2019

Taun ka-2019 Masèhi jroning kalèndher Gregorian.

Milenium: Milenium ka-3
Abad: Abad kaping-20Abad kaping-21Abad kaping-22
Dasawarsa: 1980-an · 1990-an · 2000-an  – 2010-an –  2020-an  · 2030-an  · 2040-an
Taun: 2016 • 2017 • 20182019 – 2020 • 2021 • 2022
Kategori: Lair  • Pati

Prastawa

Uga delengen

2010-an

Dasawarsa 2010-an iku kaurut saka taun 2010 nganti 2019

Abad ping 21

Pratélan taun-taun ing abad kaping 21 Masehi:

2091 – 2092 – 2093 – 2094 – 2095 – 2096 – 2097 – 2098 – 2099 – 2100

2081 – 2082 – 2083 – 2084 – 2085 – 2086 – 2087 – 2088 – 2089 – 2090

2071 – 2072 – 2073 – 2074 – 2075 – 2076 – 2077 – 2078 – 2079 – 2080

2061 – 2062 – 1063 – 2064 – 2065 – 2066 – 2067 – 2068 – 2069 – 2070

2051 – 2052 – 2053 – 2054 – 2055 – 2056 – 2057 – 2058 – 2059 – 2060

2041 – 2042 – 2043 – 2044 – 2045 – 2046 – 2047 – 2048 – 2049 – 2050

2031 – 2032 – 2033 – 2034 – 2035 – 2036 – 2037 – 2038 – 2039 – 2040

2021 – 2022 – 2023 – 2024 – 2025 – 2026 – 2027 – 2028 – 2029 – 2030

2011 – 2012 – 2013 – 2014 – 2015 – 2016 – 2017 – 2018 – 2019 – 2020

2001 – 2002 – 2003 – 2004 – 2005 – 2006 – 2007 – 2008 – 2009 – 2010Abad kaping 20 - Abad kaping 21 - Abad kaping 22

Badan Tenaga Nuklir Nasional

Cithakan:Infobox lembaga nonstruktural Indonésia

Badan Tenaga Nuklir Nasional, ingkang asring dipuncekak kanthi nama BATAN, inggih punika Lembaga Pamarentah Non Kamentrian Indonésia ingkang gadhah jejibahan nindakaken tugas pamaréntahan ing babagan panalitèn, pangrembakaning tenaga nuklir saha mupangataken tenaga nuklir. Ing wekdal punika, BATAN dipunpandhegani déning satunggaling Kepala Batan inggih punika Prof. Dr. Ir. Anhar Riza Antariksawan nggantosaken Prof. Dr. Djarot S. Wisnubroto (sekawit 28 Juni 2019)

Bob Dylan

Bob Dylan (asma lair Robert Allen Zimmerman lair ing Duluth, Minnesota, Amérikah Sarékat, 24 Mèi 1941; umur 78 taun) ya iku seniman ingkang pedamelanipun penyanyi-penulis lagu, musikus lan penyair saka nagari Amérika ingkang sampun lègendaris seni kanthi Amérika kawigati lan kontribusi seniné kathah kaliyan rencang-rencang Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie, Bruce Springsteen, lan Hank Williams. Bob Dylan iku seniman saka telu gènèrasi. Kathah ingkang karya sampun didamel kaliyan Dylan miwiti taun 1960-an,[1] nalika piyambaké dadi kontributor Amérikah Sarékat. Lagu-laguné ingkang becik didamel, kaya ta Blowin' in the Wind" lan "The Times They Are a-Changin' (nyanyian)|The Times They Are A-Changin'"[2], dadi "lagu kebangsaan" saka obahan anti perang lan obahan hak-hak sipil. Dylan tetep dadi seniman ingkan populer. Album ingkang paling anyar migati lagu-lagu anyar, Love and Theft, gadhah panghargyaan dadi nimer 5 ing nagari Inggris. Ing taun 2016 dhèwèké éntuk bebungah nobèl ing babagan susastra. Salah sawijining lagu kang misuwur ya iku Knockin on Heaven's Door. Lagu iki samsaya misuwur rikala dilagokaké manèh déning band Guns n Roses.

Buwana

Buwana ya iku dharatan amba kang pérangan tengahé asipat garing amarga ora kena prabawa saka angin laut kang lembab. Buwana iku dharatan ing lumah bumi kang jembar banget, umum diarani kontinèn. Jaman saiki ana 5 buwana ing lumah bumi ya iku: Asia, Afrika, Amérika, Australia lan Éropah ning pembagian iku raket kaitane kaliyan pasebaran penduduk, padhahal nék didelok saka fisiké, buwana Amérika iku ana Amérika Kidul lan Amérika Lor, uga ana buwana Antartika.

