Segara Aegea

Segara Aegea Basa Yunani: Αιγαίο Πέλαγος, Aigaío Pélagos; Basa Turki: Ege Denizi, Adalar Denizi) iku segara anakané Segara Mediterranean, dumunung antara Balkan kidul lan Ujung Anatolia, lan antara Yunani lan Turki. Ing sisih lor, segara iki kahubung karo Segara Marmara lan Segara Ireng déning Selat Dardanela lan Bosporus. Pulo-pulo kang ana ing Segara Aegea akèh banget lan kalebu ing tlatah periphery kidul (Yunani), kalebu Kreta lan Rhodos. Sapérangan dumumunung ing tlatah Turki, dumadi saka sangang provinsi ing kidul-kulon Turki. Segara iki kanthi tradhisional dikenal minangka siji kapuloan utawa''Archipelago'' (Basa Yunani: Αρχιπέλαγος), istilah kanggo nyebut Pulo-pulo Aegea lan, dadi istilah umum, tumrap golongan pulo sebab Segara Aegea kawentar bab puloné kang akèh.

Location Aegean Sea
Aegean Sea
Cliffs of Santorini
Jurang kang ana ing Pulo Santorini, Yunani

Ètimologi

Ing jaman kuna ana sawatara katrangan bab jeneng Aegea. Ana kang kandha yèn jeneng mau saka jeneng kutha ing Yunani Aegae, utawa Aegea, siji putri saka Amazon kang séda ing segara, utawa Aigaion, "wedhus segara", jeneng liyané saka Briareus, salah siji saka ''Hecatonchires'' purba, utawa, mligi kanggoné wong Atena, Aegeus, bapak saka Theseus, kang nyebur segara amarga ngira yèn putrané séda.

Uga delengen

  • Peradaban Aegea
  • Pulo-pulo Aegea
  • Pasulayan Aegea
  • Basa Aegea, pirsani Basa Tyrsenian

Cathetan

Koordhinat: 39°15′34″N 24°57′09″E / 39.25944°N 24.95250°ECithakan:Pagename)

Aegea Kidul

Aegea Kidul iku siji saka telulas peripheriy ing Yunani. Tlatah iki dumadi saka pulo-pulo Cyclades lan Dodecanese ing Segara Aegea pérangan kidul. Kutha krajané dumunung ing Ermoupoli, pulo Syros déné kantor cawangané ana ing Rhodes, ya iku kutha kang dadi pusat ékonomi, sosial lan turisme ing periphery iki. Ing Agustus 2004, Sekretaris Jenderal ing periphery iki diwengku déning Har. Kokkinos.

Dhaptar pulo miturut jeneng (C)

Kaca iki ngamot pratélan pulo sing diururt miturut jenengé lan diwiwiti aksara C.

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Dhaptar pulo miturut jeneng (D)

Kaca iki ngamot pratélan pulo sing diurut miturut jenengé, sing diwiwiti aksara D.

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Kapuloan

Kapuloan (/[unsupported input]ɑːrkᵻˈpɛləɡoʊ/ ark-i-PEL-ə-goh) ya iku ranté utawa gugus kumpulan pulo-pulo. Tembung kapuloan asal saka Yunani ἄρχι- - arkhi- ("kepala") lan πέλαγος - pelagos ("segara") kang asal saka rekonstruksi linguistik basa Yunani abad tengahan ἀρχιπέλαγος persisé jeneng kanggo Segara Aegea lan, banjur, sajeroning panggunaan nggèsèr kanggo nuduhaké Kapuloan Aegean utawa tegesé gunggung kumpulan akèh pulo-pulo. Saiki dipigunakaké kanthi umum lan ngacu marang saben golongan pulo kaya kang kasebar ing Segara Aegea.

Kapuloan Égéa

Daftar pulo ing nguisor iki wujud daftar pulo ing Segara Adriatik.

Kreta

Crete (basa Yunani: Κρήτη — transliterasi klasik: Krētē, modhèren Greek transliterasi Yunani modhèren: Kríti; Latin klasik Crēta, Latin Vulgar Candia) iku sawijiné saka telulas periphery ing Yunani. Kreta uga minangka pulo kang gedhé dhéwé ing Yunani kang jembaré 8,336 km² (3,219 mil pasagi) lan pulo gedhé dhéwé kalima ing Segara Mediteran.

Kreta iku panggonan sajarah kuna lan panggonan jujugan plesiran kang wigati; Atraksi turisme antarané: Minoan, situs Knossos lan Phaistos, situs klasik Gortys, bètèng Venesian ing Rethymno, lan Samaria Gorge lsp.

Kreta minangka punjer peradaban Minoan (ca. 2600–1400 BC), peradaban kuna Yunani lan Éropah.

Pasulayan Aegea

Pasulayan Aegea iku istilah kang tegesé isu-isu kontrovèrsial kang magepokan antaraning Yunani lan Turki bab kadhaulatan lan hak-hak ing Segara Aegea. Konflik-konflik iki duwé prabawa wigati tumrap gayutan nagara Yunani lan Turki wiwit taun 1970. Malah kaping pidho amèh pecah konflik militèr ya iku ing taun 1987 lan wiwitan taun 1996. Isu-isu kang dadi pasulayan ing Segara Aegean bisa diklompokaké:

Nemtokaké tapel wates Segara Teritorial,

Nemtokaké tapel wates wewengkon udara,

Nemtokaké tapel wates zona ékonomi eksklusif lan landhas kontinèn,

Nemtokaké tapel wates Flight Information Regions (FIR), lan wigatiné tumrap kendhali aktivitas montor mabur militèr,

Isu status demilitarisasi tumrap sawatara pulo-pulo Yunani ing Aegea,

Usul Ankara bab konsèp "zona klawu".

Pratélaning pulo miturut arané

Kaca iki ngamot pratélan pulo sing diurut miturut jenengé.

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

Segara Marmara

Segara Marmara (basa Turki: Marmara Denizi, basa Yunani modhèren: Μαρμαρα̃ Θάλασσα utawa Προποντίδα, uga dikenal minangka "Segara Marmora") iku siji segara pedhalaman kang ngubungaké Segara Ireng menyang Segara Aegea, lan misahaké Turki Asia karo Turki Éropah. Selat Bosporus ngubungaké segara iki menyang Segara Ireng lan Selat Dardanella menyang Segara Aegea. Jembaré watara 11,350 km².

Ana 2 golongan pulo utama kang dikenal minangka Pulo Pangeran lan Pulo Marmara. Golongan pungkasan iki sugih kasil tambang marmer lan saka kéné iki asal jeneng Marmara (marmaros iku tembung Yunani kang tegesé marmer).

Propontis (Προποντίς, -ίδος < pro 'sadurungé' + pontos 'Segara Ireng') ya iku jeneng kuna Yunani tumrap segara iki.

Topik bab Yunani kuna
Panggonan
Kauripan
Filsuf
Pangarang
Bangunan
Kronologi
Daftar Tokoh Yunani kuna
Seni lan reca Yunani kuna
Artikel bab Segara Aegea
Negara-negara
Liya
The ''Cyclades''
Dodecanese
Aegea Lor
Saronic
Sporades
Liya

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.