1491

Milénium: Milénium ping 2
Abad:
Dasawarsa:
Taun:
28 Januari

28 Januari punika dinten ingkang kaping 28 miturut Kalèndher Grégorius.

Antimon

Antimony yakuwi sawijining unsur kimia jroning tabel périodik kang nduwèni lambang Sb lan nomer atom 51. Lambangnya diambil dari basa Latin Stibium. Sebuah metalloid, antimon mempunyai empatalotropik bentuk. Wujud stabil antimon ya iku logam biru-putih. Antimoni kuning dan ireng ya iku logam tak stabil. Antimon digunakan dalam bahan tahan api, cat, keramik, elektronik, dan karèt.

Enthus Susmono

Ki Enthus Susmono (lair ing Tegal, 21 Juni 1966 – pati 14 Mèi 2018 ing umur 51 taun) kuwé dhalang asal Kabupatèn Tegal, Jawa Tengah. Dhèwèké putra tunggal sekang Soemarjadihardja, dhalang wayang golèk misuwur sekang Tegal patutan karo garwa katelu sing asmané Tarminah. Saliyané kuwé, R.M. Singadimedja, simbah buyuté, uga dhalang misuwur sekang Bagelèn nang mangsané pamaréntahan Sunan Amangkurat nang Mataram.

Henry VIII saking Inggris

Henry VIII (28 Juni 1491–28 Januari 1547) punika Raja Inggris lan Panguwaos Irlandia, salajengipun Raja Irlandia wonten ing periode 22 April 1509 ngantos sédanipun. Panjenenganipun minangka katurunan karajan ingkang kaping kalih ing Dinasti Tudor, nggentosaken ramanipun, Henry VII.

Henry VIII jumeneng nata tanggal 24 Juni 1509. Ing salebeting mangsa pamarintahanipun, gréja Inggris misah saking Gréja Katulik Roma. Bab punika kanggé nuruti kekajenganipun badhé misah igkang garwa, Ratu Catherine lan nikah kaliyan Anne Boleyn.

Ignatius Loyola

Ignatius Loyola (basa Basque: Ignazio Loiolakoa, basa Spanyol: Ignacio de Loyola) (1491-31 Juli 1556) inggih punika satunggiling mantan ksatria Spanyol ingkang asalipun saking satunggiling bebrayan ningrat Basque, biarawan, imam Katulik kawit taun 1537, lan téolog, ingkang madegaken Serikat Yésus lan dados Superior Jèndral ingkang sepindhah. Saderengipun mretobat, piyambakipun gadhah asma Inigo. Lajeng sasampunipun mretobat Inigo gantos asma dados Ignatius. Ignatius mijil minangka satunggiling pamimpin agami salaminipun wekdal Kontra-Réformasi. Bakti Ignatius dhumateng Gréja Katulik Roma gadhah ciri kas sikap tangat total dhumateng kakuwaosan lan hiérarki Gréja Katulik.Sasampunipun kénging tatu sérius salebetipun Perang Pamplona nalika taun 1521, Ignatius ngliwati prosès éwah-éwahan spiritual nalika panjenenganipun nglampahi perawatan. Buku De Vita Christi kaserat déning Ludolph Saxony maringaken inspirasi dhumateng piyambakipun kanggé nilaraken sadaya kagesangan militèr ing mangsa wingkingipun lan ngasokaken dhirinipun kanggé makarya kanggé Gusti, nuladha para pamimpin rohani kados ta Fransiskus saking Assisi. Panjenenganipun pikantuk penampakan saking Ibu Maria lan bayi Yésus nalika panjenenganipun wonten ing papan suci Ratu Montserrat ing wulan Maret 1522. Sasampunipun punika panjenenganipun tindak dhumateng Manresa lan panjenenganipun wiwit sembayang pitung jam sadinten, asring ugi ing salebetipun satunggiling guwa ingkang wonten caket ing mrika, sekaliyan mbentuk dhasar-dhasar Latihan Rohani. Ing wulan September 1523, Loyola dumugi ing Tanah Suci kanggé manggèn ing mrika, nanging boten dangu salajengipun panjenenganipun dipunkintun wangsul malih dhumateng Éropah déning para imam Fransiskan.