Gunung Kaba

Gunung Kaba utawa ingkang misuwur kawastanan Bukit Kaba inggih punika salah satunggaling gunung geni ingkang taksih aktif ing pulau Sumatera. Gunung punika mapan ing dhusun Sumber Urip, Kacamatan Curup Timur, Kabupatèn Rejang Lebong, Bengkulu. Bukit Kaba gadhah kainggilan kirang langkung 1937 inggilipun lumah laut (dpl).

Gunung punika gadhah kalih kawah wlirang ingkang ageng, salah satunggalipun gadhah toya wlirang ingkang warnanipun ijem kanthi 12 anak kawah ingkang taksih aktif.Wiyar tlatah gunung punika sakitar 13.490 Hektar. Kanggé dumugi ing gunung punika pandhaki kedah tumuju Kutha Curup manawi dumugi saking arah Kutha Bengkulu. Jarak Curup saha Kutha Bengkulu sakitar 90 km utawa sakitar 2 jam lelampahan lumantar jalur dharat.Nanging manawi dumugi saking arah wétan inggih punika arah Palembang saged lumantar Kabupatèn Lahat saha Lubuk Linggau.

Saking Kutha Curup tumuju Dhesa Sumber Urip ingkang warganipun mayoritas suku Jawa punika kirang langkung sakitar 23 km. Kanggé minggah dhateng puncak gunung saged mlampah utawa ngginakaken sepedha montor.

Lokasi ing sakitar Gunung Kaba punika salah satunggaling cagar alam kanggé nglindungi tuwuhan Rafflesia.

Gunung kaba mapan boten tebih saking gunung Dempo (31172 mdpl) punika gunung api kembar kanthi gunung cemeng ingkang sampun padham. Wonten ing puncakipun wonten tiga kawah ingkang cekap éndah kanggé dipunnikmati.

Gunung Karang

Gunung Karang inggih punika salah satunggaling gunung ing Indonésia, ingkang dumunung ing sisih kilèn provinsi Banten. Gunung Karang inggih kalebet salah satunggaling gunung geni ingkang taksih aktip ing Jawa Barat, ingkang mapan wonten ing Kabupatèn Pandeglang, kirang langkung tebihipun 20 km wonten ing sisih kidul kitha Serang, Banten. Saking asiling panaliten, boten kapanggih sujarah njeblugipun gunung karang punika. Nanging, saking data arkéologis, gunung Karang punika dipunlebetaken dados golongan gunung stratovolkano ingkang gadhah potensi kanggé njeblug.

Gunung Karang gadhah puncak ingkang dhuwuripun kirang langkung 1.778 mèter saking nginggil toya laut. Gunung Karang punika misuwur kanggé papan wisata ziarah ingkang rame ing sasi-sasi tartamtu, kados ta ing sasi Mulud utawi Rabiul Awal ingkang gadhah wisatawan ingkang ziarah inggil sanget. Padatanipun, para peziarah sami dhateng petilasan Tb Jaya Raksa, minangka sesepuh Karajan Banten ingkang mapan wonten ing Désa Kaduengang.

Gunung Karang dipunsebat ugi raksasa ingkang nembé tilem kanthi pules amargi gunung Karang punika gadhah potensi ingkang ageng kanggé njeblug minangka gunung geni ingkang taksih aktif, ugi amargi kathahipun potensi wisata ingkang dèrèng dipungali kanthi maksimal.

Gunung Telaga Bodas

Gunung telaga Bodas (ugi dipunserat Bodas) inggih punika stratovolcano lor saking Gunung Galunggung ingkang langkung aktif saha misuwur, ugi kalebet gunung geni ingkang langkung sepuh wonten ing tlatah N-S rante gunung geni Quartrnary Kilen saking Garut tren. Gunung Telaga Bodas misuwur kanthi Danau kawah ingkang warna-werni saha tlatah hydrothermally. Kawah gunung telaga Bodas ngewrat asam, wlirang jenuh bentér tlaga ageng, sumber toya benter, kolam blethok saha fumarol ingkang wonten ing sakitar tlaga. Wonten ing taun 1913 saha 1921 Danau éwah warnanipun, saha ing taun 1927 wonten kamajengan aktivitas fumarol ingkang dipunamati sesarengan geyser-kados ta gas jeblugan ing tlaga.

Gunung Telaga Bodas misuwur kanthi gunung ingkang ngewrat kathah racun (CO2, H2S) ingkang asring mejahaken kéwan-kéwan wonten ing lembah Pajagalan ing sisih NE saha dhateng kawah rikala bentéring bhumi tlatah kidul Danau kawah.

