Idhéologi

Idéologi iku kumpulan ide utawa gagasan. Tembung idéologi dhéwé diciptakaké déning Destutt de Tracy ing akir abad kaping 18 kanggo ndhèfinisikaké "sains ngenani ide". Idéologi bsa dianggep visi kang komprehensif, minangka cara nyawang samudaya prakara (bandhingaké Weltanschauung), kanthi umum (pirsanana Idéologi ing kauripan saben dina) lan sapérangan arah filosofis (pirsanana Idéologi pulitis), utawa seklompok ide kang diajokaké déning kelas kang dhominan ing kabèh anggota masarakat. Tujuan untama samburiné idéologi ya iku kanggo nawakaké owah-owahan liwat prosès pamikiran normatif. Idéologi ya iku sistem pamikiran abstrak (ora mung sauger pawangunan ide) kang diterapaké ing masalah publik saéngga marakaké konsèp iki dadi inti pulitik. Sacara implisit saben pamikiran pulitik ngetutaké siji idéologi sanajan ora disèlèhaké minangka sistem cara mikir kang èksplisit.(dhèfinisi idéologi Marxisme).

IndonesianPartyFlags
Gendéra Partai ing Jakarta jroning mangsa kampanye

Uga delengen

Pranala njaba

François I saking Prancis

François I utawi François saking Angoulême (ing basa Prancis: François d'Angoulême) (12 Séptember 1494 – 31 Maret 1547) inggih punika raja Prancis taun 1515–1547.

François I putranipun Charles Valois, François I ajejuluk Pangéran Angoulême utawi Louise saking Savoy, miyos ing Cognac 12 Séptember 1494. François I ugi taksih gadhah trah Raja Charles V (tilar donya 1496). Wekdal Louis XII mandhap saking kalungguhan raja ing taun 1498, François dipundhapuk dados pawaris karajan. Louis ngutus François maréntah wewengkon Kadipaten Valois, lan dipunparingi pambiyantu Marshal de Gie. François palakrami kaliyan Claude tanggal 18 Méi 1514, salajengipun François I nggantosaken Raja Louis XII wiwit tanggal 1 Januari 1515.

Harvard University Press

Harvard University Press (HUP) ya iku balé pangecapan sing didegaké 13 Januari 1913 minangka pérangan saka Universitas Harvardsing fokus marang pambabaran bab akademik. Ing taun 2005, HUP mbabar buku cacah 220. HUP iku anggota saka Association saka Amérika Universitas Mekso. Dirèktur wektu iki William P. Sisler lan pimpinan éditoré Susan Wallace Boehmer.

Harvard University Press iki markasé ing Cambridge, Massachusetts, cedhak Harvard Square, ing New York City, lan London, Inggris.

Penulis-penulis misuwur sing karyané dibabar déning HUP kalebu Eudora Welty, Walter Benjamin, O. E. Wilson, John Rawls, Emily Dickinson, Stephen Jay Gould, Helen Vendler, Carol Gilligan, Amartya Sen, David Blight, Martha Nussbaum, lan Thomas Piketty.

Ruwang pajangan ing Harvard Square sing digunakaké kanggo adol buku HUP ditutup tanggal 17 Juni, 2009.

Indonésia

Indonésia, resmine Républik Indonésia (basa Indonésia: Republik Indonesia), iku sawijining nagara berdaulat transkontinéntal dumunung mligi ing Asia Kidul-Wétan karo sawatara tlatah ing Oséania. Dumunung ing antarané Samodra Hindia lan Pasifik, iku nagara kapuloan gedhé dhéwé ing donya, kanthi punjul telulas èwu pulo. Indonésia nduwé kira-kira populasi liwat 258 yuta wong lan nomer papat nagara paling akèh populasiné ing donya, nagara Austronésia paling akèh populasiné, uga nagara mayoritas Muslim paling akèh populasiné. Pulo paling padhet sa donya Jawa ngandhut punjul setengah saka populasi.

