1784

1784

Milénium: Milénium ping 2
Abad:
Dasawarsa:
Taun:
1785

1785

1786

1786

Abad ping 18

Pratélan Taun-Taun Abad kaping 18 Masehi:

Dasawarsa 10: 1791 – 1792 – 1793 – 1794 – 1795 – 1796 – 1797 – 1798 – 1799 – 1800

Dasawarsa 9: 1781 – 1782 – 1783 – 1784 – 1785 – 1786 – 1787 – 1788 – 1789 – 1790

Dasawarsa 8: 1771 – 1772 – 1773 – 1774 – 1775 – 1776 – 1777 – 1778 – 1779 – 1780

Dasawarsa 7: 1761 – 1762 – 1763 – 1764 – 1765 – 1766 – 1767 – 1768 – 1769 – 1770

Dasawarsa 6: 1751 – 1752 – 1753 – 1754 – 1755 – 1756 – 1757 – 1758 – 1759 – 1760

Dasawarsa 5: 1741 – 1742 – 1743 – 1744 – 1745 – 1746 – 1747 – 1748 – 1749 – 1750

Dasawarsa 4: 1731 – 1732 – 1733 – 1734 – 1735 – 1736 – 1737 – 1738 – 1739 – 1740

Dasawarsa 3: 1721 – 1722 – 1723 – 1724 – 1725 – 1726 – 1727 – 1728 – 1729 – 1730

Dasawarsa 2: 1711 – 1712 – 1713 – 1714 – 1715 – 1716 – 1717 – 1718 – 1719 – 1720

Dasawarsa 1: 1701 – 1702 – 1703 – 1704 – 1705 – 1706 – 1707 – 1708 – 1709 – 1710Abad kaping 17 - Abad kaping 18 - Abad kaping 19

Anselme Gaëtan Desmarest

Anselme Gaëtan Desmarest (6 Maret 1784 – 4 Juni 1838) ya iku zoologis Prancis lan panulis. Dhèwèké iku yogané Nicolas Desmarest lan bapaké Anselme Sébastien Léon Desmarest. Rikala isih ngangsu kawruh, Desmarest iku muridé Georges Cuvier lan Alexandre Brongniart. Ing taun 1815, dhèwèké nggantèni Pierre André Latreille minangka profèsor zoologi ing École nationale vétérinaire d'Alfort. Limang taun sabanjuré, dhèwèké kadhapuk ing Académie Nationale de Médecine.

Desmarest mbabar Histoire Naturelle des Tangaras, des Manakins et des Todiers (1805), Considérations générales sur la classe des crustacés (1825), Mammalogie ou description des espèces des Mammifères (1820) lan Dictionnaire des Sciences Naturelles (1816–30, karo André Marie Constant Duméril).

Génus ganggeng soklat Desmarestia, kulawarga Desmarestiaceae, saha ordo Desmarestiales dijenengi mangkono kanggo ngajèni dhèwèké.

Arménia

Armènia utawa Hayastan iku nagara ing Asia. Kutha krajané ya iku: Yerevan. Pedhunungé kira-kira ana 4 yuta. Basa Resmi Armènia ya iku Basa Armènia. Armènia iku saiki ora nduwé aksès menyang sagara lan wewatesan ing sisih kulon karo Turki saha eksklave Nakhichevan (Azerbaijan), sisih lor karo Géorgia, sisih wétan karo Azerbaijan lan sisih kidul karo Iran.

Denis Diderot

Denis Diderot (lair 5 Oktober 1713 ing Langres - tilar donya ing 31 Juli 1784 ing Paris, Prancis) iku sawijining panulis, filsuf lan ngèlmuwan Prancis. Dhèwèké sing kapisan nulis Encyclopédie modèrn.

Immanuel Kant

Immanuel Kant (Königsberg, 22 April 1724 – 12 Februari 1804), punika satunggiling filsuf Jerman ingkang misuwur sanget.Piyambakipun miyos saking kulawargi mlarat anging ingkang sanget solèh. Bapanipun ndamel sadhel-sadhel kapal (jaran) ing kitha Königsberg.

Immanuel piyambak, pinter sanget. Piyambakipun saged ngragadi sekolah déning anggènipun nyukani lès privat kaliyan baud main judhi bilyar. Piyambakipun saged ngrampungaken kuliah matematika, fisika, teologi, filsafat saha sastra klasik Éropah.

