Subotica

Subotica (Basa Serbia: Суботица, Subotica,  listen , Basa Hongaria: Szabadka) iku kutha lan munisipalitas ing Serbia sisih lor, ing provinsi otonom Vojvodina. Kutha iki dumunung ing garis lintang 46.07° Lor, 19.68° Wétan, watara 10 km saka tapel wates karo Hongaria.

Minangka kutha gedhé dhéwé nomer loro ing Serbia (1919), Subotica uga dadi kutha nomer loro gedhé dhéwé ing tlatah Vojvodina sawisé kutha Novi Sad. Kutha iki sing ndunungi multi ètnis cacahé 148,401 (sensus 2002), kanthi mayoritas wong Hongaria. Dina iki, Subotica dadi kutha piling gedhé nomer lima ing Serbia. Kutha iki minangka pusat aministrasi ing dhistrik Bačka Lor (North Bačka District).

Subotica17
Subotica City Hall

Panggonan

SuboticaMunicip2
Subotica mun
Map of Subotica municipality

The Subotica municipality comprises the Subotica city, the town of Palić and 17 villages. The villages are:

  • Bajmok (Basa Hungaria: Bajmok)
  • Bački Vinogradi (Basa Hungaria: Bácsszőlős)
  • Bačko Dušanovo (Basa Hungaria: Zentaörs)
  • Bikovo (Basa Hungaria: Békova)
  • Višnjevac (Basa Hungaria: Meggyes or Fogadjisten)
  • Gornji Tavankut (Basa Hungaria: Felsőtavankút)
  • Donji Tavankut (Basa Hungaria: Alsótavankút)
  • Đurđin (Basa Hungaria: Györgyén)
  • Kelebija (Basa Hungaria: Kelebia)
  • Ljutovo (Basa Hungaria: Mérges)
  • Mala Bosna (Basa Hungaria: Kisbosznia)
  • Mišićevo (Basa Hungaria: Hadikörs)
  • Novi Žednik (Basa Hungaria: Újnagyfény or Bácsjózseffalva)
  • Stari Žednik (Basa Hungaria: Nagyfény)
  • Hajdukovo (Basa Hungaria: Hajdújárás)
  • Čantavir (Basa Hungaria: Csantavér)
  • Šupljak (Basa Hungaria: Ludas)

Pérangan kutha

  • Prozivka
  • Ker
  • Centar 1
  • Dudova Šuma (Radijalac)
  • Železničko Naselje
  • Novo Naselje (Basa Hungaria: Újtelep)
  • Srpski Šor (Basa Hungaria: Szerb sor)
  • Zorka
  • Kertvaroš (Basa Hungaria: Kertváros)
  • Teslino Naselje
  • Aleksandrovo (Basa Hungaria: Sándor)
  • Mali Bajmok (Basa Hungaria: Kisbajmok)
  • Gat (Basa Hungaria: Gát)
  • Graničar
  • Centar 3 (Tokio)
  • Bajnat

Kutha kembar

Kutha partner

Pranala njaba

Bačka Lor

Cithakan:North Bačka District Labelled Map

Distrik Bačka Lor (Basa Serbia: Севернобачки округ, Severnobački okrug; Basa Hungaria: Észak-bácskai körzet; Basa Kroasia: Sjevernobački okrug; Cithakan:Lang-sk; Rusyn: Сивернобачки окрух; Basa Rumania: Districtul Bacica de Nord) iku sawijining distrik ing Serbia sisih lor. Distrik iki dumunung ing tlatah Bačka ing provinsi otonom Vojvodina. Sing ndunungi ana 200,140 jiwa. Pusat pamaréntahan dumunung ing kutha Subotica.

Mala Bosna

Mala Bosna (Basa Serbia: Мала Босна utawa Mala Bosna; Basa Kroasia: Mala Bosna; Basa Bunjevac: Mala Bosna; Basa Hungaria: Kisbosznia) iku sawijining désa/kutha cilik sing dumunung ing munisipalitas Subotica, ing distrik Bačka Lor ing Serbia. Désa iki dumunung ing provinsi otonom Vojvodina. TCacahing sing ndunungi 1,245 jiwa (2002). Jenegé duwé makna Bosnia Cilik.

Szeged

Szeged (Cithakan:Audio-IPA), (pocapan: Seg-ed), (uga kaloka minangka jeneng alternatif) iku kutha gedhé dhéwé nomer papat ing Hongaria, dadi punjer regional tlatah kidul-wétan Hongaria lan kutha krajan county Csongrád.

Ulm

Ulm (pangucap cara Jerman: [ˈʔʊlm]) minangka jeneng kutha ing Jerman. Dumunung ana ing pérangan kidul.Kanthi kang ndunungi 120.000 jiwa kacathet ing taun (2006). Ulm uga dadi salah sijiné kutha kang ana ing laladan Baden-Württemberg, Jerman. Minangka Kutha kang ana ing 90 km saka Stuttgart. Uga duwé jembae wewengkon kanthi 118,69 km². Kutha iki uga duwé memiliki kang ndunungi 1.014 jiwa/km².

Kutha kang madeg ing taun 850 misuwur kathi sajarah lan budaya minangka kutha bekas Karajan Bebas(Jerman: freie Reichsstadt). Ing jaman saiki, Ulm didadegake pusat ékonomi amarga duwé aneka rupa indhustri, lan universitas kang madeg ing taun 1967 ing Ulm. Ing njaba nagari (manca), Ulm misuwur minangka Ulm Minsteré, gréja paling dhuwur ing donya.

Vojvodina

Provinsi Otonomi Vojvodina (basa Serbia: Аутономна Покрајина Војводина atau Autonomna Pokrajina Vojvodina) iku salah siji provinsi otonomi Serbia. Dumunung ing sisih lor nagari iki, ing dataran Pannonia. Kutha krajan lan kutha gedhé dhéwé ing Vojvodina ya iku Novi Sad lan kutha gedhé dhéwé kaloro ya iku Subotica.

Sacara ètnis, budaya, lan kanthi linguistik Vojvodina dumadi saka 26 golongan ètnis béda-béda lan 6 basa resmi.

Wong Bunyèvsi

Wong Bunyèvsi (Pangucap cara Sèrbo-Kroasia: [bǔɲeːʋtsi] or [bǔːɲeːʋtsi]) ya iku golongan ètnis kang akèh-akèhé ndunungi wewengkon Bačka ing Sèrbi (provinsi Vojvodina) lan Honggari Kidul (wewengkon Bács-Kiskun, mligi ing wewengkon Baja). Wong-wong iki bokmenawa asalé saka Hèrsegowina, kang banjur migrasi menyang Dalmatia, lan saka kana ngalih menyang Lika lan Bačka ing abad angka 16 lan angka 17. Wong Bunyèvsi kang manggon ing Bosnia lan Hèrsegowina dalah ing Kroasia saiki ing wektu iki nguri-uri jejuluk mangkono mligi minangka jatidhiri étno-régional tur asring ngaggep golongané minangka wong Kroasia.

Wong Bunyèvsi nggilut Katulik Roma lan nyaturaké basa Sèrbo-Kroasia adhialèk Ikav kang duwé karakteristik arkais. Nalika abad angka 18 lan angka 19, golongan iki kapétung cukup akèh cacah jiwané ing Bačka Lor, nanging akèh kang nuli caruban karo wong Honggari.

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.