Wangun pamaréntahan republik Indonésia kalebu législatur lan Présidhèn kapilih. Indonésia duwé 34 provinsi, kang lima duwé status administratif mirunggan. Kutha krajan lan paling akèh kang ndunungi yakuwi Jakarta. Nagara duwé tapel wates karo Papua Nugini, Timor Wétan, lan Malaysia sisih wétan. Nagara tanggané kalebu Singapura, Filipina, Australia, Palau, lan tlatah India Kapuloan Andaman lan Nicobar. Indonésia iku sawijining anggota pangadeg ASEAN lan anggota saka ékonomi utama G-20. Ékonomi Indonésia iku peringkat 16 PDB nominal donya lan gedhé dhéwé angka 8 PDB ing PPP.

Kapuloan Indonésia wis tlatah wigati ing padagangan wiwit ing paling ing abad kaping 7, nalika Sriwijaya lan banjur mengko Majapahit dagang karo Tiongkok lan India. Panguwasa lokal nggunakaké modhèl budaya, agama lan pulitik manca saka awal abad Masèhi, lan karajan Hindhu lan Buda ngrembaka. Sajarah Indonésia wis diprabawai déning kakuwasan manca kepincut karo sumber daya alam Indonésia. Pedagang Muslim lan sarjana Sufi nggawa Islam kang saiki dominan, sawatara kakuwasan Eropah nggawa Kristen lan perang siji liyané kanggo monopoli dagang ing Kapuloan Maluku ing Jaman Penjelajahan. Sawisé telung lan setengah abad kolonialisme Walanda wiwit Amboina lan Batavia, lan pungkasanipun kabèh kapuloan kalebu Timor lan Papua Kulon, ing kaping diselani déning kakuwasan Portugis, Prancis lan Inggris, Indonésia mardika sawisé Perang Donya II. Sajarah Indonésia kang wis wiwit ora tenang, karo tantangan bencana alam, raja pati massa, korupsi, separatisme, prosès démokratisasi, lan pèriode saka owah-owahan ékonomi kanthi rikat.

Indonésia dumadi saka atusan golongan ètnis lan linguistik asli. Golongan ètnis gedhé dhéwé – lan dominan ing pulitik – ya iku Jawa. Idèntitas nasional wis dikembangaké, dikukuhaké déning basa nasional, karagaman etnik, pluralisme agama ing populasi mayoritas Muslim, lan sajarah kolonial lan kraman marang iku. Sesanti nasional Indonésia, "Bhinneka Tunggal Ika" ("séjé-séjé nanging ajeg manunggal"), nuduhaké karagaman kang nagara. Sanajan populasi gedhé lan tlatah padhet kang ndunungi, Indonésia duwé tlatah jembar ara-ara samun kang njurung karagaman hayati tingkat paling dhuwur kaping pindho ing donya. Indonésia duwé sumber daya alam kalubèran kaya lenga lan gas bumi, timah, tembaga lan emas. Pertanian mligi mrodhuksi beras, tèh, kopi, bumbon crakèn lan karèt. Partner dagang utama Indonésia ya iku Jepang, Amérikah Sarékat lan nagara tangga Singapura, Malaysia lan Australia.

Komuni

Komuni (sajeroning basa Inggris: communion, saka basa Latin: communio sing tegesé "silih bagi bebarengan") sajeroning kakristenan duwé sapérangan makna. Istilah iki bisa ngrujuk marang:

Komuni (Kristen), gegandhèngan antarané kaum Kristen minangka indhividhu uga Gréja.

Sawijining golongan saka gréja-gréja utawa dhénominasi Kristen sing silih gegandhèngan.

Riyaya Ékaristi (Katulik) utawa Bujana Suci (Protèstan). Sawijining pèngetan (ritus) sing ditindakaké kabèh kaum Kristiani kanggo nindakaké préntah Yesus sajeroning Bujana Wengi Pungkasan kanggo dilakokaké minangka pèngetan marang Panjenengané.

Komuni Penuh, siji istilah éklésiologi Kristen kanggo nggambaraké gandhèngan-gandhèngan antarané rong komunitas utawa Gréja Kristen sing béda, sinambi njaga sapérangan kapisahan idhèntitas, ngakoni siji lan sijiné yèn saben komunitas njupuk pérangan sajeroning komuni (persekuthuan) sing padha lan dhoktrin-dhoktrin èsènsial sing padha.

