Wessex

Karajan Wessex (/[unsupported input]ˈwɛsks/) utawi Karajan Saxon Barat (basa Inggris kino:Westseaxna rīce) inggih punika sawijining karajan Anglo-Saxon ing Inggris Barat Daya. Karajan punika kapèrang saking abad ke-6 ngantos wiwitè nagara Inggris nyatu ing abad ke-10.

Anglo-Saxon pitados manawi Wessex dipunyasa dateng Cerdic lan Cynric, nanging wonten kemungkinan manawi téyori punika namung legènda kèmawon.[1] Kalih sumber utama kanggé silsilah raja-raja Wessex, inggih punika Anglo-Saxon Chronicle lan West Saxon Genealogical Regnal List punika nyataakèn téyori ingkang saling bertentangan.[2] Saksampune Cenwealh dipunbaptis, Wessex ngèwahi dados sebuah karajan Kristen. Ngantos masa pamaréntahan Cenwealh punika, wewengkon Saxon Kilen dipunperluas. Raja saklajngipun, Cædwalla, asilipun naklukaken Sussex, Kent lan Isle of Wight. Penerusipun, Ine, medalaken kodhe hukum ingkang dipunanggep dados kodhe hukum tertua ing Inggris lan ugi mbentuk keuskupan kaping kalih ing Saxon kilèn. Saksampune Ine séda, tahtanipun dipunlajengaken déning serangkaian silsilah karajan ingkang boten dipunmangertosi.[3] Ing abad ke-8, sapérangan ageng raja-raja Wessex saged mempertahanaken keutuhan Karajan Wessex. Kejayaan karajan punika bertambah ing Egbert naklukaken Dumnonia, nguwasani Surrey, Sussex, Kent, Essex, Mercia lan ngrebut kekuasaan saking raja Northumbria, punika Mercia asalipun ngelepasaken piyambak ing taun 830. Ing masa pamaréntahan penggantinipun, Æthelwulf, bala Denmark nyerang muara Sungai Thames nanging asilipun dipunkalahaken. Ing putra Æthelwulf, inggih punika Æthelbald nguwasani tahta, wewengkon karajan dipunperang-perang kanggé nghindari pertumpahan darah. Æthelwulf dipun-gantos déning sekawan putranipun, ingkang paling bungsu kelak ingkang badhé dados Alfred yang Agung.[4] Ing masa pamaréntahan Alfred, Wessex berulang kali dipunserang déning Denmark. Alfred ugi medalaken sistem hukum énggal, merekrut ing kaum cendekia minangka anggota karajan lan ncurahaken dana karajan ingkang ageng kanggé yasa kapal-kapal lan angkatan perang.[5] Putranipun, Edward asilipun mendhet alih Midlands lan Anglia Timur saking Denmark lan dados penguasa Mercia ing taun 918 sasampunipun kematian Æthelflæd, adikipun. Saksampune Edward putra Athelstan naklukaken Northumbria ing taun 927, Inggris dados sebuah karajan nyatu kanggé kawiwitan. Cnut ingkang Agung, ingkang saged naklukaken Inggris ing taun 1016, dipunnobataken dados Pangeran Wessex. Nanging ing taun 1066, Harold II nyatuaken Karajan Inggris lan Kepangeranan Wessex lan kaliyan ingkang kalihipun karajan mau ing pungkasan dados suatu unit pamaréntahan ingkang nyatu.[6]

Anglo-Saxon Wessex

Cathetan suku

  1. Loyn 1991:34: "The Chronicle relates the story of a ruling kin, while the archaeologist reveals the mass of settlement".
  2. Hampshire and Wiltshire, well covered by archaeologists, are "singularly unproductive in finds suggestive of early Anglo-Saxon settlement" (H. R. Loyn, Anglo-Saxon England and the Norman conquest, 2nd ed. 1991:34).
  3. Major, Albany F Early Wars of Wessex (1912, 1978) p.17
  4. Major, Albany F. Early Wars of Wessex, p.105
  5. "Alfred the Great (849 AD - 899 AD)".
  6. The Burghal Hidage: Alfred's Towns, Alfred the Great website

Pranala njaba

Koordhinat: 51°12′N 2°00′W / 51.2°N 2°W

Beorhtric

Beorhtric (mati taun 802), uga Brihtric ; tegesipun "Panguwasa sing agung" yaiku Raja Wessex saka taun 786 nganti 802, nggantekake Cynewulf, nanging garwane lan mertua nduweni kekuwatan gedhe.

