Geminte

Geminte punika wangun tetembungan sajeroning basa Walanda ugi dipundadosaken wangun jeneng pambagian administratif. tembung geminte wujud tembung ing babagan ngèlmu tata nagara. Sajeroning basa Indonésia tembung punika kirang langkung saged dipunterjemahake minangka "kotamadya". Ing mangsa jaman kolonial Walanda, wangun kotamadya ugi saged kasebat geminte, lan pamimpinipun kasebat burgemeester (walikota).

Sasanèsipun kotamadya, geminte ugi saged kasebat utawi saged diounartikake minangka jemaah Greja.

Tembung mau sasanésipun dimupangatake ing Walada ugi naté dipunginakake ing tilas jajahan Walanda antaraipun Indonésia, Bèlgi, lan Suriname.

Pratélan geminte ing Walanda

Kaca iki amot daftar kutha utawa gemeente ing Walanda sing cacahé 380 miturut status ing awal taun 2018.

Urfa

Urfa, uga ajejuluk Şanlıurfa (pronounced [ʃanˈlɯuɾfa]; Arab: الرها‎‎ ar-Ruhā; Basa Kurdhi: Riha‎), lan ing jaman kuna dikenal mawa jeneng Edessa, ya iku sawijining kutha kanthi padunung cacag 561.465 wong ing Turki Kidul-Wétan, lan minangka kutha krajané Provinsi Şanlıurfa. Akèh-akèhé padunung ing kutha iki wong Arab, wong Kurdhi, lan wong Turki. Urfa dumunung ana ing sawijining bacira (plain) udakara wolung kilomèter sawétané Kali Euphrates. Iklim ing Urfa panas banget, apa manèh nalika mangsa panas, iklimé uga garing lan ing mangsa salju iklimé adhem lan rada teles.

Van (Turki)

Van (Basa Turki: Van; Armèni: Վան; Basa Kurdhi: Wan‎; Turki Osmani: فان‎; Yunani Tengahan: Εύα, Eua) iku kutha ing sisih wétané Turki, ing Provinsi Van. Kutha iki dumunung ing gisiking Tlaga Van sisih wétan. Kutha iki nduwèni sajarah kang dawa minangka wewengkon urban kang gedhé. Kutha iki minangka kutha kang gedhé wiwit jaman milénium SM kang kawitan. Kutha iki awalé minangka kutha krajané karajan Urartu ing abad ka-9 SM, banjur dadi punjering karajan Vaspurakan saka Armènia. Ing jaman saiki, Van nduwé padunung kang akèh-akèhé wong Kurdhi, nanging uga ana wong Turki minangka minoritas.Ing taun 2010, gunggung cacah wongé Van kang resmi nyandhak angka 367.419 wong, nanging akèh étungan kang metara yèn gunggungé luwih akèh, kaya ta étungan ing taun 1996 kang mratèlakaké yèn gunggung cacah wongé ana 500.000 wong. Déne miturut walikutha sadurungé, Burhan Yenguncacah wongé isa ngancik 600.000 wong. Dhistrik Sèntralé Van nyrambahi laladan kang ambané luwih saka 2.289 km2 (884 mil2). Van nduwé jeneng kang luwih tuwa, ya iku Tushpa, jejuluké kutha iki nalika biyèn minangka kutha krajané Karajan Urartan.

Ing taun 1941, ana ana gempa kang gedhéné 5.9 Mw. Banjur ing 23 Oktober 2011, ana gempa kang luwih gedhé ya iku 7.2 Mw. Ing 9 Novèmber 2011, gempa kang gedhéné 5.7 Mw njalari sawenèh yasa ambruk.

Walanda

Walanda utawa Nèderlan (saka tembung Walanda: Nederland), kang tegesé "Tanah Ngisor") iku salah siji nagara ing lor-kulon Éropah. Iring wétané nagara iki wewatesan Jerman, iring kidulé wewatesan Bèlgi, lan iring kuloné wewatesan Segara Lor. Walanda iku péranganing Karajan Walanda. Karajan Walanda (Koninkrijk der Nederlanden) iku Walanda tambah nagara Aruba, Curaçao, Sint Maarten lan gemeente kusus Saba, Sint Eustatius lan Bonaire.

Tembung Walanda sajeroning basa Jawa dijupuk saka basa Portugis, Holanda-> "olanda"-> "Walanda".

Walanda iku nagara kang tau njajah pérangan gedhéné Nusantara (saiki Indonésia) suwéné telung setengah abad lan mentas waé gelem ngakoni kedaulatan Indonésia ing tanggal 27 Dhésèmber 1949 ing prastawa kang kaloka kanthi Konferensi Meja Bundar ing kutha Den Haag.

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.