Gunung Welirang

Gunung Welirang utawi saged kasebat Walirang inggih punika salah satunggaling gunung ingkang dumunung wonen ing Pasuruan, Jawa Wétan, Indonésia, estunipun dumunung ing watesaning laladan Malang kaliyan Mojokerto. Dhuwuripun gunung Welirang kirang langkung 3.156 mèter.

Hermann Hesse

Hermann Hesse (lair 2 Juli 1877 – pati 9 Agustus 1962 ing umur 85 taun)ya iku siji penyair, novelis, lan pelukis Jerman-Swiss. Ing taun 1946,panjenengané nrima Penghargaan Nobel dalam Sastra. Karya misuwur panjenengané ya iku Steppenwolf, Siddhartha, lan The Glass Bead Game (minangka misuwur kanthi sesebatan Magister Ludi).

Jazz

Jazz iku génré utawa aliran musik sing asalé saka Amérikah Sarékat ing wiwitan abad kaping-20 kanthi sumber saka musik Afrika lan Éropah.

Musik jazz akèh migunakaké gitar, trombon, piano, trompet, lan saksofon. Salah siji èlemèn wigati sajeroning musik jazz ya iku sinkopasi.

Juli

Cithakan:Juli2019

Juli iku sasi kapitu taun ing Kalendher Grégorius. Tembung iku dijupuk saka Basa Walanda sing njupuk saka asmane Kaisar Romawi Julius Caesar.

Sasi iki duwé 31 dina

Nurwègen

Karajan Nurwègen utawa Kongeriket Norge/Noreg sajeroning basa Nurwègen ya iku nagara Nordik ing Ujung Skandinavi pérangan pucuk kulon lan wewatesan karo Swèdhen, Finlan, lan Ruslan. Pasisirné kang dumunung ing Samodra Atlantik Lor minangka lokasi fyord kang misuwur. Svalbard lan Jan Mayen ana ing ngisor kadhaulatan Nurwègen dhedhasar Traktat Svalbard.

Polyplacophora

Polyplacophora ya iku kelas saka anggota Avertebrata kang kagolong ing filum Mollusca. Tuladha kang kondhang saka kelas iki ya iku Chiton sp..

Région ing Prancis

Prancis kapérang dadi 26 regions utawa basa Rancis: régions, 21 dumunung ing dharatan metropolitan Prancis, siji ing pulo Korsika, lan papat ing jaban rangkah. Region-region ing dharatan Prancis banjur dipérang manèh sajeroning siji nganti wolu department utawa département.

Sam Ratulangi

Dr. Gerungan Saul Samuel Jacob Ratulangi utawa kondhang nganggo asma Sam Ratulangi (lair ing Tondano, Sulawesi Utara, 5 Novèmber 1890 – pati ing Jakarta, 30 Juni 1949 ing umur 58 taun) ya iku pulitikus Minahasa saka Sulawesi Utara, Indonésia. Panjenengané ya iku pahlawan nasional Indonésia. Sam Ratulangi uga kerep karan-sebut minangka tokoh multidimensional. Panjenengané dikenal saka filsafaté: "Si tou timou tumou tou" kang tegesé: manungsa anyar bisa diarani minangsa manungsa, angger wis bisa manungsakaké manungsa.

Taman

Taman iku satunggaling ing njaba ruangan. Taman uga artine bidang lahan nganggo pager lan dikanggo seneng-seneng. Pangertian

taman iku sebidang lahan kabukak kang ditanduri wit-witan, perdu, semak, lan suket kang di kombinasiake.

West Ham United F.C.

West Ham United Football Club inggih punika sawijining klub sèpak bola Inggris ingkang bermarkas ing London. Klub punika mainakèn tetandhingan kandangipun ing Stadion Boleyn Ground (Upton Park) ingkang kapasitasipun 35.016 kursi. Seragam punika gadhah warni wungu-biru enèm kados gadhahipun Aston Villa lan Burnley. Sapunika West Ham nembé ngandhang wonten Royal London Stadium, jalaran kandhangipun ingkang asli nembe dipun renovasi.

Wikipédia basa Jawa

Wikipedia basa Jawa iku vèrsi basa Jawa bauwarna online Wikipedia. Artikel utawa léma kapisané ya iku Basa Jawa, kang ditulis ing tanggal 8 Maret 2004. Saiki iki (5 Oktober 2019), wis ana 56.574 artikel.

Wikipedia basa Jawa lumrahé mélu paugeran-paugeran Wikipedia basa Inggris lan Wikipedia basa Indonésia. Ing Wikipedia basa Jawa kabèh artikel uga kudu ditulis mawa Wikipedia:Cara ndeleng nétral utawa ing basa Inggris diarani Neutral Point of View.

Kaistiméwan Wikipedia basa Jawa iku akèh ngamot artikel-artikel bab prakara Kajawèn, mligi bab basa, sastra lan budaya Jawa.

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.