Lajeng Kant saged nyambut damel dados dhosèn ing Universitas Königsberg. Karyanipun ingkang misuwur piyambak punika judulipun: Kritik der Reinen Vernunft.

John Whitehurst

John Whitehurst FRS (lair ing Congleton, Cheshire, Inggris, 10 April 1713 – pati ing Inggris, 18 Fèbruari 1788 ing umur 74 taun), saking Cheshire, Inggris punika satunggaling tiyang ingkang damel jam lan ilmuwan. Piyambakipun ugi maringi kontribusi ing ngèlmu géologi lan ugi dados anggota ingkang gadhah prabawa ing Lunar Society.

Marie-Antoine Carême

Marie-Antoine Carême (lair ing Paris, Prancis, 8 Juni 1784 – pati ing Paris, Prancis, 12 Januari 1833 ing umur 48 taun) inggih punika satunggaling juru masak Perancis ingkang kawéntar minangka "Raja para Juru Masak lan Juru Masak para Raja". Piyambakipun ngenalaken gaya masak ingkang dipunkenal minangka grande cuisine. Carême nyambut damel kanggé raja, kepala nagara lan tiyang - tiyang sugih sarta dipunkenal minangka juru masak "selebriti" ingkang kapisanan. Kajawi dados juru masak, Carême ugi nyerat sapérangan buku kuliner.

Mubeng bètèng

Mubeng bètèng ya iku salah sawijing tradisi masarakat ing Ngayogyakarta. Para warga padha laku prihatin ngubengi bètèng kraton Ngayogyakarta. Sajatiné tradhisi iki minangka wadhah sawijining rasa prihatin kang ancase manut kapitayan dhéwé-dhéwé. Tradisi iki ditindakake saben malem 1 Sura utawa warsa énggal Hijriyah. Ancasing tradhisi mubeng bètèng ya iku ngresiki batin, introspeksi diri, lan kanggo nduduhaké rasa prihatin tumrap kadadéan kang wis kalakon ana ing nagara Indonésia.

Paku Alam VI

Kanjeng Gusti Pangéran Adipati Arya Paku Alam VI (Hanacaraka: ꦑꦚ꧀ꦗꦼꦁꦓꦸꦱ꧀ꦠꦶꦦꦔꦺꦫꦤ꧀​ꦄꦢꦶꦥꦠꦶꦄꦂ​ꦪꦦꦏꦸꦄꦭꦩ꧀꧇꧖꧇) dipuncekak Paku Alam VI miyos ing dinten Kamis Legi 4 Ruwah 1784 utawi 9 April 1856. Piyambakipun dipunangkat dados Kepala Kadipatèn Pakualaman ing dinten Kamis Pahing 21 Besar 1830 utawi 11 April 1901 kanthi sesebutan KGPAA Paku Alam VI. Nalika semonten, yuswanipun piyambakipun sampun 45 taun. Nalika dados Kepala Kadipaten, Paku Alam VI gadhah pangarep-arep manawi putra mbajengipun inggih punika BRMH Surarja utawi Paku Alam VII saged nggantosaken kalungguhan Sri Paku Alam VI. Pramila, Paku Alam VI paring wejangan pendhidhikan kilèn déning Paku Alam VII.Paku Alam VI séda sadéréngé Paku Alam VII dipunangkat dados Kepala Kadipatèn Pakualaman. Paku Alam VI séda ing dinten Rebo Legi 2 Rabiul akir 1832 utawi 9 Juni 1902. Paku Alam VI mangku kalungguhan dados Kepala Kadipatèn Pakualaman namung 14 sasi kémawon. Nalika séda, yuswanipun piyambakipun taksih 46 taun langkung sakedhik. Paku Alam VI dipunsarékaken ing pasaréyan Giriganda sesarengan bapakipun, inggih punika Sri Paku Alam V.

Pratélan taun

Kaca iki nuduhaké taun siji-siji.

Pratélaning kutha krajan ing Amérikah Sarékat

.

Pratélan kutha krajan ing ngisor iki wujud dhaftar kutha krajan, ing Amérikah Sarékat.

