1818

Milénium: Milénium ping 2
Abad:
Dasawarsa:
Taun:
1821

1821

5 Mèi

5 Mèi punika dinten ingkang kaping 125 utawi 126 ing taun wuntu miturut Kalèndher Grégorius.

Abad ping 19

Abad kaping 18 - Abad kaping 19 - Abad kaping 20

Aksara Sirilik Serbia

Abjad Sirilik Serbia (Basa Serbia: српска/Вукова ћирилица, srpska/Vukova ćirilica, tinulis "Serbian/Vuk's Cyrillic alphabet") iku siji saka loro aksara kang dipigunakaké kanggo nulisBasa Serbia, sijiné wujud tulisan Latin (Basa Serbia: latinica, латиница). Aksara iki minangka adhaptasi saka Aksara Sirilik kanggo basa Serbia, lan dirancang taun 1818 déning ahli basa Serbia Vuk Karadžić. Aksara iki kanthi resmi dianggo ing taun 1868.

Carl Ludwig Blume

Karl Ludwig Ritter von Blume (Braunschweig, Jerman, 29 Juni 1789 - 3 Fèbruari 1862) iku botaniwan Jerman-Walanda. Kadhangkala jenengé ditulis nganggo versi Walanda Karel Lodewijk Blume. Tembung "Ritter" iku gelar bangsawan kang bisa dipadhakaké karo "Knight" sajeroning budaya Anglo-Sakson.

Sanadyan duwé kabangsan Jerman, mèh kabèh karier ngèlmiahé digarap ing nagara Walanda lan Hindhia Walanda (saiki Indonésia). Puncak kariré ya iku nalika dadi direktur Rijksherbarium (herbarium karajan) ing Leiden.

Sumbangan paling wigati ya iku kajian kang diayahi tim-é tumrap flora Asia Kidul-wétan, mligi ing Jawa. Dhèwèké iku wakil (deputi) direktur Kebun Botani Bogor wiwit taun 1823 nganti 1826. Blume dhéwé tugas ing Bogor wiwit taun 1818 nganti 1827.

Samulihé saka Hindhia-Walanda dhèwèké dianugerahi gelar bangsawan "ritter" ("ksatria") saka Karajan Walanda.

Jenengé diabadèkaké dadi jeneng siji jurnal botani "Blumea".

Kodhe "Blume" (tanpa titik ing mburi!) ing mburi jeneng ilmiah iku kodhe otorisasi kanggo botaniwan iki.

Fisikawan

.

Fisikawan inggih punika ilmuwan ingkang sampun nyengkuyung èlmu babagan fisika. Fisikawan punika naliti babagan fenomena fisik ingkang wonten ing cabang fisika, kados partikel sub-atom ngantos sipatipun sadaya materi wonten ing alam semesta (kosmologi).

Herman Willem Daendels

Meester in de Rechten Herman Willem Daendels (lair ing Hattem, 21 Oktober 1762 – pati ing Ghana, 2 Mèi 1818 ing umur 55 taun), iku siji pulitikus Walanda sing wujud Gubernur-Jendral Hindhia-Walanda angka 36. Dhèwèké mréntah antarané taun 1808 – 1811. Mangsa iku Walanda nembé dikuwasani déning Prancis.

Illinois

Praja Illinois (Cithakan:Audio-IPA, kira-kira uniné ill-i-NOY) iku sawijining praja ing Amérikah Sarékat. Illinois minangka praja sing paling padhet sing ndunungi (nomer lima) lan kanthi démografis manéka warna.

James Prescott Joule

Cithakan:Eponim ékan

James Prescott Joule (1818-1889) punika satunggiling èlmuwan Inggris ingkang ngrumusaken Hukum Kakekalan Energi, inggih punika "Energi boten saged dipunripta utawi dipunmusnahaken."

Panjenenganipun punika satunggiling èlmuwan Inggris ingkang remen fisika. Kanthi pacobèn panjenenganipun kasil mbuktèkaken bilih panas (kalori) boten sanès punika satunggiling wangun ènergi. Kanthi makaten panjenenganipun kasil menggak téyori kalorik, téyori ingkang nelakaken panas minangka dat alir.

