’BBC 1Xtra‘’ е ’’сестрата’’ на’’ Radio 1’’ спезијализирана за модерна црнечка музика, ‘’BBC 6‘’ специјализирана за алтернативни музички жанрови и‘’ BBC7‘’ специјализирана за говорот и детското програмирање.

Следните неколку години резултираа со преместување на неколку од каналите во поголем бренд : во 2003, BBC Choice стана BBC Three, со програми за помладите генерации и шокантни докоментарци од реалниот живот, , BBC News 24 во 2008стана BBC News Channel, и BBC Radio 7 во 2007 стана BBC Radio 4 Extra,со нови програми за да ги надополнат емитувањата на Radio 4.Во 2008 година беше создаден уште еден канал , BBC Alba, со шкотски услуги.

Во 2004 година извештајот и истрагата на Хатон покренаа прашања за новинарските стандарди на БиБиСи и неговата праведност. Ова доведе до оставки во повисокото раководство, вклучувајќи го тогашниот генерален директор Грег Дајк. Во јануари 2007година,на средбата во одборот беше објавен записникот што доведе до оставка на Грег Дајк. За разлика од другите оддели на БиБиСи, светскиот сервис на БиБиСи е финансиран од Министерството за надворешни работи. Министерството за надворешни работи,познато како ‘’Foreign Office’’ на’’ FCO’’, е британски владин оддел одговорен за промовирање на интересите на Обединетото Кралство во странство. Во изминатите неколку години БиБиСи експериментираше со HD телевизијата. Во 2006година БиБиСи HD започна како експериментална програма а во 2007година стана и официјална. HD каналот комбинирано ги пренесува програмите на BBC One, Two, Three и Four

Од 2011 до денес

По замрзнувањето на радиодифузната такса во октомври 2010 година, понатамошни намалувања беа објавени на 6 октомври 2011година за да БиБиСи може да достигне вкупно намалување на нивниот буџет од 20%.Во ова е вклучено намалување на 2000лица од персоналот, и испраќање на уште 1000 за развој на ‘’MediaCityUK’’ . Бројни објекти на БиБиСи треба да бидат продадени,вклучувајќи ја New Broadcasting House во Манчестер и БиБиСи телевизискиот центар во Лондон,со поделени одделенија помеѓу радиодифузната куќа и MediaCityUK.

Управување

БиБиСи е корпорација чиишто активности се надгледувани од страна на БиБиСи Trust (поранешен Одбор на гувернери) и е независна од владата.Управувањето на корпорацијата е во рацете на генералниот директор,кој е назначен од Trust; тој е главен уредник на БиБиСи и претседава со Управниот одбор.

Договор

БиБиСи работи под Кралска Повелба,со моменталниот договор кој стапи на сила на 1 јануари 2007 година и трае се до 31 декември 2016 година. Кралската Повелба се ревидира на секои 10 години.

Повелбата од 2007 година назначува дека мисијата на корпорацијата е да "информира, едуцира и забавува". Во повелбата се вели дека корпорацијата постои за да служи на јавниот интерес и да ги промовира своите јавни цели :подржување на државјанството и граѓанското општество, промовирање на образованието и учењето,ги поттикнува креативноста и културната совршеност, ја претставува Велика Британија, народот, регионите и заедниците, ја носи Велика Британија кон светот,и светот кон неа, помага да се достави до јавноста предноста на комуникациските технологии и услуги, како и преземање на водечката улога во преминот на дигиталната телевизија.

Оваа повелба исто така создаде голема промена во управувањето на корпорацијата .Го укина понекогаш контроверзното управно тело, Одборот на гувернери, го замени со BBC Trust и го официјализираше Извршниот одбор. Во согласност со кралската Повелба, БиБиСи мора да добие дозвола од Министерството за внатрешни работи.Оваа лиценца е придржувана со договор кој ги поставува условите под кои БиБиСи има дозвола да емитува. Под овој договор и лиценца беше кога Шин Фејн спроведе забрана за емитување од 1988 до 1944година.

Фондот на БиБиСи

БиБиСи фондот беше формиран на 1 јануари 2007 година, заменувајќи го Одборот на гувернери како раководно тело на корпорацијата. Фондот ја утврдува стратегијата на корпорацијата,ја оценува ефикасноста на обезбедувањето услуги на Извршниот одбор на БиБиСи, и назначува генерален директор. Старателите на БиБиСи се назначени од страна на британската монархија кои се советувани од владините министри.Во моментов постојат десет старатели, на чело со претседателот,Лорд Патен од Барнс и заменик-претседателот Дајан Којл. Постојат старатели на четирите составни делови ина Обединетото Кралство; Англија (Алисон Хестингс) , Шкотска ( Бил Метјуз) , Велс ( Елан Клос Стивен) и Северна Ирска ( Рота Џонсон) . Останатите четири старатели се Ричард Ајри, Антони Фрај, Давид Лидимент и Мехмуда Миан.

Извршен Одбор

Џон Рид 1927-1938
Фридрих Огилви 1938-1942
Сесил Грејвс 1942-1943
Роберт В.Фут 1942-1944
Вилијам Хејли 1944-1952
Ијан Џејкоб 1952-1959
Хју Грин 1960-1969
Чарлс Куран 1969-1977
Ијан Трендхован 1977-1982
Аласдир Милн 1982-1987
Михаил Чекланд 1987-1992
Џон Бирт, Барон Бирт 1992-2000
Грег Дук 2000-2004
Марк Томпсон 2004-2012
Џорџ Ентвисел 17 September 2012 to 10 November 2012
Тим Дејви 11 November 2012 to present Тони Хол,Барон Хол 22 November 2012

Листа на Генерални директори на БиБиСи}}

Извршниот одбор е одговорен за оперативно управување и испорака на услуги,поставени од страна на БиБиСи фондот, и е предводен од генералниот директор, Џорџ Ентвисел, кој беше назначен на 17 септември 2010 година. Извршниот одбор се состои и од извршни и од неизвршни директори, при што неизвршните директори потекнуваат од други компании и корпорации и се означени од страна на БиБиСи фондот. Управниот Одбор е составен од генерален директор кој што е шеф и на другите одделенија на БиБиСи, со исклучок на ‘’BBC North Group’’.

