Cuneiform

Cuneiform ya iku wujud utawa karakter huruf paku kang mula-mula digawé ing bangsa sumeria (Assiria) ing kidul Kali Eufrat lan tragis Irak.Awiwit 3000 taun biyèn lan tumuju pisanan bibit kawit anané tulisan kang ana lan ngembang ana ing sakiteré donya.Cuneifrom uga duwé biji kang ngelanjutake tata cara komunikasi/wicara kang sadurungé migunakaké gambar (Piktograf) kang arubah wujud dadi tulisan kanthi simbol abstrak

Cuneiform sumer dingir
Seratan paku (abasa Sumeria)kanggé déwa An (ugi dados pananda kanggé déwa DINGIR)..
Dhaptar lintang ing rasi lintang Triangulum

Pratélan lintang ing rasi lintang Triangulum inggih punika satunggaling pratélan ingkang ngêwrat nama- nama lintang ingkang wontên ing rasi lintang Triangulum.

Ing ngandhap punika inggih lintang-lintang ingkang wontên ing rasi bintang Triangulum.

Triangulum inggih punika konstèlasi ingkang alit ingkang wonten ing langit lor. Namanipun asalipun saking Latin kanggé triangle, ingkang kapérang saking wujud Triangulum Australe ingkang mapan wonten ing sisih kidul. Namanipun ugi kapérang saking tigang lintang ingkang cethar ingkang maujud kaping tiga lan sekawan kanthi magnitufonipun, ingkang mbentuk meh sami kados sosceles ingkang dawa lan segitiga ciyut. Triangulum inggih punika salah satunggaling saking sekawan dasa wolu (48) rasi ingkang sampun dipunlebetaken pratélan rasi déning astronom ing abad kaping kalih inggih punika Ptolemy, lan tetep dados salah satunggaling saking wolung dasa wolu rasi lintang modheren.

Hammurabi

Hammurabi (basa Akkadia, saking tembung Ammu "sedhèrèk kakung pehak rama", lan Rāpi "satunggiling pangusada"); punika raja angka enem saking Dinasti Babilonia pisanan (mréntah taun 1792-1750 SM), lan panjenenganipun mungel ugi Amraphel, raja saking Sinoar miturut Alkitab (Purwaning Dumadi 14:1).

Hammurabi mimpin wadyabalanipun nyerang Akkadia, Elam, Larsa, Mari lan Summeria, saéngga ndadosaken Kakaisaran Babilonia mèh sami agengipun kaliyan Karajan Mesir kuna saandhaping Pirngon Menes, ingkang manunggalaken Mesir langkung saking sèwu taun sadèrèngipun.

Persepolis

Persepolis (Pèrsi Lama 𐎱𐎠𐎼𐎿 Pārsa Pèrsi: پارسه‎‎, Takht-e Jamshid Pèrsi: تخت جمشید‎‎ utawi Chehel Minar Pèrsi: چهل منار‎‎) inggih punika sawijining kutha krajan kuna saking Kamaharajan Pèrsi, dumunung 70 km timur laut Shiraz, Iran. Wonten ing basa Pèrsi kuna, kutha punika dipunsebut Parsa, ingkang ateges "Kutha Bangsa Pèrsi". Persepolis inggih punika pertalan saking basa Yunani saking nama kutha punika: Πέρσης πόλις (Persēs polis: "Kota Pèrsi"). Wonten ing basa Pèrsi, papan punika misuwur minangka Takht-e Jamshid (Tahta Jamshid) lan Parseh. Sisa paling wiwitan Persepolis asalipun antawis taun 515 SM.

Nalika taun 1979 UNESCO ndeklarasikaken kutha Persepolis minangka Situs Warisan Donya.

Triangulum

Triangulum inggih punika konstèlasi ingkang alit ingkang wonten ing langit lor. Namanipun asalipun saking Latin kanggé triangle, ingkang kapérang saking wujud Triangulum Australe ingkang mapan wonten ing sisih kidul. Namanipun ugi kapérang saking tigang lintang ingkang cethar ingkang maujud kaping tiga lan sekawan kanthi magnitufonipun, ingkang mbentuk meh sami kados sosceles ingkang dawa lan segitiga ciyut. Triangulum inggih punika salah satunggaling saking sekawan dasa wolu (48) rasi ingkang sampun dipunlebetaken pratélan rasi déning astronom ing abad kaping kalih inggih punika Ptolemy, lan tetep dados salah satunggaling saking wolung dasa wolu rasi lintang modheren.

Urfa

Urfa, uga ajejuluk Şanlıurfa (pronounced [ʃanˈlɯuɾfa]; Arab: الرها‎‎ ar-Ruhā; Basa Kurdhi: Riha‎), lan ing jaman kuna dikenal mawa jeneng Edessa, ya iku sawijining kutha kanthi padunung cacag 561.465 wong ing Turki Kidul-Wétan, lan minangka kutha krajané Provinsi Şanlıurfa. Akèh-akèhé padunung ing kutha iki wong Arab, wong Kurdhi, lan wong Turki. Urfa dumunung ana ing sawijining bacira (plain) udakara wolung kilomèter sawétané Kali Euphrates. Iklim ing Urfa panas banget, apa manèh nalika mangsa panas, iklimé uga garing lan ing mangsa salju iklimé adhem lan rada teles.

Wanda

Wanda (cara Indonésia: suku tembung, cara Walanda: lettergreep, cara Inggris: syllable) iku ijining panata tumrap urut-urutaning uni wicara. Contoné, tembung banyu dumadi rong wanda: ba lan nyu. Wanda racaké dumadi saunderan (asring wujud uni swara) sarta pinggiran ngarep lan mburi sing manasuka (racaké wujud uni wyanjana).

Wanda asring ingaran "umpakaning" tembung ing fonologi. Wanda bisa ngaribawani irama basa, prosodhi, guru gatra, lan pola panindhes.

Tulisan awanda tuwuh atusan taun kapungkur sadurungé muncul hurup. Wanda-wanda lawas dhéwé kacathet ana ing ampo-ampo kuna saka udakara taun 2800 SM ing kutha Ur ing laladan Sumèr. Owahing adat panulis saka piktogram dadi wanda ingaran dadi "kamajuan wigati dhéwé tumrap sujarahing tulisan".Tembung sing dumadi sawanda (kaya tembung Jawa dom) ingaran ékawanda. Istilah-istilah sing magepokan kalebu dwiwanda, tembung dumadi rong wanda; triwanda, tembung dumadi telung wanda; lan manékawanda, tembung dumadi punjul telung wanda utawa tembung dumadi punjul sawanda.

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.