Kong Hu Cu

Konfusius utawi Kong Hu Cu (551 SM - 479 SM) punika satunggiling filsuf Cinten ingkang misuwur sanget. Ing filsafatipun langkung wigati moralitas pribadi saha pamaréntahan. Filsafatipun dados populèr amargi dhasaripun kiyat ing budaya saha tradhisi Cinten.

Tiyang-tiyang Cinten ing tanah Jawi ugi kathah ingkang mumulèni piyambakipun.

Kong Hu Cu
Kong Hu Cu
Nama kulawargi Cinten (姓): Zi¹ (Tionghoa: ; Pinyin: Zǐ)
Nami klan Cinten (氏): Kong (Tiong:  ; Py: Kǒng)
Nami Ngajeng Cinten (名): Qiu (Tiong:  ; Py: Qiū)
Nami sopan (字): Zhongni (Tiong: 仲尼 ; Py: Zhòngní)
Nami swargi
kaurmatan (謚):
Sesepuh Wicaksana Utami Rumiyin2;
(Tiong: 至聖先師 ;Py: Zhìshèng Xiānshī)
Nami kaurmatan: Guru Kong
(Tiong: 孔子, langkung arang dipungunakaken 孔夫子;
Py: Kǒngzǐ, langkung arang. Kǒngfūzǐ;
WG: K'ung-tzu, langkung arang. K'ung Fu-tzu
Ing Indonésia: Kong Hu Cu)
1Seratan Cinten punika ingkang naminipun leluhur Kong Hu Cu boten
olèh dipunsamèkaken kaliyan seratan ingkang sami saha ingkang wonten nami kaurmatan
Kong Hu Cu "Guru Kong". Kakalihipun kalih tembung ingkang bènten
anging dipunserat mawi aksara ingkang sami ing basa Cinten.
2 Nami swargi wiwit 1530. Antawis 1370 saha 1530 nami swargi
kaurmatanipun punika: "Propagator Langkung Luhur Budaya, Guru Utama saha
Pencapai Langkung Hebat" (
大成至聖文宣王) ingkang taksih
nami ingkang kaserat ing pasaréyanipun.
27 Agustus

27 Agustus punika dinten ingkang kaping 239 utawi 240 ing taun wuntu miturut Kalèndher Grégorius.

Gunung Kawi

Gunung Kawi ya iku sawijiné gunung geni kang ana ing Jawa Wétan, Indonésia, ana ing jèjèré Gunung Butak. Nanging nganti saiki durung ana cathetan kang nerangaké yèn gunung kawi iku njeblug utawa mbledhos. Gunung Kawi mapan ana ing sisih kulon kutha Malang, gunang kawi uga obyek wisata kang patut diparani nalika dolan ning Jawa wétan, amarga uniké gunung iku. Gunung iki duwé dhuwur 2,551 mèter, obyek wisata iki luwih patut dijenengi dadi "kutho ing gunung". Ing kéné para wisatawan ora bakal ngrasakaké sepi kaya ing gunung liyané, nanging ing kéné bakal disogati pamandangan alam kang mirib kaya ing nagari tiongkok nalika jaman biyèn. Saliyané dadi papan wisata, Gunung Kawi uga dipercaya dadi papan sarana pasugihan.Ing sadawané dalan ing gunung kawi, bakal tinemu yasan-yasan arsitèktur khas Tiongkok, ing kana ana kuil/klenteng panggon kanggo sembahyang aliran Kong Hu Cu. Lumrahé wong-wong Tionghoa mara ing kana ing dina-dina mirunggan kanggo ritual keagamaan kaya ta njaluk kaselametan, giam si, ci suak lan sapanunggalané, nanging uga akèh kang mung klèncèr. Ing kana uga akèh panginepan utawa hotèl, losmen, lan omah-omah para warga kang bisa diséwa kanggo nginep.

Kabupatèn Administrasi Kapuloan Seribu

Kabupatèn Kapuloan Seribu iku Kabupatèn ing Daerah Khusus Ibukota Jakarta.

Kabupatèn Panaraga

Kabupatèn Panaraga (Carakan: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦦꦤꦫꦒ, Pegon: كَبُڤَتَينْ ڤَونَورَغَ), (utawa ing éjaan basa Indonésia katulis Ponorogo) iku kabupatèn ing Jawa Wétan, Indonésia, kutha Panaraga iku kutha krajan kabupatèné. Kabupatèn iki ana ing sisih kulon Provinsi Jawa Wétan.

Kabupatèn Ponorogo kaloka Kutha Reyog amargi laladan iki ya iku laladan asal saka kesenian Reyog sing wis kaloka teka mancaNagara.

Kabupatèn Prabalingga

Kabupatèn Prabalingga (Pegon: كَبُڤَتَينْ ڤرَبَولِڠْغَ, Carakan: ꦏꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦥꦫꦧꦭꦶꦁꦒ, panulisan sajeroning basa Indonésia: kabupatèn Prabalingga) iku kabupatèn ing Jawa Wétan, Kraksaan iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 1.696,17 km².

Kabupatèn Sampang

Kabupatèn Sampang (Pegon: كَبُڤَتَينْ سَمْڤَڠْ), iku kabupatèn ing Jawa Wétan tegesé ing Pulo Madura, kutha Sampang iku kutha krajane. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 1.152,04 km².

