1916

Milénium: Milénium ping 2
Abad:
Dasawarsa:
Taun:

Prastawa

Lair

Séda

24 Januari

24 Januari punika dinten ingkang kaping 24 miturut Kalèndher Grégorius.

Agustinus Adisucipto

Agustinus Adisoetjipto, Marsekal Muda Anumerta (lair ing Salatiga, Jawa Tengah, 3 Juli 1916 – kapundhut ing Bantul, Yogyakarta, 29 Juli 1947 nalika umur 31 taun) iku Pahlawan Nasional lan salah siji komodor udara Indonésia. Dhèwèké duwé agama Katulik .

Adisucipto lair tanggal 3 Juli 1916 ing Salatiga. Dhèwèké tau sekolah ing GHS (Geneeskundige Hoge School) (Sekolah Tinggi Kedhokteran) lan uga dadi lulusan Sekolah Penerbang Militaire Luchtvaart ing Kalijati.

Nalika tanggal 15 Novèmber 1945, Adisutjipto ngadegaké Sekolah Penerbang ing Yogyakarta, luwih pase ing Lapangan Udara Maguwo, kang banjur diganti jenenge dadi Papan Anggegana Adisutjipto kanggo ngenang jasa minangka Pahlawan Nasional.

Nalika wektu Agresi Militer Walanda I, Adisutjipto lan Abdulrahman Saleh diperintah lunga menyang India. Wong loro mau kasil anggoné nembus pertahanan udarane Walanda kanggo menyang India lan Pakistan . Nanging nalika bali Indonésia gawa obat saka Malaya, motor mabur kang ditumpaki (Pesawat Dakota VT-CLA) ciblok ditembak déning motor mabur P-40 Kittyhawk Walanda ing désa Ngoto nalika tanggal 29 Juli 1947.

Adisutjipto disarekake ing pesarean umum Kuncen I lan II, banjur nalika tanggal 14 Juli 2000 dipindahake menyang Monumen Perjuangan ing Désa Ngoto, Bantul, Yogyakarta.

Agustus

Agustus iku sasi kaping wolu taun ing Kalèndher Grégorius. Jeneng iki ngrujuk ing kaisar Romawi Augustus Octavianus.

Sasi iki duwé 31 dina

April

Cithakan:April2019

April iku wulan kaping papat taun ing Pananggalan Grégorius. Tembung iki dijupuk saka basa Walanda kang njupuk saka basa Latin aperire, kang tegesé mbukak.

Wulan iki duwé 30 dina

Camilo José Cela

Don Camilo José Cela Trulock, Markis saking Iria Flavia (basa Spanyol: Don Camilo José Cela Trulock, marqués de Iria Flavia) (lair ing Galicia, Spanyol, 11 Mèi 1916 – pati ing Madrid, Spanyol, 17 Januari 2002 ing umur 85 taun) inggih punika salah satunggaling panulis Spanyol ingkang gadhah prabawa lan minangka salah satunggaling anggota Generasi '50.

Cape Town

Cape Town (basa Afrikaans & basa Walanda: Kaapstad) minangka kutha krajan lègislatif Afrika Kidul lan kutha krajan Provinsi Tanjung Harapan. Kutha krajan liyané ya iku Pretoria (èksekutif) lan Bloemfontein (kehakiman).

Kutha iki minangka pelabuhan gedhé ing pinggir Samodra Atlantik, lan duwé sesambungan sepur kang apik karo laladan padésan. Dunungé ing sikil Gunung Meja. Ing kutha iki ana Gedhung Parlemèn (1886) lan Universitas Cape Town (1916).

Cape Town diyasa wong Walanda kanthi jeneng Kaapstad ing taun 1652 lan direbut Karajan Manunggal ing taun 1806.

Francis Crick

Francis Harry Compton Crick (Northampton, Inggris, 8 Juni 1916 – 28 Juli 2004) punika ahli biologi Inggris. Ing taun 1949 Francis pikantuk gelar Ph.D. ing Univèrsitas Cambridge.

Ing awal taun 1950-an sesarengan kaliyan James Dewey Watson panjenenganipun nemokaken subtansi wujud DNA. Amargi panemonipun puniki, piyambakipun pikantuk Penghargaan Nobel ing Fisiologi utawi Kadhokteran sesarengan kaliyan Watson lan M.H.F. Wilkins.

Januari

Januari iku sasi pisan taun ing Kalendher Gregorius. Tembung iki dijupuk saka Basa Walanda Januari sing njupuk saka basa Latin Janus, Déwa lawang.

Sasi iki nduwé 31 dina

Johannes Abraham Dimara

Johannes Abraham Dimara (lair ing Korem, Biak Lor, Papua, 16 April 1916 – kapundhut ing Jakarta, 20 Oktober 2000 nalika umur 84 taun) iku Pahlawan Nasional Indonésia asli saka Papua. Amerga lelabuhané dhèwèké karo Dr.J. Leimena diangkat dadi Pahlawan Nasional Indonésia.

Penghargaan kang wis ditampa déning Johannes Abraham Dimara ya iku:

Satyalancana Perang Kemerdekaan Kesatu

Satyalancana Bhakti

Juli

Cithakan:Juli2019

Juli iku sasi kapitu taun ing Kalendher Grégorius. Tembung iku dijupuk saka Basa Walanda sing njupuk saka asmane Kaisar Romawi Julius Caesar.

