Lor

Lor iku pedoman arah. Ing péta, arah lor iku racaké ana ing sisih dhuwur. Adate, arah lor dadi panunjuk arah kompas. Jarum kompas mesthi nunjukake arah lor amarga nganggo magnet. Magnet wis mesthi baé bakal ketarik magnet utama Bumi sing ana ing kutub utara.

Lawan arah lor iku arah Kidul.

CompassRose16 N
Dom kompas kanthi arah lor ditandhani warna abang

Uga delengen

Amérikah Sarékat

Amérikah Sarékat (basa Inggris: United States of America) utawa lumrahé dicekak dadi AS iku nagara fédheral sing wewengkoné ana ing Amérikah Lor lan Oséania. Ditilik saka sing ndunungi, nagara iki sing paling gedhé kaping telu sadonya sawisé Républik Rakyat Cina lan India. Kutha krajan Amérikah Sarékat ya iku Washington, DC. Amérikah Sarékat iku nagara adidaya. Nagara fédheral iki kasusun saka 50 nagara pérangan. Saka 50 praja iki, loro papané ana ing dharatan, banjur saiki minangka èksklav ing sisih lor lan siji iku laladan kapulowan. Saliyané iku Amérikah uga nduwé jajahan: Puerto Riko, Guam, Samoa Amérikah, Kapuloan Mariana Lor, lan Kapuloan Virgin.

Amérikah Sarékat sing ndunungi 300 yuta jiwa.

Inggris

Kanggo nagara Britania Raya kang uga kerep diarani Inggris, delengen Britania Raya.Inggris (Basa Inggris: England) iku praja gedhé dhéwé lan paling padhet sing ndunungi saka praja-praja kang amangun Persatuan Karajan Britania Raya lan Irlandia Lor (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Nagara-nagara liyané ya iku Sekotlan, Wales lan Irlandia Lor. Kerep banget jeneng Inggris dianggo nyebut sakabèhané nagara iki.

Inggris kang wewengkoné nyakup 2/3 pulo Britania, wewatesan karo Sekotlan ing sisih lor lan karo Wales ing sisih kulon.

Béda karo Sekotlan, Wales lan Irlandia Lor, Inggris ora duwé pamaréntahan lan parlemen lokal (satingkat karo DPRD) dhéwé.

Inggris iku nagara kang awangun karajan. Kepala nagara diwengku déning Ratu lan kepala pamaréntahan déning Mahamantri.

Kabupatèn Barito Lor

Kabupatèn Barito Lor iku kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Tengah, Indonésia.

Kabupatèn Hulu Sungai Kidul

Kabupatèn Hulu Sungai Kidul utawa biyasa dicekak HSS (singkatan saka Hulu Sungai Selatan) iku kabupatèn ing Kalimantan Kidul, Indonésia.

Kabupatèn Hulu Sungai Lor

Kabupatèn Hulu Sungai Lor iku kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Amuntai, kurang luwih 190 km saka Banjarmasin kutha krajan Provinsi Kalimantan Kidul. Kabupatèn iki duwé jembar wewengkon 915,5 km2 lan sing ndunungi cacahé 216.181 jiwa (2008). Wewengkon ing sajeroning koordinat 2°17'-2°33' Lintang Kidul lan 114°52'-115°24' Bujur Wétan.

Sak durungè kabupatèn iki duwé jeneng Kabupatèn Amuntai, wiwit dadi ing tanggal 1 Mèi 1952, nanging sajeroning pangembangan wewengkon lan sistim pamrintah sing diwiwiti saka Undang-undang No. 22 Taon 1948, ing tanggal 14 Januari 1953 jeneng Kabupatèn Amuntai diowah dadi Kabupatèn Hulu Sungai Utara (basa Indonésia) utawa Kabupatèn Hulu Sungai Lor (basa Jawa) nganti saiki.

Kabupatèn Klathèn

Kabupatèn Klathèn (Carakan: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦑ꧀ꦭꦛꦺꦤ꧀, Pegon: كَبُڤَتَينْ کلَتَينْ), (basa Indonésia Kabupatèn Klaten) iku kabupatèn ing Jawa Tengah, pernahé ing sisih lor DIY, kutha Klathèn iku kutha krajan kabupatèné. Amba wewengkon kabupatèn iki ± 655,56 km².

Kabupatèn Kotabaru

Kabupatèn Kotabaru iku kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Kotabaru kang mlebu Kacamatan Pulau Laut Lor. Kabupatèn iki uga salah siji kabupatèn kang wis ana ing jaman provinsi Kalimantan dhisik. Ing jaman Londo dadi Afdeeling Pasir en de Tanah Boemboe kang kutha krajané ana ing Kotabaru. Kabupatèn iki nduwè sesanti: "Sa-ijaan" (basa:Banjar), kang artiné Semufakat satu hati dan se-iya sekata (basa:Indonésia).

Kabupatèn Semarang

Kanggo artikel ngenani Kutha Semarang, pirsani Kutha SemarangKabupatèn Semarang iku kabupatèn ing Jawa Tengah, pernahé ing sisih lor, kutha Ungaran iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané: Ambarawa, Bandungan, Bergas, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 981,95 km² utawa hèktar.

Kabupatèn Tapin

Kabupatèn Tapin iku kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Kidul, Indonésia. Kutha krajan kabupatèn iki dumunung ing Rantau, kurang luwih 113 km saka Banjarmasin kutha krajan Provinsi Kalimantan Kidul. Kabupatèn iki nduwè sesanti Ruhui Rahayu (saka basa Banjar) artiné moga-moga Tuhan memberkati.

