Kitab Wilangan

Disambig variants icon.svg

Kitab Wilangan iku kitab Tanakh lan Torèt sing kaping papat. Kitab iki nyaritakake paristiwa-paristiwa sing dialami déning bangsa Yahudi nalika 38 taun lawase ana ing padang pasir.

Ing basa Ibrani, kitab iki diarani be-midbar, sing tegesé “laladan alasan”, tetembungan pratama kitab iki. Banjur tembung wilangan iku pertalan saka septuaginta, numeri, bab cacah jiwa bangsa Yahudi.

Hesybon

Cithakan:Coordinate

Hesbon (auch Heschbon, (H)Esebon, Esbous, Es(e)bus; Cithakan:ArS) war eine antike Stadt, die sich östlich des Flusses Jordan befand, also auf dem Territorium des heutigen Jordanien, in der Nähe des Berges Nebo.

Hesybon (Latin: Esebus; Arab: حشبون‎‎; basa Ibrani: חשבון‎; Inggris: Heshbon ugi dipunébat Hesebon, Esebon, Esbous, Esebus) inggih punika sebuah kutha kino ingkang manggén ing sisih wétan sungai Yordan ingkang sakunika kalébèt ing salébéting wewengkon Yordania. Miturut sejarahipun kalébét wewengkon tiyang Amori lan Karajan Israèl kino, kados ta ingkang dipunsérat ing Alkitab Ibrani utawi Perjanjian Lama ing Alkitab Kristen.

Musa

Musa basa Arab: موسى, Mūsā; basa Ge'ez: ሙሴ Musse) (lair ~1527 SM, séda ~1408 SM) ya iku nabi kang nyampekake Hukum Torèt lan nulisaké ing Pentateveh/Pentateukh (Lima Kitab Torèt) ana ing Alkitab Ibrani utawi Prajanjen Suwé ing Alkitab Kristen.

Musa iku putrané Amram bin Kehat saka suku Lewi, anak Yakub bin Ishak. Panjenengane diangkat dadi nabi kira-kira taun 1450 SM. Panjenengane diutus Bani Israil (Israèl) metu saka Mesir. Asmane ingaran akèhé 873 ing 803 ayat ing 31 buku ing Alkitab Pertalan Anyar lan 136 kali ing Kuran. Musa patutan 2 cacahé (Gersom lan Eliezer) lan séda ing Tanah Tih (Gunung Nebo).

Tisyri

[[Hebrew month|letname= Tishrei (תִּשְׁרֵי)|previouslink= Tishrei|previousletter= |nextlink= Marcheshvan|nextletter=Marcheshvan |arrowleft= |num=7|days=30|season=Autumn|gregorian=September–October|filename=Gottlieb-Jews Praying in the Synagogue on Yom Kippur.jpg|name=Yom Kippur|caption=The holiest day of the Jewish calendar, Yom Kippur, the Day of Atonement, takes place on the 10th of Tishrei.]]

Tisyri utawi Tishri (basa Ibrani: תִּשְׁרֵי or תִּשְׁרִי‎, Tišre, Tišri; saking basa Akkadian tašrītu "permulaan", saking akar tèmbung šurrû "wiwit"; Inggris: Tishrei utawi Tishri) ing Kalender Yahudi inggih punika wulan kaping 1 kanggé pènanggalan umum utawip emerintahan lan wulan kaping 7 kanggé pananggalan agami (ingkang dipunwiwiti ing surya 1 Nisan). Asma punika asalipun saking basa Babel. Ing Alkitab Ibrani, sadèrèngipun pembuangan ing Babel, wulan punika dipunsebat Ethanim (basa Ibrani: אֵתָנִים‎). Kapèrang saking 30 dinten, limrahipun tiba ing wulan September–Oktober ing pananggalan Masehi.

Edwin R. Thiele nyèrat ing buku The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings, manawi Karajan Yehuda nghitung taun pamaréntahan wiwit wulan Tisyri, manawi Karajan Israèl (Samaria) nghitung wiwit wulan Nisan.

Wilangan (disambiguasi)

Wilangan bisa ateges:

Wilangan (matématika) sing bisa disajèkaké sajeroning dhèrètan angka-angka

Kitab Wilangan sajeroning Prajanjian Lawas

Yitro

Yitro ({{hebrew name|יִתְרוֹ|Yitro|Yiṯrô|"Yang mulia"; Inggris: Jethro; Arab: شعيب‎‎, Syu'aib) inggih punika tokoh ingkang dipunsebat ing Alkitab Ibrani utawi Perjanjian Lama ing Alkitab Kristen, mliginipun Kitab Pangentasan, dados mèrtua Musa, tiyang pènggèmbala domba suku Keni lan imam ing Midian. Ia juga dihormati sebagai seorang nabi dalam agama Druze, lan dipunanggap leluhur tiyang Druze.

Yokhebed

Yokhebed (basa Ibrani: יוֹכֶבֶד,יוֹכָבֶד‎, Yoḫéved, Yoḫáved, Yôḵéḇeḏ, Yôḵāḇeḏ, tegesipun "Yahweh inggih punika kemuliaan"; Inggris: Jochebed) inggih punika putri Lewi lan ibu saking Miryam, Harun lan Musa, miturut catatan Alkitab Ibrani utawi Perjanjian Lama Alkitab Kristen. Garwanipun, ingkang ugi kèponakanipun, inggih punika Amram bin Kehat bin Lewi. Miturut legenda Yahudi, Yokhebed dikuburkan ing "Makam Matriarkh", ing Tiberias.

Prajanjian Lawas
Deuterokanonika
Prajanjian Anyar
Artikel kagandhèng

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.