Kabupatèn Sidaarja

Kabupatèn Sidaharja (Carakan: ꦏꦧꦸꦥꦠꦼꦤ꧀ꦱꦶꦢꦲꦂꦗ, Pegon: كَبُڤَتَينْ سِدَوهَرْجَو, cara Indonésia: Sidoarjo), iku kabupatèn ing Jawa Wétan, kutha Sidaarja iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané: Taman, Krian, Waru lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 719,63 km².

Kabupatèn Situbanda

Kabupatèn Situbanda (Pegon: كَبُڤَتَينْ سِتُبَونْضَ, Carakan: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦦꦤꦫꦒ), iku kabupatèn ing Jawa Wétan, kutha Situbandha iku kutha krajan kabupatèné. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 1.669,87 km².

Kabupatèn Sumenep

Kabupatèn Sumenep (Pegon: كَبُڤَتَينْ سَوڠٚنٚبْ), iku kabupatèn ing Jawa Wétan tegesé ing Pulo Madura, kutha Sumenep iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 2.093.457573 km² utawa hèktar.

Jeneng Songènèb ing panemune etimologi kasebut yaiku Basa Kawi / Jawa Kuno sing yen diterjemahake nduweni makna kaya ing ngisor iki:

Tembung "Sung" tegese lembah, lan

tembung "ènèb" kang tegese endhog sing sepi, Yen ditarjokake luwih jero, Songènèb / Songennep (basa Madura) tegese "lembah sepi".Panggunaan tembung Kata Songenèp dhewe sing misuwur wiwit Kerajaan Singhasari wis mrentah tanah Jawa, Madura lan Sekitar, kaya kasebut ing Pararaton nalika nyebut "wilayah Sumenep" nalika Raja Kertanegara mendinohaken (ngilangi) Aria Wiraraja (penasehat kerajaan ing pulitik lan pamaréntahan) menyang wilayah Sumenep, Madura Wetan nalika taun 1269 Masehi

Kabupatèn Trenggalèk

Kabupatèn Trenggalèk iku kabupatèn ing Jawa Wétan, Trenggalèk iku Trenggalèk kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 1.261,40 km² utawa hèktar.

Wong Trenggalèk biyasa nyebut istilah iku disingkat dadi Nggalèk. Sing ndunungi kang pomah lan kang lunga njaban tlatah ingaran Wong Nggalèk lan Cah Nggalèk.

Wong Nggalèk lan Cah Nggalèk nduwé kebiyasaan ngowah-owahi jeneng kang ngganggo "di" dipocap "dek" utawa "i" dadi "èk". Kang Paidi diceluk Paidèk. Kang Sukidi diceluk Sukidèk. Mas Jadi diceluk Jadèk. Ora mung jeneng nanging uga istilah. "Lagi" turu dipocap "lagèk" turu.

Ora mung kang nganggo "i", isih ana manèh kang dipocap "èk". Contone "tuwa" dadi "tuwèk".

Kabupatèn Tuban

Kabupatèn Tuban iku kabupatèn ing Jawa Wétan, Indonésia. Kutha Tuban iku kutha krajan kabupatèné. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 1.839,94 km².

Klenthèng

Klenthèng iku umah ngibadah kanggo umat agama Konghucu lan agama (tradhisional) Tionghoa liyané.

Konfusianisme

Konfusianisme (儒家 Pinyin: rújiā "Sekolah para pandhita"), punika aliran ngèlmu ingkang asalipun saking nagari Cinten. Inggih punika ngèlmu anggitanipun sang filsuf Kong Hu Cu. Ngèlmu punika ngèlmu etika.

Kutha Administrasi Jakarta Kidul

Kutha Jakarta Kidul utawa Jakarta Selatan iku kutha ing Daerah Khusus Ibukota Jakarta.

Kutha Administrasi Jakarta Kulon

Kutha Jakarta Kulon iku kutha ing Daerah Khusus Ibukota Jakarta.

Kutha Administrasi Jakarta Lor

Jakarta Lor utawa Jakarta Utara iku kutha ing Daerah Khusus Ibukota Jakarta.

Kutha Administrasi Jakarta Pusat

Kutha Jakarta Pusat iku kutha ing Daerah Khusus Ibukota Jakarta.

Kutha Administrasi Jakarta Wétan

Kutha Administrasi Jakarta Wétan iku kutha ing Daerah Khusus Ibukota Jakarta.

Pratélaning dina gedhé

Masing-masing agama lan uga kepercayaan umum nduwé dina-dina tinentu kang dianggep istimewa lan umum ingaran dina riyaya utawa lebaran. Peringatan kanggo dina-dina istimewa iku biyasa dibarengi karaméan-karaméan uga ritual-ritual ngibadah kang rada béda karo racaké.

Ing Indonésia, karaméan dina-dina istimewa agama iki malah nglairaké budaya-budaya tinentu kang kadhang adoh kaitane karo aji-aji agama iku, contoné mudik lebaran. Implikasi liya, yèn pirang-pirang karaméan kang wektune rada bebarengan, upamané Idul Fitri karo Natal, malah bisa nimbulke prabawa luas ing sèktor-sèktor liya upamané, ékonomi, angkudan lan liyané.

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.