Antawis taun 1524-1537, Ignatius sinau téyologi lan basa Latin ing Spanyol lan Paris, Prancis. Nalika taun 1534, panjenenganipun dumugi ing kitha Paris salaminipun bergejolaknya sikap anti-Protèstan ingkang meksa John Calvin kanggé nlaraken Prancis. Igantius lan sapérangan pandhèrèkipun nali dhiriipun dhumateng sumpah kamiskinan, kasucian lan kataatan demi Gusti lan Gréja Katulik. Nalika taun 1539, Ignatius lan pandhèrèkipun madegaken Serikat Yésus, ingkang dipunsarujuki déning Paus Paulus III nalika taun 1540. Latihan Rohani ugi dipunsarujuki déning paus ingkang sami nalika taun 1548. Loyola ugi ngrancang Konstitusi Serikat Yésus. Ignatius tilar donya ing wulan Juli 1556. Panjenenganipun salajengipun dipunbéatifikasi déning Paus Paulus V nalika taun 1609, dipunkanonisasi déning Paus Gregorius XV nalika taun 1622, lan dipunangkat minangka pangreksa sadaya retrèt rohani déning Paus Pius XI nalika taun 1922. Dinten pèngetan Ignatius Loyola dipunriyayakaken saben tanggal 31 Juli. Ignatius punika santo pangreksa para wadya, Serikat Yésus, wewengkon Basque, lan provinsi-provinsi Guipuzcoa lan Biscay.

Jacques Cartier

Jacques Cartier (1491 – 1557), punika satunggiling navigator kaliyan panjlajah Prancis. Piyambakipun ingkang manjlajahi tlatah Kanada. Lajeng mamanggihaken lèpèn ingkang sapunika dipunwastani lèpèn St. Lawrence.

Kaisar Zhengde

Kaisar Zhengde (Hanzi: 正德, 1491-1521) ya iku kaisar Dinasti Ming kang mrentah saka taun 1505 nganti tekan taun 1521. Dhèwèké ya iku putra tunggal saka Kaisar Hongzhi kang kasisa, seduluré mati nalika isih bayi. Kaisar Zhengde lair karo jeneng Zhu Houzhao (朱厚照). Ora kaya bapake, dhèwèké iku dadi wong kang ora wicaksana, Zhengde bisa kalebu dadi kaisar Ming kang morale ora kaya moral pejabat utawa bejat.

Michelangelo

Michaelangelo Buonarroti utawa jeneng pepaké ing basa Italia Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (ing basa Spanyol diarani Miguel Ángel; ing basa Prancis diarani Michel-Ange, kang kurang luwih ateges Malaékat Mikail) (6 Maret, 1475 - 18 Fèbruari, 1564) iku sawijining pelukis, pamahat, pujangga, lan arsitèk jaman Renaissance.

Panjenengané misuwur ing sumbangan studi anatomi ing Seni Rupa. Karyané kang dianggep paling apik ya iku Patung David, Pietà, lan Fresko ing langit-langit Sistine's Chapel.

Pangéran Wales

Pangéran Wales (basa Inggris: Prince of Wales, basa Wales: Tywysog Cymru) wujud gelar ingkang dipunparingaken dhumateng pawaris tahta Britania Raya. Mila, panyandhang kalungguhan puniki limrahipun wujud putra pambajeng Raja utawi Ratu Britania. Wales wujud salah satunggil saking sekawan nagari panyusun Britania Raya.

Pratélan taun

Kaca iki nuduhaké taun siji-siji.

Raffaello Sanzio

Raffaello Sanzio ( wiyos wonten ing Urbino, Italia, 6 April 1483 - séda wonten ing Roma, Italia, 6 April 1520 kanthi yuswa 37 taun ) punika satunggaling ahli lukis lan arsitèktur terpelajar Italia saking kutha Firenze nalika masa High Renaissance utawi “Renesans Tinggi” . Raffaello Sanzio ugi kawéntar kanthi nama Raphael Sanzio, Raffaello Santi, Raffaello da Urbino, ugi Rafael Sanzio da Urbino. Raffaello Sanzio kondhang awit gaya lukisanipun ingkang asring dipunwastani inferior .

Ing basa liyané

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.