Karl Marx

Karl Heinrich Marx (Trier, Jerman, 5 Mèi 1818 – London, 14 Maret 1883) punika satunggiling filsuf, pulitikus kaliyan nimpuna sosiologi Prusia. Sanadyan Marx kathah nyerat artikel amargi piyambakipun ugi wartawan kaliyan kathah nyerat buku filsafat, piyambakipun misuwur déning analisa sejarahipun kaliyan téyori pajoangan kelas (class struggle). Téorinipun dipunringkes ing dalilipun mewani, "Kawigatosan kaum kapitalis kaliyan buruh bènten."[1] Karya-karyanipun mbentuk dhasar paham kuminisme kaliyan sosialisme.

Kragujevac

Kragujevac (basa Serbia Abjad Sirilik Serbia: Крагујевац, rungokaké ) iku kutha ing Serbia, kutha gedhé dhéwé ing region Šumadija lan minangka punjer administratif saka Distrik Šumadija. Kutha iki minangka kutha gedhé dhéwé nomer papat ing Serbia sawisé Beograd, Novi Sad lan Niš. Karagujevac dumunung ing pinggir Kali Lepenica. Kragujevac misuwur kanthi anané pabrik gaman, amunisi lan montor Zastava, kang mrodhuksi montor mèrek Yugo, Florida, Zastava 10 (Punto, kanthi lisènsi saka Fiat) lan mèrek Skala.

Kutha Kragujevac diadegaké ing taun 1476. Universitas pisanan ing nagara Serbia nalika nembé mardika saliyané Great Academy ing kutha Beograd) wis ana ing Kragujevac taun 1838, samana uga sekolah lanjutan grammar school pisanan (Gimnazija), Printworks (kaloroné ing taun1833), téater nasiona (1835) lan Akademi Militer (1837). Universitas Kragujevac diadegaké ing taun 1976 uga dumunung ing kutha iki. Sajeroning kalamangsa taun 1818 nganti taun 1839, Kragujevac dadi kutha krajan Principality Serbia, sajeroning kakuwasan Pangèran Serbia Miloš Obrenović.

Kutha Magelang

Kutha Magelang (Jawa: ꦏꦸꦛꦩꦒꦼꦭꦁ) iku kutha ing Jawa Tengah Indonésia, pernahé ing tengah-tengah provinsi Jawa Tengah Indonésia. Leté saka kutha Semarang 76 km lan saka kutha Yogyakarta 42 km. Jembar wewengkon kutha iki ± 18,12 km² utawa hèktar.

Lintah

'Lintah' lan pacet iku kéwan sing kagabung sajeroning filum Annelida subkelas Hirudinea, papan uripe ing dharatan, banyu tawa, lan segara. Pambédané pacet lan lintah ora saka taksonomi, nanging saka papan uripé waé. Lintah seneng ing banyu, déné pacet ing lemah lan wit-witan. Kaya déné kerabaté, Oligochaeta, pacet duwé klitelum. Kaya déné cacing lemah, pacet uga hermaprodit (duwé kelamin dhobel). Pacet obat Éropah, Hirudo medicinalis, wis ana kawit biyèn dimupangataké kanggo ngetokaké getih (plebotomi) kanthi médhis.

Kabèh spésies pacet iku karnivora. Sapérangan wujud prédhator, éntuk pangan saka manéka jinis invertebrata kaya ta cacing, keong, utawa larva gegremet.

Martha Christina Tiahahu

Martha Christina Tiahahu dipunlairaken ing tanggal 4 Januari 1800 lan séda tanggal 2 Januari 1818 wonten ing pertempuran seganten, ing Seganten Maluku.ya iku piyantun wadon saka tlatah dhusun Abubu ing Pulo Nusalaut. Lair kurang luwih ing taun 1800 wiwit perang ngelawan Walanda siswa 17 taun. Bapané kanthi asma Kapitan Paulus Tiahahu, piyantun kapitan saka nagari Abubu kang mbiyantu Thomas Matulessy ing perang Pattimura taun 1817 lawan Walanda.

Martha Christina kacatet lan bisa digolongake dadi piyantun pejuang kamardikan kang unik ya iku wong wadon kang ngadahi semangat ingkang ndhuwur ing paperangan lawan kolonial Walanda perang Pattimura taun 1817. Ing kalangan para pajuang lan masarakat sarta kalangan musuh, panjenengané misuwur dados wong wadon kan wanen lan rela sèda ing paperangan.

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.