Bohemian Rhapsody

"Bohemian Rhapsody" ya iku lagu kang diciptakake déning salah sijiné band saka Inggris, Queen. Lagu iki ditulis déning Freddie Mercury kanggo album A Night at the Opera (1975). Lagu iki suwéné enem menit, kang kasusun saka sawatara bagéan tanpa chorus: intro, babagan saka ballad, bagéan opera, bagéan rock, lan coda reflektif. Lagu iki asring dicatutké ing aliran progresif rock ala taun 1970-an. Lagu iki dilaporaké dadi lagu kang biaya produksiné paling larang kang tau digawé ing wektu metuné lagu iku, sanajan ora ana kang bisa nyebutaké pira biaya produksi kang bener saka lagu iki.Nalika dirilis minangka single, "Bohemian Rhapsody" dadi sukses kanthi komersial, awèt ing ndhuwur undhak-undhakan lagu UK Singles Chart sangang minggu lan didol luwih saka sayuta salinan ing pungkasan Januari 1976. Lagu iki ngrambah nomer siji maneh ing 1991 limang minggu nalika lagu kang padha iki dirilis manèh, lan akhiré lagu iki dadi lagu kang paling laris ing Inggris Raya. Lagu iki uga salah siji lagu kang nggayuh lagu Natal nomer siji. Lagu iki nggayuh undhak-undhakan lagu paling dhuwur ing sawatara negara liyané, kalebu Kanada, Australia, Selandia Anyar, Irlandia, lan Walanda, nggawe iku dadi salah siji singel kang pangadolané paling apik. Ing Amerika Serikat, lagu iki awalé muncak ing nomer 9 ing taun 1976. Banjur, bali menyang nomer loro ing taun 1992 sawisé Freddie Mercury tilar donya ing taun 1991, lan panampilané ing film Wayne's World, mulihaké popularitasé ing Amerika Serikat.

Sanajan reaksi saka kritikus ing kawitan rada maneka warna, "Bohemian Rhapsody" tetep dadi salah siji lagu kang paling kondhang saka Queen lan asring diselehaké ing dhaftar lagu modern paling apik kabeh wektu. Lagu iki diiringi déning video promosi, kang akeh ahli nganggep minangka gebrakan. Majalah Rolling Stone nyatakaké: "pangaruhé ora bisa diluwih-luwihaké, iku wis sacoro prakteké digawé video musik pitung taun sadurungé MTV mulai siaran." Ing taun 2004, "Bohemian Rhapsody" mlebu ing Grammy Hall of Fame. Ing 2012, lagu iku ana ing paling dhuwur dhaftar jajak pendapat nasional ITV ing Inggris minangka "Lagu Nomer Siji Favorit Bangsa" saindhenging luwih saka 60 taun sajarah musik Inggris.

Christopher Priest

Christopher Priest (lair ing Cheadle, Greater Manchester, 14 Juli 1943; umur 76 taun) ya iku salah sawijiné seniman saka Inggris. Jenengé misuwur lumantar sawenèh karya sastra awujud novèl fiksi ilmiah, antarané Fugue for a Darkening Island, Inverted World, The Affirmation, The Glamour, The Prestige lan The Separation. Karya-karyané Christopher Priest akèh sing diperbawani déning fiksi ilmiah anggitané H. G. Wells. Taun 2006 dhèwèké dipracaya minangka Wakil Présidhèn H. G. Wells Society.

Karya Christopher Priest kaping pisan, The Run sing dimot ing taun 1966. Dhèwèké nelatèni minangka panganggit wiwit taun 1968. Salah sawijiné novèl wiwitan sing dianggit, The Affirmation, ngangkat carita bab wong sing ketaman traumatik delusi lan pengalamané nyebrangi kepulauan lan mampir ing sawijiné pulau sing éndah.