Покрај овие членови, исто така постојат пет неизвршни директори,тие се Маркус Агиус, постар неизвршен директор и претседател на Barclays; Сели Дејвис, поранешен извршен директор на BT Wholesale; Д-р Мајк Линч OBE, ко-основачот и извршен директор на Autonomy Corporation; Даме Фиона Рејнолдс, генерален директор на National Trust ; Брајан МекБрајб, поранешен управен директор на Amazon.com и Симон Бурк не-извршен директор. Корпоративна Структура

Корпорацијата е предводена од генерален директор, кој има целосна контрола врз управувањето и водењето на БиБиСи. Потоа следи BBC Direction Group, што се занимава со внатрешни прашања и со сите други задачи кои што Извршниот Одбор ги овластува.Под BBC Direction Group се следните седум одделенија кои што го прикриваат производството на БиБиСи 1. ‘’BBC Vision’’ е задолжен за телевизијата на БиБиСи, за наредби и производство на телевизиски програми, за операции како што се ‘’BBC Natural History’’ и исто така вклучува и БиБиСи Архива. 2. BBC Audio & Music е задолжен за радиото на БиБиСи и музички содржини во склоп на БиБиСи, вклучувајќи ја и музичката област на БиБиСи што се наоѓа на интернет, за музичките програми на БиБиСи, за настани како што се ‘’BBC proms’’ и бројни оркестри како што е филхармонијата на БиБиСи. 3. BBC Future Media е задолжен за дигиталното производство, како што се BBC Online, the BBC iPlayer, BBC Red Button service и за развој на нови технологии преку BBC Research & Development. 4. BBC Operations ги вклучува поранешниот BBC People department задолжен за заштита на вработените, Technologies department, кој што претходно бил дел од BBC Future Media, и BBC Marketing, Communications and Audience.Одделот како целина се грижи за вработените, за одржување на објектите, за стратегијата,политиката, проектите, сопственоста, правни работи, маркетинг и за нормалното функционирање на корпорацијата од ден за ден. 5. BBC Finance & Business управува со корпорациските трошоци, со долгорочните бизнис планови и со радиодифузните такси. Тие, исто така доделуваат и буџети на различни оддели. 6. BBC News Group управуваат со целата BBC News операција, вклучувајќи национални, регионални и меѓународни дејствувања. Тие се задолжени за сите телевизиски,радио и интернет извештаи во сите операции. Тие се одговорни за БиБиСи Шкотска, БиБиСи Северна Ирска, БиБиСи Cymru Wales, BBC English Regions и за BBC Global News division. 7. BBC North group ги вклучува сите сектори врз основа на MediaCityUK.Содржи сектори како што се BBC Sport, BBC Children's, BBC Radio 5 Live и некои делови на BBC Learning. Многу одделенија припаѓаат и на други сектори, како што е BBC Radio 5 кое е исто така дел од BBC Audio & Music. Сите аспекти на БиБиСи спаѓаат во една или повеќе од горенаведените институции, со следниве исклучоци : -BBC Trust е одделен сектор, и дел од нивната работа е да ја следат работата и одделите во корпорацијата . Другите три оддели,поради нивната комерцијална природа се самостојни. -BBC Worldwide Ltd. Работи со меѓународни канали и експлоатира програмски брендови за да добие дополнителни приходи за програмите на БиБиСи. Одделот на BBC World News дистрибуиран од страна на BBC Worldwide, но е сепак посебен. Има блиски врски со BBC News group, но не е регулиран од него. - BBC Studios и Post Production е исто така посебен оддел и официјално поседува и управува со некои од објектите на БиБиСи, како што е BBC Television Centre

Финансии

БиБиСи го има вториот по ред најголем буџет од сите радиодифузери во Велика Британија со тековни трошоци од £4.808 билиони во 2011/12 ,во споредба со £5.9 билиони на British Sky Broadcasting, £1.9 билион на ITV и £214 милиони во 2007година на GCap Media (најголемиот комерцијален радиодифузер).

Приходи

Главните средства за финансирање на БиБиСи се преку телевизиската лиценца кои што чинат £145.50 годишно по домаќинство од април 2010година.Таква лиценца е потребна за да БиБиСи може да се емитува низ цела Велика Британија, но за да поседуваш телевизија за други потреби или радио, не е потребна таква лиценца. Цената на една таква телевизиска лиценца е одредена од страна на владата и применета со кривичен закон. Попуст е достапен само за домаќинства кои имаат црно-бели телевизори. 50% попуст е понуден на слепите. Како резултат на неодамнешниот извештај за трошоци на Владата на Велика Британија е постигнат договор помеѓу владата и компанијата на која што радиодифузната такса ке остане замрзната се додека Кралската Повелба не биде обновена во почетокот на 2017. Приходите се собираат во тајност и се исплаќаат во консолидираниот фонд на владата, процес што е дефиниран со комуникацискиот акт во 2003 година. Ова телевизиско овластување го врши Капита, која што е странска агенција. Средствата потоа се распределуваат од страна на Одделот за култура, Медиуми и Спорт (DCMS) и Министерството за финансии, а се одобрени преку законодавство од страна на Парламентот. Одделот за работа плаќа дополнителни приходи за да компензира за субвенционирани лиценци за право на над 75-годишниците. Приходот од трговските претпријатија и од продажбите на многубројните канали значително се зголеми во последниве години, BBC Worldwide му придонесе £145,000,000 на главниот ‘’БиБиСи’’ јавен сервис. Според годишниот извештај на БиБиСи во 2011/2012година приходите можат да се разложат вака : - £3,606.3 милиони евра од лиценци за такси собрани од домаќинствата; - £222 милиони од комерцијални бизниси на БиБиСи ; - £279.4 милиони од владини субвенции ; - £271.9 милиони од други приходи, како што се обезбедување на содржина за странските радиодифузери и од продажба на билети за концерти Сепак, радиодифузната такса привлече доста критики. Се расправа дека во ера на повеќеканална достапност, обврската за плаќање на радиодифузна такса веќе не е потребна. Користењето на компанијата Капита од страна на БиБиСи за да испрати писма до оние што не ја платиле радиодифузната такса беше критикувано, особено како што имало случаи таквите писма да се испратени до оние кои се веќе во тек со нивните плаќања, или на кои што воопшто не им е потребна ТВ лиценца. БиБиСи користи рекламна кампања за информирање на корисниците, на обврската за плаќање на радиодифузна такса. Овие реклами беа критикувани од страна на конзервативните пратеници Борис Џонсон и Ен Видкомб, за имање на заканувачка природа и јазик со кој ги плашат оние што избегнуваат да платат, да го сторат тоа. Разни видеа и телевизиски емитувања се користат за да се информираат слушателите за севкупните податоци што ги има БиБиСи. Постојат голем број на луѓе кои со своите кампањи вршат притисок врз прашањето за радиодифузната такса.

Главен штаб и регионални канцеларии

Радиодифузната куќа во Портланд, Лондон, е официјалниот штаб на БиБиСи. Ова е дом на три од десет БиБиСи национални радио мрежи, БиБиСи Радио 3, БиБиСи Радио 4 и БиБиСи Радио 4 Екстра. Пред зградата има статио на Просперо и Ариел, ликови од претстава на Вилијам Шекспир ‘’Бура’’ направени од Ерик Гил. Реновирањето на радиодифузната куќа започна во 2002 и е претпоставено да заврши во 2012година. BBC Television и BBC News се сместени во BBC Television Centre, објект изграден со намера кој е втор по ред изграден објект во Лондон. Овој објект во текот на годините е домаќин на голем број познати личности, и неговата слика и име е позната кај голем број граѓани. Како дел од големата реконструкција на имотот на БиБиСи, целата операција на BBC News се очекува да биде преместена од " News Centre" кое се наоѓа во " BBC Television Centre" во обновената Broadcasting House за да го создаде она што се опишува како " еден од најголемите светски радиодифузни центри ". По завршувањето на реконструкцијата, " Broadcasting House" исто така ќе биде дом на повеќе национални радио станици и на " BBC World Service".