Kabupatèn Temanggung

Kabupatèn Temanggung iku kabupatèn ing Jawa Tengah. Kutha Temanggung iku kutha krajané kabupatèn iki. Jembaré wewengkon kabupatèn iki ± 870,25 km² utawa 87.025 hèktar. Kabupatèn iki wewatesan karo Kabupatèn Kendhal ing sisih lor, Kabupatèn Semarang ing sisih wétan, Kabupatèn Magelang ing sisih kidul, sarta Kabupatèn Wanasaba ing sisih kulon.

Kutha Tegal

Kutha Tegal iku kutha ing Jawa Tengah. Kutha iki naté dadi cikal-bakal ngadeke Korps Marinir kaya déné kang kacathet ing Pangkalan ALRI Tegal kanthi aran Corps Mariniers, tanggal 15 November 1945. Kutha Tegal winatesan karo Kabupatèn Brebes ing sisih kulon, Laut Jawa ing sisih lor, lan Kabupatèn Tegal ing sisih wétan. Wetone Kutha Tegal ya iku 12 April 1580.

Nurwègen

Karajan Nurwègen utawa Kongeriket Norge/Noreg sajeroning basa Nurwègen ya iku nagara Nordik ing Ujung Skandinavi pérangan pucuk kulon lan wewatesan karo Swèdhen, Finlan, lan Ruslan. Pasisirné kang dumunung ing Samodra Atlantik Lor minangka lokasi fyord kang misuwur. Svalbard lan Jan Mayen ana ing ngisor kadhaulatan Nurwègen dhedhasar Traktat Svalbard.

Pratélan kabupatèn lan kutha ing Indonésia

Kaca iki isi pratélan kabupatèn lan kutha ing Indonésia.

Pratélan provinsi ing Indonésia

Indonésia saiki ketata saking 33 provinsi sing racaké kasil pemekaran-pemekaran saking provinsi induk. Awale ing Indonésia ana 8 provinsi ya iku: provinsi Sumatra, Jawa Kulon, Jawa Tengah, Jawa Wétan, Kalimantan, Sulawesi, Nusa Tenggara utawa Sunda Cilik lan Provinsi Maluku.Taun 1976 wewengkon Timor Wétan gabung dadi salah siji provinsi ning akhire misah dadi nagara mahardhika taun 1999.

Pratélaning praja atmabuh

Pratélan iki awujud pratélan nagara lan tlatah bébas de facto liyané. Sing kapacak ing ngisor iki ya iku:

kabèh 192 nagara sing dadi anggota PBB lan Vatikan-ing ngisor kapacak kandel

8 nagara sing ora diakoni kabèh nagara nanging sajatiné de facto mardika-ing ngisor kapacak miring

38 jajahan lan praja Britania-ing ngisor kapacak mawa spasi

6 nagara lan tlatah liyané sing ora mardika nanging diakoni de facto mardika-ing ngisor kapacak mawa spasi

-

A B C D E F G H I

J K L M N O P Q R

S T U V W X Y Z

-

Sistem koordhinat géyografis

Sistem koordhinat géyografis kanggo nggambaraké titik posisi ing pasuryaning Bumi kang sarujuk karo koordinat garis lintang lan garis ujur.

Garis lintang ya iku garis vèrtikal sing nanda'ake sudut antara salah siji titik karo garis katulistiwa. Titik ing sisih lor garis katulistiwa iku diarani Lintang lor, titik ing sisih kidul katulistiwa iku diarani Lintang kidul.

Garis bujur utawa sing horizontal iku nanda'ake sudut antara salah siji titik karo titik nol ing Bumi. Titik nol iku ing Greenwich, London Britania Raya sing dianggep titik bujur 0 utawa 360° sing wis dadi aturan internasional. Titik ing sisih kulon bujur 0° diarani Bujur kulon sawatara titik ing sisih wétan 0° diarani Bujur wétan.

Kabèh titik-tititk lokasi ing Bumi iku bisa digambaraké nganggo gabungan sistem pangukuran lintang lan bujur.

Sumatra Lor

Provinsi Sumatra Lor (basa Indonésia: Provinsi Sumatra Utara), iku katata sajeroning 22 kabupatèn lan 7 kutha. Kutha krajané ya iku Medan, kutha-kutha liyané: Binjai, Padang Sidempuan, Pematangsiantar, Sibolga, Tanjung Balai lan Tebing Tinggi

Walanda

Walanda utawa Nèderlan (saka tembung Walanda: Nederland), kang tegesé "Tanah Ngisor") iku salah siji nagara ing lor-kulon Éropah. Iring wétané nagara iki wewatesan Jerman, iring kidulé wewatesan Bèlgi, lan iring kuloné wewatesan Segara Lor. Walanda iku péranganing Karajan Walanda. Karajan Walanda (Koninkrijk der Nederlanden) iku Walanda tambah nagara Aruba, Curaçao, Sint Maarten lan gemeente kusus Saba, Sint Eustatius lan Bonaire.

Tembung Walanda sajeroning basa Jawa dijupuk saka basa Portugis, Holanda-> "olanda"-> "Walanda".

Walanda iku nagara kang tau njajah pérangan gedhéné Nusantara (saiki Indonésia) suwéné telung setengah abad lan mentas waé gelem ngakoni kedaulatan Indonésia ing tanggal 27 Dhésèmber 1949 ing prastawa kang kaloka kanthi Konferensi Meja Bundar ing kutha Den Haag.

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.