Cynethryth

Cynethryth ( Cyneðryð tilar donya tahun 798) yaiku Ratu Mercia, garwane Raja Offa Mercia lan ibune Raja Ecgfrith saka Mercia . Cynethryth yaiku siji-sijiné permaisuri Anglo-Saxon .

Daftar pamimpin ingkang dipun paringi julukan Ingkang Agung

Pratélan ing ngandhap punika awujud daphtar tokoh kanthi gelar ingkang Agung:

Abbas ingkang Agung, Pèrsi (Iran)

Akbar ingkang Agung, penguasa Karajan Mughal

Alain I ingkang Agung, Albret

Albert ingkang Agung (utawi Albertus Magnus)

Alexander ingkang Agung, Raja Pèrsi, Yunani, Mesir lan Mesopotamia

Alfonso ingkang Agung saking León

Alfred ingkang Agung saking Wessex, Inggris

Anawrahta ingkang Agung, Burma

Antonius ingkang Agung

Antiochus ingkang Agung, Kakaisaran Seleukus

Asoka ingkang Agung

Askia ingkang Agung, Mohamed Toure, Panguwaos Kakaisaran Songhai

Bayinnaung ingkang Agung, Burma

Bhumibol Adulyadej ingkang Agung, Thailand

Bolesław ingkang Agung

Buda Yodfa Chulaloke ingkang Agung, Thailand

Casimir ingkang Agung, Polen

Charles ingkang Agung

Conrad ingkang Agung, Meissen

Chulalongkorn ingkang Agung, Thailand

Cyrus ingkang Agung, Pèrsi (Iran)

Chandragupta Maurya

Darius ingkang Agung, Pèrsi (Iran)

Donia ingkang Agung-Grote Pier, (1480-1520), Frisia

Elizabeth ingkang Agung, England

Ferdinand ingkang Agung, Kastilia dan León

Frederick ingkang Agung, Prusia

Gero I ingkang Agung saking Marca Geronis

Gertrude ingkang Agung saking Helfta

Gustavus Adolphus ingkang Agung, Swedia

Gwanggaeto, Koréa

Hanno ingkang Agung, Kartago

Henry IV ingkang Agung, Perancis

Herod ingkang Agung, Yudea

Hugh ingkang Agung, Perancis

Ivan ingkang Agung, Rusia

John ingkang Agung, Portugal

Justinian ingkang Agung, Bizantium

Kamehameha ingkang Agung, Hawai'i

Kangxi ingkang Agung, Dinasti Qing (Cina)

Katarina ingkang Agung, Rusia

Karim Khan ingkang Agung, Pèrsi (Iran)

Knut ingkang Agung

Konstantinus ingkang Agung, Romawi/Bizantium

Krishnadevaraya ingkang Agung, India

Lachit Borphukan, Assam, India

Llywelyn ingkang Agung, Wales/Gwynedd

Louis ingkang Agung, Hongaria dan Polen

Louis ingkang Agung, Perancis

Macarius ingkang Agung

Meiji ingkang Agung, Jepang

Mithridates ingkang Agung, Parthia (Iran)

Mithridates ingkang Agung, Pontus

Montezuma ingkang Agung, Aztec

Mstislav ingkang Agung, Ukraina

Mubarak Al-Sabah ingkang Agung, Kuwait

Nader Shah ingkang Agung, Pèrsi (Iran)

Napoleon ingkang Agung / Napoleon I, Perancis

Narai ingkang Agung, Thailand

Naresuan ingkang Agung, Thailand

Otto I ingkang Agung, Kakaisaran Suci Romawi

Pacal ingkang Agung, nagara Palenque, bangsa Maya

Parâkramabâhu ingkang Agung, Sri Lanka

Petar Krešimir IV ingkang Agung, Kroasia

Peter ingkang Agung, Rusia

Peter III ingkang Agung, Aragon

Photius ingkang Agung

Pompey ingkang Agung, Romawi

Prokop ingkang Agung, Bohemia

Paus Gregorius ingkang Agung

Paus Leo ingkang Agung

Paus Nikolas ingkang Agung

Rajaraja ingkang Agung, Chola.