Поголемиот дел од овој план вклучува уривање на два повоени објекти како продолжеток на зградата и доградба дизајнирана од страна на Сер Ричард МекКормак на MJP архитекти. Овој потег ќе биде сконцентриран на операциите на БиБиСи во Лондон, овозможувајќи да го продадат телевизискиот центар, кој се очекува да биде завршенм до 2015година. Во прилог на горенаведеното, БиБиСи е во процес на изработка и производство на повеќе програми надвор од Лондон. Ова вклучува производство на повеќе програми во продукциските центри како што се Белфаст, Глазгов, Кардиф и особено Манчестер. Како дел од планот, неколку сектори, вклучувајќи ги , BBC Sports, BBC Children's, Radio 5 Live, BBC Breakfast и BBC Philharmonic се преселија или во Лондон или во новата радиодифузна куќа, во Манчестер . Така што MediaCityUK ќе стане најголемата компанија по бројот на вработени надвор од Лондон.

Покрај двете главни локации во Лондон (‘’Broadcasting House’’ и ‘’White City’’) во Велика Британија постојат седум производствени центри на БиБиСи, главно специјализирани за различни области. Радиодифузната куќа Кардиф е дом на ‘’BBC Cymru Wales’’ која е специјализирана за драма. Отворена од октомври 2011 година, содржи 7 нови студија,a Roath Lock е познат по изработката на ‘’Doctor Who’’ и ‘’Casualty’’ Радиодифузната куќа во Белфаст, дом на БиБиСи Северна Ирска, е специјализирана за оригинална драма и комедија , и има соработувано со многу ко-продукции со независни компании а особено со RTÉ во Република Ирска. БиБиСи Шкотска, со седиште на кејот на Пацификот, Глазгов е голем производител на програми за мрежата , вклучувајќи неколку квиз емисии. Во Англија,некои поголеми региони исто така произведуваат програми.

Најголемиот "центар" на БиБиСи е BBC North West. Во моментов тие ги произведуваат сите верски и етички програми на БиБиСи, како и други програми како што се "A Question of Sport", сепак сето ова е за да се спојат и прошират во рамките на "BBC North project", во кој е вклучено регионот да се премести од новата радиодифузиска куќа,во Манчестер во "MediaCityUK". БиБиСи исто така управува со неколку центри кои се занимаваат со собирање на разни вести и информации,сместени на различни локации низ светот, кои што ги опфаќаат вестите од тој регион со национални и меѓународни вести.

Услуги

Телевизија

БиБиСи управува со неколку телевизиски канали во Велика Британија од кои BBC One и BBC Two се едни од водечките канали. Во прилог на овие два водечки канали БиБиСи управува и со неколку дигитални станици : ‘’BBC Three‘’, ‘’BBC Four‘’, ‘’BBC News‘’, ‘’BBC Parliament‘’, два детски канали, ‘’CBBC ‘’ и ‘’CBeebies ‘’. Дигиталната телевизија во Велика Британија, моментално е најрасространета која има аналоген пренос што ќе биде исфрлен од упореба до декемви 2012година. BBC One е регионализиран ТВ сервис кој обезбедува емитување во текот на денот на локални вести и други локални програми . Овие варијација е поизразена во BBC 'Nations' односно во Северна Ирска, Шкотска и Велс, каде што распоредот на програмите во голема мера се разликува од другите на мрежата. Постојат различни промени во BBC Two,но сепак регионите во Англија денес ретко ја имаат можноста да не учествуваат во сето ова бидејќи регионалните програми постојат само на BBC One, и откажувањето не е возможно во региони кои веќе се имаат префрлено на дигитална телевизија. BBC Two е првиот канал кој беше пренесуван на 625 линии во 1964година, а потоа во 1967година го направиле во боја. BBC One ќе им се приклучи во 1969година. Новиот шкотски телевизиски канал ,’’ BBC Alba’’, беше пуштен во употреба во септември 2008година. Тоа е исто така првиот повеќе жанровски канал кој што е од Шкотска и со речиси сите свои програми направени таму. Услугата прво беше достапна само преку сателит, но од јуни 2011 година каналот е достапен за гледачите во Шкотска на Freeview и на кабловската телевизија. БиБиСи исто така има и HD канал, БиБиСи HD, кој што беше пуштен во употреба на 9јуни 2009година, проследено со 12 месечно судење за емитувањето. Тој стана прописен канал во 2007година, со HD програми кои се емитуваат на главната мрежа или како репризи. Корпорацијата веќе многу години произведува програми, и изјави дека се надева да произведе 100% нови програми во HDTV до 2010година. На 3 ноември 2010година, беше пуштен во употреба овластениот HD канал BBC One HD.

Во Република Ирска, Белгија, Холандија и Швајцарија, БиБиСи каналите се достапни на голем број начини. Во овие земји дигиталните и кабелските оператори носат голем број на БиБиСи канали меѓу кои се BBC One, BBC Two and BBC World News, иако гледачите во Република Ирска може да добијат услуги преку 'overspill' од предавателите во Северна Ирска или Велс, или преку "deflectors"- предаватели во Републиката кои реемитуваат преноси од Велика Британија, или од дигитален сателит. Од 1975година БиБиСи им ги понуди своите ТВ програми на британските сили на радиодифузни услуги (BFBS), овозможувајќи им на членовите на воената служба на Велика Британија кои што служат во странство да ги гледаат и слушаат на два посебни канали. Од 2008година сите канали на БиБиСи се достапни на интернет преку услугата на BBC iPlayer. Оваа пособност беше успешна по неколку екперименти на интернет во живо,вклучувајќи директно поврзување на интернет на одредни канали во Велика Британија.

Радио

БиБиСи има десет национални радио станици, шест станици го покриваат регионот на БиБиСи а бројни други ги покриваат локалните региони во Англија. Од десет национални станици, пет се главни станици и се достапни на FM, DAB и на интернет. Тие се BBC Radio 1, нуди нова музика, популарни стилови и е препознатлива по интересните шоуа ; BBC Radio 2, радио за постарата генерација, меѓу многуте жанрови има исто така кантри и соул музика ; BBC Radio 3, пушта класична и џез музика ; BBC Radio 4, известува за вистинити тековни настани, драма,комедии и BBC Radio 5 Live, емитува вести 24 часа, спорт и емисии. Во прилог на овие пет станици, БиБиСи поседува дополнителни станици кои се емитуваат само на DAB и на интернет. Овие станици се дополнија и проширија како резултат на главните пет станици, а беа пуштени во употреба во 2002година. Станицата BBC Radio 1Xtra која што е слична на Radio 1, емитува црнечка музика и урбани песни. Станицата BBC Radio 5 Live Sports Extra слична со 5 Live емитува спортски анализи, вклучувајќи и емитување на спортски настани. BBC Radio 6 Music нуди алтернативни музички жанрови и е позната како платформа за нови уметници. BBC Radio 7 подоцна е преименувана во BBC Radio 4 Extra, емитува драми, комедии и програми за деца. По промената на Radio 4 Extra, програмите за деца се намалени во корист на драмите и комедиите. Покрај тоа, новите програми како надомест за Radio 4 се Ambridge Extra, и Desert Island Discs revisited. Последната станица е BBC Asian Network, која што емитува музика, емисии и вести.