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 27 Januari 1756–Wina, 5 Dhésèmber 1791), punika satunggiling komposer musik saking Austria. Piyambakipun saged kaangep juru musik ingkang jénius. Saking wiwit alit sampun saged manggubah musik klasik. Karyanipun kathah sanget (kirang langkung 700 lagu).

Karya-karyanipun antawis sanès: Pawiwahan Figaro (Le nozze di Figaro) (1786), Don Giovanni (1787), kaliyan Sruling Ajaib (Die Zauberflöte) (1791). Karyanipun ingkang pungkasan, Requiem, dèrèng bibar awit sampun tilar donya. Lajeng karya punika dipunbibaraken déning Franz Xaver Süssmayr.

Zachary Taylor

Zachary Taylor (lair ing Barboursville, Virginia, 24 Novèmber 1784 – pati ing Washington, D.C., 9 Juli 1850 ing umur 65 taun) ya iku pimpinan militèr Amérika lan Présidhèn Amérikah Sarékat kaping 12, kanthi masa kalungguhan setahun saka taun 1849 tekan tilar donyané ing taun 1850. Sadurungé dadi présidhèn panjenengané minagka salah sijining pimpinan militèr Amérika. Panjenengané asalé saka parté Whig lan didampingi Millard Fillmore minangka wakil présidhèn. Sadurungé sempat dilantik kanthi resmi, panjenengané wes tilar donya lan digantèni déning wakil presidenne.

Zachary Taylor dilairaké tanggal 24 November 1784. Panjenengané ya iku présidhèn Amérikah Sarékat kapisan sing asalé saka perwira karier Angkatan Darat. Saksuwené 40 taun panjenengané ngabdi ing Angkatan Darat, pangkaté terus munggah nganti posisi Jendral. Panjenengané wes berjuang ing 4 papranganTaylor dadi kaloka ing kabèh pelosok Amérikah Sarékat amarga kemenangan-kemenangan militèré, salah sijiné ya iku paprangan nglawan Meksiko.

Ing taun 1848, panjenengané dicalonaké dadi présidhèn. Panjenengané menang pamilihan présidhèn ing wewengkon pérangan New York. Babagan iki dianggep istiméwa, amarga ing wektu iku praja New York lagi terpecah-belah. Zachary Taylor kasil menangaké pamilihan présidhèn taun 1848.

Kekurangan pengalaman poitik Taylor langsung kethok, apa manèh pas penjengane ngundur ngenekake owahan ing kabinete, padahal jeneng kabinèt iku wes dicap èlèk amarga keterlibatane sakpropirane anggotane ing praktik korupsi. Sanadyan mangkono Taylor terus usaha kanggo jujur lan njupuk tindakan paling apik kanggo nagarané. Upaya ini jelas terlihat dalam cara ia menangani persoalan perbudakan yang menjadi bibit perpecahan nagara.

Masalah perbudakan ditangani kanthi ora abot sisih, ing wong-wong kidul sing pro-perbudakan, panjenengané wenehi jaminan kanggo budak-budak supaya ora usah wedi diserang déning laladan-laladan sing perbudakan isih berlaku , nanging panjenengané wes mengetake kanggo para budak manawa panjenengané arep nganggo kekerasan manawa para budak ngraman kanthi terang-terangan. Ing salah sijining konferènsi karo pemimpin-pemimpin pérangan kidul sing ngancam arep metu saka Amérikah Sarékat, Taylor negaskake kanggo para pemimpin-pemimpin manawa butuh kanggo negakake hukum, panjenengané dhéwé sing arep mimpin bala. Panjenengane ngendika arep ggantung sapa baé sing ngraman karo Amérikah Sarékat, lan panjenengané ora pernah ragu-ragu.Ing njaba dugaane, nalika 4 Juli 1850, ing salah sijining upacara dina kamardikan Amérikah Sarékat ing lapangan pengetan Washington (Washington Memorial Park), Washington D.C., Taylor sakit, lan tilar donya limang dina salanjute ing tanggal 9 Juli 1850. Présidhèn Zachary Taylor wes mbiyantu semangat kompromi lan kemenangan. Sanadyan ngono, perang saudara ing Amérika sing diindarine pecah sewelas taun salanjute. Ironise, ing perang saudara iku, putra tunggale, Richard Taylor, sing tugas minangka jendral kanggo praja-praja kidul sing ngraman

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.