Rajendra Chola ingkang Agung

Ramses ingkang Agung

Ramkhamhaeng ingkang Agung, Thailand

Rhodri ingkang Agung, Wales/Gwynedd

Sancho III ingkang Agung, Navarre

Sargon ingkang Agung, Akkad

Sejong ingkang Agung, Koréa

Shapur ingkang Agung, Pèrsi (Iran)

Simeon I ingkang Agung, Bulgaria

Shivaji ingkang Agung saking India

Stephen ingkang Agung, Moldova, Romania

Santo Basil ingkang Agung

Sultan Agung saking Mataram, Mataram (Jawa)

Taksin ingkang Agung, Thailand

Tamburlaine ingkang Agung, Kakaisaran Timurid

Theobald ingkang Agung, Champagne

Theodoric ingkang Agung, Ostrogoth

Theodosius ingkang Agung, Romawi

Tigranes ingkang Agung, Armenia

Tiridates ingkang Agung, Armenia

Umar ingkang Agung

Valdemar I ingkang Agung, Denmark

Vladimir Svyatoslavich ingkang Agung, Ukraina

Vytautas ingkang Agung

William I ingkang Agung, Burgundia

William V ingkang Agung, Aquitaina

William ingkang Agung, Maleval

Xerxes ingkang Agung, Pèrsi (Iran)

Yakobus

Yu ingkang Agung, Cina

Dhaptar panguwasa Inggris

Ing ngisor iki pratélan nata Inggris

Dèwangga Bayeux

Dèwangga Bayeux (Inggris Britania Agung: /baɪˈjɜːr/, Inggris AS: /bɑːˈjuː, beɪ-/; Prancis: Tapisserie de Bayeux, IPA: [tapisʁi də bajø], utawa La telle du conquest; Latin: Tapete Baiocense) iku sawijining kain bordhiran sing dawané 70 mèter lan ambané 50 cm, sing nggambaraké kadadéan-kadadéan sing bakal manuju dadi bedhahing Inggris déning Wong Norman. Prastawa sing digambaraké iki magepokan karo William, Duke ing Normandia lan Harold, Earl ing Wessex, sing ing tembé dadi Ratu Inggris, lan Paprangan Hastings. Wong ngira menawa dèwangga iki digawé ing abad kaping 11, sawatara taun sawisé paprangan. Critané iku saka cara pandhelengé Wong Norman sing mbedhah Inggris.

Dèwangga iki kasimpen ing Bayeux, Prancis.

Ing tanggal 18 Januari 2018, Presidèn Prancis Emmanuel Macron wara-wara menawa Dèwangga Bayeux bakal disilihaké marang Britania Agung supaya ditonton wong sabrayat. Katoné dèwangga iki bakal dipamèraké ing British Museum ing London saka taun 2022. Mengko bakal dadi kapisan dèwangga iki ninggalaké Prancis ing 950 taun.

Egbert

Egbert (uga maca Ecgberht utawa Ecgbriht ) yaiku Raja Wessex saka taun 802 nganti 839. Bapake yaiku Ealhmund saka Kent . Ing 780 Egbert dipeksa dadi pengasingan dening Offa of Mercia lan Beorhtric saka Wessex, nanging nalika Beorhtric mati ing taun 802 Egbert bali lan munggah tahta.

Kurang luwih 20 taun pisanan pemerintahan Egbert, nanging dianggep bisa ngatur kamardikan Wessex nglawan Kerajaan Mercia, sing nalika kuwi nguwasani kerajaan ing kidul Inggris. Ing 825 Egbert ngalahaké Beornwulf Mercia lan ngalahake Mercia Supremacy ing Perang Ellandun, lan nerusake ngontrol dependensi Mercia ing kidul -wétan Inggris. Ing taun 829 Egbert ngalahaké Wiglaf of Mercia lan nyebabake dheweke metu saka karajan, sementara langsung nguwasani Mercia. Mengko taun kuwi Egbert nampi pengajuan raja Northumbrian ing Dore, cedhak Sheffield . Ing Sejarah Anglo-Saxon pungkasanipun nggambarake Egbert minangka bretwalda, utawa "pimpinan Inggris."