Освен националните станици БиБиСи исто така има и регионални станици. Во Обединетото Кралство шест станици опфаќаат големи региони. Во Шкотска тоа се BBC Radio Scotland и BBC Radio nan Gaidheal која што емитува програми во Шкотска. Во Велс тоа се BBC Radio Wales и BBC Radio Cymru, кои што емитуваат програми во Велс.Покрај тоа,во Англија и Каналските острови постојат 40 локални БиБиСи радио станици кои обично покриваат одредени градови и нивни околни области ( како што е BBC Radio Bristol), за окрузи, или региони (како што е BBC Three Counties Radio), или географски карактеристики ( како што се BBC Radio Solentcovering the South Coast). Како дел од локалното радио на БиБиСи, БиБиСи исто така емитува и на Каналските острови , кои што искрено не се дел од Обединетото Кралство, преку своите вести на телевизија и преку BBC Guernsey и BBC Radio Jersey. Овие услуги се финансирани од лиценцирани такси кои се собрани од населението. Сепак, и покрај ова, БиБиСи не нуди услуги на Островот Ман, првенствено затоа што на островот веќе се емитува популарната и повеќегодишна независна комерцијална станица , Manx Radio. За публиката од целиот свет, БиБиСи обезбедува вести, тековни настани и информации на 28 јазици, вклучувајќи го и англискиот, и е достапен во повеќе од 150 главни градови. Во целиот свет се емитува на shortwave radio, DAB и на интернет, и неделно има околу 180милиони слушатели. Од 2005година, исто така е достапен на DAB и во Велика Британија, чекор којшто претходно не е преземен, поради начинот на кој што се финансира. Услугата е финансирана од Парламентот и спроведена од страна на Министерството за надворешни работи, но сепак според Владините извештаи на трошоците во 2011година, ова финансирање ќе престане, и за прв пат финансиите ќе одат преку радиодифузна такса. Во последните години услугите на светско ниво се намалени, услугите во Тајланд и во Источна Европа прекинаа во 2006година, а ресурсите се пренасочени во новата БиБиСи Арапска телевизија. Историски гледано, БиБиСи е единствениот законски радио дифузер со седиште во Велика Британија до 1976година, се до моментот кога University Radio York (URY), тогаш под името Radio York, беше пуштена во употреба како прва, а сега и најстара, правна и независна радио станица во земјата. Сепак БиБиСи пред ова не уживаше во целосен монопол се додека не се појавија неколку станици како што се Radio Luxembourg, кое што од од 1930година емитува програми на англиски во Велика Британија и Manx Radio од островот Ман кое што почна со емитување во 1964година. Денес БиБиСи сеуште ги има најпопуларните радио станици, при што BBC Radio 2 во 2006година е најкористена станица на мрежата и најпопуларна во земјата со 12.900.000 слушатели неделно.

Програмите на БиБиСи се исто така достапни во други земји. Од 1943година , БиБиСи на британските сили им овозможи радио и телевизиски програми, кои се емитуваат во земји каде што се стационирани британските војници.Исто така BBC Radio 1 се пренесува во САД и Канада преку Sirius XM Radio ( но само преку интернет) БиБиСи е покровител на Радио Академијата.

Вести

BBC News е најголемиот радиодифузер за пренесување на вести во светот кој што обезбедува услуги за домашните радија и за телевизиските мрежи како што се BBC News, BBC Parliament и BBC World News.Покрај тоа вестите се достапни на BBC Red Button service, Ceefax и BBC News Online. БиБиСи развиваше нови начини за пристап до BBC News и како резултат ја промовираше услугата на BBC Mobile, правејќи ја достапна за мобилни телефони и за PDA уредите, како и известувања по електронска пошта, дигитална телевизија и на компјутер. Бројките од рејтингот укажуваат на тоа дека за време на големи кризи, како што е бомбашкиот напад на 7јули 2005годиина во Лондон или некој Кралски настан, мнозинство од жителите на Велика Британија се свртуваат кон БиБиСи а не кон неговите комерцијални ривали . На 7јули 2005година,денот кога имаше серија на координирани бомбашки напади врз јавниот превоз во Лондон, BBC Online сними снимка со опсег од 11 Gb/s на 7јули во 12:00 . BBC News доби околу 1 милијарда прегледи на денот на настанот ( вклучувајќи ги сите слики, текст, и HTML), со вкупна меморија на податоците од 5.5 терабајти. Во текот на денот интернет страната на BBC News имаше 40.000 барања во секунда. Најавата од претходниот ден за доделувањето на наградата на Лондон земја домаќин на Олимписките игри во 2012 година предизвика уште поголема посетеност од околу 5 Gbit / s. Претходна најголема посетеност на сите времиња на BBC Online била предизвикана по објавувањето на пресудата на Мајкл Џексон,која имала 7.2 Gbit / s.

Интерактивна телевизија

BBC Red Button е бренд име на услугите на интерактивната дигитална телевизија на БиБиСи, кои се достапни преку Freeview(копнена дигитална), како и Freesat, Sky (сателит), и Virgin Media (кабелски). За разлика од Ceefax, BBC Red Button е во можност да прикаже целосна графика во боја, фотографии, видео, како и програми до кои може да се дојде до пристап од било кој канал на БиБиСи. Услугите вклучуваат вест, временска прогноза и спорт 24 часа на ден, но исто така, вклучува и дополнителни статии поврзани со одредени програми во одредено време.

На пример гледачите играат од дома во емисиите за игри, даваат гласови и даваат ставови за мислења, како што е програмата Question Time. Во некои периоди од годината , кога се случуваат повеќе спортски настани, се даваат на Red Button за да гледаат гледачите.Често, други емисии се додаваат на програмите кои се емитуваат, како што се Doctor Who и Dreamland во ноември 2009година.

Музика

Со седиште во Велика британија, БиБиСи користи оркестри, хор , поддржува два аматерски хорови, симфониски оркестар, пејачи, симфониски хор, големиот бенд на БиБиСи сместен во Лондон, шкотскиот симфониски оркестар на БиБиСи во Глазгов, филхармонијата на БиБиСи во Манчестер, оркестарот за концерти на БиБиСи со седиште во Ватфорд и народниот оркестар на БиБиСи во Кардиф. Многу познати музичари од секој жанр свиреле во БиБиСи, како што се Битлси .БиБиСи е исто така одговорна за песната на Евровизија на Обединетото Кралство, шоу со кое радиодифузерот е поврзан веќе повеќе од 50години.

Друго

БиБиСи работи и на други вложувања во прилог на нивното емитување. Во прилог на излезното емитување на телевизијата и радиото, некои програми се прикажани на големите екрани на БиБиСи сместени во неколку централни градски локации. БиБиСи и Министерството за надворешни работи заеднички го управуваат мониторинигот на БиБиСи, кој што ги контролира радиото, телевизијата, печатот и интернетот низ целиот свет. БиБиСи исто така создаде неколку компјутери во текот на 1980-тите години, најзабележителен е БиБиСи Микро кој се развиваше исто како што се развиваа образовните цели и програмирањето на корпорацијата.

Во 1951година , во врска со Oxford University Press БиБиСи ја објави книгата на БиБиСи со химни која е наменета да ја користат слушателите на радио за да ги следат химните кои се емитуваат. Книгата е објавена и со и без музика, музичкото издание е наречено The BBC Hymn Book with Music. Книгата содржи 542 пополарни песни.