Marxisme-Léninisme

Marxisme–Léninisme iku idhéologi pulitik darbéné Parté Kumunis Uni Sovyèt lan pakumpulan Kuminis Internasional. Para nyengkuyungé ngarani idhéologi iki dhedhasar Marxisme lan Léninisme. Tembung iki diprakarsani Joseph Stalin kang banjur sumrambah sa-Uni Sovyèt sawusé buku tulisané taun 1938, Sajarah VKP(b). Kursus Ringkes, dadi buku resmi ing pamulangan.

Nicolaus Driyarkara

Nicolaus Driyarkaraya iku filsuf, dhosen, rohaniwan.

Dhèwèké lair ana Kedunggubah, Purworejo, Jawa Tengah, tanggal 13 Juni 1913.

Séda ing 11 Fèbruari 1967, disarekake ana Girisonta, Ungaran, Jawa Tengah.Dhèwèké mulang minangka dhosèn ana Girisonta taun 1941-1942.

Banjur mulang filsafat ana Seminari Tinggi Yogyakarta taun 1943-1946.Taun 1952, dhèwèké éntuk gelar Doktor babagan Filsafat ana Universitas Gregoriana kanthi disertasi Nicolas Malebranche.

Sawisé éntuk gelar Ph.D., dhèwèké dadi dhosèn filsafat.Taun 1960-1967, dhèwèké dadi Guru Besar Luar Biyasa ana Fakultas Psikologi, Universitas Indonesia, Jakarta, lan Universitas Hasanudin, Ujung Pandang.

Taun 1963-1964, dhèwèké dadi dhosèn tamu ana Universitas St. Louis, Amérikah Sarékat.Driyarkara ora mung mulang filsafat, nanging uga ngayati filsafat ana donya pulitik.

Dhèwèké dadi anggota MPRS taun 1962-1967, uga dadi anggota DPA taun 1965-1967.Ana tengahing suwasana Indonesia pertengahan 1960-an, larané saya nemen.

Apa kang diperjuangaké liwat pamikiran-pamikirané disépak idhéologi liya.

Nanging, dhèwèké tetep berjuang kanthi nyebut kalahé ya iku kalah kanggo Kratoning Allah.Rintisan madhegé Sekolah Tinggi Filsafat Driyarkara ana jakarta taun 1969, uga madhegé Perguruan Tinggi Pendidikan Guru Sanata Dharma taun 1955, ora ucul saka cawé-cawéné.

Sadiq Khan

Sadiq Aman Khan (lair 8 Oktober 1970) ya iku pulitikus Britania sing dadi Wali Kutha London kawit Mèi 2016. Dhèwèké Anggota Parlemèn (cara Inggris: Member of Parliament, dicekak MP) tumrap wewengkon Tooting saka taun 2005 tekan taun 2016. Minangka anggota Parté Buruh, dhèwèké nganut idhéologi dhémokrat sosial.

Lair ing London ing kukuban kulawarga Pakistan-Britania saka golongan narakarya, Khan iku lulusaning jurusan Ukum ing Universitas London Lor. Dhèwèké nuli makarya dadi solisitor mirunggan babagan hak manungsa, lan dadi mantrining Liberty salawas telung taun. Anut Parté Buruh, Khan minangka Anggota Déwan tumrap Wandsworth (pamukiman ing London) saka taun 1994 tekan taun 2006 sadurungé kadhapuk MP kanggo wewengkon Tooting taun 2005. Sangisoring pamaréntahan Parté Buruh kanthi Wasir Gordon Brown, dhèwèké lungguh Mantri Nagara babagan Kawula kala taun 2008, nuli dadi Mantri Nagara babagan Tetumpakan. Awit minangka sekuthu pokok saka lelurah Parté Buruh Ed Miliband, dhèwèké leladi sajeroning Kabinèt Wayangan Ed Miliband dadi Carik Wayangan Nagara babagan Bebener, Tuwan Kanselir Wayangan, lan Mantri Wayangan London.

Khan kapilih Wali Kutha London ing pilihan wali kutha 2016, nggantèni Wali Kutha saka Parté Konservatif, Boris Johnson. Kapilihé dadi Wali Kutha London njalari dhèwèké minangka Muslim kapisan sing dadi wali kutha kanggo kutha krajan gedhé ing wewengkon Kulonan.

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.