Ferdinand II saka Aragon

Ferdinand II saka Aragon "Sang Katulik" (Spanyol: Fernando de Aragón "el Católico", basa Katalan: Ferran d'Aragó "el Catòlic", basa Aragon: Ferrando II d'Aragón "lo Catolico", uga Fernando V saka Spanyol; lair 10 Maret 1452 – pati ing Spanyol, 23 Januari 1516 ing umur 63 taun) iku Raja Aragon (14791516), Kastilia, Sisilia (14681516), Napoli (15041516), Valencia, Sardinia lan Navarra sarta Pangéran Barcelona. Masa pamaréntahan Ferdinand, bebarengan sisihané Isabel, wujud awal saka kajayan Spanyol ing Éropah lan ing donya.

Ferdinand iku putrané Juan II saka Aragon liwat sisihan kapindhoné, bangsawan Kastilia Juana Enriques. Panjenengané palakrama karo Isabel, sadulur tiri lan pawaris takhta Raja Enrique IV saka Kastilia, ing Valladolid, 19 Oktober 1469. Panjenengané dadi raja suri Kastilia nalika Isabella munggah takhta ing Kastilia ing taun 1474. Nalika Ferdinand marisi takhta bapané ing Aragon (1479), takhta Kastilia lan takhta Aragon ing Spanyol dimanunggalaké liwat pasangan iki. Pasangan iki ditélakaké minangka Panguwasa Katulik déning Paus Aleksander VI. Awal kakuwasaan kaloroné dipigunakaké kanggo naklukaké Granada, tlatah Islam pungkasan ing Iberia, sing kasil digayuh taun 1492. Ing taun kang padha, dumadi pangusiran gedhé-gedhéan marang Muslim lan Yahudi ing Iberia, lan pangiriman Christopher Colombus sing pungkasané mawa penemon-panemonané ing Donya Anyar. Panjenengané uga napakastani Prajanjian Tordesillas (1494), sing mérang tlatah kakuwasaan Portugal lan Spanyol.

Sabanjuré panjenengané katut sajeroning rebutan tlatah-tlatah ing Italia karo Karajan Prancis, sing karan Peperangan Italia. Dibantu jendralé Gonzalo Fernández de Córdoba, Fernando kasil ngrebut manèh Napoli saka tangan Prancis taun 1504. Panjenengané uga nuli kasil ngrebut Navarra, Milan (nanging nuli direbut manèh déning Prancis), lan nggabung karo Liga Suci Venesia lan Prajanjian Westminster. Ferdinand tilar donya ing Madrigalejo, Cáceres, Extremadura, taun 1516.

Didhisiki déning:
Juan II
{{{jabatan}}}
1479-1516
Diganti déning:
Carlos I
Didhisiki déning:
Juan II
{{{jabatan}}}
1468-1516
Diganti déning:
Carlos I
Didhisiki déning:
Louis XII
{{{jabatan}}}
1504-1516
Diganti déning:
Carlos I
Didhisiki déning:
Catalina
{{{jabatan}}}
1512-1515
Diganti déning:
diserap ke Tahta Kastilia
Didhisiki déning:
Enrique IV
{{{jabatan}}}
1474-1504
bebarengan Isabel I
Diganti déning:
Juana lan Felipe I
Ferdinand II
Raja Aragon, Raja Napoli, lan liya-liyané.
FerdinandIIA
Mréntah 1479-1516
Miyos Maret 10, 1452
Tilar donya Januari 23, 1516 (umur 63)
Spanyol
Pendahulu Juan II (Aragon)
Louis XII (Napoli)
Pangganti Karl V, Kaisar Romawi Suci
(Carlos I saka Spanyol)
Consort Isabella saka Kastilia
Yoga Juana saka Kastilia
Isabel saka Asturias
Juan, Pangéran Asturias
María saka Aragon
Catalina saka Aragon
Wangsa Wangsa Trastamara
Bapa Juan II
Ibu Juana Enriquez
Catherine saka Aragon

Catherine of Aragon ( Spanyol: Catalina ; 16 Dhésèmber 1485 - 7 Januari 1536) ya iku Ratu Inggris saka Juni 1509 nganti Mèi 1533 minangka bojo pisanan saka Raja Henry VIII ; dhèwéké saiki dadi Putri Wales minangka garwané kakang Henry, Arthur.

Anak putu Isabella I saka Castile lan Ferdinand II saka Aragon, Catherine umur telung taun nalika dhèwéké dipeksa marang Arthur, Pangeran Wales, pewaris sing katon ing tahta Inggris. Piyambakipun nikah taun 1501, nanging Arthur sèda limang wulan sasampunipun. Dhèwéké njabat posisi duta Mahkota Aragon ing Inggris taun 1507 uga dadi duta wanita pisanan ing sajarah Eropa. Sajrone wektu iku Inggris menangaké Peperangan Flodden, sawijining acara ing acara kasebut Catherine mainaké peran penting kanthi wicara émosional babagan pejuwang Inggris.

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.