Рекламни активности

BBC Worldwide Limited е во целосна сопственост на комерцијалната подружница на БиБиСи која е одговорна за рекламната експлоатација на програмите и другите недвижнини на БиБиСи, вклучувајќи голем број на телевизиски станици од целиот свет. Фимата е формирана по реконструирањето на својот претходник, BBC Enterprises, во 1995година. Фирмата поседува и управува со голем број на рекламни станици од целиот свет кои што работат на повеќе територии и на голем број на различни платформи. Каналот BBC Entertainment емитува сегашни и постари забавни програми за гледачите во Европа, Африка, Азија и Блискиот Исток, и распространетите БиБиСи канали BBC America и BBC Canada (кои имаат заедничко вложување со Shaw Media) емитувајќи слични програми во регионот на Северна Америка и телевизијата UKTV во австралискиот регион. Компанијата, исто така, емитува два канали посветени за деца, меѓународниот Cbeebieschannel канал и BBC Kids, кои што имаат заеднички влог со Knowledge Network Corporation, кој што емитува програми во рамките на CBeebies и BBC К брендовите. Компанијата исто така ги поседува програмата BBC Knowledge, која емитува програми за учење, и BBC Lifestyle, која емитува програми со теми поврзани за храна, стил и благосостојба. Во прилог на ова, BBC Worldwide поседува меѓународна верзија на каналот BBC HD, и обезбедува емитување во HD на каналите BBC Knowledge и BBC America.

BBC Worldwide исто така ги дистрибуира и 24 часовните вести на BBC World News. Станицата е одделена од BBC Worldwide за да ја задржи неутрална гледната точка на станицата но е дистрибуирана од BBC Worldwide. Каналот , сам по себе, е најстариот преживеан канал од таков вид, со бази и дописници во повеќе од 200 земји. Со последната направена анкета, станицата е достапна во повеќе од 274милиони домаќинства, што е значително повеќе од CNN со околу 200милиони гледачи.

Покрај овие меѓународни канали, BBC Worldwide исто така, заедно со Scripps Networks Interactive ја поседуваат мрежата UKTV со 10 канали. Овие канали содржат архивски материјали на БиБиСи кои се реемитуваат на нивните канали : , drama; Blighty, British-oriented; Dave (со слоган " Домот на Вити Бантер ") Eden, nature; Gold, comedy; Good Food, cookery; Home, куќа и градинарство ; Really, female programming; Watch, entertainment и Yesterday, историски програми. Покрај овие канали , многу БиБиСи програми преку BBC Worldwide се продаваат на странски телевизиски станици меѓу кои најпознати се комедиите, документарните и историските драми.Во Соединетите Американски Држави, вестите на БиБиСи се емитуваат во доцните часови на многу јавни радиодифузни сервиси, како и репризни програми на БиБиСи како што е EastEnders,а во Нов Зеланд TV One.

BBC Worldwide учествува во правењето на програмите. Компанијата е значајна за рекламирањето на БиБиСи, и во моментов е трет издавач по големина на потрошувачите на списанија во Велика Британија. BBC Magazines, порано позната како BBC Publications, го објавува Radio Times како и голем број на списанија кои кои ги поддржуваат програмите на БиБиСи како што се BBC Top Gear, BBC Good Food, BBC Sky at Night, BBC History, BBC Wildlife и BBC Music. Овој оддел го вклучува независниот издавач на списание Origin Publishing, кој што беше во сопственост на BBC Worldwide помеѓу 2004 и 2006година.

BBC Worldwide исто така издава книги, за да ги придржува програмите како Doctor Who кои се под името на BBC Books brand, и исто така е сопственик на најголемиот туристички прирачник и на дигиталниот медиумски издавач во светот, Lonely Planet. Саундтрак албуми, познати книги и дел од радиските емитувања се под брендот BBC Records, како и големи продадени количини на ДВД во Велика Британија и во странство под брендот на 2 Entertain. Архивски програми и класични музички снимки се продаваат под брендот на BBC Legends.

Сојуз

Вработените во БиБиСи,нормално се претставници на BECTU, заедно со новинарскиот кадар на NUJ и електричниот персонал на Unite. Членството во сојузот е незадолжително, и е платено од страна на членовите на персоналот, а не од страна на БиБиСи ; вработените не се автоматски заштитени од сојузот.

Културно значење

Се додека не беше развиена и популаризирана доминацијата на телевизијата, радиото беше оној емитувачки медиум на кој се потпираа луѓето во Обединетото Кралство. Се проби во секој дом во земјата, истовремено ја обедини нацијата, и стана важен фактор во текот на Втората светска војна. БиБиСи ја претстави првата телевизиска услуга во HD со 405 линии во 1936година,но и покрај суспендираните услуги во текот на Втората светска војна до 1946година,БиБиСи беше единствениот радиодифузер во Велика Британија до 1955година.Монополот на БиБиСи е прекинат во 1955година, со претставувањето на независната телевизија (ITV). Сето ова е предвесник на трансормацијата на телевизијата во популарен и доминантен медиум. Сепак, во текот на 1950-тите години радиото сеуште остана доминантен извор на емитување комедии. Потоа , БиБиСи беше единствениот легален радиодифузер до 1968година ( кога URY ја добија својата прва лиценца)

Дури и по доаѓањето на комерцијалните телевизии и радија, БиБиСи остана еден од главните елементи во популарната британска култура , што се должи на својата обврска да произведува телевизиски и радио програми за огромната публика. Сепак, БиБиСи2 му дозволи на БиБиСи да прави програми за оние што се заинтересирани за драма, документарни, тековни настани, забава и спорт. Такви примери се I, Claudius, Civilisation, Tonight, Monty Python's Flying Circus, Doctor Who и Pot Black, но и други примери можат да се најдат во секоја од областите што се прикажани на страната на БиБиСи во листата на 100 најпознати британски телевизиски програми. Извозот на програмите на БиБиСи преку услугите на BBC World Service и BBC World News, како и каналите управувани од страна на BBC Worldwide значи дека продукцијата на БиБиСи може да биде достапна низ целиот свет.

Терминот БиБиСи англиски, се однесува на поранешната употреба на стандардниот англиски со овој акцент. Сепак, организацијата се повеќе ги употребува регионалните акценти, со цел да ја покажат разновидноста на Велика Британија, иако јасноста и течното зборење се уште се очекуваат од презентерите. Од своите почетоци па се до денес БиБиСи стана една огромна корпорација која што се обидува да се приспособи на интересите на сите малцинства и на сите слоеви на општеството затоа што сите тие плаќаат радиодифузна такса.

Конкуренцијата од независната телевизија Канал 4, Скај, и други телевизиски станици имаат мали влијанија врз БиБиСи, но како јавен радиодифузер остава големо влијание врз британската популарна култура.

Ставовите на БиБиСи во кутурата

Постарата публика во Велика Британија често ја нарекува БиБиСи "the Beeb",, прекар кој што го кажал Петар Селерс во The Goon Show во 1950-тите , кога тој се осврнал на "Beeb Beeb Ceeb". Тогаш прекарот беше позамен, скратен и популаризиран од страна на Кени Еверт. Друг прекар, во денешно време поретко користен , е "Auntie", кој што потекнува од старата изрека "Auntie knows best" ( која што беше упатена кон "тетките" и "чичковците" кои беа презентери во програмите за деца ) во деновите кога Џон Рит бил задолжен како првиот гелерален директор на БиБиСи. Двата прекари се користат заедно како "Auntie Beeb" , а Auntie се користи во програми како што е Auntie's Bloomers.