Egbert ora bisa njaga posisi dominan iki, lan sajrone Wiglaf wis entuk tahta Mercia. Nanging, Wessex njaga kontrol babagan Kent, Sussex lan Surrey; wilayah kasebut diwènèhaké marang putra Egbert Æthelwulf kanggo dadi raja ing Egbert. Nalika Egbert seda ing taun 839, Thelwulf nggantosaken piyambakipun; Krajaan kidul-wétan pungkasané diserap menyang karajan Wessex sawisé tiwasé elthelwulf taun 858.

Elizabeth II saking Britania Raya

Elisabeth II (lair ing Mayfair, London, 21 April 1926; umur 93 taun) punika Ratu Karajan Britania Raya lan Irlandia Lèr lan kepala Persemakmuran wiwit taun 1952. Panjenenganipun putri raja George VI. Saking palakraminipun kaliyan Pangéran Philip, wiwit taun 1947, panjenenganipun gadhah sekawan putra: Pangéran Charles, Putri Anne, Pangéran Andrew lan Pangéran Edward.

Inggris

Kanggo nagara Britania Raya kang uga kerep diarani Inggris, delengen Britania Raya.Inggris (Basa Inggris: England) iku praja gedhé dhéwé lan paling padhet sing ndunungi saka praja-praja kang amangun Persatuan Karajan Britania Raya lan Irlandia Lor (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Nagara-nagara liyané ya iku Sekotlan, Wales lan Irlandia Lor. Kerep banget jeneng Inggris dianggo nyebut sakabèhané nagara iki.

Inggris kang wewengkoné nyakup 2/3 pulo Britania, wewatesan karo Sekotlan ing sisih lor lan karo Wales ing sisih kulon.

Béda karo Sekotlan, Wales lan Irlandia Lor, Inggris ora duwé pamaréntahan lan parlemen lokal (satingkat karo DPRD) dhéwé.

Inggris iku nagara kang awangun karajan. Kepala nagara diwengku déning Ratu lan kepala pamaréntahan déning Mahamantri.

Louis IV saking Prancis

Louis IV (10 Séptember 920 – 30 Séptember 954), asring sinebat d'Outremer utawi Transmarinus (kekalihipun gadhah teges "saking mancanegari"), inggih punika raja saking Prancis Kilèn, utawi raja Prancis ingkang miyos tanggal 5 September 920 ing London. Louis IV kalebet trah kulawargi dhinasti Carolingian, putranipun Charles ingkang Prasaja lan Eadgifu saking Inggris, putrinipun Raja Edward ingkang Langkung Sepuh. Louis IV palakrami kaliyan Gerberga von Sachsen (913-969). Panjenenganipun punika gadhah trah saking Prancis, Bèlgia, lan Jerman. Louis IV maréntah Prancis awit taun 936-954 lan nelasaken sapérangan ageng saking wekdal kakuaosanipun kanggé nglawan Hugh ingkang Agung.

Ujung (Géografi)

Ujung (Latin: paeninsula) ya iku sebidang lemah kang njorok ning lautan lan diubengi déning banyu. Kaya ta, Ujung Florida, Ujung Malaya, lan Ujung Skandinavia. Banyu kang ngubengi ujung biasané permanen (mesti ana banyuné; ora tau asat). Ujung nduwèni dasanama, kaya ta, headland, cape, island promontory, bill, point, utawa spit. Saben-saben ujung nduwèni pucuk, kang karan tanjung. Ing basa Inggeris tembung jamak saka ujung yaiku peninsulas utawa peninsulae.

Ujung uga nduwèni laladan sempit kang diapit déning loro badan air kang cedhak. Laladan sempit iki uga kasebut laladan genting.

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.