Kidung Agung

Kidung Agung (ing basa Ibrani: Shir-HaShirim) iku kelumpukan tetembangan asmara lan malahan ana sing erotis. Amarga iku, kerep diarteake siji gegayutan antara Allah karo umat-E.

Biasane kitab Prajanjian Lawas sing kaping-22 iki dianggep ditulis déning nabi Suleman utawa Salomo. Mulané ing basa Inggris diarani "The Song of Solomon".

Alkitab

Alkitab iku kitab suciné wong Kristen Protèstan lan Katulik sarta uga wong Yahudi. Alkitab bisa dipérang dadi rong pérangan: Prajanjian Lawas lan Prajanjian Anyar. Pérangan-pérangan utama iku sinebut "Prajanjian" amarga Tuhan bangsa Israèl utawa Yahwé gawé prajanjian. Pisanané iku antarané Nabi Musa karo wong Yahudi lan kang kapindho iku antarané Yesus Kristus karo kabèh umat manungsa.

Mèh kabèh buku Prajanjian Lawas ditulis ing basa Ibrani, kejaba sapérangan pérangan kang ditulis ing basa Aram saka kitab Daniel déné kabèh buku Prajanjian Anyar ditulis ing basa Yunani.

Kanthi dhasar isi lan gaya panulisan, Prajanjian Lawas bisa diklumpukaké dadi 5 pérangan utama ya iku Kitab Torèt (5 kitab), Kitab Sajarah (12 kitab), Kitab Puisi (5 kitab), Kitab Nabi-nabi Gedhé (5 kitab) lan Kitab Nabi-nabi Cilik (12 kitab). Sauntara panglumpukkan kanggo Prajanjian Anyar ya iku Kitab Injil (4 kitab), Kitab Sajarah (1 kitab), Layang-layang Rasuli (21 kitab) lan Kitab Wahyu (1 kitab).

Saliyané iku, wiwit biyèn ana rembugan prekara kanon Alkitab: buku apa waé kang bisa dianggep péranganing Alkitab. Ing abad kaping 3 SM, Alkitab Ibrani utawa Tanakh diterjemahaké ing basa Yunani. Terjemahan iki karan Septuaginta, nanging ngamot sapérangan buku kang ora ana ing vérsi Yahudi. Buku-buku iki mau buku-buku Deuterokanonika.

Hesybon

Cithakan:Coordinate

Hesbon (auch Heschbon, (H)Esebon, Esbous, Es(e)bus; Cithakan:ArS) war eine antike Stadt, die sich östlich des Flusses Jordan befand, also auf dem Territorium des heutigen Jordanien, in der Nähe des Berges Nebo.

Hesybon (Latin: Esebus; Arab: حشبون‎‎; basa Ibrani: חשבון‎; Inggris: Heshbon ugi dipunébat Hesebon, Esebon, Esbous, Esebus) inggih punika sebuah kutha kino ingkang manggén ing sisih wétan sungai Yordan ingkang sakunika kalébèt ing salébéting wewengkon Yordania. Miturut sejarahipun kalébét wewengkon tiyang Amori lan Karajan Israèl kino, kados ta ingkang dipunsérat ing Alkitab Ibrani utawi Perjanjian Lama ing Alkitab Kristen.

Prajanjian Lawas

Prajanjian Lawas utawa Tanakh ing basa Ibrani iku péranganing Alkitab kang katulis sadurungé Gusti Yesus miyos. Kitab-kitab iki katulis ing basa Ibrani, nanging ana pérangan-péranganing Kitab Daniel kang katulis nganggo basa Aram. Kitab-kitab kang tuwa dhéwé ditulis sakiwa-tengené abad kaping 8 SM. Sing paling enom kira-kira ing kiwa-tengené taun 200 SM.

Prajanjian Lawas
Deuterokanonika
Prajanjian Anyar
Artikel kagandhèng

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.