Критики и полемики

БиБиСи се има соочено со разни обвинувања во врска со војната во Ирак, политички, етнички и верски како и со финансирањето и персоналот. Исто така БиБиСи е вклучена во бројни контроверзии во однос на специфичните вести и програми.

Злоупотреба на деца

На 23 Октомври 2012 генералниот директор Џорџ Ентвисел се појави пред образовната, медиумската и спортската Комисија да одговори на прашања поврзани со сексуалниот скандал на Џими Севил во кој Севил злоупотребувал деца на имотот на БиБиСи додека работел таму. Кога претседателот на Комисијата Џон Вајтиндејл кажа дека угледот на БиБиСи за доверба и интегритет е во опасност, Ентвисел изјави дека обвинувањата за злоупотреба на деца во БиБиСи се"многу,многу сериозна работа ". За време на истрагата на Панорама, тимот откри дека тоа е педофилски ланец кој функционирал во последните 20 години а можно е и околу 40 години. Во програмата Панорама, уредникот за надворешни работи Џон Симпсон го опиша случајот како најголемата криза на БиБиСи во псоледните 50 години.

Библиографија

  • Briggs, Asa. – The BBC – the First Fifty Years – Condensed version of the five-volume history by the same author. – Oxford University Press, 1985. ISBN 0-19-212971-6
  • Coulton, Barbara. – Louis MacNeice in the BBC – Writer and producer from 1941 to 1961 in the Features Department of BBC radio. – Faber & Faber, 1980. ISBN 0-571-11537-3
  • Gilder, Eric. – Mass Media Moments in the United Kingdom, the USSR and the USA. – Historical background relating to the British Broadcasting Company, Ltd, its founding companies; their transatlantic connections; General Post Office licensing system; commercial competitors from Europe before World War II and offshore during the 1960s. – "Lucian Blaga" University of Sibiu Press, Romania. 2003. ISBN 973-651-596-6
  • Milne, Alasdair. – The Memoirs of a British Broadcaster – History of the Zircon spy satellite affair, written by a former Director-General of the BBC. A series of BBC radio programmes called "The Secret Society" led to a raid by police in both England and Scotland to seize documents as part of a government censorship campaign. – Coronet, 1989. ISBN 0-340-49750-5
  • Moran, Lord. – Churchill at War 1940 to 1945: the memoirs of Churchill's doctor, with an introduction by Lord Moran's son, John, the present Lord Moran. – This diary paints an intimate portrait of Churchill by Sir Charles Wilson, his personal physician (Lord Moran), who spent the war years with the Prime Minister. In his diary, Moran recorded insights into Churchill's character, and moments when he let his guard down, including his views about the BBC being riddled with communists. – Carroll & Graf, 2002. Reissue ISBN 0-7867-1041-1
  • Parker, Derek. – Radio: the Great Years – History of BBC radio programmes from the beginning until the date of publication. Newton Abbot: David & Charles, 1977. ISBN 0-7153-7430-3
  • Spangenberg, Jochen. – The BBC in Transition. Reasons, Results and Consequences – Encompassing account of the BBC and influencing external factors until 1996. – Deutscher Universitaetsverlag. 1997. ISBN 3-8244-4227-2
  • West, W. J. – Truth Betrayed a critical assessment of the BBC, London, 1987, ISBN 0-7156-2182-3
  • Wilson, H. H. – Pressure Group – History of the political fight to introduce commercial television into the United Kingdom. – Rutgers University Press, 1961.
  • Wyver, John. – The Moving Image: An International History of Film, Television & Radio – Basil Blackwell Ltd. in Association with the British Film Institute, 1989. ISBN 0-631-15529-5

Дополнителна литература

Надворешни врски

2020-ти

2020-тите („две илјади и дваесеттите“) е деценија која ќе започне на 1 јануари 2020 и ќе заврши на 31 декември 2029 г. Ова е третата деценија на XXI век и III милениум.

MusicBrainz

MusicBrainz (изг. мјузикбрејнс) — отворена музичка база на податоци слична на проектот freedb, а основана како одговор на ограничувањата наметнати врз CDDB. Меѓутоа, MusicBrainz не собира само метаподатоци з компактни дискови, туку претставува структурирана бааза за музиката воопшто.Базата чува информации за музичарите, нивните снимени дела и односот помеѓу нив. Минималната содржина на секој запис снимено дело опфаќа наслов на албумот, насловите на нумерите и времетраењето на секоја нумера. Записите ги пишуваат и одржуваат доброволни уредници, кои ги следат пишаните правила за стилот на заедницата. Во записите може да стои и земја и година/датум на издавање, назнака на ЦД-то, омотот, акустички отпечаток, прибелешки во слободен текстуален облик, како и други метаподатоци. На 6 февруари 2014 г., MusicBrainz содржел информации за околу 850.000 музичари, 1,3 милиони издадени дела и 13,5 милиони снимки.Крајните корисници може да бидат програми што се поврзуваат со MusicBrainz за да додаваат метаподаточни ознаки во нивните дигитални снимки во облик на MP3, Ogg Vorbis или AAC.

Џон Ленон

Џон Винстон Ленон, МБЕ (подоцна Џон Оно Ленон) (9 октомври 1940 – 8 декември 1980) е познат како пејач, композитор и гитарист на Битлси. Неговата креативна кариера содржи и епизоди во кои Ленон може да се опише како политички активист, уметник, актер и писател. Дел е од тимот Ленон-Мекартни, можеби најуспешното кант-авторско дуо во историјата на рок-музиката. Истовремено, во својата соло-кариера, Ленон останува запамтен и како автор на Imagine и Give Peace A Chance, две од најпознатите песни на дваесетиот век. Тој е една од големите музички икони на дваесетиот век.

Негова жена била Јапонката Јоко Оно од 20 март 1969 година до 8 декември 1980 година, кога Ленон е застрелан од еден негов психички пореметен обожавател, Марк Дејвид Чепмен, во Њујорк.

Во 2002 година, според анкетата 100 најголеми Британци на Би-Би-Си Ленон бил рангиран на осмото место. Во 2004 година, списанието Rolling Stone го прогласило Ленон за 38. најголем музичар на сите времиња на својата листа „Бесмртните: Педесетте најголеми уметници на нашата епоха“. На истата листа, Битлси го зазеле првото место.

Во 1969 година, заедно со другите членови на „Битлси“, Ленон го добил Орденот на Британската Империја, но четири години подоцна го вратил орденот, наведувајќи неколку причини: вмешаноста на Британија во војната во Нигерија, поддршката што Британија ѝ ја давла на САД во војната во Виетнам и лошиот комерцијален успех на неговата песна „Студена мисирка“ (Cold Turkey).

Алфред Велики

Алфред Велики (староанглиски: Ælfrēd, Ælfrǣd, "elf советник" или "мудар елф"; 849 – 26 октомври 899) бил Крал на Весекс од 871 до 899.

Алфред успешно го одбрани своето царство против обидот за освојување од страна на Викинзите, и до времето на неговата смрт стана доминантниот владетел во Англија. Тој е еден од само два англиски монарси на кои им бил даден епитетот "Велики", другиот е Скандинавецот Кнут Велики. Тој исто така бил првиот Крал на Западна Саксонија да се прогласи себе си за "Крал на Англо-Саксонци". Детали на Алфред живот се опишани во делото од страна на Велшкиот научник и епископ од 10-от век Асер.