Sasi iki duwé 31 dina

Kabupatèn Bojanegara

Kabupatèn Bojanegara, (cara Indonésia: Bojonegoro, Carakan: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦨꦗꦤꦼꦒꦫ, Pegon: كَبُڤَتَينْ بَوْجَونٚغَرَ), iku kabupatèn ing Jawa Wétan, kutha Bojanegara iku kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané: Padangan, Kalitidu lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 2.384,02 km² utawa hèktar.

Kabupatèn iki wewatesan karo Kabupatèn Tuban ing sisih lor, Kabupatèn Lamongan ing isih wétan, Kabupatèn Nganjuk, Kabupatèn Madiun, lan Kabupatèn Ngawi ing sisih kidul, sarta Kabupatèn Blora (Jawa Tengah) ing sisih kulon. Pérangan kulon Bojanegara (tapelwates karo Jawa Tengah) wujud péranganing Blok Cepu, salah siji sumber deposit lenga patra gedhé dhéwé ing Indonésia.

Kabupatèn Sléman

Sléman (Jawa: ꦑꦧꦸꦥꦠꦺꦤ꧀ꦯ꧀ꦭꦺꦩꦤ꧀) iku kabupatèn ing Daerah Istimewa Yogyakarta, pernahé ing sisih lor DIY, kutha Sléman iku minangka kutha krajan kabupatèné, kutha-kutha liyané:, lan liya-liyané. Jembar wewengkon kabupatèn iki ± 574,82 km² utawa hèktar.

Kabupatèn iki wewatesan karo Provinsi Jawa Tengah ing sisih lor lan wétan, Kabupatèn Gunungkidul, Kabupatèn Bantul, lan Kutha Ngayogyakarta ing sisih kidul, sarta Kabupatèn Kulon Praga ing sisih kulon. Sléman kaloka minangka asal woh salak pondoh. Manéeka pendhidhikan dhuwur kang ana ing Yogyakarta sabeneré kanthi administrasi dumunung ing wewengkon kabupatèn iki, antarané Universitas Gadjah Mada lan Universitas Negeri Yogyakarta.

Pusat pamaréntahan dumunung ing Kacamatan Sléman, kang pernahé ana ing jalur utama antara Yogyakarta-Semarang. Kanthi Pametu Asli Laladan Rp. 52.978.731.000,-(2005) Kabupatèn Sléman minangka Kabupatèn paling sugih ing Provinsi Daerah Istimewa Yogyakarta.

Maurice Wilkins

Maurice Hugh Frederick Wilkins CBE FRS (15 Dhésèmber 1916 – 5 Oktober 2004) punika fisikawan Selandia Baru-Britania Raya ingkang nyambut damel ing proyèk bom atom ing Univèrsitas California salaminipun Perang Donya II. Wilkins salajengipun pindhah dhateng studi ngenani DNA lan nggaji Rosalind Elsie Franklin minangka asistèn. Kekalihipun nggarap studi difraksi sinar X ingkang nedahaken modhèl asli James D. Watson lan Francis Harry Compton Crick lepat. Kekalihipun nedahaken bilih modhèl roncèn dhobel ingkang salajengipun dipunmangertos leres cocog kaliyan data puniku. Kanthi alasan puniki, Wilkins nampi Penghargaan Nobel ing Fisiologi utawi Kadhokteran 1962 James Watson lan Francis Crick. Karya Rosalind Franklin piyambak ing mangsa ngajeng boten dipunakeni.

Muhammad Isa Anshary

Muhammad Isa Anshary (lair ing Maninjau, Agam, Sumatera Barat, 1 Juli 1916 – pati ing Bandung, Jawa Barat, 11 Dhésèmber 1969 ing umur 53 taun) ya iku politisi lan tokoh Islam asal Indonésia. Déwéké pernah njabat minanga ketua umum Persatuan Islam, anggota konstituante, lan wujud juru ngomong Parté Masyumi nlika era-1950-an. Kepiawaiané sajrone sesorah lan ngribawani masarakat, nyebapaké deéwéké jejuluk minangka "singa podium".

Soedirman

Soedirman utawi jangkepipun Jéndral Besar TNI Anumerta Soedirman (Ejaan Soewandi: Sudirman) (lair ing Bodas Karangjati, Rembang, Purbalingga, 24 Januari 1916 – tilar donya ing Magelang, 29 Januari 1950 kanthi yuswa 34 taun) inggih punika salah sawijining wira Indonésia ingkang berjuang ing mangsa kamardhikan Républik Indonésia. Katulis wonten ing sajarah Indonésia, panjenengané njabat dados Panglima lan Jéndral Indonésia kapisan ingkang paling nem. Nalika yuswanipun Soedirman 31 taun panjenengané sampun dados Jéndral. Sanadyan gerah tuberkulosis paru-paru panjenengané tetep berjuang ing palagan kanggé mbela kamardhikan Indonésia. Soedirman tilar donya amargi gerah tuberkulosis paru-paru lan dipunsarèkaké ing Taman Makam Wira Semaki (Kusumanagara), Yogyakarta.

Sèptèmber

Sèptèmber iku wulan kaping sanga taun ing Pananggalan Grégorius. Tembung iki dijupuk saka basa Walanda kang njupuk saka basa Latin; septem kang tegesé "pitu" amarga biyèn taun iku wiwité ing wulan Maret.

Wulan iki duwé 30 dina

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.