Алфред бил познат како учен и милостив човек со грациозна и интелектуална природа кој го поттикнувал образованието, предлагајќи основното образование да се изведува на англиски, и го подобрил правниот систем на неговото царство, воената структура и квалитетот на живот на својот народ. Во 2002 година, Алфред беше рангиран како број 14 во анкета на би-би-си на 100 Најголеми Англичани.

Ангел на пеколот

Оваа статија се однесува на телевизиски документарец. За моторџиската група, види Hells Angels.

Ангел на Пеколот е 30 минутен телевизиски документарец на Би Би Си (BBC) од 1994 година за Мајка Тереза од Кристофер Хиченс, предкурсор на неговата книга, Мисионерска поза (The Missionary Position). Филмот тврди дека Мајка Тереза ги бодреше сиромашните да ја прифатат својата судбина, додека за богатите ги представуваше како повластени од Бога. Хитенс и Тарик Али го напишаа сценариото за документарецот.Документарецот меѓу останатото наведува дека и покрај бројните високи донации, хосписите на Мајка Тереза воопшто не се промениле во текот на 25 години. Мary Loudon поранешна волонтерка во болниците на Мајка Тереза, во документарецот вели дека тоа беа установи „во кои на оние кои умираат и засегнатите од болести не им се дава како ублажувач на болка ништо посилно од аспирин ... и каде валканите игли се мијат со ладна вода за потоа да бидат користени наново„.

Антананариво

Антананариво (малгашки: Antananarivo) — главниот и најголем град во Мадагаскар. Градот е исто така познат по кратенката Тана. Градот заедно со урбаната средина околу градот се познати како Антананариво - Врвот на кралицата и се главен центар на регионот Аналамнга и покраината Антананариво.

Валтер Андреас Шварц

Валтер Андреас Шварц (германски: Walter Andreas Schwarz, 2 јуни 1913 - 1 април 1992) бил германски пејач, писател, комичар, преведувач за Би-Би-Си и автор на радио драма.

Роден е на 2 јуни 1913 година во Ашерслебен. Го напушти родниот град по дипломирањето во 1932 година и се преселил во Виена за да студира германска литература и музика. Поради еврејско потекло со своето семејство, тој бил однесен во кампот во 1938 година.

Неговиот врв во кариерата беше во 1956 година, кога учествуваше на Евровизија 1956 со песната „Во чекалната за големата среќа“(Im Wartesaal zum großen Glück), што беше повеќе рецитативна. Резултатот остана непознат, но според книгата на Симон Баркли песната била завршена од другата. Тој е исто така првиот претставник на Германија на Евровизија.

Откако живеел во Лондон долго време, умрел на 1 април 1992 година во Хајделберг. Во 1995 година албум со проза стихови од Ерик Мухам бил издаден од Шварц.

Дописник

Дописник или репортер на место на настанот е обично новинар или коментатор за магазини и весници човек кој пренесува извештаи во весниците или радио и телевизиски вести, или друг тип на компании, од далечена локација. Дописникот од странство е стациониран во друга земја. Терминот дописник се однесува на поднесување вести и извештаи преку поштенско писмо. Најголемите мрежи на дописници работат во телевизиските мрежи АОР (Германија) и Би-Би-Си (Велика Британија).

Егзит (фестивал)

Егзит — музички фестивал кој се одржува еднаш годишно на Петроварадинска тврдина во Нови Сад, почнувајќи од 2000 година, и обично трае четири дена. Важи за еден од најголемите музички фестивали во југоисточна Европа.

Покрај титулата „најдобар европски фестивал“ освоена на Европските фестивалски награди во Холандија, 2014 година со 620.000 гласови од целиот свет, Егзит во 2007 година е прогласен за најдобар европски фестивал и на Британските фестивалски награди.

Фестивалот добивал признанија и за него било пишувано од медијските магнати како Си-ен-ен, Би-би-си, Тајм, Гардијан, Сан, Дејли мејл, Индепендент.

Околу три милиони луѓе од над 60 држави во светот го посетиле фестивалот кој бил домаќин на најголемите музички ѕвезди на денешницата како и многубројни домашни и регионални ѕвезди.

Кенет Кларк

Кенет Кларк, Барон Кларк (англиски: Kenneth McKenzie Clark, Baron Clark; 13 јули 1903 – 21 мај 1983) — најистакнат британски историчар на уметноста во своето време, музејски директор кој се стекнал со меѓународна популарност како автор, продуцент и водител на серискиот документарен филм „Цивилизација“ (Civilisation) на Би-би-си.

Критично загрозен вид

Критично загрозен вид е најризичната категорија на Црвениот список на МСЗП за диви животни. Ова подразбира дека бројноста на видот се има намалено (или ќе се намали) за 80% во текот на три генерации.Бидејќи МСЗП не го смета еден вид за изумрен сè додека не се направи посебно опширно истражување, видовите кои можеби се изумрени сепак се водат како „критично загрозени“. За ваквите случаи предложена е нова идеална категорија „можеби изумрен“.

Лајв Еид

Лајв Еид (англиски: Live Aid) е глобален, музички рок-концерт, одржан на 13 јули, 1985 година. Настанот бил организиран од страна на Боб Гелдоф и Миџ Ур, со цел да се соберат средства за надминување на гладта во Етиопија. Наречен "глобален џубокс", настанот бил одржан истовремено на стадионот Вембли во Лондон (со посетеност од 82,000 лица) и на стадионот ЏФК во Филаделфија (со посетеност од околу 99,000 лица). Истиот ден, поттикнати од иницијативата, концерти се одржале и во други земји, како на пр.: Австралија и Германија. Овој настан се смета за еден од најгледаните сателитски и телевизиски преноси на сите времиња; по проценка околу 400 милиони гледачи, од 60 различни земји, го следеле преносот во живо.

Летечкиот циркус на Монти Пајтон

Оваа статија се однесува на самата серија. За информации околу формирањето на групата, концептот на шоуто и историјатот на групата, види Монти Пајтон.Летечкиот Циркус на Монти Пајтон (англиски: Monty Python’s Flying Circus) (познат и како Летечкиот Циркус, ЛЦМП или, во текот на последната сезона, само како Монти Пајтон) била популарна, надреална комедија со скечеви на групата комичари Монти Пајтон, чие емитување го одбележало раѓањето на овој култен британски состав. Шоуто било познато по начинот на кои обработувало неверојатни, речиси невозможни настани, инкомпонирајќи ризичен и алузивен хумор, кратки шеги и скечеви без употреба на зборови. Исто така, важен негов дел биле и анимациите на Тери Гилијам, кои често биле поврзани со жива акција. Првата епизода била снимена на 7 септември 1969 година, а била емитувана на 5 октомври истата година, на првиот канал на Би-Би-Си. Целата серија имала вкупно 45 епизоди, распоредени во четири сезони.Серијата на мета ги имала уникатностите на британскиот живот (особено оној на професионалците) и на моменти има политички конотации. Членовите на Монти Пајтон биле високо образовани интелектуалци (Тери Џонс и Мајкл Палин дипломирале на Оксфорд, а Ерик Ајдл, Џон Клиз и Греам Чепмен дипломирале на Универзитетот во Кембриџ; единствениот тогашен американец во Монти Пајтон - Тери Гилијам има диплома од колеџот Оксидентал), поради што нивниот хумор е интелектуален - често има врска со цитатите на некои филозофски и литературни ликови.Тимот направил нивниот хумор да не може да се дефинира и бил толку успешен на ова поле, што морало да се измисли зборот пајтоновски за да се дефинира нивниот стил. И покрај ова, Тери Џонс, во едно свое интервју, рекол дека самиот факт што се измислил нов збор за да го опише нивниот хумор покажува колку била неуспешна нивната мисија. Пајтоновскиот хумор може да се окарактеризира како апсурден, надреален, па дури и дадаистички.

Препознатливата насловна тема на серијата бил првиот сегмент од Ѕвоното на Слободата, познатиот марш на Џон Филип Соуса.

Монти Пајтон и Светиот грал

Монти Пајтон и Светиот Грал е филм од 1975 година. Напишан е, изведен и режиран од Монти Пајтон, англиска група комичари, во празниот период меѓу двете последни сезони од нивната популарна телевизиска серија на Би-Би-Си - Летечкиот Циркус на Монти Пајтон. Првиот филм на групата, А сега, нешто сосема различно, претставува компилација на скечеви од телевизиската серија; сосема спротивно, Светиот Грал се состои исклучиво од нов, свеж и оригинален материјал. Во основа претставува пародија на легендата за Кралот Артур и неговата потрага по Светиот Грал. Филмот доживува успех при премиерното прикажување, а денес има култен статус. Тој е и инспирација за мјузиклот награден со Тони од 2005 година Спемалот напишан од еден Питоновец Ерик Ајдл.

Средно време по Гринич

Средното време по Гринич (крат. GMT, од англ. Greenwich Mean Time) е поим што првично го означувал средно сончево време на Кралската опсерваторија во Гринич, Лондон. Може да се рече дека ова време е истоветно на координираното универзално време (UTC) и кога се смета за часовен појас, името „средно време по Гринич“ наоѓа особена примена во организациите поврзани со Велика Британија како што се Светската служба на Би-Би-Си, Кралската морнарица, Метеролошката служба на Британија и други.

Пред воведувањето на UTC на 1 јануари 1972, средното време по Гринич (наречено и „зулу-време“) било исто со универзалното време (UT), што претставува стандарден астрономски концепт кој наоѓа примена во голем број на технички полиња. Астрономите повеќе не го користат поимот „средно време по Гринич“.

Во Британија GMT важи само во текот на зимата. Лете важи британското летно време. GMT е исто со западноевропското време.

Пладнето според средното време по Гринич не е секогаш моментот кога пладневното сонце го преминува гриничкиот меридијан. Ова се должи на нерамномерната брзина на Земјата во елиптичната орбита и нејзиниот осен наклон. Самиот физички настан може временски да се разликува за (највеќе) цели 16 минути од пладнето по GMT (недоследност позната како часовна равенка). Ова измислено средно сонце претставува годишен просек на нерамномерното движење на вистинското Сонце, што е причината за зборот „средно“ во средното време по Гринич.

Историски, поимот GMT се однесувал на два начина на сметање на времето, зависно од тоа дали денот почнува од полноќ или пладне. Поимите UT и UTC се недвосмислени бидејќи кај нив нултиот час отсекогаш бил на полноќ.

Стандарден британски изговор

Стандарден британски изговор (анг. Received Pronunciation или RP, буквално: „(општо)прифатен изговор“) — начин на изговарање на англискиот јазик (поточно британскиот англиски) кој уште одамна се смета за единствениот угледен британски акцент меѓу учените и култивираните луѓе. Само 2% од Британците зборуваат со чисто стандарден акцент. Поимот „стандарден британски изговор“, иако точно преведен на македонски од англискиот Received Pronunciation, сепак не значи дека тој е денес најраспространиетиот и навистина „најстандардниот“ изговор. На англикски пак, поимот Received Pronunciation за прв пат се среќава во делото „Кратка историја на англискиот јазик“ (1914) од Х. С. Вајлд во „Преглед на англиската фонетика“ од Даниел Џонс, иако Џонс спомнал дека го употребил тој поим „немајќи подобар“. Според книгата Fowler's Modern English Usage (1965), поимот е „the Received Pronunciation“. Зборот received тука значи (општо)прифатен или одобрен–.Стандардниот британски изговор се нарекува и „англискиот на Кралицата/Кралот“ (Queen's/King's English) бидејќи е нагласокот на кој зборува монархот; меѓутоа овој поим поточно се употребува за пишаниот стандарден британски. Понекогаш се нарекува и „англискиот на Би-би-си“ (BBC English), бидејќи истиот по традиција се користи во Би-би-си, иако во денешно време ова е погрешна претстава. Кралицата Елизабета II користи еден специфичен облик на англискиот јазик, додека за водителите и персоналот на Би-би-си овој акцент не е повеќе задолжителен. Постојат и зборови со повеќе од еден начин на изговор во рамките на самиот стандарден изговор, како што се again („повторно“, „пак“), either („или“) и moor („усидрува“, „Мавар“, „вресиште“).Понекогаш стандардниот изговор се нарекува оксфордски англиски (Oxford English), не бидејќи ова е традиционалниот говор во Оксфорд, туку конкретно во Оксфордскиот универзитет; во рамките на лексикологијата Оксфорд има најголем углед и авторитет. Проширените изданија на оксфордските речници содржат упатство за стандардниот британски изговор на секој збор.

Стандардниот британски изговор е акцент (вид на изговор), а не дијалект (вид на речник и граматика). Тој кажува многу за општествената и образовна средина на говорникот. Луѓето кои зборуваат со стандарден акцент обично зборуваат стандарден англиски, но не мора да значи и обратно (т.е. стандардниот јазик може да се зборува со локален акцент, но се чини неверојатно дека некој би го користел за да зборува шкотски англиски или џорди).

Во последните децении многу луѓе го потврдуваат значењето и вредноста на регионалните и класните акценти. Многу од младите од семејства каде се зборува со стандарден акцент самите зборуваат поинаку. Денес на Би-би-си се слушаат многу локални акценти.

Се смета дека стандардниот британски изговор е најсроден на, и затоа произлегува од, југоисточна Средна Англија: Нортхемптоншир, Бедфордшир и Хантингдоншир. Со преселбата во Лондон во XIV и XV век, најголемиот дел доселениците биле оние кои живееле непосредно северно од Лондон, а не јужно. Говорот во споменатите грофовии се разликува, како од грофовија до грофовија, така и во рамките на самите тие. Но сепак во Лондон се создала конгломерација, која исто така помешала некои елементи од говорот во Есекс и Мидлсекс. Веќе кон крајот на XV век, во тогашен Лондон се зацврстил „стандардниот англиски“.

Фудбалска лига Чемпионшип

Чемпионшип лига е второто ниво вo англискиот фудбал. Оваа лига се состои од 24 тимови. Првите два тима на табелата на крајот од сезоната влегуваат директно во Премиерлигата, а останатите 4 од 3. до 6. место играат плеј-оф во кој победникот во финалето истотака изборува место во Премиерлигата. Последните три тима пак во лигата испаѓаат во Лига Еден.

На други јазици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.